reklama

Zaciatky

Pepka , 06. 03. 2018 - 18:57

reklama

Ako som uz pisala zijem v US trochu rokov. Ked som sem prisla tak som zila par rokov v NY city, bez English som sa musela zahacit v polskej community, Zila som s polskymi dievcatami z Gdyne, ktore ma prijali velmi vrelo medzi seba. Oni my pomohli najst prvu pracu upratovanie na Manhattane.

Zo zaciatku ma to bolelo,ze som maid, ale pracovala som pre jedneho professor z Columbia university. Ktoreho rodicia prisli z Ruska a on my povedal,ze to nie je hanba , ze istotne mam na nieco viac ale neznalost jazyka my to nedovoluje., lebo ludia z Easter Europe maju viacej znalosti ako American people. Co je naozaj pravda.

Po case som isla do polsko English school pocas weekend, bolo to velmi tazke lebo som sa ucila dva jazyky naraz. Uz mala dobru experience v upratovani ze my moji clients davali svojich friends. Takze Ti co platili malo som nechavala a brala lepsie jobs, more money.

Bohaci sa o teba nestaraju, ked mas dobre references, tak Ti daju kluce, a ostatne nechavuju na Teba. Po case som mala vela mladych Clients ktori pracovali na Wall street. Robila som niekedy 2 alebo tri apartments denne.

V tom case bol moj sport len rollerskating. Chodila som cez weekend do Central park. Ale stale som obdivovala rano ked som isla do prace v subway zeny, ktore boli nahodene do office. Chcela som byt ako oni.


reklama


reklama

Kamila, Ut, 06. 03. 2018 - 20:18

Obdivujem tvoju odvahu, zostat sama v cudzom svete a ako si to vsetko zvládla. Ďakujem, že si sa podelila o svoje zaciatky. Úsmev

Pepka, Ut, 06. 03. 2018 - 21:31
Vies co bolo pre mna smiesne, ze som bola daleko od domu a vzdy nas skole ucili, ze sa vzdy dorozumieme rusky ale tu hlavne v NY sa vsetci emigrants z vychodnej Europy dohovoria polsky. So zaciatku so nestretla ziadnych slovakov, ale medzi poliakmi sa my celkom pacilo, . Ked som skoncila pracu tak som sa rada prechadzala po Manhattan, alebo Central Park. Na World Center som bola asi 4 krat , vzdy ma niekto poziadal s mojich polskych priateliek aby som robila sprievodcu, lebo vravili, ze ja vsetko poznam. Pred 2oo1 bolo vsetko bezpecnejsie. Urobila som si Kurz na computry, bolo tazko lebo som to studovala v polstine, niektore odborne vyrazy som so zaciatku nerozumela, ale nie som loser. Skoncila som to na A.Bolo my luto, ze na tom upratovani som zarabala celkom dobre vsetko cash ,ale nechcela som byt upratovacka.
Pepka, Ut, 06. 03. 2018 - 21:47
Medzi case som si nasla slovenku a odisla som od mojich kolezaniek do priatelky. So zaciatku sa nam byvalo celkom dobre spolu, S poznala som viacej slovakov vacsinou z vychodu, nikto so stredneho Slovenska. Len ona zacala byt chora a ked mala oblickovy zachvat a museli sme volat pohotovost tak , talianska domaca nam dala najavo, ze sa musime vystahovat, lebo rentovala nam byt na cierno a bala sa ze sa to bude opakovat. Tak ja som sa vratila k mojim polskym priatelkam.
Pepka, Ut, 06. 03. 2018 - 22:06
Ked som upratovala, tak som vzdy pri vyhadzovani odpad nasla kopku knih, lebo Americania precitaju knihu a vyhodia do odpad, raz som nadabila na " Vtaky v trni " , knihu co som vstala doma jednym dychom, ale som sa tesila, ze cos zname, to bola vlastne moja prva kniha v English. Rozumela som asi 50%, ale domyslela som si. A hned sa mi to zacalo pacit, zacala som znova citat knizky. Najprv take co som poznala. Medzi inym aj Anna so Zeleneho domu. Mam velmi oblubenu spisovatelku, ktora pise zenske romany z New England. Precitala som mozno 30 knih od nej,ale nevyhadzujem ich,rada sa vracam po case k dobrej knihe. ako kazda z nas.
Kamila, Ut, 06. 03. 2018 - 22:36

To vážne vyhadzujú, prečítané knihy? Asi nie všetci. Vtáky v trni, skvelá kniha, určite skvelé, takto sa zdokonalovat v cudzom jazyku. Ako sa ta tvoja oblubena autorka zenskych romanov? No s dcerou monetalne dosli autorky, potrebujeme zmenu. Úsmev

Pepka, Ut, 06. 03. 2018 - 23:32
Vazne, vyhadzuju teda ako som povedala kazde poschodie ma taky very small room, kde je otvor kde sa hadze odpad, ktory pada dole do pivnce. Papier a knihy , casopisy,pokladaju vedla toho otvoru kde si5 mozes zobrat. Ja som vzdy odtial brala najnovsie cisla casopisov. Vola sa Barbara Delinsky pise lahko citatelne romaniky. Zameriava sa co sa odohrava vo Vermont, Maine , East coast.
balalajka, St, 07. 03. 2018 - 07:29

Paráda - pokračuj, prosím. Ma to veľmi zaujíma.

Ktoré roky to vlastne boli? Zmienila si pred 2001, takže toto vyzerá tak 90te roky. Či sa mýlim?

púpavienka, St, 07. 03. 2018 - 14:59

Super, ty si krásny dobrodruh.

 

Pepka, St, 07. 03. 2018 - 15:11
Ano, prisla som tu 95 tom na dvojtyzdnovy zajazd, najprv hotel a potom som isla do polskeho banku na inzeraty to rent room. A tak sa to zacalo. Teraz po tolkych rokoch sa sama sebe divim kto my dal taku odvahu to zostat. Nikdy som nebola mozno povedat z domu na tyzden. Bola som mamin milacik, najmladsia zo styroch dievcat , nikdy som naved nechcela ist do pionierskeho tabora, len Povazskej, Maninska, cez weekend Tatry, tyzden Jamesak . Sama som bludila tym velkym mestom a hladala odvahu. My slovaci sme tvrdy narod, to je nasa mentalita.Spi to v nas. Vlastne ja som sa zobudila, na Slovensku som nemala pracu, moja firma bola rozpustena a nebola som typ nic nerobit. Vsetci co sme sem prisli ako zajazd sa rozprchli, a vedela som, ze moja mama tu ma brata, ak to nezvladnem tak bol ako moj back up. Nastastie som nepotrebovala neho pomoc, a ked som ho chcela po rokoch nastivit tak uz nezil
Pepka, St, 07. 03. 2018 - 15:21
Doma, sme sa vzdy nabijali z poliakov a ich jazyka a teraz asi viacej rozpravampo polskym ako rodnym jaxykom, ale poliaci su trochu gamoni , Slovak tri dni v cechach a uz mluvi, ale nie Pollack. Vzdy ked vracame Slovenska s dcerou a rozpravame cisto slovensky MM sa nechyta, musime znova rozpravat miesaninou teda English, polish and Slovak.
púpavienka, St, 07. 03. 2018 - 15:32

Mne je milé aj to ako pekne hovoríš o Poliakoch, ja  dievča z hraníc a s prababičkou z Poľska mám ťažké srdce na to že ľudia u nás skôr hovoria zle o nich. Mne sa páči ich mentalita, ich rodová hrdosť a aj ich jazyk a aj určitá nóblesa.

Pepka, St, 07. 03. 2018 - 15:40
Prve roky boli takze, praca nie lebo pochadzam z rodiny kde bolo 7 deti, takze sme museli pracovat, v tom case to bola zabava ale teraz viem, ze sme vtedy tazko robili. Nebolo cas na TV. Po skole mal kazdy co ma robit. A nikto nikoho nekontroloval, lebo to bola samozrejme, ze to robis. Pravda pupavienka?. Takze praca bola OK, ale tuzba za domovom, rodinou. Vzdy sme sa smiali v skole z basni, ktore boli pisane v exile ale az tu som pochopila pravu myslienku co tym basnik myslel. V tom case neboli telefony tak vyvinute a hlavne drahe a musel si cakat hodinami aby Ta spojili. Zostalo len pisanie listov, mam z toho casu odlozenych vela listov, hlavne od neboheho otca. Ktory bol uz na dochodku a pisal my , casto, ( ako cesky zandar).
Pepka, St, 07. 03. 2018 - 15:55
Som ciera ovca v nasej rodine niikdy som nepocuvala ked my zakazovali horolezectvo, vzdy som musela ist na skaly potajne, rozvedna,zostala som za hranicami, to bolo na nasich vela.
Pepka, St, 07. 03. 2018 - 16:04
Ale zostala som velm prekvapena ked otec zacal pisat ak tam chces zit, zaloz si rodinu, maj deti, este nie si taka stara (35). Som mu zato naozaj vdacna. Myslela som si, ze zarobim kasu a vracam. Ale kedy bude tej kasy enough?Ked si v cudzine tak sa tazko hlada partner, najprv sa musis zaklimatizovat a potom zistis, ze tvoj cas usiel.
púpavienka, St, 07. 03. 2018 - 16:17

Pekne od otca a verím že ti to zo srdca prial. Vieš museli sme robiť a nemala som s tým problém, možno ťažko sme robili ale bolo to krásne detstvo.

Pepka, St, 07. 03. 2018 - 16:20
Uz som sa zacala udomacnovat, v nasom dome sa uvolnil jeden apartment, tak sme sa j jednou polskou kolezankou odpojili a zacali sme rentovat sami, ale byt mal jednu izbu naviac tak sme ju vyrentovali. Bol to good deal. Platil nam dobre, viacej ako polovicu. Najprv to bolo pre mna strasne, lebo u nas sa to nerobi pravda?ale to je to normal., nastastie bol len cez weekends. Nenavidela som toho chlapa, ale moja roommate ho strasne lubila. Bol naozaj nie zly chlap, ale ja som este nebola vyrovnana s mojim rozvodom.
Pepka, St, 07. 03. 2018 - 16:32
Raz na Thanksgiving akosi vsetci kdesy sa povytracali a zostala som sama na long weekend, moj spolubyvajuci ma pozval aby sme isli navstivit jeho rodinu pod Canada. Tak sme isli, velmi sa my tam pacilo, trochu my pripominalo domov, a hlavne vesela rodina. Mysleli si, ze sme para. Nedali si vysvetlit, ze my sme len friends. A tak to vlastne zacalo, teraz uz sme spolu 20 rokov.
Kamila, St, 07. 03. 2018 - 16:44

Waw, ta to parádny a celkom neočakávany začiatok nového vzťahu. Áno

púpavienka, St, 07. 03. 2018 - 17:09

Nech vám to vydrží čím najdlhšie.Srdce

Pepka, St, 07. 03. 2018 - 16:49
USA je bohaty kraj, ale vobec sa nestara o buduce matky. Nema tu ziadnej materskej, na prvej visit Ti hned vypocitaju kolko musis zaplatit, kedze som bola nad 35 rokov, tak som bola rizikova, viacej visits, more money, vyslo to na 15 tisic., ale este som nebola vydata, tak som ziadala charity pre poor lebo som sama. Akosi to preslo, este my dali aj food stamps aby som nehladovala, to som Nebrala lebo ked pridu nato tak to musis vratit. Bola som rada, ze nemusim platit porod.
Pepka, St, 07. 03. 2018 - 16:57
Pracovala som az 2 dni pred porodom, v nemocnici si ta nechaju 2 dni ak vsetko poriadku tak ides domov. Ked sa rozhodnes, ze kojis tak cela porodnica Ti gratuluje na cele s doctormi.uz na porodnici pride k tebe matrikarka, a dieta dostane hned rodny list and social security number
púpavienka, St, 07. 03. 2018 - 17:11

Tak to je husté.

Pepka, St, 07. 03. 2018 - 17:58
Prestahovali sme sa do New Jersey, kupili sme condo, plakala som po celej ceste, zaz novy zaciatok, ale uz sme boli traja. Zacali sme byvat uplne novom sidlisku. MM vela cestoval, vela som bola s malou sama, auto v garazi a ja som nesoferovala, NY city som nemusela lebo vsetko bolo po rule, ale tu trebalo vsetko ist kupit autom
balalajka, Št, 08. 03. 2018 - 07:35

Pepka, paráda - veľmi dobre sa to číta. Nepostrehla som - manžel je teda poliak či z Canada či USA? Som sa stratila Úsmev ... nepodstatné, len zvedavosť Mrkám.

Ono  - super sa to číta, verím, že aj ty keď to takto zhŕňaš, tak je to s nadhľadom, ale asi "live", to taká sranda nebola.

Pepka, Št, 08. 03. 2018 - 16:42
Tak MM je poliak, sranda to nebola ani nie je ale ja som vzdy pozitivny clovek, vzdy si myslim, ze mohlo byt aj horsie. Ked si zdravy a mas chut pracovat a zit tak vsetko ide lepsie.
Pepka, Št, 08. 03. 2018 - 16:53
Zacalo sa nam darit, ked mala Vicky rok dala som ju do day care. Trochu poplakala, bolo tazko lebo, hovorili sme do nej polsky a slovensky a chuda spociatku nerozumela English , bomba bola ,ze mala rok a uz sa pytala na zachod. Americke deti su trenovane velmi neskoro. Vidiet to deti aj stvorocne z plienkov.
Pepka, Št, 08. 03. 2018 - 18:31
Ja som si nasla pracu v office v polsko americkej firme, pracovali tam sami poliaci a jedna slovenka. Bola som v Amerike ale vobec som nemusela rozpravat English, some times do costumers. Rozpravali sme medzi sebou polsky, zlepsila sa moja polstina, nie English, ked zacal pracovat medzi nami american, popracoval 1 - 2 dni a potom odisiel, nevydrzal europsky trend. Citila som sa tu ako doma. Rozdiel bol az vtedy ked som po rokoch zacala pracovat v cisto americkej company. To uz je velky rozdiel. Bosses very nice, lebo ziskali dobreho pracovnika ale co workers, strasne. Zo zaciatku sa tvarili, ze my nerozumeju lebo mam accent, boli vytocene ze viem o praci viacej ako oni. Bola som zvyknuta sem tam porozpravat, ale tu len o praci, je velka nervozita lebo kazdy bojuje aby bol best v ociach supervisors, niekedy my to pripada ako v skole. Medzi case sa my podarilo najst slovenky s detmi ktore boli vo veku mojej dcery, aby som neklamala tak nasla ich Vicky. Po skolke sme vzdy chodili do parkov kde hravali deti, a tam sa Vicky prihovorila dievcatku, kde vysvitlo, ze jej mama je slovenka a otec je poliak. Byvali len hodinu jazdy autom is nas. Od toho casu sme velmi dobri priatelia. Bola to naozaj obrovska nahoda, lebo oni boli v tom parku prvy krat. Medzi dievcatami je len mesiac rozdiel. Zacali spolu chodit na rozne activity, dance, ice skates, ski.....Rozpravali medzi sebou po slovensky. Aj ked su teraz na rozdielnych colleges stale su dobre priatelky,
balalajka, Pi, 09. 03. 2018 - 07:14

" nevydrzal europsky trend"? Čo tým myslíš?

Ja mám skôr ako dojem, že Američania makajú - či sa mýlim?

Usmievam sa, ako sa človek v cudzej zemi zmení čo sa týka mierok - keď u nás napíšeš, že bývajú na druhom konci mesta a je zložité sa stretávať, lebo sú ďaleko a ty napíšeš, že hodinu cesty od vás bývali. Ono ale asi to bol pre teba taký ostrov domova - a hodina v tom prípade teda nie je veľa Úsmev.

Kamila, Pi, 09. 03. 2018 - 14:25

Práve na to som sa chcela opýtať, ako dcéra či rozpráva po slovensky, vyzerá že áno. Inak ako sa má? Keď si dobre spomínam, je už na vysokej, získala nejake štipendium?

Pepka, Pi, 09. 03. 2018 - 19:53
Ano uz je na vyske prvy rok. Rozprava slovensky, polsky, spanielsky no a samozrejme English. Zacala studovat science, potom chce mat major medicinu. Tu sa to studuje az ked skonci vysku. Musi este potom dalej pokracovat 3 roky. Dostala stipendium na tento rok, nemusime platit az tak vela ale ci dostane next rok, neviem. 7 rokov na college, neviem ci to financne vydrzime, bude asi musiet zobrat pozicku.Raz som stretla v Gym mladu doctorku anastologi, povedala my, ze ked skoncila mala deb 300 tisic $, ale, ze to je ok. Nerozumiem tomu taky bohaty kraj skoly musime platit.Este dobre, ze sme nemuseli platit strednu, byvame v vcelku dobrej neighborhood. Moja priatelka uz platila pre dceru privatnu strednu.
Kamila, So, 10. 03. 2018 - 12:05
Veru narocne v USA studovat vysoku skolu, drzim palce aby sa dcere stipendium aj na buduci rok podarilo, sikovna je deva, co si o nej raz pisala, co vsetko zvladala...
Pepka, Pi, 09. 03. 2018 - 21:09
Naozaj hodina jazdy autom, nic. To ako kebysi do suseda isla. Chodim do prace 45 km teda tam a potom 45 spat. Rano vzdy valim 120, lebo nie je az taky ruch okolo 4. Zda sa my ze to je ok. No vies cesty su tu trochu lepsie a viacej rozvynute, aj ked na Slovensku je krasna dialnica .
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama