reklama

Čokoládové solené sušienky s karamelom a praclíkmi

Pridal/a anjeli dňa 27. 10. 2017 - 18:33 - Recepty anjeli
Čokoládové solené sušienky s karamelom a praclíkmi, Drobné pečivo, recept, anjeli

reklama

Bláznivo ten nadpis znie a podľa ingrediencií ešte horšie vyzerá... ale. Na tento receptík som sa odhodlávala asi pol roka, stále ma tá kombinácia čokolády, slaných praclíkov, karamelu a soli lákala a zároveň desila. 

Ingrediencie
2 1⁄2 hrnčeky hladká múka
3⁄4 hrnček holandské kakao
1 hrnček kryštálový cukor
1 hrnček trstinový cukor
1 hrnček maslo
2 kusov vajce
1 čajová lyžička sóda bikarbóna
1 čajová lyžička morská soľ
10 čajové lyžičky vanilkový extrakt
1 hrnček slané praclíky
50 gramov čokoláda
  trocha hrubozrnná morská soľ
200 gramov karamelové cukríky
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Až toto daždivé pochmúrne počasie ma "donútilo" nabrať odvahu a upiecť si niečo výnimočné, niečo na čom si nielen zamaškrtím, ale aj mi zlepší náladu... niečo tak správne bláznivé.

A po prvom ochutnaní ešte surového cesta, po prvom zahryznutí do ešte teplej sušienky som vedela, že to bolo správne rozhodnutie upiecť ich. 

V miske asi zmiešame múku, kakao, sódu bikarbónu a soľ. Oba cukre vyšľaháme s rozpusteným maslom a  po jednom zašľaháme vajcia.

Potom po častiach zamiešame múčnu zmes, a nakoniec nasekanú čokoládu alebo hotové čokoládové kvapky a praclíky.

Karamelové cukríky, ideálne krowky, nakrájame na menšie kúsky. Vezmeme si kúsok cesta, vyformujeme guľku, do ktorej vložíme kúsok krovky, poukladáme na plech na pečenie /trochu od seba, lebo sa rozlejú/ a trošku sploštíme.

Posypeme kryštálikmi soli /ja sa neviem nabažiť tej sladko-slanej chuti, tak som si dopriala/ a pečieme 10 minút na 180 °C. Necháme na plechu vychladnúť a poukladáme do dózičky.

Doplňujúce poznámky

A keďže prvá várka zmizla prirýchlo, behom jedného týždňa som si dala repete.

Výnos
40 Porcie
Celkový čas
30 minút
Čas prípravy
20 minút
Čas varenia / pečenia
10 minút

reklama


reklama

balalajka, Pi, 27. 10. 2017 - 22:19

1 šálka rozpusteného masla? Dosť, nie? V podstate je to cca 250gr maslo?

anjeli, Pi, 27. 10. 2017 - 22:23

Áno je to 250g masla a nie je to veľa... cesto sa pekne spojí, nie je suché a ani mastné. Na cca 600 g múky a asi 200 g kakaa je to primerané. Neboj, sú odskúšané vyšli vždy na Áno

balalajka, Pi, 27. 10. 2017 - 22:25

Priznám sa, že nemám rada šálkové recepty Chichocem sa ... lebo neviem koľko toho dokopy nakoniec bude.... a už sme doma .... však to je kilové cesto Váľam sa od smiechu po podlahe.

Ale vyzerajú skvele. Láka ma to, láka.

anjeli, Pi, 27. 10. 2017 - 22:31

No keď to zrátaš dokopy Veľký úsmev, tak asi kilové cesto + niečoVeľký úsmev. Ja som urobila po prvý krát 36 sušienok, ale boli väčšie. Na druhý krát som si dala záležať a vyšlo mi 42 kúskov... takže to zaokrúhlim na 40 kúskov Váľam sa od smiechu po podlahe

A ja si už sama musím dať po prstoch, čo zakaždým jednu,dve, tri Veľký úsmev vylovím z dózičky... už som zavislák.

M.á.r.i.a, Pi, 27. 10. 2017 - 23:55
To je viac ako kilové cesto, zabudla si na dve šálky cukru + cukríky, praclíky...Takže keď spapáš jeden kúsok to ako 2 Horalky... ale chuťove to môže byť super.
anjeli, So, 28. 10. 2017 - 11:23

veď som dopísala kilové + niečoVeľký úsmev... a teda tie dva-tri kúsky sú tak akurát, aby sa zahnal splín Chichocem sa, viac ani netreba

Dzeny, Ut, 31. 10. 2017 - 10:26

Idem do toho. Najväčšie sklamanie môjho gastronomického života nastalo, keď prestali vyrábať slané praclíky v čokoláde. Ani ich dlho nevyrábali, asi to okrem mňa veľa ľudí nekupovalo, ale môžem ja za to, že milujem slané so sladkým? So sestrou sme kedysi zvykli do banánu napchať Dru tyčinky, to bolo niečo fantastické!:D

anjeli, Ut, 31. 10. 2017 - 10:34

Tak tie si pamätám len z reklamy, kým som sa odhodlala vyskúšať, tak ich stiahli Smútok... asi som jedna z tých, ktoré mohli podporiť predaj, ale nestihliChichocem sa. A teraz po rokoch som konečne aj ja objavila kúzlo sladko-slaného... tak dúfam, že Ťa recept nesklame Mrkám

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama