Popis
Toto bolo ozaj z núdze cnosť, bo po dvoch mini tortčičkách a zopár detí na návšteve nebolo do čoho v nedeľu chodiť, ale tak sa po ňom zaprášílo. ;) Koláčik bol tradične bez múky a s minimom cukru a opäť jednoduchý.

Zhrnutie
Porcie | |
---|---|
Čas prípravy | 20 minút |
Čas varenia / pečenia | 25 minút |
Celkový čas | 45 minút |
Ingrediencie
Korpus | ||
8 | kusy | bielok |
5 | kusy | žĺtka |
180 | gramov | mleté mandle |
4 | polievkové lyžice | kokosový cukor |
tvarohová náplň | ||
500 | gramov | jemný tvaroh |
400 | gramov | creme fraiche alebo kyslá smotana |
100 | millilitrov | mlieka |
3 | kusy | žĺtka |
1 | polievková lyžica | kokosový cukor |
1 | balík | plátky želatiny (nepovinné) |
Smotanová náplň | ||
250 | millilitrov | smotana na šľahanie alebo 250g mascarpone a 100ml mlieka |
1⁄2 | balík | vanilkový cukor, alebo vanilková esencia |
Inštrukcie
Korpus:
Bielka s cukrom vyšľaháme do peny, krátko po jednom zašľaháme žltka a už len ručne zľahka primiešame mleté mandle. Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie, pri teplote cca 180°C cca 25 minút, alebo podľa skúsenosti so svojou rúrou.
Tvarohová náplň:
Žltka s mliekom a kokosovým cukrom, uvaríme za stáleho miešania (nešľaháme metličkou, len miešame) vo vodnom kúpeli na redšiu kašu. Za občasného miešania necháme vychladnúť. Ručne vymiešame jemný tvaroh a creme fraiche (maju v lidli, odkedy som objavila, musim mat v chladničke ) A už len zľahka primiešame vychladenú žltkovú kašu. Hmotu rozotrieme na vychladený korpus a dáem schladiť.
Ak namiesto creme fraiche použijete kyslú smotanu, odporúčam zahustiť náplň plátkami želatíny, podľa návodu na obale. Ako zahustiť môžete hmotu tak či tak. Moja skoro ani nestihla veľmi stuhnúť chladom, tak rýchlo sa zjedla. U nás doma sú už naučení na moje oblížprstové koláčiky.
Smotanová nápň:
Šľahačkovú smotanu vyšľaháme s cukrom do tuha a rozotrieme na tvarohovú náplň, dáme schladiť. Ja som nemala smotanu, len mascarpone a toje dosť tuhé, na krehkú tvarohovú náplň, tak som vyšľahala mascarpone s cca 100 ml mlieka, výsledok bol skvelý.
- Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte
Exportovať do:- Vytlačiť
Komentáre
Dobre kombinuješ tie Tvoje recepty
. Len v želatíne je 6 plátkov to je strašne veľa na jednu šľahačku nie ? Aj keď píšeš, žš nemusí byť, radšej by som ju dala do tej tvarohovej plnky, to skôr zredne (podľa mojej skúsenosti)....síce ak stihne 
Tu želatínu som určite myslela k tej tvarohovej náplni, ale asi neposunula v ingredienciach, idem pozrieť.
Jasné neposunula som
Ako píšeš u mňa je to len o kombinovaní tých istých ingrediencii, všaka by mohla Tinka, abo obe histaminove devy jesť, ja bezlepková, pokúšajúca sa o nízkosacharidovú ..., to jest bez múky, skoro žiaden cukor ... Takže sú to len variácie a kombinácie. Už som minule robila iný korpus, ale nebola som nijak spokojná, nie nad "klasickú" piškótu.
To je ale dobre keď sa dajú nájsť kombinácie hlavne také čo vyhovujú. Piškóta je veľmi variabilná a tak môže byť aj bez múky. Podobný korpus robím s mandlami a pridávam kakao alebo karob na 7 bielkov 140 g mandlí a 30 g kakaa. Tá želatína mi bola podozrivá, že omyl o riadok
Už som robila podobný mix, ale bol trochu iný recept. Dávaš tam aj žltka?
Áno aj žĺtka a nemusíš dať všetky