Tej nehanebnej špekulatívnosti sa hovorí geniálny marketing. Presvedčiť ľudí, aby si kupovali 5x-10x drahšiu kávu....
A je to dosť aj o pohodlnosti - predsa len, z nesky ša šálka umyje raz dva. Ak máš mletú kávu, tak vždy riešiš, čo s tým zvyškom.
Ja som ho začala momentálne sušiť a plánujem zamiešať do zeminy na kvety. Ale teda, či je to správna cesta, to fakt netuším.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja usadeninu z kávy už roky používam ako prísadu do zeminy. Kým som bývala v paneláku, pridávala som ju do kochlíkov izbovým kvetom alebo sušila a nosila k našim na záhradu. Dnes vybehnem hoc aj bosky na dvor a šup do trávy alebo kompost. Aj peeling zo sušenej použitej kávy nie je na zahodenie - načo míňať čerstvú? Samozrejme takýto zvyšok kávy nemôže byť zasajrajtený cukrom a mliekom. Kávu zásadne nesladím a neriedim mliekom ani ničím iným. Ak mám na to chuť, tak ju prefiltrujem....a potom dochutím.
A ešte na jedno mi slúži usadenina z kávy - ruším ňou chodníčky mravcom. Urobím napr. kruh okolo misky našej štvornohej psej dámy a zaručene sa jej tí malí čerti nenasťahujú do misky s granulkami. Inak ich tam mávala celé hejno a ona len smutne čumela ako jej vynášajú potravu
P.S. Len tak na okraj....nemohla by sa ku smajlíkom pridať šálka kávy, keď už je tam tortička aj pohár s pivom?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Zemina ju miluje, kvety ju miluju, stromy tiež a zelenian takisto, tak čo sa trapiť nad usadeninou. Ja vylievam kde tu, je to jedno len nevyzerá to vábne ale ak polievam už to ma v korienkoch a je to fajn. nescu nepovažujem taktiež za kávu ale o tom som už písala mnohokrát, moje deti piju nescu ale oni nikdy nepili klasickú kávu - teda nie že nepili, ale neboli kávičkarky.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ozaj, ešte ma napadlo že som raz čítala že dať ju do odtoku vôbec tiež nie je zlé riešenie a vôbec neupcháva odtoky ako hovoria, dokonca vraj niečim pomáha vode, takže v čističke s tým naozaj problém nie je, to tie obaly je väčšie svinstvo a o tých kapsuliach škoda reči.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Myslím že to viac robil ten vylievaný prepražený olej.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Keďže som od jedu odsah šálky nechala v robote cez víkend vychladnúť - rovnako ako moju zlosť, tak som našla dnes ráno milú "kávu" ako na mňa čaká. Piť som sa ju neopovážila.
Asi by bolo na mieste sa ospravedlniť že tam dali nesku. Nie, neska to nebola. Od piatka z toho zostal taký biely prášok - štruktúrou ako piesok. Farba sa samozrejme vyluhovala do vody. Nechcem vedieť čo to do tej kapsule dali.
Ale mám tušáka, že aj toto bola príčina môjho pokazeného Gusta - že ten prach sa dostával do ihly a mohol ju upchať.
Ja dokonca nemám nič proti neske - ale vážne ju nepotrebujem mať v téglikoch. Viem použiť lyžičku .
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja som prešla cez rôzne štádia. Moja sestra napríklad od mala chodila a mame z kávy vždy "iba jednu lyžičku" chlípala, aj za pol šálky. Ja som prvého turky vypila po maturitách, na školení pre vedúcich v táboroch. Neskôr som kávu iba občas, také rôzne experimenty typu voda varená s pomarančovou kôrou, so škoricou. Keď som sa zamestnala, kava sa stala rituálom. Klasický turek, ráno a poobede. Teda, aj tu sa experimentovalo - napríklad sa zalieval na 3x. Myslím, že to vzniklo z klasického varenia tureckej kávy v džezve - tak sa káva vsype do vriacej vody a nechá tri krát zavariť. Teda, aspon v tom recepte, čo som čítala ja. Veru, aj som dlho po takej nádobke túžila. Potom prišla revolúcia a nakupovanie lacnej kávy v Rakúsku na kilá. Keď som po rokoch začala rozlišovať medzi arabikou a robustou, pochodpila som, že tá káva bola preto oveľa lacnejšie, lebo to bola čistá robusta. Má inú chuť a hlavne robí bohatú penu.
Potom prišla nedcaéra. Kto nemal červenobiely hrnček, ani neviem, či existoval. Niekde v tomto období sa udiali dve veci - z nejakého dôvodu mi táto káva prestala chutiť a my sme nejak začali mať hlboko do peňaženky. Tak sme sa vrátili k obyčajnej zalievanej. Vlastne, spomenuli sme si na koťogo a dávali kávu v ňom. Po čase zase chuť na zmenu a prešli sme na french press - čo je vlastne prefiltrovanie kávy zvrchu dole, obyčajný mechanický princíp. Takže sme to už iba vylepšili tým, že sme na Vianoce pošepkali synovi, že by nám mohol darovať mlynček na kávu a on vybral nie s nožmi, ale s kameňmi.
Teraz kávu striedame. Sem tam kúpime fakt niečo kvalitné. Potom niečo bežné. Veľa záleží aj na kvalite vody. Ale zatiaľ teda rozoznávame iba kávu super a kávu bežnú. Teda, keď tam nie je ani mlieko ako cukor, tak aj robustu a arabica sa dá rozoznať.
Keď som na cestách, nerobí mi problém si natankovať aj kávu z automatu, ale rada 3-4 krat do mesiaca idem aj do kaviarne.
Mám aj svoju kávovú termosku, ktorú používam na dlhých cestách.
Kávovar nemáme. Už sa stalo, že nám ho chcel niekto kúpiť ako darček. Ale odmietli sme. Na dobrú presso kávu ideme radšej von a doma si len takú domácu robíme. Možno skôr raz skúsim doma pražiť vlastnú kávu. Tak, ako to kedysi pred rokmi robila moja praprababka. Ona miešala v panvičke so zamontovaným miešačom. Ja by som už tak modernejšie pražila, vraj v stroji na pukance je to super :)
Ale vlastne, ty si chcela o inom. O tom, ako si za málo peňazí chcela veľa muziky. Niekedy to ide, niekedy nie. A ťažko dopredu povedať, ako to bude....
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ale však kľudne .
Ja nerozoznávam ktorá je ktorá. Viem, že každá chutí inak, ale taký fajnšmeker, aby som tam cítila lístky mäty a stopy kakaa, tak taký nie som. Teda bavím sa o chuti kávových zŕn bez pridanej príchute .
Najlepšiu kávu ... hmmm ... nejak si nepamätám kedy som pila presne. Chutia mi rôzne značky a v rámci nich len určité typy. Tiež to striedam, lebo nemám rada stereotyp. Teraz som si kúpila nesku. Včera mi chutila, dnes som skoro hrnček prevrátila, čo som hľadala ČO mi na nej mohlo chutiť .
Proste asi nadchádza zas ten čas, kedy to dám bez kávy. Musím pozrieť aké dobré čaje mám .
U nás v robote niektorí kolegovi zalievajú kávu na dvakrát. Teda, ale neviem isto ... mám skôr dojem, že to tej káve uškodí, lebo tá klasická káva keď sa varí v džezve, tak sa VARÍ, toto mi príde potom také .... málo zaparené.
A potom ešte k neske - to bolo v mojej prvej práci, kedy boli tie červeno biele hrnčeky a mrazom sušená káva ešte poriedko. Tak vtedy šéf zohnal takú kávu a teda to bol cítiť rozdiel. Myslím, že to bola nejaká rakúska a do tých automatov - no proste chutila skvele. A tú sme miešali s lyžičkou cukru a pol lyžičkou vody do penista a potom sa to zalialo ešte takmer vriacou vodou a bola z toho pena jak z kapučína . Boooože - tie začiatky.
Na cestách sa snažím veľmi nekávovať - ale tak ... som absolútne otrasný a otravný zákazník. Nemám problém otravovať personál, že chcem hrnček porcelánový či kovový a nie papierový či plastový. Už som aj nemeckého pumpára nad ránom otravovala, ale podľahol môjmu šarmu a výrečnosti - vytiahol reklamnú šáločky, opláchol ich a s kyslým ksichtom mi tú kávu urobil. Ešteže bola bez mlieka, určite by sa seklo. Kedysi sa niekto na mne smial, že som jak Zdenka Studenková, že vraj tá povedala, že z takého nevypije. Však ani ja - lebo mi nechutí. Radšej nič.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja s kávou problém nemám. Pila som ju len veľmi krátko, voľajakú zafarbenú vodu a v nej roztopenej apsoň pol čokolády, vtedy mi chutila. Bola to krátka fáza, keď sa ma mamka pokúšala takto prebrať k životu ... Mne stačí zelený čaj, len by to chcelo aspoň tri šálky ...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tak mne sa toto ani nestalo, len som si to prečítala....a hneď sa mi tlak pohol smerom nahor Pijem si tu svoju dnešnú prvú dávku (z dvoch) čerstvo pomletej kávičky a čítam toto.... no amen-tma! Tak to je už naozaj hanebný level špekulatívnosti výrobcu, zabaliť do kapsuly prášok kávy, ktorá už raz bola niečim zaliata, potom vymrazená alebo vysušená (záleží od spôsobu - granule či prášok....teraz neviem, ktorá je sušená a ktorá vymrazovaná, ale myslím si, že byť zrnko kávy, tak sa pri sušení rozpadnem na prach a pri mínus 250 uja Celzia sa zdrcnem na granulu ) Neska, nescafé či ako nazvať tento paprodukt nemá s kávou absolútne nič spoločné ..... sorry vyznávači nesky, kľudne si ju pite, ale my poctiví kávičkári ju do rodiny medzi kávy nikdy, ale naozaj NIKDY neprijmeme. Hawk.
A ešte to aj zabalia do kapsule a .....no zbohom! Čistá chémia....hogo-fogo, čáry-máry-fu(c)k!