reklama

O relativite času II

Pridal/a dasa_ dňa 01. 07. 2018 - 19:30

reklama

Inšpirovala ma balalajka, tak snáď môžem pokračovať v jej úvahách, aj keď trochu iným smerom.

Najskôr citát z knihy Boženy Němcovej Babička:

"Jednému je divno, že babička má vlasy biele ako sneh, druhému, že má scvrknuté ruky, tretí hovorí: „Ale babička, vy máte len štyri zuby!“"

Mierny šok som zažila, keď som si prečítala, že babička opisovaná vyššie mala cca 55 rokov.

 

Myslím, že nie som sama, čo pri tomto vidí filmovú babičku Jarmilu Kurandovú vo filme, ktorý vznikol v roku 1971.

Vlastne, keď o tom uvažujem, svoje babky si pamätám v podstate v tomto veku a tiež sú v mojich spomienkach vždy veľmi podobné tej filmovej babičke (ktorá mala v skutočnosti na natáčaní 81 rokov)

Kedysi sa mi 30 roční ľudia zdali, že sú staré vykopávky Pohoda Dnes poznám kopec 60 ročných, ktorý lietajú na kolieskových korčuliach, obliekajú sa modernejšie ako ktorýkoľvek mladý. A majú kopec plánov, čo všetko chcú stihnúť.

 


reklama

reklama

púpavienka, Ne, 01. 07. 2018 - 19:54

No neviem ale teraz je trend dokazovať svoju mladosť a to tiež nie je najlepšie. Neviem, pozorujem ľudí okolo seba a minule som si uvedomila že aj mladý človek sa oblieka ako staršia pani. Jedno mladé žieňa je oblečené vždy tak ako staršie dámy, blúzka, sukňa. No pre mňa  - no nieee ani v mojom veku.

Takže áno som stará ale netrápi ma to, trápi ma to čo ma bolí čo uvarím a iné veci, no obliekať sa zrejme nikdy nebudem ako staršie ženy. Potrebujem voľnosť, potrebujem svoje široké sukne rozviate vetrom a občas aj tričko z ktorého riadne vykukajú ramená.

Vidím ako sa na mňa pozerajú ked idem na poštu v legínach nasd koleno a tričku, uvedomila som si že tu chodia ženy do obchodu či na poštu oblečené inak, ale to neriešim. Do mesta nechodím s holými kolenami ale doma nevidím problém, aj ked mňa ste veľmi malo videli v plavkach robiť na záhrade, skúšala som to ale určite nie, cítila som sa zle. Tak neviem či je to časom a jeho relativitou alebo jednoducho zvykom, čo nosila moja mama a pod.

Kamila, Ne, 01. 07. 2018 - 21:42

Ja som divná, fascinujú ma sivé vlasy u relatívne mladých žien, len ešte čakám, kým budem divnejšia a nechám si ich sivé aj ja. Chichocem sa Aj vdaka tomu, ze na Sk sa sive vlasy nenosia do dost vysokeho veku, zeny sa o seba viac staraju? posobia mladsie, alebo len nam sa to zda? 20 rocne devy mozu mat iny nazor, Chichocem sa

Iwa, Po, 02. 07. 2018 - 20:56

Ono, je rozdiel, či sivé alebo biele. Keby sa dalo odfarbiť si vlasy na bielo a pri tom si ich nezničiť, tak by som do toho išla Chichocem sa Ale museli by byť fakt biele. Môj otec má také biele vlasy, vlastne si ani nepamätám, akú farbu vlasov mal voľakedy, pamätám si ho len s bielymi. Snáď budem mať aj ja raz také a nebudem musieť riešiť farbenie.

Kamila, nečítala si od R. Fulghuma Třetí přání? Tam mala jedna z postáv biele alebo bielo-čierne vlasy... už si to poriadne napamätám, ešte sme nemali deti, keď som to čítala.

púpavienka, Ut, 03. 07. 2018 - 09:18

No ja mám sivé a mne sa zase fart tie biele vlasy nepáčia, ale možno raz tak skončím. Ja som úplne spokojná so svojimi sivými vlasmi, myslím že to je veľký pokrok.

balalajka, Po, 02. 07. 2018 - 07:21

Ten pohyb beriem ako starostlivosť o seba, nie ani tak dokazovanie mladosti.

Neviem, kde sa to stalo, ale v biblii neni problém s 50 rokmi - Abrahám mal v tom veku syna, nie? Teraz mám medzery - však vieš, ešte som sa od stvorenia sveta nejak silne neodlepila. Hambím sa

Minule som bola vybavovať pas s deckom. A prišla taká tlupa 4 kusov. Tri ženy, jeden chlapec cca 17 rokov. Chvíľu som počúvala - taký krik robili, že nepočuť bolo teda umenie. Bola to mama a tri deti. A tá mama sa mi vekovo k tej najstaršej veľmi hodila. Nevedela som odhadnúť ani jednej vek.

Ten pocit, keď som mala 14 a niekto 22 a mne sa zdal príšerne starýýý si ešte pamätám. Teraz keď povie niekto, že má 22, tak je to pre mňa skoro babatko Veľký úsmev ... a to nie som ešte nejak stará!!!

Vieš, ono je to fakt celé také relatívne - dnes sú prvorodičky 40tničky neni raritou. Takže ono sa to celé posúva. A zúčastnila som sa diskusie, kde bola nastolená téma, že vlastne preberáš vek skupiny. Teda ak ťa vychovávajú "starí rodičia" (nie ako obgeneráciu, ale tvoji rodičia majú napr o 40 rokov viac ako ty), tak sa správaš ako starý človek. Ak si v skupine mladých ľudí (napr aj v tom fitku) tak podvedome sa vekovo snažíš im "prispôsobiť".

No tak neviem. Ale niečo na tom bude. Mrkám

dasa_, Po, 02. 07. 2018 - 08:08

Áno, dnes sa vek prvorodičiek hodne posúva. Ja sama som nemala do 40 ďaleko a moje dve známe - naši synovia sú kamaráti a aj spolužiaci - boli ešte staršie. Teda, jedna prvorodička, ďaľšia mala už tretie.

Z minulosti si ale tiež pamätám, že ženy rodili dosť dlho, po 40-tke to nebolo nič výnimočné. Ale to bolo hlavne pri viacrodičkách. A jak hovorí môj gynekológ - koľko prechodov behá po svete ÚsmevÚsmev

A čo sa týka Biblie, tak napríklad rodičia Jána Krstiteľa (Alžbeta a Zachariaš) boli už dosť starí, už neverili, že by mohli mať dieťa. Naopak Panna Mária bola veľmi, veľmi mladá. Asi 14-15  rokov. Obe mali dieťa z rozostupom cca pol roka

balalajka, Po, 02. 07. 2018 - 12:41

Dočkaj, dočkaj - Babička mala 55 rokov áno? Barunka mala 16? To Babička bola babičkou v 39? Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe

Inak, trochu som sa začítala do životopisu Boženy Němcovej na wikipédií - zle nás učili na tej literatúre životopisy. To najzaujímavejšie - škandály zo života slávnych, zabudli Chichocem sa.

Němcová sa vydávala v 17tich - ženícha jej našli rodičia, v 22 rokoch bola 5násobnou matkou, s manželom sa hádala, on ju bil a ona pred ním utekala. Trpela chudobou, špekuluje sa o jej pôvode (údajne šľachtická krv) a vlastne nie je jasný ani dátum jej narodenia. Keď písala Babičku, tak jej zomieral 15 ročný syn Hynek na tuberkulózu, na pohreb sa mu zložili spolužiaci. Fuuu - pohnutý život.

To mi nikto na slovenčine nepovedal PrekvapeniePrekvapeniePrekvapenie ... to by som si pamätala.

dasa_, Po, 02. 07. 2018 - 12:55

ja poznám minimálne dve či tri dievčatá, čo to zvládli rovnako :) Myslím ten vek, kedy sa stali babkou.

A keď si čítala ten životopis, dočítala si sa aj ako sa údajne volali jej rodičia? Nechce sa mi to teraz hľadať, ale tuším matka bola z rodu von Sagan. Celkom ma to meno s pridavkom von prekvapilo :) Aj keď samozrejme si uvedomujem, aký to je zdroj :)

anjeli, Po, 02. 07. 2018 - 15:13

No moja mamina sa stala babičkou o rok neskôr v 40-tke a teda s prvou vnučkou to zvládala bravúrne. Doteraz majú krásny vzťah a povie jej viac ako vlastnej mame.

balalajka, Po, 02. 07. 2018 - 13:09

No toto bola jedna z hypotéz o ktorej wikipédia špekuluje Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe - ale meno matky je údajne  Dorothea von Biron ... i keď aj tu sú nejaké nejasnosti. Oficiálne bola rodená Novotná - meno matky za slobodna (niekde sa spomína vek jej matky 14 rokov), neskôr Panklová.

Add 39 rokov a babičkou asi napíšem o relativite času III. Chichocem sa

Kamila, Po, 02. 07. 2018 - 13:39

Inak volaco bude aj o genetike, pocte deti, ale v kombinacii s tou genetikou. Napriklad si zivo spominam. Mala som tusim 28 rokov, dve deti a este som netusila, ze aj tretie je uz na ceste ... a bola som v saune s jednou pani, slobodna, bezdetna, mala cez 40 taka normalna zena, (ako ziadne extra pestovama, vysportovana ..) a boli sme spolu v saune. Mala lepsiu postavu ako ja minimalne o nejakych 15 rokov mladsia a nebolo to o vahe ..., skor o pevnosti tela, pokozky a to som vramci moznosti aj sportovala dovtedy .... na druhej strane, moja o rok mladsia sestra, ma len o jedna dieta menej, citaj 3 a postavu ma ako 25 rocna, jasne je nezastavitelna ... Inak minule som pozerala typologiu postavy podla ajurvedy, tam som s a tam krasne dopasovala, do jednej kategorie, az na male vynimky ....

balalajka, Po, 02. 07. 2018 - 14:11

Ejjjj - nesúhlasím úplne.

Skôr sa prikláňam k spôsobu života ( dve malé deti - však to je taký drive jak na nonstop diskotéke Váľam sa od smiechu po podlahe), dobre aj genetika tam niečo zohrá. Ale  tá pevnosť sa dá nadobudnúť.

Kamila, Po, 02. 07. 2018 - 14:43

Jasne, ze sa da nadobudnut, ale podstatne vacsim usilim, ako u niekoho ineho, kto ma inak nastavene dispozicie, dost tazko do rovnakej urovne ... Len si vezmi sme tri sestry a kazda  s uplne odlisnou stavbou tela, diametralne, konstitucne, teraz sa nebavim o vahe .... tazko melancholik bude vecne v pohybe ako cholerik, hormony, robia teiz svoje ... ako bez debaty na to vsetko ma vyrazny vplyv strava a pohyb ...., ale rozna startovacia pozicia,  ma tiez svoj vplyv.... 

balalajka, Ut, 03. 07. 2018 - 06:37

Tak toto by ma teda zaujímalo ako to vlastne funguje sa ti priznám.

Či bolo skôr vajce či sliepka.

Či skôr sa vytvorí povaha alebo nastaví metabolizmus.

Napr. ja - ako bábätko som vraj bola ideálna. Spala, papala (veľa a rada), potom zas spala a ešte pozerala na svet.

Ako malé decko som sa skoro prizabila len aby som sa naučila korčuľovať (nenaučila som sa inak), ale pohyb mi bol cudzí. Dlho, predlho. Keď pozerám na foto a beriem spätne koľko pohybu som mala, tak ten metabolizmus fungoval dlho skvelo. Nebola som tučná, aj keď moja hlava hovorila iné. Ale vždy som bola taká "nespavá", akoby som si to odspala ako bábätko.

Potom materstvo a to čo s tým súvisí (teraz nie, jak Elán spieva, ale to po tom pôrode myslím), tak to som popriberala, únava a atď. Ale zas, stále som bola psychicky jak utrhnutý vagón - ale ten vagón sa rútil dolu kopcom a mal obdobia nič sa mi nechce, no a telo bralo pri tom utrhnutí aj kilá so sebou Veľký úsmev.

No a teraz sa rútim dolu kopcom furt, aj hore kopcom tuším Váľam sa od smiechu po podlahe a váhovo som v pohode.

Kamila, Ut, 03. 07. 2018 - 10:16

   .... a ja som spomalený film od malička doteraz, môj drahý hovorí, že keby som ešte trochu spomalila, tak už len cúvať budem Chichocem saVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlahe ....,  aj spiaca "krásavica" som, akurát pochody v hlave sú občas nezastaviteľné ...

Iwa, Po, 02. 07. 2018 - 21:29

JBalalajka má pravdu, je to o spôsobe života a všetko je v našej hlave. A o tom, či sa prispôsobíme mentálnemu veku skupiny alebo sa budeme snažiť  skupinu "obrátiť na svoj obraz". Genetika je len taká barlička, aby sme ssi ospravedlnili prehrešky v životospráve. Moja babaka, na ktorú sa podobám, mala ako mladé dievča okolo 50 kg. Po pôrodoch pribrala a viac neschudla. Chápem, že mala starosti, nestíhala, nešportovala (ak teda domáce práce za šport nepočítam), zajedala únavu, stres, smôtok, nemala ľahký život... Mne sa nechce mať kilá navyše a z nich zdravotné problémy Radšej si ten zákusok ku káve nedám, neumriem keď si ho nedám.

Ešte o tej relativite času/veku. Moje rovesníčky majú deti dospelé, niektoré sú už aj babkami. Sú medzi nimi také, čo sa správajú staro, ale aj také, s ktorými si hovoríme, že sme stále mladé.

Nie je to ani o dokazovaní si mladosti. Skôr je to také "Kašlem na to, čo hovoria ľudia, idem si ja zatancovať, veď ma to baví, mám pohyb, vyvetrám hlavu." Áno, sú tam o dosť mladší ľudia odo mňa. Ale ešte nikdy som nemala pocit, že by sa na mňa pozerali štýlom "čo tu táto stará robí?", skôr naopak.

Priznajme si, že veľa vecí (ne)robíme len preto, lebo sa bojíme, čo by povedalo okolie. 

balalajka, Ut, 03. 07. 2018 - 06:46

A ja som sa tak spokojne včera pozerala na jednoho pána, ktorý mal evidentne 50+ (koža, hlavne opálená nezatajú vek a vrásky v tvári tiež), že jako skvele vyzerá, bárs nemá už tú sviežosť pleti a kože.

Mňa práveže tí starší odo mňa inšpirujú, že to ide. A "deti" ( to je všetko pod 30 pre mňa Veľký úsmev), tí ma inšpirujú, že kam až to môže ísť.

balalajka, Ut, 03. 07. 2018 - 06:43

"Genetika je len taká barlička, aby sme ssi ospravedlnili prehrešky v životospráve."

Čo som odpozorovala - najviac "genetiky" sa prejavuje v štýle životosprávy a následkami (chorobami) s ňou spojenými. Nájdem viac ľudí s nadváhou, lebo jedia ako ich mamy naučili, ktorí trpia civilizačnými chorobami ako niekoho, kto podedil napríklad slabú zrážanlivosť krvi, astigmatizmus, atď.

púpavienka, Ut, 03. 07. 2018 - 09:27

Neviem ale nejako sa to zvrtlo znovu o váhe a genetike. genetika a horoskop už pri zrode ti urči aká bude ta postava, lebo určite saturnovský človek bude úplne iný ako vysmiatý Jupiter či ryba.

No pravda je iná, skúste sa pozerať na rodinu ako celok a uvidite ak sú všetci ako prasiatka vôbec nejde o genetiku ale o prežieranie vlastne je to zle nastavené stravovacie návyky a príliš veľa jedla a hlavne mäsového typu, ak v tej rodine sú deti štíhle a mama či otec mohutnejší či tučnejší lepšie povedať, tak tam môže byť problém so zdravím alebo naozaj genetika, ale väčšinou tiež zle stravovanie, lebo ja som vraj mala mať na moju diagnozu aj 130 kíl, čo som nechapala ako mi to môže povedať lekár a to ešte odborný ona zas nechapala že sa cítim tučná lebo mám 70 kíl.

Bola som včera na pohrebe a u nás je na kare aj 200 ľudí skoro celá dedina a bolo tam mnoho spolužiakov, či sesterníc či už z druhého kolena ale jedno som si uvedomila, hlavne chlapi boli teda skoro všetci bruchatí, ja som v tu chvíľu bola tak pyšná na mojich bratov ako krásne oni vyzerajú. Toto nikdy  predtým nebolo aby takto skoro všetci ľudia vyzerali, bola to skôr výnimka a pár v dedine, lenže teraz je to naopak - takže žiadne gény ale zlé jedenie odpadom.

balalajka, Ut, 03. 07. 2018 - 09:51

Veliký palec máš odo mňa. Presne si to potvrdila, kam som mierila. ÁnoÁnoÁno

balalajka, Ut, 03. 07. 2018 - 09:57

Dobre, aby sa to nezvrtlo len na váhu.

Viete kto je MAMIL? Je to "middle - aged man in lycra" ... teda chlapi v strednom veku na bicykli v cyklo dresoch. Jaj ženy. Pri cyklistike je sranda sledovať akých ľudí stretávam. Ja mám napr. dojem, že mladučkí ľudia ani na bicykel nesadajú. Skôr sa mi zdá, že na tých trasách stretávam pánov (ženy fakt ale fakt zriedka) vo veku 45+. Ako klobúk dolu pri výkonoch. A tak som uvažovala, či vlastne cyklisitka nie je šport pre stredný vek ... teda oni sa v podstate asi dobre trafili a nie, že si chcú niečo dokazovať. Však tak ... ako kedysi tenis a potom golf bol pre strednú vekovú skupinu. Mrkám

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama