reklama

Kniha, ktorá ma zaujala

Pridal/a dasa_ dňa 26. 02. 2018 - 09:11

reklama

Priznám sa, na škole som dejepis nemala rada. Veď prečo aj, keď po nás učitelia vyžadovali hlavne vedieť roky. A vojny. Ja viem, vo vojnách sa to mlelo a utváralo. Ale teda, mne sa to nepáčilo.

Mňa skôr zaujímalo vždy, ako ľudia vtedy žili. Čo celé dni robili, čo jedávali, ako sa umývali.

Pri poslednej návšteve knižnice mi manžel priniesol knihu od Tunde Lengyelovej Život na šľachtickom dvore. Konečne kniha, aká ma baví. Síce by som prijala oveľa viac obrázkov a ilustrácii, ale vďaka aj za toto. Kniha popisuje život v Hornom Uhorsku niekedy v rozmedzí rokov 1526 až 1790. Popisuje oblečenie, bývanie, domácnosť, hygienu a trávenie voľného času v šľachtických rodinách.

Napríklad oblečenie bývalo veľmi pestré. Popisujú sa jednotlivé druhy. Chýbajú obrázky a tak si budem musieť doštudovať, čo je to mantieka, dolomán. Už v 16 storočí sa napríklad knižne tlačili vzory, ktoré sa vyšívali. 

Topánky sa podľa módy líšili buď špicom vpredu, alebo guľatým alebo hranatým zakončením. Na nákupy sa chodilo do Viedne. A keď nestačilo, tak Benátky. Taký nákup trval minimálne 3 týždne.

Veľmi veľa informácii je z listovej komunikácie medzi manželmi.

Prekvapilo ma napríklad, že keď tiahli muži do bojov, o ich "materiálne"  zabezpečenie sa starali ženy. Oni museli posielať potraviny za nimi. Tam ich už ich vlastní kuchári spracovávali.

Ak niekoho zaujíma takýto pohľad na dejiny, tak myslím, že kniha sa mu bude páčiť. Nie je to žiadna beletria, len fakty.

 

mmch, rozmýšľam o plánoch na leto. Neviete, na ktorom zámku je napríklad dochované a vystavuje sa oblečenie z tohto obdobia? Alebo ostávajú iba obrazy?


reklama

reklama

púpavienka, Po, 26. 02. 2018 - 09:19

No neviem ako teraz, ale predtým bolo aj na Oravskom zámku nejaké oblečenie, no po pravde už sú to roky čo som zanechala chodenie po mojich zámkoch. Milovala som to a každé leto sme ich prešli niekoľko či sme už na to mali alebo nie, vždy sme na niečom s deťmi ušetrili aby sme sa vydali vlakom či autobusom na nejaký zámok. Teraz ma to už ani neťahá, všade množstvo schodov a na posledy v Bojniciach som bola sklamaná..

Inak ku knihám? - ja som si priobjednala takú jednu zlacnenu kniku Strážca času a prečítala som ju jedným dychom. Posledné roky ma nahaňal čas až odrazu vlani to skončilo a ja som si uvedomila ako mi je fajn, už nemám ten pretlak v hlave ešte to musím, ešte to musím. Dokonca mám iba jediné hodiny ktoré počas letného času ukazujú klasický čas, ale samozrejme mobil a počítač to istí. No v spálni už roky nemám žiadne hodiny čo mi robí dobre.

Prepáč za odbočenie aj ked čas zohráva v tých zámkoch veľkú úlohu.

dasa_, Po, 26. 02. 2018 - 09:28

v pohode :) ja už roky neprestavujem čas. len teda, už ani neviem, či letný, či zimný.... Vlastne neprestavovala som. Náramkové hodinky som nenosila odkedy sa narodil syn a mobil som neprestavovala. Len sa obavam, že nakolko som začala používať ten "rozumný", ten sa prestaví sám...

Prečo ťa Bojnice sklamali? Ja som tam bola veľmi, veľmi dávno a tak som plánovala tam začať. Mala som pocit, že tam toho môže byť dosť.

Teda, boli sme minulý rok v Betliari, ale tam to bolo celé už novšie, aj móda bola už inde. A skúmať obrazy mi vtedy vôbec nenapadlo.

púpavienka, Po, 26. 02. 2018 - 10:30

Bola som v čase ked niečo prestavovali, všetko bolo iba o peniazoch, hnali nás tak rýchlo že mi to neskutočne vadilo, žiadne prehliadka ale skôr behom všetko aby sme stihli dalších záujemcov. Možno je to už  teraz inšie.

Iwa, Po, 26. 02. 2018 - 17:56

Na Oravskom zámku je veľa oblečenia, či už šľachtického alebo ľudového. Boli sme pred 2a pol rokom. Len sa priprav na poriadnu turistiku, prehliadka trvala skoro 3 hodiny a schodov neúrekom.

balalajka, Po, 26. 02. 2018 - 10:06

Sranda. že dejepis nejak nebavil ani mňa. To bolo veľmi rýchle, samé holé fakty. Nato, keď zoberieš takého Dumasa, kde sa preberá história v podstate, to je iné čítanie. Tieto faktické knihy mám rada - zapisujem si názov. Snáď zoženiem.

Nedávno som bola lyžovať s "deťmi" - v aute ja (teta Váľam sa od smiechu po podlahe - 39), sesternica (20), kamarát (17) a môj starší (14). A ako sme míňali Strečno, robila som im výklad ako kapitán kokpitu Veľký úsmev - no ... veľa som toho nevedela. A mladí, že oni ako decká FURT chodili po hradoch a absolútne ich to nebavilo a nudili sa (pridali historky, ako ušli a tak), ale že teraz by veru veľmi radi išli. A zrazu som sa videla, ako som sa nudila aj ja v tých starých zrúcaninách a bolo mi zima a podľa mňa to smrdelo a celé to bol bleeeee - lebo však papuče nazúvačky sa vyzúvali a tak .... a potom som sa pozrela na môjho synátora a zaplo my ako som ich po hrade vláčila ako malinkých, aj teraz na historické dni mesta som ich vláčila a oni s bratom tiež tak oduševnene otravovali tú prehliadku sebe aj celému okoliu Váľam sa od smiechu po podlahe ale že mňa to NESKUTOČNE BAVILO.

Krásna zachovalá expozitúra je v Buchloviciach - ale to je tuším prelom 19.-20.storočie už. Bola som 2 roky naspäť. A chcem ísť zas. Ale minimálne na jar - keď sme boli už kvitli tulipány a mali tam nimi prekrásne naaranžované interiéry - tuším to boli nejak spojené výstavy. Inak, Buchlovice majú aj krásnu záhradu - stromy. Stojí za to tam na jar ísť. Ak pôjdeš, daj vedieť. Pridám sa rada.

dasa_, Po, 26. 02. 2018 - 10:16

Jááj, keď mne sa odjakživa pletú Buchlov a Buchlovice. To čo je dole, tam som tiež bola asi 3-4 roky dozadu. Ešte sa chystám na ten kopec :)

A keď hovoríš Strečno, tak to jedine toto:

[video:https://youtu.be/VDqSUu-JU6s width:400 height:400 align:center autoplay:0]

balalajka, Po, 26. 02. 2018 - 10:45

Ešte som to nepočula. Bože o koľko som došla! To sme si mohli veru pustiť v aute.

Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe

"Vdova beh do kopca 4*4"

balalajka, Po, 26. 02. 2018 - 10:46

Buchlov je hore. Tam jsem taky nebyl. A chcem ísť. Berte maaaaa.

Počuj, nedáme nejakú tour de hrady a zámky? Kým mi cyklo sezóna nezačne. Potom jedine budem spod toho zámku kukať a foto pred ním robiť Chichocem sa

dasa_, Po, 26. 02. 2018 - 10:52

No, ja som toto naplánovala na toto leto. Máme totiž doma 17 ročného šoféra a ten musí minimálne do 18-tky jazdiť s nami. Normálne by sme ho už na taký výlet nedostali. Ale keď poviem, neskočili by sme do Bojníc, mohol by si šoférovať, tak to zneje jeho ušiam úplne inak :)

dasa_, Po, 26. 02. 2018 - 10:56

Len tak, medzi nami dievčatami, vieš o tom, že tu máme mapu cestovateľských zážitkov? Tam by bolo zdokumentovanie takýchto návštev úplne super. Pár zážitkov tam už je, verím, že toto leto pribudnú ďalšie super výlety.

balalajka, Po, 26. 02. 2018 - 11:06

Dobredobredobre. Urobíme to inak. Napíš si tam Čachtice (to dávam aj poobede po káve na biku), Beckov (tam skáčem fakt na otočku). Ja si zbalím tenisky a nejakú sukňu do kabele, čo potom hodím na cyklo gate a pridávam sa k vám. Mrkám

Tú mapu treba aktualizovať - asi prihodím nejaké výlety do zoznamu ... zas bude málo víkendov Váľam sa od smiechu po podlahe

dasa_, Po, 26. 02. 2018 - 11:09

bude super, ak sa podarí tu mapu poriadne zaplniť. Všade okolo je toho veľa k videniu. Občas treba len nakopnúť. Myslím, že sú tam povychytávane aj staršie články. Možno nie všetky, ale je ich tam relatívne dosť.

eva m, Po, 26. 02. 2018 - 12:18

knihy s historickou tematikou ja mooožem! Začítala som sa teraz do kníh od Barbary Erskinovej, vždy sa prelína súčasnosť s nejakou dávnou históriou a fascinujú ma tie opisy života, postavenie a osudy žien v pradávnych časoch... Autorka je vyštudovaná historička, tak predpokladám, že vie, o čom píše.

A na tour de hrady a zámky ma pribaľte, dámyMrkám

Iwa, Po, 26. 02. 2018 - 18:22

A nemohla som si ja radšej najprv naničmamu otvoriť a potom ísť do knižnice? Presne niečo takéto som hľadala...

Veľa oblečenia je na Oravskom zámku. Možno aj na Červenom Kameni niečo je, obrazy určite. To si už plánujem dlho, ale vždy ma chlapci prehlasujú a ideme k sokoliarom. Zo dva razy som ich dostala na večerné predstavenie - aspoň niečo a super to bolo - ďalší tip na výlet aj s kultúrou dokonca. V banskobystrickom múzeu sú expozície, ale skôr oblečenie remeselníkov, mešťanov a bežného ľudu (Thurzov dom na námestí). Podobne je to aj v martinskom múzeu - väčšinou kroje. Potom už len do tej Viedne sa vybrať alebo do Budapešti.

Keď pôjdete, dajte vedieť, možno sa pridám. Len tento rok to máme pestrés víkendami... samé 50-ky, 60-tky, svadby a iné oslavy Mrkám

adus, Ut, 27. 02. 2018 - 13:14

Na ČK sú ale väčšinou repliky, to nie sú originálne kúsky ...

margesimpson, Po, 26. 02. 2018 - 22:13
Inak ak vás zaujíma história taka tradicnejsia - napr. Slovenska, počula som skvelé hodnotenia na knihy od etnologicky Nadaskej. https://www.martinus.sk/authors/katarina-nadaska Tie mám v zálohe ako darčeky pre niekoho. Aj tento rok kúpim mamine na narodeniny. A pre seba mam z iného súdka, ale viacmenej tiež história. Zápisy z kronik Poltárskych obci v čase vojny https://www.martinus.sk/?uItem=221294 Tak možno niekoho zaujme,ked skočite do tej knižnice nabudúce.
dasa_, Po, 26. 02. 2018 - 22:32

no veru, takých kníh je celkom dosť. Ja som napríklad čítala knihu lekára Jozefa Marca Tradičné liečiteľstvo a ľudová mágia na horných Kysuciach. A teda, mala som dosť. Veľmi silné. Ten popis napríklad situácii, keď niekto ochorel na mor.... A aj iné z nášho pohľadu netradičné riešenia

margesimpson, Po, 26. 02. 2018 - 22:34
Paráda, dik za tip. To si isto pozriem, vôbec nepoznám.
Alena7, Ut, 27. 02. 2018 - 22:21

Spominanu knihu o zivote kedysi som uz mala aj ja doma, tiez z kniznice. Zacala som citat, bolo to zaujimave, ale nedocitala som  Boli ine neodkladne veci a nechcela som ju doma zbytocne zdrziavat.Mlčím

.. a k Buchlovu/Buchloviciam - boli sme tam minulu jesen a za jeden den sme zvladli obidva. Akurat pavy uz nebehaju po zamockom parku. Ako decko som ich tam krmila. 

Boli to dost odlisne zazitky - podla "nadsenia" sprievodcu. Ten hore na hrade sa tvaril, akoby sme ho otravovali a rozohnil sa akurat pri opise mucenia a trestania v tych casoch. Dolu v zamku bola mlada kocka, ktoru to evidentne bavilo a nemala problem odpovedat aj na doterne otazky (ja take zvacsa mavam kade/tade). Chichocem saNo a par tyzdnov po navsteve davali v TV akusi novu cesku rozpravku, ktoru natacali na hrade Buchlove v kuchyni ...

balalajka, St, 28. 02. 2018 - 06:47

Keď sme tam boli my - tie dva či tri roky dozadu-  pávy atakovali moje decko pri fontáne. Si dovolil sa pozrieť na ne bližšie. Možno ich len niekam umravnili Chichocem sa.

V parku boli aj nejaké štvornožce - kozy, poníky? Neviem. A v júni tam býva tuším výstava fuksií v tom skleníkovom pavilóne.

Idem tuším pozrieť čo sa deje na Buchlove teraz, v zime.

balalajka, St, 28. 02. 2018 - 06:49

Inak, Alenka mi tými sprievodcami pripomenula Denník Kastelána a Aristokratku - to len keby niekto sa chcel poriadne nasmiať s oterom histórie. Odporúčam - odporučila mi Marge (záruka dobrého čítania).

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama