reklama

Polievka z kvásku

Pridal/a dasa_ dňa 09. 01. 2018 - 14:46 - Recepty dasa_
Polievka z kvásku, Polievky, recept, dasa_

reklama

Založila som si doma kvások. Postupne rastie a silnie. Už sa nezmestil do pohára. Vyhodiť mi ho bolo ľúto, tak som hľadala recept. Polievka je jemne inšpirovaná poľským žurekom, Len s receptom na žurek je to podobne ako s receptom na kapustnicu u nás - čo rodina, to iný postup, aj keď základné suroviny ostávajú.

Ingrediencie
3 kusov klobása
3 kusov zemiak
1 hrnček sušené huby
1 kus cibuľa
6 polievkové lyžice kvások
3 polievkové lyžice smotana
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Huby namočíme do studenej vody.

Očistenú cibuľu nakrájame na jemné kocky, opečieme ich na oleji a pridáme zemiaky nakrájané na kocky. Krátko opečieme, zalejeme vodou, pridáme celú klobásu, namočené huby a varíme do polomäkka. Opatrne osolíme, klobása môže byť dosť slaná.

Pridáme 5-6 lyžíc kvásku, dobre rozmiešame a varíme 10-15 minút. Na záver pridáme smotanu, výborná je šľahačka, môže byť aj kyslá smotana.

Na tanieri pridáme stratené vajce, prípadne volské oko alebo vajíčko uvarené na mäkko.

 

Doplňujúce poznámky

Kvások je jemne kyslý. Polievka je veľmi podobná našej kapustnici.

Ak nemáte kvások po ruke, nie je problém ho vyrobiť. Stačí v zaváraninovom pohári zamiešať 2 lyžice múky s 2 lyžicami prevarenej vychladenej vody. Ďalšie dni stačí pridať iba lyžicu múky a lyžicu, dve  vody. Po cca 5 dňoch je kvas do polievky pripravený.

Výnos
6 Porcie
Celkový čas
0 minút
Čas prípravy
0 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

M.á.r.i.a, Ut, 09. 01. 2018 - 18:37

Super Áno, kvások ražný aj špaldový v chladničke oddychujem a tak mu dám priestor Veľký úsmev. To stratené vajce máš ukážkovo hladké, ja ho mám vždy strapatééééSmútok

dasa_, Ut, 09. 01. 2018 - 20:00

Zhodou okolností aj toto je ražnošpaldový kvások. Ešte mu dám dva, tri dni a vyskúšam konečne chlieb. Zatiaľ je to mláďa.

M.á.r.i.a, Ut, 09. 01. 2018 - 21:40
Ja mám každý zvlášť a pekávam pravidelne chleba, pečivo. Tie čo mám v chladničke používam len ako štartér.
Dzeny, St, 10. 01. 2018 - 11:56

Fíha! Tak toto je pre mňa veľká novinka. Vyskúšam. 

balalajka, St, 10. 01. 2018 - 12:41

A ja tiež asi zarobím znovu kvások Chichocem sa ... inak, žurek som jedla prvýkrát minulý rok v lete. Že z čoho to je som nedošla ... myslela som, že je to voda z kvasenej kapusty. Vyzerá to, že nie. Váľam sa od smiechu po podlahe

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama