reklama

Ako na parené buchty

dasa_ , 25. 04. 2018 - 20:27

reklama

Dnes som sa po veľmi, veľmi dlhej dobe rozhodla, že urobím parené buchty. Všetko v pohode. Až do okamžiku, keď som hotové buchty vyberala. Katastrofa. Teda taká menšia. Zmrštili sa. V hrnci vyzerali super. Ale po skončení spľasli. Tak som si spomenula, prečo som ich tak dlho nerobila. Vadí mi to.

Začala som hľadať. Zjavne som urobila viacej chýb. Úplne posledná buchta bola dobrá. Keď som to vyhodnocovala, tak bola hrubšia a väčšia ako ostatné.

Takže zoznam mojich nedostatkov. Neviem, ktoré sú tie najpodstatnejšie. Ani neviem, či sú to fakt všetko dôvody

1. veľa droždia ? zhruba pol kocky na asi 400-500g múky

2. dlhé kysnutie pripravených buchiet?

3. neopatrné naparovanie? odkvapnutie vody z pokrievky

4. cesto vyvaľkané príliš na tenko?

5. príliš dlhé naparovanie?

Aké sú vaše skúsenosti? Daria sa vám krásne nadýchané buchty?

 

Doplnenie praktického pozorovanie, respektíve moje odporúčanie pri príprave parených buchiet:

- buchty pripravujte po častiach, vždy len toľko, koľko vám vojde do hrnca

- cesto nechávajte hrubšie

- parte krátko, podľa veľkosti buchiet max. 6-8 minút

Vďaka za všetky rady KvietokSrdceKvietokSrdce

 

Pozrite si aj


reklama


reklama

anjeli, St, 25. 04. 2018 - 21:36

Neviem naisto, ale ja sa prikláňam k dôvodu č.2. Keď robievam buchty /a na môj vkus pomerne často Chichocem sa/, tak tie prvé sú krásne, guľatučké a hladučké a najmenej oddychovali na doske a tie posledné sú ako starenky vráskavé. Ale začala som robiť na dávky, urobím asi tretinu buchiet a kým sa pomaly striedajú v pare dorábam ďalšie, aby pridlho nekysli. Zatiaľ je to O.K., ale či to spôsobuje nový technologický postup Veľký úsmev, netuším.

dasa_, St, 25. 04. 2018 - 21:45

Dúfam, že i na to spomeniem, keď budem najbližšie mať zase takýto nejaký záchvat :)

balalajka, Št, 26. 04. 2018 - 06:21

Nedala si do cesta olej?

Mne presne toto spravili naposledy a myslím si, že preto, lebo som si rozmyslela na poslednú chvíľu, že nejdem robiť buchty pečené ale parené. A do parených olej nejde.

balalajka, Št, 26. 04. 2018 - 06:48

A do kelu - ja som sa na to spoliehala. Tak potom u mňa už len dlhá doba kysnutia v tom prípade. To priznávam, nechala som ich dlho "nafukovať".

dasa_, Št, 26. 04. 2018 - 07:13

Budem si musieť počkať na ďalšiu várku. Len to chvíľu potrvá, aj z tejto je skoro polovička v mrazáku. A teda aj po vychladení musím povedať, že tá najhrubšia dopadla dobre. išla ho hrnca posledná, ale je super. Tu by som povedala, že to bolo v hrúbke cesta.

demko, Št, 26. 04. 2018 - 08:02

Stáva sa aj mne, že pár z celej dávky sa mi zdrcne a neviem prečo a ostatné sú v pohode. Ja pri vyberaní buchty popichám špajlou aby z nich  vyšla para.

púpavienka, Št, 26. 04. 2018 - 10:06

Robievala som buchty na pare často, lebo moji ich milovali, vlastne aj ja ale max. 2 som zjedla.

Nikdy som to neriešila, chuťové boli vždy dobré a v každej várke bolo pár zvráskavených. Myslím že aj tým ako sa parili. Ja som ale vždy dávala menej ako viac droždia, kysnutie by to nemalo robiť ale hrúbka cesta určite, u nás sa nevaľkalo na tenko.

balalajka, Št, 26. 04. 2018 - 10:22

Jaaaaa mám taký pocit, že dnes tie buchty budem robiť.Chichocem sa

balalajka, Pi, 27. 04. 2018 - 09:43

Jasné, že mi to nedalo. Robila som ako ste písali. Kysnutie cesta 30min, buchty išli po zabalení lekváru do 10 minút do pary. Kvapkajúcu vodu z pokrievky som neriešila. Parenie 6 kusov 8-9 minút. Medzitým som urobila druhých 6 buchiet a šup s nimi do pary - v podstate tie tiež tak 10 min postáli na doske.

Výsledok:

ĎAKUJEM!!!

dan-cula, Št, 26. 04. 2018 - 12:10

u nás doma sa tomu hovorí "preparené"tzn.dlhšie na pare ako im patrí..platí to aj pre knedle  lebo ja parím buchty aj knedle.

a potom mám skusenosť aj kolko lepku je v múke.Jeden rok som mala domácu múku-vypestovali sme si potravinársku pšenicu mormálne dali zomlieť do mlyna a to ste mali vidieť tie buchty,knedle ale aj koláče-ako z profi knihy..Mlynár a pekár v jednej osobe mi povedal,že aspon vidím,že nie je múka ako múka.Torta

vierča, Pi, 27. 04. 2018 - 13:13

Olej ani tuk sa do cesta nedava.Dava sa iba do cesta ktore sa pecie.Buchty su prekysnute ,ak sa ti scvrkli-prepadli.To iste sa mi stavalo na pociatku mojho varenia.

dasa_, Pi, 27. 04. 2018 - 14:07

dnes som svoj problém rozoberala so sestrou a došla som k tomu, že preparenie a hrúbka cesta spolu súvisia. Vlastne to ukázala moja posledná várka. Tá kysla celkom dlho. Jedna buchta bola dosť veľká a hrubá - to boli len kraje cesta pospájane. ostatne buchty boli celkom male. No a tie som vlastne parila príliš dlho. Čas bol akurát tak na tú veľkú. Tie malé boli preparené. No nič, bude to chcieť ďalšiu skúšobnú várku

púpavienka, Pi, 27. 04. 2018 - 15:31

Ja som sa dnes tiež rozprávala s úžasnou kuchárkou ktorá robila úžasbe buchty a nie len na pare. Jednoznačne preparené, no a som rada že sme sa zhodli aj v tom že cesto ma byť hrubšie a nie iba tenké a plno lekváru lebo ak riadne posypeš či už mak, tvaroh, kakao a iné tak ma byť lekváru akurát aby si mohla vychutnať aj cesto.

balalajka, Po, 30. 04. 2018 - 08:20

Druhý neviem či pokus, ale druhá dávka buchiet. Mám nový parák ... čo budem rozprávať ... treba sa realizovať, kým ma to baví Veľký úsmev:

Jednoznačne hrubé cesto MUSÍ byť.

A na jednu buchtu mi kvapla voda z pokrievky a tá sa scvrkla jak sušená slivka Prekvapenie. Jedna jediná z 6tich v hrnci. Tak som ju rýchlo zjedla a tvárila sa, že som úžasná kuchárka Váľam sa od smiechu po podlahe.

Z prvej pariacej sa dávky mi inak ostali 2 buchty, ktoré čakali na druhé parenie - teda stáli cca 20 minút aj s lekvárom. Boli úplne OK.

Inak, pôvodne som robila knedlu - tie buchty boli len taká odbočka, že či to ide a aby bolo aj niečo sladké v nedeľu. No a tú knedlu som vytvarovala a ona sa mi na tom paráku aj rozkydla ako mega parená buchty - taký bochník bol z nej. A v tú ranu si decko spomenulo na parenú BUCHTU z lyžiarskych stredísk (asi 3), kde tie buchty robia fakt, že ako mega. Jedna cez celý tanier. Tak že si nabudúce prosia také mega buchty, takže Gitka - za moje decká a za mňa - cesta môže byť veľa Veľký úsmev. A aj bude Mrkám.

Inak - pamätám onen čas, kedy som čoby decko ten lekvár nechávala na tanieri. Hambím sa

dasa_, Po, 30. 04. 2018 - 12:35

ja som minuly týžden videla fotky z takej prevadzkárne, kde ponúkajú tuším iba parené buchty. Dokonca aj na slano. A oni tak - jedna buchta, jeden tanier. Ak najdem, tak ti to pošlem. A čo ma prekvapilo, tak bola posypka na vrch - tuším trhané palacinky s čokoládou alebo niečo také ....

balalajka, Po, 30. 04. 2018 - 12:52

No ja som nejak silne konzervatívna tuším Veľký úsmev.

Ja keď buchta tak s lekvárom. Slivkovým. Ešte marhuľový keď všetky oči zavriem môôôôže byť. Ale nič iné dnu mi nepchajte. I keď ... decká ľúbia s čokoládou a myslím, že keby sa také za mojeho detstva robili, aj ja ich mám top ... ale teraz pekne krásne slivečkový lekvár alebo marhuľový džem.

A navrch buď kakao s cukrom (žiadne gra*ko) alebo mak s cukrom.

Také parené buchty ja tuze rada. Bozkávam

balalajka, Po, 30. 04. 2018 - 12:58

Odvolávam odvolávam odvolávam .... Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe

Buchty s borufkami a navrch tvaroh .... na Kohútku len pre ne sa oplatí šľapať. Váľam sa od smiechu po podlahe Alebo len pre ne tam chodiť lyžovať. Veľký úsmev

dasa_, Po, 30. 04. 2018 - 13:07

ja som minule dala domáci čučoriedkový a do každej buchty som dala aj pár čerstvých čučoriedok. Len to boli také tie z obchodu, nefarbiace, sladké.

púpavienka, Po, 30. 04. 2018 - 14:05

No ja ak bude veľa lekváru tak aj teraz necham na tanieri - vlastne teraz už nič také nejem. Ja si to potrebujem vychutnáť a milujem bud mak, cukor a maslo, alebo kakao cukor a masla a tanieri je potom z toho taká fajn čokoláda - ja som totiž na hrúbo na posypku aj dokonca bez lekváru. Tiež som vždy urobila knedeľ k obedu a z druhej polovice buchty na pare.

balalajka, Po, 30. 04. 2018 - 14:14

Dočkaj, dočkaj - ty si robila buchty bez lekváru aj? A mne také mama nikdy neurobila Smútok ... a vlastne ani ja som také ešte deťom neurobila. Idem urobiť prieskum a zajtra by také mohli veru byť.Veľký úsmev

púpavienka, Po, 30. 04. 2018 - 18:01

No vieš moji vnúci boli veľmi slabí jedáci a tak ked zbadali že bude knedlík ku nejakej omáčke prosíkali aby som im ho urobila na sladko a potom veru sme mnoho krát takto skončili, takže cesto rovnaké len tvar to ma iný.

balalajka, Ut, 01. 05. 2018 - 08:11

No .. ja keď mám desnú chuť na sladké a máme knedľu, tak odkrojím, ohrejem a potriem lekvárom Chichocem sa ... ešte som nezistila, či chcú bezlekvárové buchty, tak budú dnes rezne. To viem, chcú ich furt Vyplazený jazyk.

anjeli, Po, 30. 04. 2018 - 20:02

Na takéto buchty bez lekváru je expert moja svokra, len také robieva a lekvár /ak je oň záujem/, šupne vedľa na tanier, aby si si "namáčala" Veľký úsmev. A zas v mojom detstve nám parené buchty robieval len môj nebohý ocinoÚsmev.

balalajka, Ut, 01. 05. 2018 - 08:13

Počuj a to by ma zaujímalo - potom vykrajuje len kolieska a nechá to kysnúť, či ako? Lebo mňa ti taký technický detail zaujal .... ono buchty je správne vytvarovaná tým, že tam ten lekvár zabalím. Som na rozpakoch ako budem v prípade potreby postupovať PrekvapenieVáľam sa od smiechu po podlahe

púpavienka, Ut, 01. 05. 2018 - 09:40

No ja také nerobím, ale myslím že technický to robíš ako knedlík, len malé kúsky cesta vygúľaš do guľky a dávaš ako aj tie s lekvárom. Pamätám sa že raz mi došiel lekvár a nechcelo sa mi ísť do špajze a tak som zakrútila štvorčeky ako by tam bol a boli bezlekvárové. Moji vnuci máličko lekváru zjedli ale beda ak by ho bolo viacej.

balalajka, St, 02. 05. 2018 - 06:21

Veľký úsmevVeľký úsmevVeľký úsmev prečo ja tie buchty vykrajujem? Ty ich krájaš? To je jednoduchšie a rýchlejšie ... holt, tuším, keď si môžem skombinovať život a vyrobiť viac špinavého riadu, tak ma to baví asi viac Chichocem sa

anjeli, Ut, 01. 05. 2018 - 12:13

Asi tak ako to popísala Gitka... kúsky cesta zaguľatí a nechá podkysnúť. Keď som to u nich prvý krát jedla, bola som riadne sklamanáSmútok, že to je len tak odflinganá robota... a dodnes nemám parené buchty u nich radaMlčím, ale zas moje deti budú mať čo spomínaťMrkám

balalajka, St, 02. 05. 2018 - 06:25

Som sa nad včerajším rezňom spýtala na nápad "čo takto parené buchty bez lekváru". Normálne reakcia jak z grotesky ... vidlička s rezňom na pol ceste k ústam zastala a chalani pozerali po sebe a na mňa, že či "vážne vážne?" ... že čo sú to akože za buchty Veľký úsmev.

Tak sa pekne zas ukľudním a budem pozerať, čo ostalo na stromoch po odkvitnutých slivkových kvetoch, že či lekvár nepodražie Chichocem sa.

anjeli, St, 02. 05. 2018 - 08:56

Chúdence deti, ani najesť sa nemôžu v pokoji a vystresuješ ich Veľký úsmev... nie, nie, pekne poctivo treba lekvár dnu zabaliť, aby pri naparení malo čo vytekať Váľam sa od smiechu po podlahe.

balalajka, St, 02. 05. 2018 - 09:03

Nič nebude vytekať! Na to si dávam dobrý pozor. Sa mi kedysi podarilo nielen že ten džem vytiekol, ale mi aj prihorel Váľam sa od smiechu po podlahe. Fuj! Doteraz si pamätám ten smrad spáleného ríbezľového džemu Vyplazený jazyk.

Evka1223, Št, 03. 05. 2018 - 11:02

Moja starká robila parené buchty malé, také na tri-štyri sústa do úst a s miešanou ovocnou marmeládou. Slivkový lekvár šiel iba do periek s makom. Keď som po prvýkrát u svokry mala jesť parené buchty, spýtala sa, koľko mi naloží a ja pri predstave veľkosti buchty od starej mamy som zadrela, že asi tak 4. Svokre sa podlomili kolená a svokor onemel Veľký úsmev Veľkosť jej buchiet bola taká cez celý tanier, plno lekváru, rozkrájať, posypať ľubovoľnou posýpkou (mak, orechy, kakao s cukrom – kto ako chcel) a štedro poliať roztopeným maslom. To sa u nás nezvyklo polievať maslom. Keď som uvidela veľkosť jej buchiet a bolo ich dokopy 8 pre 4 ľudí, tak som pochopila jej reakciu. Zjedla som teda jednu megabuchtu, ktorá vydala asi za 6 starkiných minibuchiet....a to sme prosím z jedného okresu....takže nie iný kraj iný mrav Úsmev  Akurát prípravu mali obe žienky rovnakú – buchty sa pripekali odspodu na troche oleja, po istom presnom čase sa pod pokrievku šprclo trochu vlažnej vody – olej jasné „vyvádzal“ a znova sa prikrylo a nechalo dopariť. Takže boli to pripečeno-parené buchty. Mňaaaam, dala by som si, len tú prípravu neovládam, lebo ma vždy odrádzala. Celkovo robievam málo jedál od cesta na sladko. Máme radšej slané verzie.

Lea, Št, 03. 05. 2018 - 15:20

mňaam, áno, pripečené odspodu, také robievala moja maminka, plnené slivkovým lekvárom, posypané kakaom Srdce

s hanbou priznávam, že mám iba jeden nevydarený pokus z čias materskej dovolenky, nejako mi nevykysli, potom som objavila domácu výrobňu s buchtami ako od mamičky, tak som sa viac nepokúšala variť, deti medzitým vyrástli a dnes už také nejedávame Úsmev

dasa_, Ut, 08. 05. 2018 - 09:04

no tak som urobila druhý pokus. Cca 500g polohrubej múky, pol kocky droždia, 3 lyžičky cukru, 1/2 lyžičky soli, 1 vajce, asi 200 ml mlieka plus voda podľa potreby.

cesto som vymiesila, nechala asi 3/4 hodiny kysnúť. Potom som postupne odoberala vždy asi 1/4. už som viac nemiesila, iba zľahka rozvaľkala na štvorec asi 15x15 cm. Cesto bolo dosť hrubé podľa mňa. Rozdelila som ho na 4 časti, do každej dala lyžičku slivkového lekváru. Zabalila a šup do hrnca na 6 minút. Síce som do hotových buchiet aj pichala, ale nebolo treba.

Heuréka, ani jedna buchta sa nezrazila, nezvráskavela, nič. Všetky sú také, ako majú byť. Ešte dotiahnem jednotný tvar a som spokojná :)

 

Mmch, musela som si v slovníku pohľadať, či slovo heuréka je to správne. A dozvedela som sa, že údajne toto slovo použil Archimedes, keď objavil hydrostatický zákon. A presne rovnako sa aj ja dnes cítim ÚsmevÚsmevÚsmev

dasa_, Ut, 08. 05. 2018 - 09:11

A ešte, vďaka všetkým za diskusiu, posunulo ma to ďalej. Dúfam, že na to nezabudnem, keď budem nabudúce zase chystať parené buchty. A keby aj, nájdem si to v tejto diskusii TlieskamSrdceKvietok

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama