Popis
Veľmi chutný kváskový chlieb, skúšala som viaceré, ale tento sa vždy podaril a bol úžasný.

Zhrnutie
Porcie | |
---|---|
Čas prípravy | |
Čas varenia / pečenia | |
Celkový čas |
Ingrediencie
120 | gramov | ražná múka |
120 | gramov | teplá voda |
1 | polievková lyžica | kvások |
Inštrukcie
Múku, vodu, kvások zmiešame, prikryjeme a necháme pri izbovej teplote 9 - 12 hodín /chystám si to večer/. Ráno odoberiem 2 pol. lyžice /odložím do chladničky v uzavretej fľaši na druhý raz/. Do zvyšku pridám 380 g špaldovej múky, 180 g teplej vody, 1 - 2 čaj. lyžičky soli. Môžeme pridať rascu, sezam, ľan. semienka... Zamiesime a necháme prikryté 3 hodiny odpočívať - každú hodinu premiesime. Po troch hodinách preložíme do ošatky vysypanej múkou, prikryjeme a necháme 1,5 - 3 hodiny kysnúť. Potom vyklopíme na papier na pečenie a dáme na horúci plech do rúry vyhriatej na 240 °C. Pečieme 10 minút, potom stiahneme teplotu na 180 °C a pečieme cca 20 minút.
Postup:

- Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte
Exportovať do:- Vytlačiť
Komentáre
Nyzerá dobre, ja sa už na to chystám tiež. Zatiaľ ešte stále kŕmim kvások, nech má silu.
Prosim ta, skúšala si zvážiť hotový chlieb? A aký priemer má ošatka?
Ošatku vysypávaš múkou alebo škrobom? Lebo čítala som obe verzie, skúšala som zatiaľ iba múku
Ošatku vysypávam múkou, aj bochník, keď dávam do ošatky povaľkám v múke, ešte som nevážila upečený chlieb, keď upečiem zvážim a napíšem, ošatka má priemer 21 cm, keď som ju kupovala, bolo uvedené, že je na 750 g chlieb.