reklama

Kváskový chlieb s kefírom a medom

Pridal/a FanyNM dňa 13. 11. 2017 - 23:59 - Recepty FanyNM
Kváskový chlieb s kefírom a medom, Chlieb, pečivo, recept, FanyNM

FanyNM


reklama

Kváskový chlieb, ako ho robím ja.

Ingrediencie
420 gramov pšeničná múka chlebová
80 gramov pšeničná celozrnná múka
300 gramov ražný kvások
100 millilitrov kefír
220 millilitrov voda
1 kus zemiak
2 polievkové lyžice olej
1 čajová lyžička med
2 čajové lyžičky soľ
1 čajová lyžička mletá rasca
1 čajová lyžička ľanové semienka
1 polievková lyžica ovsené vločky
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Ráno si zarobím rozkvas (150 g ražnej chlebovej múky alebo pšeničnej chlebovej múky, 150 g vody, 30 g kvásku z chladničky). Zabalím aj s miskou do mikrotenovom sáčku a nechám na linke niekde v kúte 8-12 hodín oddychovať. Hugo - môj kvások, sa pomaly preberie. 

Na miesenie mám skvelého pomocníka Samsona (môj kuchynský robot s hnetacím hákom)

Navečer (u mňa napr. 18.00 hod) si múku s kefírom a vodou zmiešam v miske a nechám prikryté 30 min. odležať (autolýza). Po pol hodine pridám ostatné suroviny (ovsené vločky prelejem krátko horúcou vodou) včetne kvásku a Samson mi vymiesi cesto (5-10 min na stupni 1 a potom 2-3 min na stupni 3), aby sa dobre prepracovalo.

Misku odložím z mixéra, cesto v nej párkár preložím od okrajov k stredu, urobím guľu, prikryjem utierkou alebo mikrosáčkom a nechám 20 min oddychovať. Potom ho dám znovu Samsonovi premiesiť na 5 min na stupni 1 a takto to opakujem 3-4x.

Po poslednom 20 minútovom oddychovaní je cesto už dostatočne pružné a odlepuje sa od stien mise. (To je už cca 20.00 hod a Samson už zaslúžene oddychuje)

Ja ešte musím ustlať chlebík. Cesto preložím na poolejovanú dosku a olejovými rukami (alebo stierkou) premiesim a prekladám ako obálku. (Niekedy neolejujem, poprekladám rovno v miske a preložím rovno do ošatky). Nakoniec stočím do gule, prepudrujem pšeničnou hladkou múkou a vložím do škrobom vystlanej ošatky.

Celú ošatku s cestom vložím do mikrotenového sáčku a na noc do chladničky.  Cesto oddychuje v chlade a ja zasa v teplúčku pod perinou.  :-)

Ráno pozriem do chladničky a vidím krásny balón. Vyberiem z chladničky aj zo sáčku a zapnem rúru na 250°C, v strede rúry je mriežka s keramickou zapekacou misou (alebo jenskou), na spodnej koľajničke starší prázdny plech.

Keď je rúra úplne vyhriata, opatrne vyberiem zapekaciu misu (pozor, je veľmi horúca), položím na ňu pečiaci papier a naň rýchlo vyklopím z ošatky nakysnutý chlebík. Narežem žiletkou, postriekam vodou a šup do rúry.

Zároveň prilejem na spodný plech pohár vody, čo zasyčí a vytvorí sa para. Tú práve potrebujem. Rýchlo rúru zavriem a nastavím časovač na 12 min. Zalejem si rannú kávu a cez okienko sledujem, ako sa mi chlebík v saune pekne zobúdza. Po 12 minútach vyberiem spodný plech, teplotu znížim na 180°C a pečiem ešte asi 35 min. Skvelý čas na to, v kľude si vypiť kávičku a pozitívne sa naladiť na nový deň.

Keď je chlieb upečený, vyberiem ho, usmejem sa (lebo je nádherný) a poklopom zistím, či je dostatočne upečený. Ak áno, opatrne ho preložím na pripravenú mriežku, ovlažím studenou vodou, ovoniam, lebo kôrka nádherne vonia, zaviniem do utierky a nechám úplne vychladnúť. Slinky sa mi zbiehajú, ale je to dobrý dôvod na cibrenie trpezlivosti. Neoplatí sa rozkrojiť skôr, než chlebíku vychladne hlava, mohol by sa uraziť. :-)

Výnos
1 kus
Celkový čas
1 hod, 47 minút
Čas prípravy
1 hod
Čas varenia / pečenia
47 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

dasa_, Ut, 14. 11. 2017 - 06:38

super recept ÁnoÁno

a výborný popis

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama