reklama

O relativite času

Pridal/a balalajka dňa 29. 06. 2018 - 18:21

reklama

Tak som mala dovolenku. Takú tú fitkovú. Nejak to vyvŕbilo z okolností, že som si povedala, že necelé tri týždne do fitka nepôjdem. Nuž, raz ma donútil chrbát. A núti ma - okolnosti, neokolnosti - zajtra ísť zas.

I zvestovala som rozhodnutie pred 3 týždňami a veru nestretlo sa so všeobecným nadšením. Chlapčekovia, počítačov chtiví, veru neplesali, že budú musieť projekty naháňať, známky na vysvedčenie dopilovávať, večer riad spratávať i izby upratovať. Ale tak ... prežili to nejak. A ja s nimi.

Zvláštne je, ako som si to nejak rozpočítala, čo všetko chcem urobiť a vybaviť počas tých 3 týždňov. Narátala som si, že jeden výjazd do fitka mi robí 3 hodiny času denne. Aby sme sa chápali, rátam k tomu aj také srandy ako balenie sa, opranie vecí, cestu tam, cestu späť cez obchod ( čo neni veru fér, lebo nákup potravín sa musí robiť tak či tak a toto je akože v rámci času "pre mňa"). Nuž, tých 9 hodín týždenne znelo lákavo a na druhej strane aj strašidelne, keď som si uvedomila, koľko času to vlastne je.

Tak som si naplánovala, že za ten čas vybavím

1/ pošlem jeden balík

2/ prečítam dve knihy

3/ zaskočím do poisťovne

4/ môžem zvýšiť hodiny na bicykli

5/ stretávku zo základnej školy

Realita? Nuž, stretávka bola a bola skvelá. Asi o nej budem ešte písať, len sa mi to musí nejak v hlave rozležať. Potom balík - nuž balík som poslala. Veľký úsmev ... bicykel som tak poskromne realizovala, lebo raz som spravila defekt a potom ešte dva dni mi zmarilo počasie. Čo sa knihy týka - tu budem ticho ako pena. Radšej, Vždy, keď ju chytím do ruky, tak buď ma po chvíli klepne po čele, ako zaspávam, alebo sa prichytím že o 4 hodiny vstávam a potom sa ju aj bojím dva dni otvoriť ... a vlastne dospávam tú jednu noc Hambím sa ... čo si budeme klamať ... tie hodiny spánku mi chýbajú.

Takže bilancia. Vlastne tých 9 hodín týždenne je strašne málo, ak by som chcela moje športovanie nahradiť inými činnosťami.

Zvláštne, ako sa človek vyhovára, že nemá na šport si kedy nájsť čas. Ale verím tomu, lebo v podstate sa tie minútu niekam vyparili a ja som neurobila nič komplexné z toho, čo som chcela.

Poznáte ten pocit?


reklama

reklama

Kamila, Pi, 29. 06. 2018 - 19:34

Poznám, tiež podobne občas uvažujem o joge, j ačasovo to v konečnom dôsledku vyjde na stejno a tradične ma najviac odradza dalsia cesta 15 km tam a tolko napsat, ked sa vacsinou z nejakej 40 km prave vratim. ja viem je to auto, ale pre mna byt v bdelom stave, pozorna ziadna sranda. A tak si obcas poviem, ze nejdem, lebo ... a aj tak nic nespravim ...

balalajka, So, 30. 06. 2018 - 06:11

Veď práve. Tie minúty sa nejak rozplynú po troche. Namiesto toho, že umývam riad 10 minút, tak ho umývam 20. Ten istý počet, len hlava a ruky mi lietajú inou rýchlosťou.

Ja chodím cvičiť až večer v podstate, takže medzi tým ako prídem z práce mám iný program. Ak by som mala prísť domov len "na otočku" to fakt asi by som riešila len tak, že sa medzi dverami pre tašku zastavím. Lebo také, že na 10 minút ... to nemám rada. Radšej v šatni počkám, alebo idem pozrieť aké handry dostali v obchode pod fitkom. Aj keď nekúpim, aspoň sa pozriem.

dasa_, So, 30. 06. 2018 - 09:00

Ja to poviem z inej strany. A netýka sa to priamo teba, lebo viem, ze vo fitku makas inak, ako väčšina bežnej populácie PohodaPohoda

Ponáhľame sa, tak ideme výťahom, dovezieme sa autom, autobusom. Tašky si vozíme vozíkom pekne k autu a potom najlepšie rovno pred vchod do špajze by sme Úsmev Aby sme si ušetrili ruky. Používame polotovary, aby sme rýchlejšie navarili a ušetrili čas.

A potom ten čas venujeme behu na bežiacom páse, zdvíhaniu činiek. A čas, ktorý ušetrýme rýchlym varením venujeme napríklad hľadaniu receptov na udržanie zdravia.....

Respektíve, na čo konkrétne míňame voľný čas?

Na zháňanie informácii na internete..... hlavne takých, ktoré naozaj nepotrebujem

Na pozeranie cestopis v telke .... miesto aby som sa zdvihla a preskúmala najbližšie okolie

Na rôzne formy plateného cvičenia ... miesto napríklad cvičenia pri umývaní okien.

Čítavala som veľmi rada knihy o Parížankach, Už som to tu veľmi veľa krát prezentovala. A zaujalo ma, keď ich opisovali ženy z iných štátov. Vraj radi upratujú, lebo to nepovažujú za upratovanie, ale za cvičenie. Takisto radi všade chodia pešo, čo je cvičenie zadarmo.

Možno znie otázka tak - vieme tráviť svoj voľný čas?

 

(no zjavne mám v sobotu ráno filozofickú náladu)

Kamila, So, 30. 06. 2018 - 11:59
Vobec neviem travit volny cas :)
dasa_, So, 30. 06. 2018 - 12:09

No ved to - prvá úloha - nájsť si čas na svoj voľný čas. Naplánovať si ho.

balalajka, Po, 02. 07. 2018 - 06:38

Súhlasím. Ja sa fyzickej práci nevyhýbam a ani prirodzenému pohybu - som plne za.

Televízor som nevidela tri roky Vyplazený jazyk ... to asi nie je ani na chválu, ale nejak som to vypustila, presne ako ty píšeš. A rozmýšľam, že zavediem doma francúzsku domácnosť. Viac reálny zážitkov do života  Váľam sa od smiechu po podlahe

dasa_, Po, 02. 07. 2018 - 08:16

Jaaj, veľa myšlienok si touto témou priniesla do mojej hlavy.

Napríklad taká kuchyňa. Malé deti by aj pomáhali, ešte ich to baví. Ale po pravde, koľkokrát nám to vadí, ponáhľame sa. Tak to radšej rýchlo urobíme samé. Alebo máme pocit, že to neurobia dokonale. Tak, ako si to my predstavujeme. Tak zase radšej samé. A vyhovárame sa, že to len aby sme mali viac času na to, aby sme ho mohli tráviť spolu. Napríklad učením, hraním.... A že osobný príklad je najlepšie učenie, to nám občas unikne.

balalajka, Po, 02. 07. 2018 - 08:34

No veď to - ja som včera zaváhala, že či si vedia prezliecť periny. No už úplne mimo som bola. A potom som si uvedomila, že zbytočne ich šetrím. Tak učenie hrou a decko zvešávalo záclonu Veľký úsmev.

dasa_, Po, 02. 07. 2018 - 08:47

Ja som tiež vyhlásila bojový plán na prázdniny - musí sa naučiť variť aspoň pár jedál. Lebo za chvíľu by sa rád zberal na internát a aspoň to najjednoduchšie by nebolo na škodu. Odhliadnuc od toho, že jeho kamoš upečie aj bábovku, keď treba....

mmch, ja na byte mám dosť veľký problém vymýšľať pre neho robotu... Lebo keby som vyhlásila napríklad žehlenie, tak usúdi, že žehliť netreba nič Veľký úsmevVeľký úsmev

Ale keď sme naposledy umývali okná u starej mamy, tak hlavný umývač bol on. Ja som iba obsluhovala handru Veľký úsmev

Iwa, So, 30. 06. 2018 - 23:09

Áno, poznám... relativita času. Keď mi odpadne tanečný tréning (tiež s cestou 3 hodiny), tak dokopy nič nepsravím a hlavne mi chýba tá povznesená nálada - telo síce unavené, ale hlava prevetraná. A keď mám možnosť ísť viackrát tancovať, tak idem, aj keby sa moji chlapčekovia na hlavu postavili. Ale momentálne sú vo veku, že sa skôr pýtajú, či ozaj večer nikam nejdem a fakt, že ostanem doma ich nijako zvlášť neteší Mrkám

balalajka, Po, 02. 07. 2018 - 06:43

Tak som rada, že to nemám iba ja tak doma Veľký úsmevVeľký úsmevVeľký úsmev. Endorfíny sú teda potvora a ono každý pohyb ich produkuje, tak sa tej nálade nečudujem Mrkám

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama