reklama

Sfogliatelle

Pridal/a anjeli dňa 13. 02. 2018 - 19:38 - Recepty anjeli
Sfogliatelle, Koláče, recept, anjeli

reklama

Koláčik, ktorý pripomína chvost homára, ktorý sa skladá z tenučkých lístkov cesta, je chrumkavý s jemnou plnkou vo vnútri. A aj keď vyzerá komplikovane, príprava cesta mi trvala do hodiny... ale zas je dobré mať doma strojček na cestoviny.

Ingrediencie
500 gramov hladká múka
1 čajová lyžička voda
25 gramov med
1 čajová lyžička soľ
Plnka:
450 millilitrov mlieko
100 gramov práškový cukor
500 gramov ricotta
50 gramov kandizovaná pomarančová kôra
1 kus vajce
150 gramov polohrubá múka
1 čajová lyžička vanilková esencia
  štipka soľ
  trocha maslo
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Rada si kladiem vyššie méty, ktoré chcem zdolať. Hlavne vo varení a ešte viac v pečení. Baví ma skúšať, objavovať, posúvať sa, ochutnávať... A toto bol ďalší level, ktorý som chcela zdolať. Koláčik z Talianska.

Múku zmiešame so soľou, pridáme vodu a med. Vymiesime tuhšie cesto. Miesime kým nie je hladké a pružné. Zabalíme do fólie a necháme v chlade 30 minút.

Potom ho rozdelíme na 4 časti a každú rozvaľkáme /najlepšie pomocou strojčeka na cestoviny/ na hrúbku 1 mm. Každý pásik natenko natrieme maslom.

Prvý pásik natesno zvinieme a naň postupne navíjame ďalšie. Znovu zabalíme do fólie a necháme v chlade 1-2 hod. Nakrájame na 1 cm kolieska. Každé vytvarujeme do kužeľa, naplníme plnkou a jemne stlačíme.

Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme na 190 °C, 15-20 minút. Posypeme práškovým cukrom.

PLNKA: Do vriaceho mlieka dáme štipku soli a za stáleho miešania vsypeme polohrubú múku a necháme vychladnúť. Potom plnku vyšľaháme s cukrom, vajcom,  Ricottou, kôrou z pomaranča a vanilkovou esenciou.

Doplňujúce poznámky

Aj keď tie moje prvé nevyzerajú dokonale, so svojím prvým pokusom som celkom spokojná

Výnos
24 Porcie
Celkový čas
1 hod, 15 minút
Čas prípravy
55 minút
Čas varenia / pečenia
20 minút

reklama


reklama

Kamila, Ut, 13. 02. 2018 - 19:57

Oj, ta to ne také zábavisko. Úsmev

anjeli, Ut, 13. 02. 2018 - 21:27

No uznávam, že človek musí nabrať odvahu, hecnúť sa, mať práve čas a pevné nervy... ale dá sa to zvládnuťVeľký úsmev. Žartujem, bolo to jednoduchšie ako som očakávalaMrkám a určite si to zopakujem viackrát.

Pripájam video pre názornú úkažku

[video:https://www.youtube.com/watch?v=-4uP5i4iLyw]

 

Kamila, Ut, 13. 02. 2018 - 21:42

Oj, vyzerá to úžasne, ale na také by som sa nedala. Dobrá si, že tebe sa také zadarilo a chcelo sa zabávať. Áno

anjeli, Ut, 13. 02. 2018 - 22:10

Z času načas aj také nápady dostanem a zisťujem, či by sa mi to podarilo... potrebujem výzvy a takisto nové veci skúšať, teda hlavne v kuchyni Chichocem sa

balalajka, St, 14. 02. 2018 - 06:46

PrekvapeniePrekvapeniePrekvapenieTlieskamTlieskamTlieskamÁnoÁnoÁno

Mám problém - povedala som, že budem dodržiavať pôst. Asi po prvú nedeľu. Dovtedy by som mohla zohnať mlynček na cestoviny. Veľký úsmev ... ak nie, bude sa vaľkať. Vyplazený jazyk

anjeli, St, 14. 02. 2018 - 19:06

Chichocem saChichocem saChichocem sa

Ale zas sa Ti ten mlynček zíde aj pri iných dobrotách...Áno

balalajka, Št, 15. 02. 2018 - 07:51

Au au au - ten mlynček stojí toľko čo moje topánky Váľam sa od smiechu po podlahe.

Počkám ja do nedele a uvidím, či budem guľkať a či bosá chodiť.Chichocem sa

adus, Št, 15. 02. 2018 - 09:11

ty nosíš 10-15 uerové topánky??? V takej cene ho totiž vieš (príležitostne) dostať v L.dl-i alebo KFlande a urobí ti presne takú službu ako ten "topánkový" - máme doma, takže odskúšané

balalajka, Št, 15. 02. 2018 - 09:14

Ja našla cez 40 - aj topánky aj mašinku. Topánky som si zajednala Chichocem sa. Ešteže mám NM - idem čekuvať vyššie zmienené obchody. Vďaka za radu.

adus, Št, 15. 02. 2018 - 09:35

Rado sa stalo -aj na budúce ... naša Barča bola aj na nejakom kurze výroby domácich cestovín, tak tá nám už kadečo porobila na tej mašinke - a napríklad Mišo by hádam najradšej už iné špagety ako tie od nej ani nejedol.

adus, St, 14. 02. 2018 - 10:33

no, akurát v rozpise surovín chýba tá polohrubá múka, čo ide do tej plnky ... 

Môžeš prosím doplniť, koľko jej treba ...

anjeli, St, 14. 02. 2018 - 19:05

Nejak mi to tam blbne... včera som dvakrát musela nahrať suroviny na plnku, nakoľko mi prvý krát zmizli Smútok. Ale už je to upravené, tak hádam to bude v poriadku.

balalajka, Pi, 09. 08. 2019 - 05:57

Tak. Vyše roka som tento recept obdivovala. Aj som mlynček kúpila - čosik iné som na ňom pidlala a neodhodlala som sa k tomuto pracnému. Až som našla ízi verziu pre mňa, kde sa môžem spoľahnúť na polotovar Váľam sa od smiechu po podlahe. Recept niekedy nafotím a pridám. Nech aj vy máte radosť, lebo ja tieto koláče že absolútne MILUJEM.

Ale Anjeli neustále za toto obdivujem. A odhodlávam sa že raz ... keď budem veľká ... hmmm ... keď bude sneh by som to mohla skúsiť, bude menej času na vonkajšie aktivity. Chichocem sa

Za mňa sú tieto koláče absolútny TOP raňajok. Proste ich milujem. ÁnoÁnoÁno

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama