reklama

Fantastické šuhajdy orechové, kokosové a makové

Pridal/a Kamila dňa 22. 12. 2017 - 17:07 - Recepty Kamila
Fantastické šuhajdy orechové, kokosové a makové, Nepečené zákusky, recept, Kamila

Kamila | Fantastické šuhajdy orechové, kokosové a makové


reklama

Myslím, že tentoraz som dotiahla experimentovanie skoro do samotnej dokonalosti. Hambím sa Šuhajdy ponúkajú nekonečné možnosti variácii, kombinácii s tmavou či bielou čokoládou, s rôznymi náplňami, aj pokusmi o zdravšie (ne)pečenie. Tieto recepty sú pre všetkých čo milujú dobrodružstvo a čokoládu Úsmev, tak ako ja.

Ingrediencie
Kokosové šuhajdy:
200 gramov kokos strúhaný
3⁄4 plechovka kondenzované mlieko sladené
50 millilitrov voda
200 gramov čokoláda
20 gramov Cera
Makové šuhajdy:
150 gramov mletý mak
100 gramov hrozienka
200 gramov čokoláda
3 polievkové lyžice med
1⁄4 hrnček kokosový olej
Orechové šuhajdy:
200 gramov mleté orechy
1⁄4 hrnček kokosový cukor
2 polievkové lyžice med
  trocha rum
50 gramov hrozienka
200 gramov čokoláda
100 millilitrov šľahačková smotana
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

V receptoch som použila horkú aj bielu čokoládu.

Kokosové  šuhajdy: (tu som upustila od zdravšej verzie, lebo s výsledkom som nebola nikdy spokojná, ale stačí Salko nahradiť medom, agáve sirupom ..., podľa chuti)

Čokoládu s Cerou, rozpustíme na parou a pomocou lyžice nalejeme na dno papierových košíčkov, tenkú vrstvu. (Zdravšia verzia, zmiešame nad parou rovnaké množstvo medu, kakaa a kokosového oleja)

Kokos zalejeme horúcou vodou, premiešame a pridáme kondenzované mlieko podľa chuti. Zmiešame a plníme do košíčkov so stuhnutou čokoládou.

Kokosovú náplň opatrne vtlačíme na čokoládu. Vrch zalejeme čokoládou a môžeme ozdobiť strúhaným kokosom, kokosovými lupienkami. Zvyknem skladovať v chladničke.

Makové šuhajdy: Neverím, že také niekto skúšal, a možno aj áno Chichocem saVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlahe Zdravšia verzia.

Hrozienka namočíme aspoň na hodinu do vody.

Horkú (bielu) čokoládu rozpustíme s kokosovým olejom nad parou. Pozor na prehriate. Naplníme na  dno papierových košíčkov, tenkú vrstvu.

Hrozienka scedíme a rozmixujeme s mletým makom, prípadne môžete použiť pol na pol orechy a mak.

Dochutíme medom, aj podľa chuti, aj aby hmota držala tvar, prípadne môžete priliať 50 ml horúcej vody.

Makovou náplňou plníme košíčky so stuhnutou čokoládou, hmotu treba zľahla utlačiť aby držala pokope.

Zalejeme čokoládou a dáme stuhnúť do chladničky. Verzia s bielou čokoládou je celkom efektná, ďakujem za radu z FB. Úsmev Inak makovú náplň môžete pripraviť aj úplne tradične tak, že mak zalejete cca 100 ml horúceho mlieka a dosladíte práškovým cukrom podľa chuti, môžete pridať aj citrónovú kôru.

Orechové šuhajdy / light verzia: 

Ak máte radi klasiku, tu je náš rodinný recept na tradičné orechové šuhajdy

Ešte jednu verziu čokoládovej polevy som skúšala. Zohrejeme šľahačkovú smotanu a horúcou zalejeme nalámanú čokoládu. Necháme chvíľku postáť a dôkladne vymiešame. Nalejeme trochu na dno košíčkov. Dáme stuhnúť do chladničky.

Mleté orechy zalejeme horúcou vodou cca 50 ml alebo mliekom, dosladíme podľa chuti či už kokosovým cukrom, medom ..., alebo úplnou klasikou práškovým cukrom podľa chutí. Môžeme pridať 1 PL rumu, alebo rumovej arómy, alebo som objavila novinku trstinový cukor s rumovou príchuťou (balenie ako vanilka).

Ak máte radi hrozienka, primiešajte aj vopred namočené a scedené hrozienka. Hmotou plníme košíčky a vrch zalejeme čokoládou. 

Vrch ozdobíme orieškami.

Výnos
100 Porcie
Celkový čas
1 hod
Čas prípravy
1 hod
Čas varenia / pečenia
0 minút

reklama


reklama

anjeli, Pi, 22. 12. 2017 - 23:38

No nie Prekvapenie, tak na toto by som sa dala nahovoriť. Určite teda aspoň na degustovanieChichocem sa... Keď tak premýšľam, tak u našich by som neuspela: jeden nemá rád kokos, druhý mak a zvyšok vyhlásil, že nemajú radi šuhajdy Veľký úsmev, no nekašlem to? A pre seba sa mi nechce robiť... Hambím sa

Kamila, Pi, 22. 12. 2017 - 23:42

No vidíš a ja šuhajdy robím hlavne pre seba, dvakrát do roka. ;)

balalajka, So, 23. 12. 2017 - 00:13

Kokosové suhajdy sa prudko podobajú na proteinove bounty. Len salko nahradím kokosovým mliekom a proteínom a opackam asi do iného tvaru. Ešte neviem. :D

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama