reklama

Dvanásť rokov s Naničmamou

Pridal/a Kamila dňa 23. 03. 2018 - 12:05

reklama

Dnes máme 12. narodeniny.  Torta Rozmýšľala som, ako s tým naložiť? Hambím sa Možno "malou" osobnou rekapituláciou. Nedávno mladší syn (19r.) potreboval rozhovor do školy a vznikol z toho príbeh jednej naničmamy.

Dievčatá, ďakujem vám všetkým za dušehojivú spoločnosť, vaše príspevky, čítanie a trpezlivosť so mnou. Mám vás rada. SrdceSrdceSrdce

A tu je moja "malá" spoveď. 

Prečo práve "Naničmama"?

Každá z nás sa občas cíti nanič  a je to v poriadku. Aj my sme len ľudia so svojimi kladmi, ale aj slabosťami. Zväčša na nás z tituliek časopisov hľadia  krásne a úspešné ženy, ktoré zvládajú kariéru, rodinu, a to všetko s prehľadom a eleganciou. Chcela som vytvoriť priestor pre obyčajné mamy, často unavené, občas aj kričiace,  málokedy ako zo škatuľky, a predsa robiace pre svoje deti s láskou to najlepšie čo vedia ... Mala som snahu o troch nadhľadu na naše bežné radosti aj starosti. Takže prvé rubriky boli napríklad: Ako neotráviť rodinu, Manžel na odstrel, Deti na predaj, My skoro dokonalé. .. Doba sa zmenila, dnes sú už kategórie  triezvejšie.... ;)

 

Čo ta doviedlo k jej založeniu?

Jednoznačne pretlak tvorivej energie. Po štyroch deťoch a trinástich rokoch doma som sa už akútne potrebovala realizovať. Najmladšia dcéra mala 3 mesiace, dojčila som ju dlhooo a tak som si vymyslela zábavu. A úloha mamy na plný úväzok ponúka neskonale veľa námetov ... Vypustili tigricu z klietky. ;) Avšak bez manžela programátora, ktorý rýchlo našiel voľne dostupný redakčný systém, by som sa nikam  nepohla. Aj keď dlho boli pre neho stránky triednym nepriateľom, pretože nie raz ostal stáť špinavý riad ladom  a ja som sedela po večeroch za PC, v konečnom dôsledku sme skvelý tím doteraz a to nielen pri práci na stránkach.

Ako dlho už naničmama funguje a čomu všetkému sa Naničmama za tie roky venovala?

Naničmama ako stránka funguje už dvanásty rok. Zo začiatku bola komornou stránkou, ale v čase keď ešte nefungoval FB, spoločné zdieľanie radostí aj starostí pritiahlo stále viac a viac žien - mám. Komornosť sa vytratila, prišli búrlivejšie fázy, aj s občasnými ostrejšími konfliktami. ;) Ale pribudli hlavne nové stránky Artmama.sk stránka o tvorení, najväčší boom som však zažila pri stránke Tortyodmamy.sk, ktorá rýchlo rástla s trendom poťahovaných tort od výmyslu sveta.

A keď som ozaj nevedela čo so sebou, vznikla stránka aj pre záhradkárov, medovnikárky, česká verzia stránky Tortyodmamy, dokonca aj nie až tak úspešný pokus o stránku pre poetické duše. Nápadov bolo ešte viac, len na to všetko jeden a pol človeka nestačilo. Stále som bola tvorivá duša, plná nápadov, nie vždy však schopná potiahnuť ich do zdarného cieľa.

Z iniciatívy návštevníčok naničmamy, vznikol aj projekt Podajdalej.sk, kde je možné posunúť veci, ktoré môžu ešte poslúžiť iným. Nechala som sa aj presvedčiť na založenie občianskeho združenia Mamám Slovenska, len to som už ozaj precenila svoje sily. Ochotných dievčat bolo dosť, len každá žijúca v inom kúte Slovenska ... A vypracovanie projektov, ich vyúčtovanie... vždy končilo u mňa. Pre mňa, pre ktorú sú pravidlá a systém za trest ...Ale  spravili sme zopár zaujímavých projektov.

Už pomaly po roku existencie stránok sme zahájili tradíciu pravidelných stretnutí žien. Najprv z naničmamy, neskôr aj z ostatných stránok.  Stretnutia dvakrát do roka pokračujú aj dnes a vďaka nim  sa vytvorili mnohé nádherné priateľstvá. V rámci nich sme robili aj rôzne kurzy, menšie výstavy, spoločné sladké diela, napr. pokus o najdlhšiu roládu, obraz z muffinov ..... A spolu s firmou Communicacion House, sme začali pred ôsmymi rokmi vydávať časopis Torty od mamy. S terajším partnerom Petit Press a.s., sme sa pokúsili aj o vydávanie tlačenej ročenky Artmama pre tvorivé žienky, ale to sme zabalili, nie jednoduchá úloha v dnešnej dobe pustiť sa do tlačeného média.

Aké najsilnejšie momenty za celé pôsobenie Naničmamy si zažila?

Ťažko povedať. Veľa pre mňa znamenali jednoduché vety žien, „akoby si o mne písala“. Zabudla som spomenúť, že naničmama je bútľavou vŕbou aj pre mňa. Ponúkla som jej vlastnú nedokonalosť a v svojich blogoch často o nej píšem.  Vďaka stránkam som spoznala veľa úžasných žien s krásnymi, aj keď často veľmi ťažkými príbehmi za sebou.  Naničmamy a nielen tie ma naučili prijímať a rozdávať objatia. Zistila som, že slovenské ženy sú veľmi šikovné a tradície ručných prác našich mám a babičiek sú stále živé, aj keď často aj v modernejšom prevedení.  Inak vidieť dospelé ženy v karnevalových maskách ako sa dokážu odviazať to  je neskutočný zážitok. ;) A dokonca sme mali aj svadbu na jednom zo stretnutí, čepčenie nevesty ...

Čo boli najväčšie prekážky ktoré si musela prekonať za tie roky?

Joj, nie jednoduchá cesta to bola. V prapočiatkoch času bolo málo, najmladšia dcéra bola ozaj malinká, k tomu tri staršie deti, bývanie na dedine, veľa rozvozov .. Ale aj vďaka tomu, že sa práca na stránkach stala mojim živobytím, som to všetko mohla utiahnuť. Komunita žien vo svojej pozitívnej sile je krásna a úžasná, ale keď prídu spory, nie je jednoduché ich ustáť. A asi najťažšie momenty som zažila, keď kritika padla na moju hlavu ... Komunitné weby nie sú jednouchým projektom, nijak sa nedá ulahodiť všetkým a ja som stále omylná a často nedôsledná. A keď som to prehnala so svojimi aktivitami, došlo aj na vyhorenie, keď som mala chuť to všetko zabaliť, a nie raz ... Veľmi mi pomohlo, že sa stránky začlenili pod skupinu Sme.sk, ubudla mi práca, ktorá bola nad moje sily, účtovné veci, zháňanie reklamy, vďaka ktorej sa náš tím mohol rozrásť. Horšie, že ja a manažovanie ľudí, opäť na diaľku ..., nie je to moja parketa. No a v neposlednej rade veľký úspech facebooku bol a je v neprospech komunitných webov, ako sú tie naše... Mnohé zdieľanie zážitkov sa presunulo do skupín priateľov na FB.

Kto sú žienky Naničmamy? Čo ich na tu stránku ťahá?

Určite to nie sú novopečené mamičky, skôr staršie, ktoré už majú často školopovinné deti, prípadne ja dospelé. Na stránku mnohé pritiahol práve samotný názov Naničmama, lebo sa tak často cítili. Veľmi dôležité otázky ,ktoré sa u nás riešili, často búrlivo, boli aj o tom, že každá z nás je strojcom svojho šťastia ... Dnes k nám prichádza mnoho žien kvôli receptom, ktoré sú tak trochu z núdze cnosťou, alebo úplne neplánovane hlavným ťahúňom stránok. ;)

Ako Ťa podľa teba vnímajú žienky naničmamy?

Ani neviem. Tie čo ma poznajú dlhšie vnímajú aj moju únavu aj zmätok zo života, však som pravá naničmama a verím, že hlavne tu praobyčajnú človečinu, A raz som počula na svoju adresu, že som milá. Takže som milá mama Kami. ;)

Ako počas rokov vnímal Naničmamu tatko?

Nemal to so mnou jednoduché. Pridávala som mu prácu, zanedbávala miestami rodinu domácnosť, mnohé prežívala viac ako by som si priala. Už sa s tým všetkým po toľkých rokoch snáď zrovnal. ;) Som mu vďačná za veľmi veľa, pretože bez jeho technickej podpory by som sa nikam nepohla. Nie je jednoduché byť mamou štyroch detí, mimo mesta, kde sú školy, tréningy, práca na stránkach mi umožnila prispôsobiť svoj život fungovaniu mnohopočetnej rodiny.

Aká bola najlepšia spätná väzba, ktorú si za tie roky dostala?

Možno jeden standing ovation, ktorý sa mi ušiel na jednom z našich najväčších stretnutí, od prítomných dievčat, asi mesiac po tom čo mi odišla mamka ..., Alebo keď som po mnohých rokoch stretla starú známu, a rozprávala mi, že ma stále číta ...  Alebo, keď mi strašia dcéra povedala, to nie je len tak robiť prácu, ktorú robím ... a už len to, že vo svojich 24 rokoch, číta naničmamu.

Čo je to pre teba naničmama?

 Ťažká otázka. Ďalšie dieťa? Bútľavá vŕba, závislosť? Veľká výzva? Možnosť sa realizovať? Miesto stretnutí ... Informačný portál, mala byť to byť brána ... Momentálne asi hlavne tá výzva, čo ďalej. Pretože svet internetu sa za posledných 12 rokov veľmi zmenil. Či chcem alebo nie, zostarla som, trendy sa menia ...Stále má najmladšie dieťa 12 rokov a ja som zašitá na dedine. Chýbajú mi ľudia, impulzy, posuny vpred  ... Veľmi sa mi páči myšlienka od mladej šikovnej devy Danky z Leaf- u, ktorá mi povedala, že tvorivá duša je ako vták fénix,“ zhorí a vstáva z popola“. Verím, že nastal čas na znovu zrodenie. ;) Ešte stále mám pred sebou veľký sen, pomôcť slovenským ženám, hľadať svoje silné stránky a realizovať sa v nich, možno aj tak, ako sa to mne podarilo, aj keď to bolo niekedy s odretými ušami. Úsmev

Devy krásne, ďakujem, že som tu mohla byť s vami. ObjímamZa tých 12 rokov sme sa nie raz  orehlili, ba aj rozčúlili, často voľačo nové podučili, alebo len zistili, že nás je viac tak krásne nedokonalých. Som vďačná, že som mala tú česť spoznať toľko nádherných spriaznených duší, cez písmenka, alebo aj v reále.Srdce Verím, že spoločne zažijeme ešte veľa príjemných chvíľ.


reklama

reklama

eva m, Pi, 23. 03. 2018 - 15:00

ÚsmevÚsmev tento tvoj rozhovor ma tak nejako primäl k spomienkam ÚsmevÚsmev

 

 

Kamila, Pi, 23. 03. 2018 - 15:41

Veru je na čo spomínať  a bola to skvelá škola života. Úsmev

eva m, Pi, 23. 03. 2018 - 16:21

bola veru... a pre mna aj moznost spoznat uzasne zeny, celu nasu partiu priateliek, ktore sa stali sucastou môjho zivota.

majas, Pi, 23. 03. 2018 - 15:49

SrdceVeru aj ja som spomínala, a hlásim sa hrdo k naničmamám. Na poslednom stretku som mala chuť utopiť chalpíka- superotca v Kadi v Liptovskom Jáne. Mal pocit že nás musí presvedčiť, že byť naničmamou je niečo podradné a neodpustiteľné, negatívne a čo ja viem čo všetko ešte. Nepresvedčil ma, mám právo byť naničmama, mám právo si to aj priznať, mam právo byť ňou niekedy aj naozaj a aj zo žartu, mám právo sa snažiť byť dobrou naničmamou. Prajem naničmame, Kamke a všetkým ktoré, ktorí ju vytvárate všetko naj do ďalších rokov. Úsmev TortaObjĂ­mam

eva m, Pi, 23. 03. 2018 - 16:19

majas, bola som tam??? ak ano, mohli sme ho utopit spoluVeľký úsmev

su veci, ktorym on nemohol rozumiet, mudrlant, ktory keca a netusi o com!

majas, Pi, 23. 03. 2018 - 16:30

V tej kadi nie, ale ja som sa musela veľmi premáhať ÚsmevÚsmevÚsmev, to je tak, keď niekto nie je schopný zliezť z piedestálu a nevidí si na špičku nosa. 

bigmama, Pi, 23. 03. 2018 - 17:07

jaj, aj ked uz len sporadicky nakuknem, veru je na co spominat a castokrat spominam na slova utechy ci nakopnutie, ktoré pomohlo odrazit sa od dna a vzlietnut... tak pokracuj dalej NanicMama dodavat silu, odvahu a ucit nas prijat sa také aké sme...vo svojej nedokonalosti dokonalé

Srdce

Kamila, Pi, 23. 03. 2018 - 22:49

Ty si sa veru za ten cas riadne posunula, nech sa dari. Úsmev

bigmama, Pi, 23. 03. 2018 - 23:19

dakujem, posunula, veru mam momentalne pocit, ze preslapujem na jednom mieste... aj ked, takmer sa mi podarilo dostat sa na oralnu skusku a spravit si konecne skusku a byt ucitelka so vsetkym, co k tomu patri, chybalo mi pol boda... nevadi mozno skusim o rok... aj tebe a stranke zelam vela uspechov Slnko

Kamila, So, 24. 03. 2018 - 10:33
Drzim palce aby sa to o rok podarilo ;)
alioska, Pi, 23. 03. 2018 - 17:36

Och Kami,Kami....mama Kami...no čo dodať? Asi len to,že si nám zmenila život touto stránkou. Tie počiatočné najbujarejšie roky už prešli,ale stále sa vraciame,čítame,plačeme,hneváme sa...hľadáme a tešíme sa...Stále...Ja osobne už desat rokov. Ďakujem a objímam ObjímamKvietokSlnko

Kamila, Pi, 23. 03. 2018 - 22:48

ObjímamObjímamObjímam Moja zlatá, životom ošľahaná Srdce

apple, Pi, 23. 03. 2018 - 21:02

Kamilka, nech sa ti stále vo všetkom darí, do čoho sa pustíš Torta

apple, Pi, 23. 03. 2018 - 21:01

Aj keď to teraz nie je také divoké ako v prvých rokoch, každá každučká naša spoločná chvíľa je super, a toooľko úžasných spomienok čo máme, a tie obrovské progresy v našich životoch vďaka vzájomnej podpore, vau...toto už nie je virtuálne, dokonca ani platonické priateľstvo ale skutočné rodinné puto  Srdce   a vždy si v duchu a niekedy v písmenkách poviem, ďakujem mama kami 

Kamila, So, 24. 03. 2018 - 10:40
Apple, ty si take krasne tvorive Slniecko, vzdy zasnem kolto toho stines so svojimi chlapmi vytvorit ;) Veru tie skutocne priatelstva, ktore tu vznikli su uzasne. ;)
de-ni, So, 24. 03. 2018 - 08:41
Ja sa usmievam, nostalgia obrovska... Spomienka na nase prve stretko a zdesenie mojho vtedy 4 rocneho syna pri rozdavani menoviek "ty nie si nanicmama"... Ale som a uz dlhoooo :-)
Kamila, So, 24. 03. 2018 - 10:36
A ako nam za ten cas podrastli deti ;)
púpavienka, So, 24. 03. 2018 - 13:48

Pekný vek, aj ked som tu iba 8 rokov a 7 mesiacov - vždy som tvrdila že si úžasna taká naozajstná mama, ja si takú vždy predstavujem, nedokonalá so všetkým čo k tomu patrí a tak vlastne dokonalá.

Veľká vďaka za všetko, plakala som tu aj smiala, trápila aj bola šťastná, hľadala pomoc a silu a verím že aj dávala. Ja vždy poviem - podaril sa ti húsarský kúsok a klobúk dole pred tebou skladám.

Všetko sa mení a teda aj tvár naničmamy, v dobrom či horšom? to je otázka, jeden odíde a príde nový - ale o tom je život. Prajem všetko len to najlepšie do mnoho ďalších rokovKvietokObjímamSrdceTortaÚsmev

Kamila, Ne, 25. 03. 2018 - 10:16
Dakujem. Za kazdym nikom, su osudy, aj pohnute ako ten tvoj... Tych pribehov, vynimocnych zien, co sa tu premlelo, u mna ostavaju v spomienkach... A emocie k nam zenam patria.... ;)
Lenka R, Ne, 25. 03. 2018 - 14:39

Kamilka, aj keď sa ozývam menej často , občas zablúdim na NM , ťažko sa mi píše , mám problém s lymfademom pravej ruky, ale nedá mi nereagovať. Si úžasná skvela žienka, nápad s Nanicmamou je super, každá z nás si tu nájde čo ju zaujíma , ja ti gratulujem k tomuto výročiu a mooooc držím palce , nech sa ti darí. Vo všetkom SrdceObjímamObjímamObjímamObjímamObjímamSlnko

 

Kamila, Ne, 25. 03. 2018 - 14:51

Moja zlatá, vieš ako často na teba myslím.  Srdce Prajem vééééľa, véééľa síl a energie ObjímamObjímamObjímam a čo najviac okamihov bez bolestí ..., sú ešte také? 

Pepka, Ne, 25. 03. 2018 - 20:21
A ja dakujem za nanicmamu, naozaj bola to dobra myslienka.Som sama na seba zla, ze som Vas objavila az tak neskoro .Z Vami aj v dalekom svete clovek nie je sam. Kamilka, ja si vobec nemusim, ze si nanic mama, z mojho hladiska si perfect mama. Niekedy si myslim, ze to az prehanas s tym podcenovanim.Naozaj s porovnanim tu a zo Slovenskom, vsetky nanic mamy na Sovensku su Perfect.
Kamila, Po, 26. 03. 2018 - 10:26

Ako dobre, že ťa tu máme. Úsmev Hneď sme za šikovné v porovnaní s ďalekým západom. Pohoda

balalajka, Po, 26. 03. 2018 - 08:29

No čo dodať.

Vďaka Bohu za tvoje prvé, druhé, tretie aj štvrté dieťa a potom za toto podarené piate - internetové. Napriek mojím plánovaným i neplánovaným odchodom som tu stále ... ja neviem - proste mi naničmama nejak patrí do života Bozkávam.

Ďakujem za ňu a všetko s ňou čo som zažila, naučila ma a aj za to, čo ma ešte čaká.

lienka, Po, 26. 03. 2018 - 10:09

12 rokov KAMI??...ako to strašne letííí

...som tu stále a som tu rada...som hrdá naničmama Úsmev

tak gratulujem KvietokKvietok

a nech sa nám tu všetkým darí ObjímamObjímamObjímam

Kamila, Po, 26. 03. 2018 - 10:25

Veru uteká to, však vidíš ako Tinka podrástla. Úsmev

stelinka, Po, 26. 03. 2018 - 20:50

Milej naničmame a jej zakladateľke prajem všetko dobré do ďaľších rôčkov, a  ďakujem za možnosť čiastočne byť aj jej súčasťou.

Pred ôsmimi rokmi som na tejto stránke objavila svoje Ja.

 

mariajana, Ut, 27. 03. 2018 - 11:25

Milej naničmame a jej zakladateľke tiež aj ja prajem všetko najlepšie a dobré do ďalších rokov. Kedysi, pred siedmimi rokmi a siedmimi mesiacmi, keď som Ťa Naničmama objavila, bola som úplne psychicky "na dne" z mojej adoptovanej dcéry. Ničmama -vy dievčatá,- ktoré ste jej súčasťou, ste mi  veľmi vtedy pomohli . Najmä tým, že som sa vám mohla "vyspovedať a zdôveriť sa so svojim trápením, obavami a starosťami.  To, že som vtedy čítala odpovede na môj príspevok a v každej z nich bolo, že "nie som naničmama", naopak som, úžasná mama, bolo ako balzam na moju ubolenú, unavenú, vystresovanú dušu...Ďakujem.Kvietok  Odvtedy veľa vody pretieklo dole Dunajom...Moja dcéra má dnes 22 rokov, je z nej úžasná, starostlivá, šikovná , milujúca mama svojej takmer ročnej dcérky. A ja som stará mama a mám srdce, ktoré ide prasknúť láskou k tejto malinkej princezničke....SrdceSrdceSrdceObjímamObjímamObjímamSlnkoSlnkoSlnko Objímam Ťa, naničmama, aj vás všetky "naničmamki" ObjímamObjímamObjímam

 

 

Kamila, Ut, 27. 03. 2018 - 11:35

Veľmi ste teším, že u teba dozrel,  po dlhých rokoch trápenia, čas na krásne chvíle. Mrkám

eva m, Št, 29. 03. 2018 - 11:41

jeeej, mám veľkú radosť Úsmev

mariajana, Ut, 27. 03. 2018 - 11:29

Tak toto je ten poklad ktorý mi naplnil srde

mariajana, Ut, 27. 03. 2018 - 11:47

Ďakujeme Kamilka, a ešte navyše tá princeznička je nielen krásna, ale doteraz aj veľmi dobrá... Verme, že jej to  aj ostane...Váľam sa od smiechu po podlaheChichocem saVeľký úsmev

kefara, Ut, 27. 03. 2018 - 13:20

Srdce Kvietok Slnko Torta

V poslednom čase ma dosť často počuť: Ja raz musím na NM a (Kamile obzvlášť)

napísať MEGA ďakovný/obdivný/užasnutý blog na tému Čo mi dala Naničmama. 

Lepšie povedané KOHO mi do života priniesla Bozkávam

Toľko skvelých, inšpiratívnych a nezabudnuteľných žien vďaka tejto stránke poznám, že ... že ...mi to až dušu hrdosťou a vďačnosťou napĺňa. 

No hovorím, bude to na samostatné litánie Chichocem sa Mrkám Srdce

Zatiaľ virtuálne objatie a palec hore  autorke, za mesiac ho zrealizujeme live ÁnoObjímam Slnko

Kamila, Ut, 27. 03. 2018 - 13:58

Teším sa na stretnutie. Presne to si aj ja uvedomujem stále viac a viac, koľko úžasných žien som spoznala, koľko osudov ...

babka Betka, St, 28. 03. 2018 - 22:15

Už som tu  dávno nebola..kedysi som bez vás ani nezaľahla.Dostala som sa tu vďaka mojej Nicebesorke a veru učarovali ste mi..toľko úžasných žien..toľko srandy a spevu..Chýba mi to verte..ale dala som prednosť úžasnému človiečiku .Formujem a učím ako žiť..Verím,že sa ešte na niekoľko stretnutí dostanem..či už sama alebo s chlapčaťom a samozrejme aj s mojou Nicebosorkou..Tak veľa šťastia Naničmama,,je už s teba týnedžerka..puberťačka ..

.Len buď stále taká aká si...    A Kamilka,tebe len ........................................Mám ťa rada   Vám dievčatá a dámy,ďakujem že ....ste.♥

Kamila, Št, 29. 03. 2018 - 11:59

Veru Betka, užívas si iné radosti,Úsmev nech sa vam darí, zdravie počúva ... Veriím, že sa čím skôr aj na nejakom strtenutí uvidíme.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama