reklama

Ako vnímate prácu novinárov?

Kamila , 20. 03. 2018 - 09:41

reklama

Ako sa na novinárov pozerajú  poniektorí naši  politici je nám známe ...Niečo v štýle "verejné prostitútky, čo zapredávajú Slovensko ...?" Ani sa niet čo čudovať vyhroteným emóciam, ktoré speli k takýmto a podobným výrokom. Však, ak novinári našim politikom nahrádzajú svedomie, šľapú na kurie oká v podobe zákulisných machinácii, kde sa točia obrovské peniaze ... Novinári aspoň zapredávajú vlastnú kožu, na rozdiel od tých pri válove, ktorí si delia eurofondy, majetok štátu, nás všetkých ...?

Téma novinárov, vo mne zarezonovala, keď som pri debate na súčasné politické dianie, začula verziu, "oni ich obetovali ..."  Teraz neviem, kto a prečo, radšej som sa nepýtala. Aby  bol prevrat ....?  Predpokladám, že aj takto sa môžu na tragédiu dvoch mladých životov pozerať, zarytí fanúšikovia tejto vlády ..., Však niekto spoza antlantiku, nemá nič lepšie na robote, ako rozvracať naše krásne malé spokojné Slovensko.

Spomínanému výroku predchádzala aj úvaha, že na mnohých novinároch možno máme ťažké srdce aj my ... Za mňa osobne  hlavne tých bulvárných, hľadajúcich senzácie pri ľudských tragediach, čakajúcich na prešľapy našich slovenských "celebrít", ktorým sa vrtajú v súkromí .... Či bez obecenstva nie je divadlo a kým ho majú, budú robiť to, za čo im platia a po čom je dopyt?

Taká ta klasická novinárčina je asi inom, aj keď určite nie je jednoduché triediť fakty, pojmy, dojmy, konšpirácie ...., každodenného politicko spoločenského diania na Slovensku či vo svete. A potom je tu dnes často spomínaná investigatívna žurnalistika. Ako tomu svedčia nedávne tragické udalosti, môže byť aj veľmi nebezpečná. Akosi prirýchlo upadli do zabudnutia zmiznutia dvoch ďalších novinárov Pavla Rýpala a Miroslava Pejka, spred šiestich či troch rokov. RTVS či Rezník v jeho vedení, pre istotu Reportérov zrušil ...

Dievčatá, ako vnímate žurnalistov, novinárčinu vy? Tlačené média sa viac presúvajú na internet, obrovskú mienkotvornú, emočnú silu majú zase televízie .... Mnohé je asi istejšie vrámci zachovania duševného zdravia aj odpustiť.


reklama


reklama

dulka, Ut, 20. 03. 2018 - 21:04
V prvom rade to vnímam tak, že nie je novinár ako novinár. Ale tak je to asi vo všetkých profesiách. Osobne si vážim prácu investigatívnych novinárov, vnímam ju aj ako prácu adrenalínovú, nebezpečnú,títo ľudia sú ochotní bojovať za spravodlivosť napriek tomu, že neraz musia bojovať s mafiou na Slovensku (tam už bohužiaľ radím aj našich politikov) a jej zastrašivacími prostriedkami a to si vyžaduje kus odvahy. Na druhej strane bulvárni novinári? Robia si svoju prácu a som presvedčená o tom, že mnoho krát na objednávku našich "celebrít", ktoré im samé fotky posielajú a chcú, aby sa o nich písalo. Ohľadne tých tragédií o ktorých píšu - keby rodina nebola súčinná, nemali by o čom. Pred rokom a pol sa v mojom okolí stala veľká tragédia o ktorej sa písalo aj v bulvári, ale keďže rodina odmietla akékoľvek rozhovory, fotenie a pod., v krátkej dobe sa táto tragédia prestala v bulvári rozpitvávať. Takže keď čítame o nejakom nešťastí donekonečna, som presvedčená, že je tam aj veľká ochota blízkeho okolia.
Kamila, Ut, 20. 03. 2018 - 21:17

O tých rodiných tragédiach, pravda bude asi niekde medzi tým. Jasné, snáď sa to dá striktným odmietaním zastaviť, ale  dotieravosť poniektorých môže byť aj za mieru únosnosti. S tými celebritami, to tiež bude niekde medzi tým. však len FB a na boku vyskakujúce reklamy na bulvárne weby, ktoré sa snažím veľmi ignorovať, ale tie titulky ma často zaražajú ... Lucie Bíla ma chlapečka, malé bábatko, len synovca ... a to je ešte nevinné. Na spadnutie je rozvod mladého kráľovského  páru ..., nemyslím si, že by si takéto a ešte horšie koniny niekto pýtal, netvrdím, že nie sú výnimky, žobrajúce o popularitu, akoukoľvek formou.

dulka, Ut, 20. 03. 2018 - 21:49
Samozrejme, že to nie je pravidlo, to ani nepíšem. Ale aj takto to v bulvári funguje. Len je zaujímavé, že o niektorých známych ľuďoch sa v bulvári takmer nepíše. A niektorí sa pripomínajú len v tom bulvári.
balalajka, St, 21. 03. 2018 - 08:34

Moja stredná škola sa niesla v duchu "budem novinárka". Pracovala som na dvoch časopisoch - jeden bol školský - tam som bola tuším dva roky(?) šéfredaktor, druhý bol celoslovenský - bola som jednou kto stál pri zakladaní. Chodili sme na súťaže s časopismi, komunikovali ohľadom celoslovenských aktivít, poznali sa medzi sebou ako konkurenti i "vojaci v jednom poli". Dostávali cenné rady od profesionálov - ako o čom písať, ako strhnúť a vyhecovať čitateľa. V podstate deti. Laici.

Potom prišli príjimačky na vysokú. Stretli sme sa zas známe tváre - zástupcovia školských časopisov z celého Slovenska. Úsmev ... také milé to bolo - poznali sme sa, aj nepoznali, pre niektorých ktorí boli "len" občasnými prispievateľmi sme boli niečo ako "vyvolení". Hodili sme reč medzi sebou a zrazu som vedela, že takto nie. Toto nie je cesta, ktorou chcem ísť. Tu nebudem na Slovensku Erin Brockovich. Lebo už len to, že určité percento vedelo otázky predom mi niečo hovorilo. Prihlásených cca 500 ľudí - čiara 180 - ja 190niečo. Daj si odvolanie. Vezmeme ťa. Hmmm ... keď sa na to spätne pozerám, rada som, že som to odvolanie nedala.

Mňa viac láka "normálny život". Čítať o "normálnych" veciach. Či už zasadili družstevníci, či dostavali novú pekáreň, či ten závod čo mal dlžoby funguje a ako sa mu podarilo sa vylízať z tých dlžôb. Nech mi Lucka Bíla prepáči, ale nezaujíma ma jej synovec. Ak bude mať koncert, to ma zaujíma. Aj kde lístky zoženiem.

Dnes sa z novinárčiny absolútne vytratila taká tá "informovanosť" - každý sa ženie len za senzáciami, titulkami - však dobre, chápem, že preto aby predal.

Ja si radšej prečítam pekné interview či odborný článok.

No a k Erin Brockovich - bolo to dávno a bola to Amerika, ale naučilo ma to jednému. Nie je to jednoduchá práca. Je to riskantná. A nemusí byť za tým ani mafia - stačí jeden nahnevaný človek.

Kamila, St, 21. 03. 2018 - 08:44

Vidíš, ty si tu chuť byť novinárkou dosiahla o dosť ďalej ako ja, Chichocem sa tiež som mala chvíľu také vízie. Našťastie ma tiež prešli, ešte skôr ako teba.Úsmev Asi nam ozaj chýbajú také tie "socialistické" správy, kde sa čo podarilo, čo sa vo svete deje. Dnes keď si človek zapne TV noviny (možno sa to už zmenilo?") ak nerátame túto politickú krízu, tak to začne nejakou rodinnou tragédiou, s nejakým zločinom ...?

balalajka, St, 21. 03. 2018 - 08:54

No ja ti ani neviem, čo je to zapať TV - odmietla som ho mať v obývačke. Vystačí mi rádio, tlač, internet. Pre mňa je TV v súčasnosti zbytočný príval vaty - balastu. Netúžim ovplyvňovať politiku nikde vo svete, dokonca mimo volieb ani na Slovensku Úsmev. Takže tie infošky kto čo kde .... zvyčajne je to aj tak zaujaté, pretože máloktorý novinár čaká a hlavne sa aj dostane k informáciám z oboch strán, aby publikoval niečo nezaujaté. Ide sa rýchlo rýchlo do tlače, publikovania - však aby konkurencia nepredbehla, aby tí ktorí boli PRVÍ. Jedineční. Vyplazený jazyk

A k tomu rozmazávaniu niektorých vecí - ako písala Dulka "živenie bulváru" - MUSÍ tam byť spolupráca okolia. Mrkám

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama