reklama

a znovu odpad či recyklácia?

Pridal/a púpavienka dňa 18. 06. 2018 - 14:01

reklama

Tak nejako sa motam okolo odpadov už nejaký rok. Vlastne oveľa skôr, vždy som chcela tkať koberce z použitého materiálu, to som považovala za recykláciu, už vtedy som sa bránila tomu že si mám kúpiť pucvolu pardón - bavnené rúno. Nechapala som to a stále vysvetľovala že to je ok ak to bol odpad z pradiarne ale nie je už ok ak je to vyrobené kvôli tomu aby bolo ľahšie tkanie vo farebnej škále.

Potom som začala pliesť košíky z papiera, áno použivala som noviny a aké prekvapenie nastalo ked už odrazu vyrábali ruličky z kupovaných pásiek do pokladni, konečne! - skríkla výroba a rozbehli výrobu aj v prírodnej farbe či iných farbách.

Taká servítková technika oj áno, bolo to pekné len som nikdy nepochopila načo mám nakúpiť toľko  somarín či navštíviť toľko kurzov aby som už vytvorila predraženú vec.

No a môžemme pokračovať aj ked všetky tovrilky to vedia.

papierové tašky - krása ale je oveľa krajšia ak kúpite darčekové papiere a robite to z nich, potom košíčky z tričiek či inej bavlny - šup a výroba už ma pre vás pripravené nastrihané pasy - mimochodom možno toto je pre nich recyklácia, ostalo im plno látok a tak ich mohli ponuknuť.

No a čo som už tento rok riešila sú slamky či luster z pohárov. Pani niesla plnú tašku plastových slamok a pohárov a tak z dlhej chvíle sme sa začali rozprávať a ona mi s radosťou hovorila ako dcéra robí prekrásne veci zo slamiek a iných plastových veci a teraz ide robiť luster a neviem čo ešte. Hovorím jej len to bolo myslené ako recyklácia a mala by to robiť z použitého materiálu. - nebláznite, kto by to umyval, toto je predsa oveľa lacnejšie.

Týmto chcem povedať iba to že sme to my kto kupujeme také veci a dokonca ešte napíše - ale to nie je zo starého, všetko je vyrobené z nového materiálu.

Vtip týždňa bola pre mňa ponuka jedného stolára - Vyrábam krásne sedenia z paliet do obyvačky či terasy. Všetko je vyrobené z nových paliet a nie z použitých.

S touto dobou prišla flexibilita aj v tomto a akonáhle je dopyt ihned je ponuka a tak vyrábame viac odpadu, viac slamiek, lyžičiek či iných hovadín lebo je dopyt no stratila sa naozajstná recyklácia, iba to napodobňujeme a hráme sa na ekologický postoj.

P.S. Viem že sa to netýka všetkých, ale ti neobstoja v predaji lebo ľudia kúpia všetko čo je napísané že je z nového.


reklama

reklama

dasa_, Po, 18. 06. 2018 - 14:09

pozerali sme nejakú reláciu, kde boli dekoratéri, či jak sa volajú. A keď sa pýtal manžel, čo robia, tak som mu vysvetlila, že z nového robia staré :)

Už som písala, že robím s postihnutými. Kázala som im priniesť poháre. Pomocou zubnej pasty sme vyrábali svietniky. Super. Akurát na konci konštatovali, že sme mali radsej kupúť pekné nové poháre a nie takéto, čo domácnosť dala :) Vraj aby to bolo pekné. Podľa mňa boli aj tak pekné...

Rovnaké je to aj patchwork. Pôvodne metóda, ako spracovať všetky odstrižky z textílii, ktoré boli. Dnes sa nakupujú dizajnové látky.... Za nehorázne ceny.

púpavienka, Po, 18. 06. 2018 - 14:11

Vidíš to som chcela napísať ako prvé, ja mám deky pošité z toho čo dom dala a maju 30 rokov a sú v pohode a teraz treba také stroje a také predražené látky a také ..

dasa_, Po, 18. 06. 2018 - 16:16

tak mi napadlo, aj varenie je často o recyklácii. Len teda, je rozdiel, či sa snažím využiť zvyšky od obeda alebo nakúpim sušienky, rozoberiem ich, teda vydlabem z nich plnku a potom to poskladám do iného koláča... No som asi trochu zaujatá, nemám rada recepty, v ktorých sa používajú tie malé okrähle čokoládové sušienky s bielou plnkou. Tie, čo vytláčajú naše disco keksy....

púpavienka, Po, 18. 06. 2018 - 17:02

áno, ak budeme hľadať takú recykláciu asi nájdeme všadeChichocem saSmútok

púpavienka, Po, 18. 06. 2018 - 17:04

Myslela som že to len moja dcéra nemá tieto sušienky rada, ona ich priam nenavidí.

dasa_, Po, 18. 06. 2018 - 17:36

mne veľmi vadí ten marketing. Mám dojem, že sa snaží zjednotiť keksíky na celom svete do čierneho guľatého tvaru. A vlastne, vyskúšala som a nechutili mi.

balalajka, Ut, 19. 06. 2018 - 09:37

K sušienkam - ako každé iné, rozdiel nevidím. Ale marketing je sfiňa - sorry za slovník, ale vidím na deckách. Keď urobím koláč s vysokopercentným kakaom, teda je tam to kakao cítiť až mierne do horka, tak to ofrflú. Ale čierne sušienky im nevadia. Na druhej strane - tam to bude asi nastúhanou pastelkou zafarbené, nie kvalitným kakaom.

Recyklácia - pamätám si, ako som začínala s opaľovanými kvietkami. Rozstrihala som blúzku z x rokov a tak robila lupienky. No ale potom som potrebovala kvet tyrkysový, tak som kúpila zvyšky látok. A mali aj krásnu žltú, tak aj taký kvet som mala ... a zrazu presne ako píšeš. Zrazu to bolo kupovanie materiálu, ktorý bol pôvodne recyklovaný.

balalajka, Ut, 19. 06. 2018 - 09:48

No a ešte som nedávno videla nááádherné video o balení darčekov. Len mi niekde unikla pointa, alebo ja sa na to špatne pozerám alebo čo, ale baliť bankovku do troch archov krásneho baliace papiera mi nejak unikol zmysel. Ale na druhej strane aj ja darčeky balím rada, aj baliaci papier musí byť nový ... nuž ale bankovku a do troch? Nepochopila som.

púpavienka, Ut, 19. 06. 2018 - 12:26

No vidíš a toto som ja nikdy nepochopila, mám na každé naušnice ešte kúpiť krabičku a zabaliť to a najlepšie ak to bude stať 1 euro a všetko ide nakoniec do koša.

Z balenia darčekov som našťastie dosť rýchlo vyrástla a teraz zoberiem jednú darčekovú tašku ktorú som od niekoho dostala a dám tam všetky darčeky, alebo ak už nemám a je to dosť veľké, tak to naladujem do papiera ktorý hore zviažem, ale balené hračky či niečo iné určite nebalím, nevidím zmysel, ale tiež nekupujem darčekové tašky lebo to už nie je malý peniaz a mne sa zdajú neskutočne neekologické. Moja dcéra zúri že odkladam každý baliaci papier z mojich darčekov, to vraj už nikto nerobí, no čo už - ja áno.

dasa_, Ut, 19. 06. 2018 - 12:56

No, nie je to veľmi kreatívne a niekto by možno povedal, že si nevážim obdarovaného. Ale aj u nás sa tiež balí do tašiek. A recyklujeme ich, kým držia.

Keď boli deti malé, tak sme na Štedrý večer boli vždy vo väčšej skupine. A nekonečne ma ubíjalo skladanie papiera, spratovanie stužiek, ktoré nastalo po večeri. Lebo samozrejme, deti ani omylom nečakali na slušné rozbalenie balíčka, ale šklbali papiere hlava-nehhlava... A zrazu bolo v izbe oveľa viac neporiadku ako ľudí....

balalajka, Ut, 19. 06. 2018 - 13:01

Som ako vaše deti. Šklbeeeeeeem - trhám a teším sa. Pre mňa môžu tam byť aj ponožky či silonky, ale musí to byť zabalené aspoň pod ten stromček. Tak v tomto som neEKO. Hambím sa

Stužky sa zvyčajne používajú viackrát - napr. na Veľkú noc pre šibačov Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe

Iwa, Št, 21. 06. 2018 - 16:13

Baliaci papier odkladám na tvorivé dielne a kamarátke učiteľke. U nás šklbú všetci okrem mňa Chichocem sa, ale dá sa dosť zachrániť. Stužky, hlavne textilné sa u nás vyhadzovať nesmú - však aspoň pútka na oblečenie sa z nich dajú spraviť. Textilného odpadu teda mám málo, naposledy som si spravila vrecká na topánky, keď idem tancovať, je to krajšie ako igelitka Úsmev Aj tak mi stále chýbajú kontajnery na textilný odpad - taký úplne drobunký, čo sa nedá použiť ďalej, napr. odstrihnuté nite, okraj, ktorý odreže overlock, roztrhaná ponožka, úplne malé odstrižky. také si hádžem do jednej darčekovej tašky a už začína byť po roku plná - budem musieť niečo vymyslieť.

Ale máš pravdu, že ľudia kúpia radšej to, čo je vyrobené z nového materiálu. naposledy bol z toho syn sklamaný, keď vyrobil svietniky z horčičákov na vianočný bazár... p. riaditeľka došla obzerať, že aké pekné a keď sa malý pochválil, že z horčičáku, tak s kyslým úsmevom položila naspäť.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama