reklama

Sušička a záležitosti s ňou spojené

Kamila , 02. 01. 2016 - 21:22

reklama

Vrámci mojich dámskych  predvianočných jázd a preberania rôznych tém, došlo aj na sušičku. Ostala som trochu zaskočená, keď kámošky rozprávali, že používajú sušičku a stále veľa žehlia

Osobne som s používaním sušičky veľmi dlho otáľala, po prvých pár pokusoch sa mi zdalo, že prádlo z nej smrdelo, v lete som mala kde povešať prádlo, tak som ju nechala chvíľu ležať ladom. Nakopla ma asi až debata tu na stránke. Ukázalo sa, že ten zápach, bol asi len úvodný z výroby.

Odvtedy sušičku používam skoro stále, ale takým mojim systémom, lebo to siahodlhé sušenie ma trochu odrádza. V lete keď krásne svieti slnko vešiam všetko " velké" oblečenie vonku. V sušičke suším len drobnosti, ako spodné prádlo, ponožky, pri našej mnohopočetnej rodine je ich dosť a všetko čo by bolo treba žehliľ, aby som to žehliť nemusela. Vždy používam len program na polovičnú náplň a suším do polo sucha. Zapínam si zvukovú signalizáciu pri ukončení sušenia a dbám na to, aby som hneď po dosušení sušičku rýchlo vyložila, hneď prádlo rovnám  a ešte zľahka vlhké prádlo pekne rozložím na stoličky v obývačke, pár vrstiev na seba. Nežehlím vôbec nič, ani ľanové nohavice, ani blúzky, ktoré by to pri bežnom sušení vyžadovali.

V zime, zase športové oblečenie, rifle a mikiny, suším na sušiaku, mám sedemkilovú práčku asi rovnako veľkú sušičku. Sušička ide znova len na program polovičnej náplne. Držím sa svojho klasického postupu. Jedine čo by si možno žiadalo žehlenie sú vačšie obrusy a možno postelné prádlo. Aviváž nepoužívam vôbec, len nejaké ekologicke gély, prádlo zo sušicky je v pohode, krásne rovné.Už nebojujem s tým, žeby mi uteráky aj po vypratí smrdeli, čo sa mi stávalo aj pri sušení na slnku. Ale zase vačšinou periem na 40°C.

Dakus som sa rozpísala, pointa, že mi príde ako dosť veľké plytvanie energie, používať aj sušičku aj prádlo žehliť. Aj keď každá z kámošiek mala na to svoj dôvod. Jedna nakladala susicku úplne do plna, možno vtedy je to prádlo ozaj viac vykrčené, ako keď ide na polovičnú napíň. Druha pri malom dieťati nie vždy vystihne správny moment vybratia zo sušičky...

To len ja neznášam žehlenie a moja babka, ktorá bola ozaj veľký pedant na prádlo, ma ešte v čase keď sme o susičkach ani nesnívali, učila ako vyberať prádlo z práčky, vešat, zbierať prádlo, aby ho nebolo treba žehliť. Česť vynímkam, ako kropenie a žehlenie obrusov .... Úsmev

Dievčatá ako ste na tom vy s využívaním sušičky a kombináciou žehlenia?


reklama


reklama

dasa_, So, 02. 01. 2016 - 21:50

Veľmi záleží na vybratí prádla ihneď po dosušení, keď je načechrané, ešte horúce. Keď sa hneď poskladá, tak nežehlím. Teda, okrem manželových košelí. Tie prežehľujem. A nejak nesuším tričká s obrázkami.

A priznám sa, hoci sa snažím o mnohé ekologické veci, tu to odmietam riešiť. V leto som presne určený čas nepoužívala a naša spotreba teda vôbec neklesla. Máme úplne presné odpočty každý mesiac 16 rokov dozadu. Skôr by som povedala, že náš problém sú neustále bežiae počítače Pohoda

Dnes mám takú malú príhodu s našou sušičkou, aj keď nebola v hlavnej úlohe. Včera, zrovna na Nový rok sa mi porúčali nohavice, normálne diera medzi nohami. Šok, lebo nohavice nemali ani 3 mesiace. Tak som ich ráno šupla do pračky, potom rovno do sušičky a už na obed som mala peniaze z reklamácie vo vrecku. Teda, vo vrecku - vďaka zľavám som si kúpila jedny nohavice a ešte mi ostalo na druhé Veľký úsmev. Ja viem, dalo by sa aj normálne, len teda do obchodu by som mohla zajtra (čo teda sa snažím v nedeľu nenakupovať), alebo čakať do pondelka.

Ale to len tak na okraj.

 

Mmch, minule som čítala iný pohľad na ekológiu - o tom ako veľmi šetríme, zavádzame limity na všetko. A jedna zaoceánska loď vezúca náklad z jedného konca sveta na druhý za jedinú plavbu je ničím neregulovaná, všetko sa vypúšťa do oceánov. Že mi tu síce šetríme, ale naše emisie sú len asi 1/4 toho, čo vypúšťajú zaoceánske lode a lietadlá.

Kamila, So, 02. 01. 2016 - 21:56

Súhlasím, dôležité je prádlo vybrať a narovnať hneď zo sušíčky ako skončí. Mňa v lete pre sušením vo vnútri aj tá sauna, ktorá pri tom vzniká. V zime mi to nevadí. ;) Inak aj vám robí susšíčka také, že píše mi síče , že program má dlžku 48 minút, al eaj tak suší cca 1,5 hodiny a to mám polovičnú náplň a suším do polosucha.

dasa_, So, 02. 01. 2016 - 22:10

No podľa mňa ku každému programu beží na konci "prevracacia fáza", kedy prádlo prehadzuje, bubon sa toší a prádlo sa narovnáva. Je to doležitá fáza, keď si človek zvykne a počíta s tým.

Inak, občas to tak pekne viem načasovať, ze sušením vyhrejeme super kúpeľňu a potom sa manžel naloží do vane :) Ja teda vaňu nemusím. A ešte väčší výmyselníci použijú horúcu vodu zo zásobníka (to čo sa odstráni z prádla) rovno napríklad na umytie podlahy. To pre tých, čo im predsa len ta spotreba energie nedá spávať. Voda je to už horúca, je mäkká, takže na umývanie fajn. A kúpeľňa takto vyhriata je vlastne vyhriata len tak naviac :)

Pre nás bola dôležitá aj preto, lebo náš byt je dosť vlhký a tak každé sušenie dnu množstvo vlhkosti dnu prudko zvyšovalo. Sušička s týmto problémom dosť pomohla.

dasa_, Ne, 03. 01. 2016 - 06:07

Ešte mi napadlo, mne sa najviac páči také fungovanie, že vlastne veci netreba ani odkladať do skríň. Napríklad pyžamá, uteráky. Šupnem doobeda do pračky, potom do sušičky a rovno dám na miesto, kde boli ráno, len vypraté. Podobne fungujem aj s perinami - operiem, usuším, ešte horúce naťahujem späť na posteľ. Len to chce trochu viac plánovania, aby som bola zrovna v správnom čase doma.

Kamila, Ne, 03. 01. 2016 - 09:53

Neviem z toho času som dosť zmetena, lebo ten ukazuje inak od zaciatku. Pri pracke viem ze ze ked uz perie hodinu  ta perie 60 minut, ale susicka ukazue do konca programu 20 minut, zo 48 a pritom susi uz mozno 45 minut.

Verim, ze vlhkost v byte je velky problem, v tom pripade susenie pradla je zataz hlavne v zime, kde casto pradlo vonku nevyskne, aj keby ho bolo kde susit.

dasa_, Ne, 03. 01. 2016 - 10:29

aha, tak naša sušička nemá ukazovateľ času - iba nastavím, jak dlho má ísť a podľa toho sa orientujem.

Klaudia17, Ne, 03. 01. 2016 - 12:34

Len je rozdiel či máte suš...kond. s tepelným čerpadlom,alebo  kond.sušičku,, lebo  s tep.čerpadlom miniete 1,5 kWh a bez  4 kWh a takáto aj vyhreje miestnosť,ja to teraz trošku študujem a rozmýšľam nad ňou,ale pred silvestrom nám vyletelo posledné 4-té dieťa z hniezda a ostali sme iba my dvaja,či ísť  do toho?a kde máte suš...  umiestnenú okrem kúpeľky ?lebo v kúpeľke nemám miesto,ono tieto ked tak za mňa len kon.suš.s tep.čerpadlom nepotrebujú   nič len zásuvku.

Kamila, Ne, 03. 01. 2016 - 13:01

Nasa ma uz zopar rockov, pozerala som technicku specifikaciu, takze mame len kondenzacnu, bez cerpadla a ma spotrebu 3,6KW na 7kg naplne. Takze moja polovicna napln a ciastocne susenie, ma asi takus potrebu ako susicka s tepelnym cerpadlom?

dasa_, Ne, 03. 01. 2016 - 13:41

no, zistiť, koľko stojí 1kWh elektrickej energie chce priam detektívne pátranie. Normálne sme vytiahli vyučtovacie faktúry a nakoniec som dospela k výsledku, že 1kWH v Stredoslovenskej energetike stoji s dph asi 0,1379€. Ak má teda sušička s tepelným čerpadlom spotrebu 1,5 kWh, tak 1 hodina sušenia stojí 20 centov. Bez tepelného čerpadla cca 55 centov.

No a k tomu treba pripočítať, alebo lepšie povedané odpočítať spotrebu žehličky - mmch, nie je také jednoduché nájsť spotrebu žehličky, plus/mínus spotreba aviváže.

Kamila, Po, 04. 01. 2016 - 08:12

Ja mam svoju umiestnenu na pracke v kupelni, ale to bol set.

balalajka, Po, 04. 01. 2016 - 08:18

Riešila som pred Vianocami podobné. Kam by som ju dala. A potom mi odišla 23.12 práčka. Česť jej pamiatke Chichocem sa... a v obchode zrazu nebolo čo riešiť. Majú aj práčky so sušičkami v jednom.

dasa_, Po, 04. 01. 2016 - 08:32

Veľa ľudí tvrdí, že toto nie, že je to veľmi nevýhodné. Ale ja som na takejto kombinovanej práške so sušičkou fičala 12 rokov a nebol problém. Akurát som každú jednu várku prádla sušila 2x. Za tých 12 rokov som povedala, že motor v tej práčke v podstate tým sušením vydržal ako keby viac ako 30 rokov. a to je už čo povedať.

Takže áno, aj toto je riešenie. A vôbe nie je zlé. Len sa to treba naučiť používať.

balalajka, Po, 04. 01. 2016 - 08:39

Napr. svetre mi usuší na prvý krát super. Bavlnené veci - ponožky a spol sú navlhnuté. Ale nič, čo by sa za polhodinu dnu nedosušilo Mrkám.

Ja som nadšená z jej programov - také pre začiatočníkov sú pomenované Veľký úsmev - športové oblečenie,  posteľná bielizeň, uteráky, " ihneď na seba ".

dasa_, Po, 04. 01. 2016 - 08:43

na našej je program "do skrine" - ale dodnes som neprišla, na čo slúži :) Mätie ma totiž, že je úplne prvý a tak predpokladám, že najkratší. A zas tak veľmi, aby som vytiahla návod ma to teda nezaujíma Veľký úsmev A ani skúšať sa mi nechce.

balalajka, Po, 04. 01. 2016 - 09:35

Ooooo, to ja som skúúúúšala prvý deň o sto dvesto Veľký úsmev.

Najhoršie je, že tá moja lásga mi ukáže čas až podľa váhy a programu a potom mi sánka 4,5 hodiny keď ukázala trochu padla Chichocem sa .... ja zas mám napr. 30min pomaly na konci zaradený.

Do skrine sa mi ľúbi .... možno sa aj sám poskladá Váľam sa od smiechu po podlahe.

dasa_, Po, 04. 01. 2016 - 09:39

Myslím, že si na to prišla aj sama, len pre istotu aj pre ostatných. Pri týchto kombinovaných pračkach a sušičkách je fajn všetko pradlo po dopratí vybrať von a pri vkladaní späť na sušenie ho pretrepať, podobne, jak keď sa vešia.

 

No, poskladané do skrine Pohoda - a kávičku by niektorý program nemohol uvariť?????

annasuchovska, Št, 10. 05. 2018 - 10:14

Prosim vas aku pouzivate? Ja planujem kupit  len nemam ziadne skusenosti so susickami bude to nasa prva lebo som uz znechutena z neustaleho vesania pradla po celom dome, najhorsie je to v zime ale teraz byvaju hocikde vypredaje . viete mi odporucit model? nasla som vselijake testy(vymazaná reklama),  ale neviem si vybrat. Bude stačiť aj stredná trieda?

dasa_, St, 09. 05. 2018 - 10:28

vcelku to máš jedno. Povedz si, koľko chceš na to obetovať peňazí a hľadaj podľa toho.

Po pravde, sušičku používam už veľmi, veľmi dlho, prvá bola kombinovaná s pračkou, druhá fičí už 6 rokov. Programy ma nejak nazaujímajú, aj tak v podstate suším len na jednom, akurát mením dĺžku sušenia.

A super je zvukový signál po dosušení, lebo najideálnejšie je vybrať usušené prádlo iheď po skončení a rovno poskladať a dať do skrine.

Klaudia17, Ne, 03. 01. 2016 - 13:37

áno malo by to tak byť,ale ako píšeš  len polovičná náplň   a s tep.čerpadlom usuší raz toľko,jasné na druhej strane nebude človek vyhadzovať funkčnú suš......kým ide je ok,to som napísala len na porovnanie keby sa niekto rozhodoval.

dasa_, Ne, 03. 01. 2016 - 13:43

myslím, že to úplne neplatí, lebo nastupuje tá vystieracia fáza, ktorá je rovnaká, či je pol náplne alebo celá. Lebo to by potom malo platiť, že keď dáš sušiť 2x pol náplne bude spotreba rovnaká ako raz celá. A to iste neplatí.

Kamila, Ne, 03. 01. 2016 - 14:39

Tazko povedat, mne susicka pri plnej naplni a rovnakom programe ukazuje, ze bude susit 2 hodiny a 5 minut. Pri polovicnej naplni mi vypisuje s rovnakym programom 48 minut, ale ako som uz spominala, ten cas je relativny. ;)

balalajka, Po, 04. 01. 2016 - 06:43

Periem, suším i žehlím. Ale priznávam, len niektoré veci´. Zas, ja rada žehlím Veľký úsmev. Ale je pravda, že sušiť sa snažím svetre ( umelinky) a bavlnu, čo mi teraz vonku zle schne.ň

Takže také, čo koniec koncov ani nežehlievam Úsmev.... juj, ako som to pekne ekologicky poňala ani neviem ako sama od seba Chichocem sa.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama