reklama

Znova o upratovaní

Pridal/a dasa_ dňa 03. 07. 2018 - 09:15

reklama

No, opakujem sa pravidelne. O upratovaní často píšem, čítam. Ešte častejšie rozmýšľam. Po pravde, najmenej často sa do toho aj skutočne púšťam. Respektíve, robím to skôr nárazovo. V určitých vlnách. Teraz nemám na mysli také to bežné utieranie prachu, umývanie umývadla či okien. Skôr mám na mysli poriadok vo veciach, ktoré sú okolo mňa.

Od istého času ma prenasledujú myšlienky, čo bude raz, keď nebudem. Kto to po mne bude triediť. vyhodia to všetko do kontajnera? Poslúži to niekomu? Alebo nemám tu také veci, čo by som ani nechcela, aby niekto dostal do rúk?

Riešim to dosť často aj v súvislosti so situáciou v širšej rodine, kde máme typických zberačov všetkého. A nech je akokoľvek, raz to bude treba po nich vypratať.

Preto ma včera veľmi oslovil článok s takým možno krutým nadpisom, ale fakt pravdivý "Keď si pred smrťou neupracete vy, budú to robiť vaše deti. A nebudú rady."

Je mi jasné, že toto sa nepáči všetkým. Ale mňa to veľmi oslovilo. Lebo už som zistila, že vyhadzovanie vecí, ktorými sme zavalení ma oslobodzuje. Pomáha mi. Prináša mi to naozaj vnútorný pokoj. Je zaujímavé, brať po rokoch niektoré veci, knihy do ruky. A zistiť, že už mi to nič nehovorí. Že vlastne ani neviem, na čo to mám. Respektíve prečo to mám.

Samozrejme, je o tom aj kniha :)

Vraj je dobré začať vecami, ktoré nemáte radi. Priznám sa, že veľa nechcených darčekov som už posunula ďalej. Priam ideálna sa mi zdala akcia Zóna bez peňazí. Ale aj keď som to už robila, stále narážam doma na veci, ktoré patria do tejto kategórie. A potom pokazené veci. Také, čo si človek myslí, že po ešte možno raz opraví. Lenže, keď príde na lámanie chleba, kým to nájde, tak sa skôr zariadi inak....

Viem, je veľa ľudí, ktorým sa toto nepáči. Skúšala som to aj v rodine, ale neuspela som. A tam to už ani skúšať nebudem.

Ale u seba doma sa do toho zase pustím. A možno nakoniec niektoré veci aj speňažím. A budem cestovať ÚsmevÚsmev Možno mi vydá na nejaký vlakový výlet - jaaj, zabudla som, ja mám lístky zadarmo PohodaPohoda Tak možno aspoň miestenku si za to kúpim....


reklama

reklama

balalajka, Ut, 03. 07. 2018 - 10:12

Veľmi, veľmi zaujímavá téma. A furt mi vychádza - v rámci môjho eko zmýšľania - čím menej veci máš, tým máš menej problémov ich upratať. Aj byt lepšie ( pre mňa ) vyzerá keď sa pozerám na prázdnu kuchynskú linku bez milióna spotrebičov. (Akurát som pozerala nejaké foto na FB a tam bol taký bordel na linke a potom som si uvedomila, že to nie je bordel, proste to je "normálne" - mali tam toastovač, kávovar, kanvicu, mixér jak hovado Veľký úsmev, stoja na nože, chlebník či čo to bolo .... a vyzeralo to, že tam majú neporiadok. )

Ale poviem ti jedno - jako máme šteňúcha, KONEČNE som upotrebila deky, čo sme mali v kočiariku - také tie malé cca meter krát meter. A aj bavlnené plienky Chichocem sa ... má z nich mojkadlo hryzadlo, lebo plyšáky nejak slabú životnosť majú na jej zuby Hambím sa.

Ale je pravda, že NIČ z toho "toto ešte použije, to sa ešte zíde", nič z toho som nejak veľmi ešte nepotrebovala.

balalajka, Ut, 03. 07. 2018 - 10:41

Toto je dobrééééé ÁnoÁnoÁnoÁnoÁnoÁnoÁno.

dasa_, Ut, 03. 07. 2018 - 10:57

Inak vlastne taký psík ti dokonale ukáže, koľko zbytočných vecí máš doma. A priebežne to aj likviduje PohodaPohoda on ti vlastne pomáha a vôbec neničí tvoju domácnosť....

balalajka, Ut, 03. 07. 2018 - 11:03

Veľký úsmevVeľký úsmevVeľký úsmev ... áno - začala dekou, plienkou, pokračuje papučami Chichocem sa.

dasa_, Ut, 03. 07. 2018 - 10:35

A inak, absolútny súhlas s tým, že netreba sa zapratávať vecami. Dnes už fakt veľmi uvažujem, čo kúpim. ALe kedysi som veru podľahla všeličomu. Dnes viac rozmýšľam. Aj napríklad nad takými čistiacimi prostriedkami. Lebo dnes nás reklama pomaly presviedča, že na kachličky nad vaňou treba iný čistiaci ako na kachličky nad umývadlom.... A na každý koláč potrebujeme extra plech, najlepšie taký neskladný, čo nezapadne nikam....

lastovička, Po, 09. 07. 2018 - 12:08

u nás je kuchynská linka v lete prázdna a v zime je tam len kanvica na čaj. No a samozrejme každý deň kvantum riadu, ktorý nemá kto umyť a pootm uložiť. Ale inak nič iné.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama