reklama

Čokoládová torta (skoro vegán)

Pridal/a dasa_ dňa 06. 01. 2018 - 19:55 - Recepty dasa_
Čokoládová torta (skoro vegán), Zákusky, recept, dasa_

reklama

Torta alebo zákusok pre silných čokoholikov. Inšpirované Nigellou Lawson. Tortová forma 22cm alebo plech s rozmermi 17x26 cm. Kto chce vegán verziu, nemusí pridať ani bielko. Torta sa podarí aj tak, len sa bude trochu rozsýpať, ale chuť je výborná.

Ingrediencie
300 gramov trstinový cukor
225 gramov polohrubá múka
75 gramov kakao
1 čajová lyžička instantná káva
1 čajová lyžička sóda bikarbóna
  čajová lyžička soľ
375 millilitrov voda
80 gramov kokosový olej
1 polievková lyžica vínny ocot biely
1 kus bielok
160 gramov čokoláda 70%
75 gramov kokosový olej
50 gramov cukor
2 polievkové lyžice kakao
1 polievková lyžica instantná káva
60 millilitrov voda
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

V ohňovzdornej nádobe zmiešame sypké prísady - cukor, múku, kakao, sódu, soľ a rozpustnú kávu. Privedieme do varu 375 ml vody, zmiešame s kokosovým tukom a octom. 

Prilejeme do sypkej zmesi, zamiešame. Ak nechceme úplne vegánsku verziu, tak v tomto momente primiešame mierne rozšľahané bielko. Zamiešame a vylejeme do formy vyloženej papierom na pečenie.

Vložíme do rúry vyhriatej na cca 170 stupňov a pečieme cca 20 minút. Pomocou špáradla vyskúšame, či je už upečené (ak sa špáradlo nezafarbí, už je všetko v poriadku). Ak je treba, pridáme ešte pár minút na dopečenie.

Počas pečenia si pripravíme polevu tak, že čokoládu, kokosový tuk, cukor, kakao, kávu, a vriacu vodu zahrievame nad parou. Miešame až do úplného rozpustenia čokolády a cukru.

Na ešte horúci koláč vylejeme polevu a necháme vychladiť, najlepšie v chladničke.

Podávame napríklad so šľahačkou a čerstvým ovocím

Doplňujúce poznámky

Vyskúšali sme už niekoľko variant tohto koláča. Keď nebol k dispozícii kokosový tuk, použila som do cesta olej a do polevy maslo. Cesto som robila úplne bez vajíčka, s celým vajíčkom aj iba s bielkom.

Bez vajíčka bol výsledok chuťovo najlepší, len sa trochu ťažšie manipulovalo s porciami. Keď sa použilo celé vajíčko, výsledok už bol taký obyčajný. Myslím, že použitie bielka je príjemný kompromis.

Výnos
12 Porcie
Celkový čas
35 minút
Čas prípravy
10 minút
Čas varenia / pečenia
25 minút

reklama


reklama

Kamila, So, 06. 01. 2018 - 20:47

Paráda, vyzerá ozaj úžasne.TlieskamÁnoTlieskam

Len ja svihnuta Hit, by som vsade do kolacov davala spaldovu celozrnu na hladko mletu muku. Je to o dost zdravsie a v kolaci nezbadas rozdiel. Inak posledne, co som kupila kokosovy olej, akosi poleva  s nim mala divnu chut, mala by som zmenit znacku pravdepodobne, lebo volakedy som taky problem s kokosovym olejom nemala.

Teraz nic proti tvojmu kolacu, viem, ze u teba je o vyhnuti sa tomu, co nemozes, to len mna zaraza, ked pozeram vegan recepty, to znamena bez vajicok, masla, mlieka ..... a tam klasicka  biela hladka muka ... , bo pod vegam si predstavujem volaco zdravsie ... To nic, to len ja som predpojatá, bo múku nemôžem. Chichocem saVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlahe ani tu špaldovú. Chichocem sa Ale predtým som ju používala všade, a ak sa vzdám nejakého koláčika, tak tam dávam.

dasa_, So, 06. 01. 2018 - 21:33

jááj, muka je v podstate jedno, aku použiješ.V tomto recepte to tuším pôvodne nebolo riešené.  Ja som použila aj špaldovú, ale káva s čokoládou všetko prehlušia.

Vegan je to preto, lebo je to bez živočíšnych produktov. Keď chceš. Je to fakt intenzívne čokoládové podporené instantnou kávou

Kamila, So, 06. 01. 2018 - 21:44

Ja viem rozumiem tomu, co znamena vegan, to len ja si pod tym predstavim aj nieco zdravsie, to teraz len opisujem skusenost s receptami do casopisu Torty od mamy, to nepatri tebeÚsmev Lebo ja si pod tym predstavim, vsak ideme aj zdravsie piect a tam kopec bielej muky a bieleho cukru. Hambím sa Ale jasné každý si pod vegan predstavíme niečo iné. Ale verím, že nie jej vôbec jednoduché upiecť koláč bez čohokolvek živočíšneho. Úsmev

dasa_, So, 06. 01. 2018 - 21:50

jaaj, v pohode :) Ono viacerí si myslia, že vegan musí byť vždy zdravšie. Ale nie vždy a nie pre každého.

Občas to  skĺza do toho, že nahradíme múku nejakou povedzme zdravšou variantou a máme pocit, že robíme niečo pre svoje zdravie. A tak zjeme možno aj väčší kúsok ako by sme zjedli toho "nezdravého". Ale to je celé na dlhú diskusiu....

 

Danuta1, Pi, 31. 05. 2019 - 10:48

ten vyzerá veľmi dobre.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama