reklama

Sme či nie sme pokrytci?

Pridal/a dasa_ dňa 29. 05. 2018 - 08:40

reklama

Riešime ekológiu. Skoro denne. Neustále. Bavíme sa o tom, či citrusové šupky môžu alebo nemôžu do kompostu, kam s rozbitým zrkadlom, čo do zberného dvora a čo do všeobecného odpadu.

Snažíme sa správať zodpovedne. A tak máme nový cieľ. Slamky do nápojov. No naozaj, je to vo veľkej väčšine zbytočnosť. Nehovoriac o móde dávať do nápoja dve slamky naraz. Dodnes som to nepochopila, ale nevadí Úsmev Hlavne, že už vieme, ako zachrániť planétu. Zakážeme slamky. Všade.

Aj na obrovských výletných lodiach, čo sa neustále plavia po moriach. Čo na tom, že tie lode sú poháňané ťažkým vykurovacím olejom. No áno, pri európskych brehoch nemôžu používať ten ťažký olej. Ale kúsok ďalej?

No takýchto lodí je len zlomok. Čo tie ťažké kontajnerové lode, čo prevážajú kvantá tovaru z jedného konca sveta na druhý? Lietadlá?

Minule tu niekde bol odkaz na "ekologický" obchod. No dobre, volalo sa to inak. Ale hrdili sa tým, že majú dodávateľov priamo z Afriky. A chovajú sa veľmi rozumne. Vraj. Lenže, fakt je to rozumné, dovážať ovocie z Afriky? Nebolo by lepšie, keby tam to ovocie sami jedli a nemuseli sme im potom dodávať potravinovú pomoc? Respektíve, keby pestovali to, čo potrebujú. A nie to, čo chcú rozmaznaní Európania na tanieri počas celého roka?

Samozrejme, aj ja mám s tým všetkým problém. Veľký problém. Na jednej strane sa tvárim, že separujem, pokazené veci opravujem. A na druhej stane mi nevadí, objednať si v Číne škrabku na zeleninu. Alebo kupovať oblečenie za babku, ktoré vyrábali ďaleko, veľmi ďaleko. A utešujem sa tým, že veď iba občas. A príkladov by som našla tisíce. U seba samej.


reklama

reklama

lastovička, Ut, 29. 05. 2018 - 08:56

Trošku od veci - ale mňa pri tých slamkách prvé napadlo - čo sa bude dávať do drinku? Chichocem sa. to len na odľahčenie. A minule mi do Radlera nedali slamku, tam už asi s tým začali. Mrkám

Niekde a niečím sa začať musí, ale myslím si, že sú aj väčšie problémy, kde by bolo treba začať. Nie len slamky a tým to hasne. Napr. aj také sáčky, igelitky. Koľko sa ich povaľuje po vonku. Obaly s potravín - napr. napolitánky, kelímky s jogurtov. Je toho kvantum. Mne sa páčilo ako to bolo kedysi - sklenené fľaše a vracali sa. Či by to niekto robiť aj v dnešnej dobe, neviem. Okolo seba máme strašne veľa obalov rôzneho druhu a potom odpadu, ktorý z toho vzniká. A o iných zdrojoch znečistenia ani nehovoriac - oleje, plyny, výfuky a pod.

Aby to malo zmysel, muselo by sa s tým začať vo veľkom a vo všetkých oblastiach. Ale biznis je biznis. Podľa mňa to zamorenie bude pokračovať aj ďalej a zákaz slamiek to je ako ihla v kope sena.

 

dasa_, Ut, 29. 05. 2018 - 09:23

Sklenené fľaše sa vracali, ale ruku na srdce, naozaj sa kupovalo toľko nápojov, ako dnes? Odhliadnuc od toho, že minimálne pivo, sirupy sa dajú v skle kupovať aj dnes. A asi aj radler. S mliekom to je už ťažšie.

A čo sa týka plastových vecí, šokovali ma v poslednej dobe cestovateľské blogy, bolo ich viac. A všetky popisovali jedno - najviac smetí z plastu bolo v tých najchudobnejších oblastiach azie - India, Indočína. A absolútne to nesúviselo s tým, že im to na pláže vyplavilo more. Oni proste odpadky neriešia. Písala nejaká dievčina, že chcela s deťmi v škole začať hovoriť o plastoch. Aj ich namotivovala, usporiadala súťaž, kde sa odpady zbierali a vyhodnocoval sa počet vriec. No len oni potom za odpad považovali aj kamene, hlinu. Prípadne pozbierali a potom vrece vysypali za školu na hromadu...

Veľká pravda je tá poznámka o biznise. Lebo problém je v tom, že ten plast sme tam zavliekli za vidinou zisku.

A ešte mi napadlo, že som čítala o návšteve v superpriemyselnom meste v Číne. Nespomínam si presne, ktoré to bolo. ALe 15 ročné dievča sa pýtalo cestovateľky, či ona už niekedy videla modrú oblohu. Lebo ona ešte nie, ale jej kamarát bol údajne na dovolenke niekde ďaleko a tam to videl.... Aj toto je biznis. A naše pohodlie

lastovička, Ut, 29. 05. 2018 - 10:01

nápojov sa určite toľko nekupovalo. Max. sirupy, občas nejaká Vinea, Kofola. Teraz sa kupuje aj pitná voda. Ja pijem vodu z vodovodu ale občas ide taká hrdzavá voda, že si musím otvoriť tú minerálku. Malé minerálky si kupujem 1 ks za týždeň, lebo pootm tam nosím vodu. Ja musím pravidelne piť. A po týždni je tá fľaška už taká smradľavá. A starú vyhodím. Ale napr.  aj jogurty boli v sklených pohároch, čo si ja pamätám. Ale kedysi sme tak celkovo aj menej jedli, žiadne sladkosti, chipsy, somariny. Takže aj odpadu sme mali menej. Nie že by sme teraz viac jedli. Možno len tie jogurty teraz v teple a sladkostí - takže pribúda obalov. Všetko je to aj o ľuďoch, hlavne teda o ľuďoch a ich prístupu.

dasa_, Ut, 29. 05. 2018 - 10:09

veru máš pravdu, keď bol hlad, tak existoval chlebík s maslom, s lekvárom, s masťou, s cibuľkou. Zemiakové lupienky? Len pri slávnostných návštevách. Minerálka? Tá sa kupovala ku ťažkej práci, kde to malo logiku - pri potení bolo treba doplniť minerály. Dnes je tuším každá minerálka demineralizovaná, aby náhodou niekomu neuškodila.

Pre pivo sa chodilo do krčmy s konvičkou :) Ktovie, či to dnes ešte niekto robí. Mmch, z tých dôb si pamätám niečo ako prvého radlera :) Teda, je to viac ako 40 rokov dozadu a si spomínam, že ženy, keď išli z družstva z ťažkej práce, tak sa zastavovali tiež v krčme. Teda podaktoré. Na malé a do neho štamperlík sirupu sa ponáral :)

 

Spohodlnenli sme a chceme, aby nás život nebolel. Aby sme ním preplávali ako jedným veľkým sviatkom. A podľa toho sa správame.

balalajka, Ut, 29. 05. 2018 - 11:11

K minerálkam - u nás sa minerálky v lete. To bola úloha pre nás decká - ráno nabehnúť na minerálku. Jedna fľaša 7dcl - nosili sme v plátenných taškách 6-7 kusov. Ako vtedy sa mi tých 6-7kg zdalo nekonečne veľa. Cca kilometer domov. Kto by to teraz vláčil?! Však áno. Však s nákupným košom najlepšie až k autu!

A či som pokrytec?

Samozrejme. Už len handry na šport kupujem talianske. Z Nemecka, Anglicka ... Švédska. Ale tak  akákoľvek úspora na ktoromkoľvek mieste za mňa je prospešná.

Ešte ... dnes som šla okolo sekáča. A tak som sa zamyslela, že či sú sekondandy eko. Lebo tiež to oblečenie precestuje kilometre. A ... a ... a...ako ďalej? Kadiaľ?

dasa_, Ut, 29. 05. 2018 - 13:59

A čo je na sekáčoch úplne najhoršie z môjho pohľadu - aby sme uľavili svojmu svedomiu (hovorím všeobecne o Európe), tak zbytočne nakúpené šatstvo posúvame až do Afriky. Tým chudáčikom. A vďaka tejto charite sme u nich úplne zlikvidovali odevný priemysel. No dobre, možno nie priemysel v našom ponímaní veľkých hál, ale takých tých bežných dedinských krajčírov. Nik ich nepotrebuje. Lebo dostanú aj zadarmo.... Ale my sme dobrí, mi predsa podporujeme chudobné deti ....

balalajka, Ut, 29. 05. 2018 - 14:14

Veď to - EKOlogicky či EKOnomicky?

Lebo mne sa to stále nejak bije a neviem z toho vykľučkovať. Presne ako píšeš, ekológickým pohľadom často akoby likviduješ súčasnú ekonomiku určitej oblasti.

Inak add to vyvážanie a dovážanie. Podobne sme si zlikvidovali poľnohospodárstvo a mnoho odvetví v rátane toho textilného u nás. Ale to je už o inom ako o slamkách Úsmev.

dasa_, Ut, 29. 05. 2018 - 14:27

ach jaaj, ťažké témy sme načali tuším....

Na druhej strane, vždy, keď o tom čítam, tak zase niečo iné mi doťukne. Lebo roky som si myslela, že charita pre Afriku je v poriadku.... Teraz sa na to pozerám úplne inak.

margesimpson, Ut, 29. 05. 2018 - 17:08

Na slamky nech mi nik nesaha! Mam vybielene zuby a tak slamkou pijem este aj kafe. Ale tak som pokrocila,mam aj sklenene slamky. A v Starbucks "kradnem" siroke slamky, tie normalne umyvam v umyvacke a pouzivam viackrat :D

lastovička, Št, 31. 05. 2018 - 08:20

trošku od veci, ale zaujíma ma to. Ak sa môžem spýtať zuby si si dala bieliť odborníkovi alebo sama si si nejakým prípravkom? Ak u odborníka, koľko to stálo? A ako dlho to vydrží, keď piješ cez slamku? Nezafarbia sa hneď ?

Ďakujem.

margesimpson, Št, 31. 05. 2018 - 09:32

Aj aj. Skusala som kadeco. Prirodne pripravky bohuzial sklamem asi vacsinu tu pritomnych - nefunguju. Bielenie u odbornika. Dala som cca 200 v akcii za zakrok. Bolo to bolestive, poskodzujuce a efekt nic moc. Nikdy viac

Teraz pouzivam bieliace pasiky a parada. Za mesiac som mala zuby ako americke modelky. Sama si to regulujes, velka spokojnost. Jednu kuru som si dala, co je cca mesiac. Uplne stiala nanosy XY rokov. A potom som si kupila  aj druhe balenie a to  pouzivam raz za cas pasik podla potreby.  Celkovo som zatial mala asi 3 balenia za 2 roky. A z toho tretieho mam este polovicu. Cena za balenie je cca 90E. Ale fakt je to dobre. Pouzivaju to uz vsetci naokolo mna. Zuby mam stale biele, slamka mi zostala ako zvyk a je to dobra vec, velmi napomaha. Hlavne teda pri kave a ciernom caji.

balalajka, Št, 31. 05. 2018 - 11:57

"cca 200 v akcii za zakrok"... to veru nebude v rámci dentálnej hygieny, že "a ešte vám vybielim zúbky" ako som bola pôvodne presvedčená Pohoda

margesimpson, Št, 31. 05. 2018 - 12:39

to teda nie :D. To ti nasadia taky fasa roztahovak na pery a nanasaju fluor ci kieho certa. Nanesu, cakaju, daju dole, nanesu, cakaju, daju dole.... Pomedzi to osvetluju tou lampou. Priemerna cena takehoto zakroku je 350E. Po skoro hodine som povedala dost. Dali mi dole roztahovak a pytam sa: "Kurnik, to inu velkost ako Plackovu nemate??????". Normalne som mala vytahane pery ako pornoherecka. Nevraviac o tom, ze mi zliezli koncceky dasien, ktore som mala na zuboch a cele sa odhalili a dva par dni som kvoli bolesti nevedela usta dovriet. Brutal. Podotykam, ze zakrok bol robeny v centre BA v "znackovom" dentalnom centre, ziaden cinskoegyptsky majster v garazi rucnej autoumyvarky. Jednoducho nic pre mna. 

dasa_, Št, 31. 05. 2018 - 12:28

tá garáž, to znie super :D

púpavienka, Ut, 29. 05. 2018 - 17:34

Nuž toto tvrdím roky a aj tu, snažime sa umyvať tegliky od jogurtov a triediť a pritom lietadla premávajú tak ako MHD či viacej, kdeže sa to už len ten svet presúva toľko?

Myslím že to nie je pokryterctvo len neuvedomenie, ale skutočne je doba taká a my mame každý svoje auto a ešte navyše a nevieme zájsť do obchodu a mladí ľudia majú problémy lebo nevedia používať kolena pri chôdzi, lebo ich chodiť nenaučili a... je toho mnoho, ale urobili sme to my a nie tie deti.

Dzeny, Št, 31. 05. 2018 - 14:00

Zachytila som pár reakcií typu, čo už si už len tá únia nedovoľuje, zas niečo zakazuje. Ja som na úniu nasrdená tiež. Lebo zakázať slamky, plastový riad a podobne... fajn, dobre. Lenže to je zúfalo málo! Viete, ja som tiež nasrdená na úniu, lenže z iného dôvodu. Málo robia, časové horizonty zmien ďaleko, zmeny malé, málo ambiciózne. Ja chápem, že sa nedá zmeniť všetko naraz a aj ľudia, ktorí pracujú v plastovom priemysle, musia z niečoho žiť. Keď chcú fakt niečo urobiť, tak nech zakážu aj dieslové motory, nech úplne zakážu igelitky, nech hrozia štátom fakt brutálnymi pokutami, ak sa nebudú v odpadovom hospodárstve správať efektívnejšie. Viem, že veľa vecí chce čas, ale čas už dávne nemáme.

balalajka, Št, 31. 05. 2018 - 14:18

A top je, že nakoniec niekto používa freóny ešte stále.

Pome s pravdou von - kto má ešte "Fa-čko" zo 70tych rokov. Veľký úsmev

 

Ach Dženy - mám dojem, že mi sa tu pišišvoríme s kýblikom na pieskovisku. Tu sa jedná o iné - ako zvyčajne o peniaze Pohoda.

dasa_, Št, 31. 05. 2018 - 17:06

no, to je podľa mňa práve jedna forma pokrytectva - riešime koniny miesto zásadného riešenia. Všetci budeme riešiť plastové slamky a na chvíľu je pokoj.

A druhá forma pokrytectva je naša spotreba. Potrebujeme denne čerstvé exotické ovocie, avokádo, paradajky celú zimu. Nové tričko, nohavice. Alebo škrabku na zeleninu. A nevadí nám doprava z iného konca zemegule. Tam tie tony spalín či už leteckých alebo námorných a nakoniec kamionových nevidíme. Nechceme vidieť. Nezaujímajú nás.

 

No a našlo by sa toho oveľa viac. Elektrická energia je super. Aj v autách. Akurát nám nevadí, že problém s jej výrobou a znečisťovaním rôzneho druhu len posúvame ďalej od nás. Napríklad do Novák. mmch, podaril sa maličký krôčik - poslanci TSK nedali súhlas na presun koryta rieky a železnice, aby sa mohlo kozšíriť dolovanie uhlia.

Potrebujeme nové autá, lebo menej znečisťujú ovzdušie. Čo na tom, že výroba plechov, ktoré idú na nové autá znečistí to ovzdušie oveľa viac. Nehovoriac o prevážaní nových áut krížom krážom cez Európu.

púpavienka, Št, 31. 05. 2018 - 18:07

No to vieš je to ako s tými aktivistami zelenými - - po ich prosteste za prírodu ostal na mieste v prírode neskutočný bordel.

Pepka, Št, 31. 05. 2018 - 17:20
Ja som už veľa rokov to za mlákou kde plastic hra veľkou rolu, ľudia sú taký lenivý, že keď majú párty tak všetko poháre, taniere , pribory používajú plastic aby nemuseli umývať ale po ukončení len jednoducho zhrnúť do veľkého plastic bag.Ked to vidím tak my je až do plaču. Ako sme spohodlneli. Ja som to nikdy nerobila ani nebudem, nie je nic krajšieho ako krasne udekorovany stol s pravymi tanierami a príboramy. Apropo k používaniu slamiek, ktoré nikdy nepoužívam, keď sa vraj často používajú tak sa robia vrásky okolo ust.
púpavienka, Št, 31. 05. 2018 - 19:04

Podľa nadpisu ja nie som, netvárim sa že  na 100% triedim, lebo v niečom mám jednoducho iný názor. No a čo sa týka kupovania nových veci, u mňa je to naozaj o tom že veľmi málo, aj tak väčšinou  v sekači aj ked viem že ani to nie je bohviečo. S potravinami vôbec neplytvám a vždy mi bolo ľúto ak som musela potravinu vyhodiť, nekupujem toľko veci ani v potravinách, okrem bryndze, syrov, jogurtov, masla /aj to všetky slovenské/ už iba múku, cukor, cestoviny a občas ryžu. Pšeno aj kuskus skončil, odrazu to neviem zjesť. Nekupujem teda žiadne sladkosti - aha taz začas kávu. No a tak vlastne šetrím prírodu, ovocie mám možnosť jablko alebo banán a to je väčšinou bez sáčku, 3 jablka takisto.

Mrzí ma iné kúpim si kvietok lebo je scipnutý a mne je ho ľúto, jasné že väčšia časť neprežije a mne doma ostanu obaly a značky ktoré veľakrát označujú nesprávnu rastlinu. Už dávno som si nekúpila ani orchideu, nemám auto, chodím autobusom či vlakom ak cestujem mimo mesto. Nikdy nič nestriekam, žiadne stromy, žiadne kríky, žiadne kvety, taktiež hnojim iba kuracincami. Na dovolenky nechodím a vlastne po tom už roky ani netúžim. Mám mnoho ušitých tašiek a tie používam aj 30 rokov a nie a nie doslúžiť, bol to ale materiál.

No na druhú stranu beriem lieky a viem že tým znečisťujem vodu, ale zas neberiem halucinogenné a iné, nikdy som nebrala hormonálnu ochranu, nefajčím. Tak neviem, myslím že to na jeden život aj stačí.

babucka, Št, 31. 05. 2018 - 20:14

PUPAVIENKA    Spravna to zena,skoda ze ich je malo,citit z pocinu starsiu generaciu.Ta mala vacsiu uctu ku vsetkemu,terajsim mladym to velmi chyba,poniektori si nedokazu vazit ani seba sameho.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama