reklama

Milovať svoje mesto

Pridal/a dasa_ dňa 11. 04. 2018 - 10:34

reklama

Pod fotkami z posledného protestu v našom meste sa strhla vášnivá diskusia. Nebolo to vôbec o proteste, ale niekto z diskutujúcich sa pýtam, či už fakt nemáme v meste lepšie miesto, nejaké námestie alebo čo. Či fakt musel byť protest na takomto deprimujúcom mieste.

Ozval sa Pán Učiteľ s malou poznámkou - "Milovať Český Krumlov alebo Banskú Štiavnicu nie je žiadne umenie. Ale milovať naše mesto, to je už iná výzva"

Priznávam, už týždeň nad tými jeho slovami uvažujem. A čím ďalej, tým mu viac dávam za pravdu. Obdivujeme obrázku vzdialených miest, cudzích krajín. Ale vidieť svoje vlastné mesto láskamými očami je veru občas veľmi ťažké. Obzvlášť, keď sa v ňom nezachovalo vlastne nič historické, lebo sa budovali svetlé zajtrajšky. A im zavadzalo všetko, čo nebolo podľa sovietskych vzorov. A tak miesto námestia v strede mesta tam máme napríklad sídlisko.

Dajú sa ale nájsť aj u nás pekné miesta. Len teda, treba ich hľadať. S otvorenými očami a hlavne srdcom.

 

No a na záver jedna tematická :)

[video:https://www.youtube.com/watch?v=xlk_g6RsVcc&list=RDxlk_g6RsVcc width:480 height:480 align:center autoplay:0]


reklama

reklama

Kamila, St, 11. 04. 2018 - 11:55

Ako prvé ma napadlo, však nie je problém nájsť čarovné zákutia v Košiciach ... No ale keď som si uvedomila, že žijem na dedine, ktorá je aká je, však kaštieľ rozobrali tehlu po tehle po vojne, dom tu je každý iný .... Ale máme nádherné okolie ...., takže všetko je v najsamlepšom poriadku ... Slnko A kopce sú vždy zážitkom, či cesty v zime autom na ľade a snehu, či keď ich treba zdolávať na prechádzke .... Ono keď človek vystrieda za život ako bydlisko tri miesta, to je trošku iné ako ostať v rodisku. 

dasa_, St, 11. 04. 2018 - 12:08

Nie je umenie milovať krásu, romantiku, miesta, kde to dýcha históriou.

Umenie života je práve v tom nájsť niečo hodné milovania tam, kde si. Nehľadieť iba na tie cudzie kopce, ktoré sú vždy nejak zelenšie.

Kamila, St, 11. 04. 2018 - 12:15

Jasné všetko je o uhle pohľadu ... a ochote hľadať okolo seba to čo je dobré ...

púpavienka, St, 11. 04. 2018 - 15:54
Zobrala si mi to z úst - nájsť niečo krásne tam kde si. Ja som sa sťahovala mnohokrát a na každé miesto mám vo svojom srdci miesto, milujem z každého niečo. Patrím k tým ktorí si musia niečo zamilovať tam kde žiju, lebo to potrebujem k svojmu bezpečiu. No ja nie som zbožňovateľ Banskej Štiavnice, Kremnice či Košíc, ak tak z miest mi učarovala Spišská Nová Ves aj ked neviem prečo. V BŠ sa cítim tak ako v Kremnici - veľmi stiesnene, nedá sa mi tam dýchať a to som tam chodila oveľa mladšia. No stále mám rada Bansku Bystricu, to mesto mi je určite osudové aj ked mi vadí pohľad z námestia na veľké obchodné centrum.
balalajka, St, 11. 04. 2018 - 14:41

Ja bych povedala, že čo Trenčan to "lokalpatriot". 

No neľúb ten náš hrad, čo nám tak milo po kamienkoch padal toť pred rôčkom - tromi na hlavu. Neľúb rozbité námestie, ktoré po roku tuším aj dokopy dajú (inak, tuším tie protesty presne na ukončenie boli naplánované, či to ukončenie prestavby na protesty? - ktohovie). Neľúb tie nepokosené trávniky, kde v lete máme lúku v meste, ale nikto okrem frfľania ani metlu nechytí do rúk. Toho toku vraj mesto zakvitne 75tis. cibuliek - fakt sú prenádherné zatrávnené plochy, dali si s tým prácu - krokusy sa striedali s tulipánmi v pestrom koberci a teraz, keď krokusy odkvitajú, tulipány rastú kvitnúce ešte do výšky a skrývajú tie odkvitnuté hlavičky. Úžasné divadlo, každý deň. Nielen históriu u nás možno obdivovať. Ja Trenčín mám rada, so všetkým čo k nemu patrí, aj tie počmárané steny, aj tie rozbité cesty - viem svoje na bicykli Chichocem sa. Viem oceniť každú záplatu na ceste.

Joj ale ... absolútne nič neviem o architektúre mesta. Teraz som nedávno čítala skvelú knihu a tá ma normálne sprevádzala ulicami Helsiniek, a len tak mimochodom písala o architektoch, popisovala budovy. A tu som si uvedomila, že o tých našich budovách nič neviem. Načím to toto leto zmeniť.

eva m, St, 11. 04. 2018 - 15:53

nuž ja mám veru svoje mesto veľmi rada, hrdo sa hlásim k žilincom - je totiž rozdiel žilinčan a žilinec. Žilinci sú tí, ktorí sa v Žiline narodili, kedysi platilo, že aj rodičia musia byť ze (nie zo, ale ze) Žiliny - čiže v Žiline narodení, teraz je to už voľnejšie, na mieste narodenia rodičov sa netrváÚsmev . Cítim sa tu doma, cítim atmosféru môjho rodného mesta, veľmi rada čítam o histórii Žiliny, prezerám staré fotky. Žilina bola kedysi krásna. Dnes je už žiaľ sprznená stavbami, kvôli ktorým padla časť historického jadra... Smútok . Mám rada aj moje rodné sídlisko, hoci tam už nebývam.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama