reklama

Mandľovo-smotanová nízkosacharidová torta

Pridal/a Kamila dňa 04. 03. 2018 - 18:56 - Recepty Kamila
Mandľovo-smotanová nízkosacharidová torta, Torty, recept, Kamila

reklama

Božská pochúťka bez múky a s minimom kokosového cukru, z toho čo v chladničke ostalo. Úsmev

Ingrediencie
  Korpus:
4 kusov bielok
150 gramov mandle
2 polievkové lyžice kokosový cukor
1⁄2 čajová lyžička sóda bikarbóna
Náplň:
250 millilitrov šľahačková smotana
250 millilitrov kyslá smotana
4 kusov žĺtok
100 millilitrov mlieko
4 plátky želatína
1 polievková lyžica kokosový cukor
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Korpus:

Bielka s cukrom vyšľaháme do peny a už len ručne zľahka primiešame mleté mandle zmiešané s práškom do pečiva (sodou bikarbonou). Vznikne trošku zvláštna hmota, nakoľko je tam málo cukru ale výsledok je skvelý.

Pečieme v okrúhlej forme o priemere cca 24 cm, vystlanej papierom na pečenie, boky vymažeme maslom, pri teplote cca 170°C cca 25 minút, alebo podľa skúsenosti so svojou rúrou.

Náplň:

Žĺtka s mliekom a kokosovým cukrom, uvaríme za stáleho miešania vo vodnom kúpeli na kašu. Za občasného miešania necháme vychladnúť.

Plátky želatíny, namočíme do trochy vody, podľa návodu na obale.

Vyšľaháme šľahačku, môžete pridať trošku vanilky. K šľahačke zľahka primiešame kyslú smotanu, vychladenú žĺtkovú kašu.

Namočenú želatínu, krátko zohrejeme do jej rozpustenia, pridáme 2 PL krému, rozmiešame a spojíme so zvyšnou náplňou. 

Okolo vychladeného korpusu dáme ráfik, alebo bočnú časť formy a rozotrieme naň krém. Dáme aspoň na dve hodiny stuhnúť do chladničky. Vrch môžeme posypať kakaom.

Výnos
1 Porcie
Celkový čas
40 minút
Čas prípravy
25 minút
Čas varenia / pečenia
15 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

balalajka, Po, 05. 03. 2018 - 06:40

Nemám skúsenosti s kokosovým cukrom. To vyzerá, ale že sa ti z toho vlastne puding uvaril. Prekvapenie Tuším na čase skúsiť aj také Úsmev.

Koláčik vyzerá excelentne.

Kamila, Po, 05. 03. 2018 - 11:12

Kokosový cukoro je krásne hnedý, s trochou karamelovej príchuti, vraj sa glykemicky správa inak ako klasický cukor a je menej sladký ... Ako ideálne by to bolo az bez neho, ale koláč potrebuje aspoň kus sladkej chuti. Nenahrádzam  ju ovocím, datľami, hrozienkami, ako v RAW koláčoch.... Ešte som rozmýšľala nad Xylitolom, brezový cukor, na nejakom liehovom základe, ešte som ho nekúpila, aj keď naň už dlho kukám ... Je drahý, však aj kokosový, ale keď ho dávkujem po lyžiciach do koláča, dlho vydrží.

Ano z toho mileka a žltok vznikol v podstate riedší puding, len sa stále učím, že toho mlieka či smotany, stačí málo. A už mi došlo, že tie žltka uvarené či neuvarené zriedia smotanový krém, akosi výraznejšie, takže to chce v konečnom dôsledku aspoň noc postáť v chladničke, alebo želatínu.

balalajka, Po, 05. 03. 2018 - 11:26

Aha! Takže to žĺtko, nie cukor je kašoidné. Dobre, skúsime hádam.

Ja vsádzam na želatínu dosť - jednak sa mi zdá výživovo potom ten dezert vyváženejší, druhák ju mám rada Chichocem sa.

Tak smelo do pečenia a nákupov.

Kamila, Po, 05. 03. 2018 - 11:31

Ja som tou želatinou, plátkami ostala teraz úplne unesená, tak krásna konzistencia náplne vznikla,a si je čas ubrať mascarpoen nahradiť niečim menej tučín a prifať želatinu. Veľký úsmev Tie žltka treba akurát počas varenia dôkladne miešať aby nevznikla praženica. Úsmev

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama