reklama

Objavila som Ameriku - v kuchyni

dasa_ , 02. 02. 2018 - 14:05

reklama

Človek sa učí celý život. Veru, mne sa často stáva, že zrazu objavím niečo, o čom som netušila. A minimálne mi to uľahčí život.

Vyberiem dva nápady, ktoré ma posledný mesiac dostali. Nevymyslela som to, len som sa nechala inšpirovať.

1. opekané zemiaky. Doteraz, keď som chcela opekané zemiaky, tak som ich vždy najskôr uvarila a potom opekala. Niekdy to nebolo ono. Druhá možnosť bola, že som ich piekla na plechu v rúre. A aj tie som jedmne obvárala, teda prelievala vriacou vodou a nechala ju zovrieť. Neboli zlé, ale zdalo sa mi s tým dosť práce. Teraz som videla na návšteve, že opekali zemiaky na panvici. Bez predvárania. Len lyžicu, dve oleja, zemiaky, osoliť, prípadne okmínovať, chvíľu miešať a opekať, potom prikryť pokrievkou. Samozrejme, sem tam treba pomeišať. Napodiv, zemiaky sa upečú v podstate za rovnaký čas ako by sa uvarili

 

2. isto nie som sama, čo sa pokúša nahradiť vysmážanie za pečenie v rúre. Je jedno, či zo zdravotných dôvodov, alebo kvôli lenivosti. Len tá chuť niekdy nebolá taká, ako z panvice. Minule som pozerala Jamieho Oliwera. Robil to isté, len použij jednu fintu. Strúhanku zmiešal s olejom. Divné. Vyrobil si z toho lastne akokeby takú drobenku na koláč. Obalila som tým zatial karfiol, brokolicu a ryby a vo všetkých prípadoch to bolo oveľa lepšie, ako to, čo som skúšala predtým. Akokoľvek som to kvapkala olejom, vždy to bolo nerovnomerné, prípadne to stieklo. Tento malý trik zabezpečí rovnaké zmáčanie olejom. A je už len na vás, aký olej použijete.

Pozrite si aj


reklama


reklama

Kamila, Pi, 02. 02. 2018 - 18:06

Nie je sptreba tej struhanky s olejom ovela vacsia ako bez? nie je to velmi hrudkate?

Skúšala som len dusenie zemiakov, takéto opekanie ako opisujes, len so obvarenými zemiakmi

dasa_, Pi, 02. 02. 2018 - 19:20

no, či je spotreba väčšia, to nejak neriešim. Dnes som dokonca použila kukuričnú strúhanku. Hrudkaté to nie je, teda mne sa to nezdalo. Treba skúsiť. Samozrejme, nie je to také, ako keď sa vysmáža. Ale zase je to chutnejšie, ako len tak obalené a šupnuté do rúry, prípadne pokvapkané olejom

Zemiaky ma celkom prekvapili. Ono je to kombinácia opekania a dusenia. lebo ked ich prikryješ, tak nejaká tá tekutina sa tam objaví. Len nie je ju potreba zlievať. Vlastne netreba ani toľko soliť, lebo soľ nemusí ochutiť aj vodu.

 

Evka1223, Pi, 02. 02. 2018 - 20:22

používam fľašku s pumpičkou (niečo ako na kropenie bielizne pred žehlením alebo kvetov), v nej mám olej a jednotlivé kúsky obalené v strúhanke rovnomerne pokropím. Panvicu na palacinky tiež takto sprejujem a neulievam olej....je to rovnomerné.

dasa_, Pi, 02. 02. 2018 - 20:31

Každému čo mu vyhovuje. Neviem, či ten olej do fľaštičky prelievaš alebo je to furt nová fľaška. Ak prelievaš, tak ja som riešila umývanie takej fľašky.  a hlavne umývanie tej pumpičky.

Evka1223, Pi, 02. 02. 2018 - 20:48

Presne, každému čo vyhovuje Úsmev

Nalievam si v čase potreby primerané množstvo, ak zostane olej, demontujem pumpičku, vyčistím ju a zvyšok oleja uzatvorím tesným uzáverom na ďalšie použitie. To čistenie nie je náročné, .... mám svoje finty Mrkám  Nepoužívam stále novú fľašku s pumpičkou. Pri bežnej prevádzke mi vydrží 2 - 3 roky a potom vymením. 

balalajka, So, 03. 02. 2018 - 21:22

Zemiačky poznám, mamina tak robieva - my sme moc zemiakový neni.

Ale ja som tiež objavila Ameriku v kuchyni!

Strašne so  chcela kuchynský robot. Taký, čo má misu kovovú jak svet, dávaš do nej a ono sa to krásne točí. Všetci blogery kulinársky také majú. Lenže cena vysoká, tak som váhala. Potom som našla v L*li ručný mixér s misou a so stojanom. Ako - netuším okrem veľkosti a estetickosti aký je rozdiel, teda určite výkon. LENŽE! Mne absolútne ručný mixér so stojanom stačí! Takže ja som tiež objavila Ameriku, lebo som kúpila niečo za 16€, čo som zvažovala kúpiť za 5 násobok. A najlepšie na tom je, že nič viac som nepotrebujem. Nič väčšie, nič výkonnejšie. A absolútny TOP na tom je, že keď som vypratávala špajzu, tak som zistila, že taký stojan tam mám v krabici (mixér som používala aj misu s tým, že som ich držala). Chichocem sa

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama