reklama

Francúzske zemiaky ako ich robím ja

Pridal/a Kamila dňa 09. 07. 2018 - 17:40 - Recepty Kamila
Francúzske zemiaky ako ich robím ja, Hlavné jedlá, recept, Kamila

Kamila, Francúzske zemiaky


reklama

Recept s fotopostupom na tradičné francúzske zemiaky, ako sa robievali u nás doma. Možno raz využijú naše deti, aj keď staršia dcéra varí lepšie ako ja. Úsmev

Ingrediencie
2 1⁄2 kilogramov zemiak
4 kusov vajce
1 kus klobása
250 millilitrov kyslá smotana
100 millilitrov mlieko
  trocha olej
  soľ
  mletá červená paprika
  mleté čierne korenie
  rasca
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Zemiaky umyjeme a a uvaríme v šupke do polomäkka (po zo vretí cca 20 minút, aby sa do nich vidlička ľahko zapichla, pozor na rozvarenie). Necháme vychladnúť a očistíme. 3 vajíčka uvaríme natvrdo, klobásu nakrájame na marné kúsky.

Pekáč vymastme olejom a polovicu zemiakov nakrájame buď na tenké kolieska, alebo hranolčeky. Posolíme, okoreníme ..., navrch rozložíme nakrájané vajíčka, klobásu, prekryjeme druhou vrstvou nakrájaných zemiakov. Znova posolíme , okoreníme, pokvapkáme olejom  dáme piecť do rúry pri teplote cca 230°C.

Vymiešame mlieko, vajíčko, smotanu a soľ. zemiaky vyberiem z rúry, prelejeme ich smotanou a pečieme cca 30 minút.

15 receptov na úžasné pečené zemiaky

Výnos
4 Porcie
Celkový čas
1 hod
Čas prípravy
30 minút
Čas varenia / pečenia
30 minút

reklama


reklama

Evka1223, Po, 09. 07. 2018 - 18:03
U nás veľmi obľúbené jedlo...a v rodine i blízkom okolí máme viacero variantov tzv. fracuzakov. Ja ich robím zásadne bez klobásy a varených vajec. Dávam párky, strúhaný syr, vajcovo-smotanovu zalievku, občas zelený hrášok. Tak ma napadlo, prečo názov francúzske? Čo je na nich francúzske?
Kamila, Po, 09. 07. 2018 - 18:13

U nás sa vždy používali špekáčky, len odkedy som bezlepkokvá, Tinka histaminová ta hľadáme iné varianty: Neviem či nejáka klobása z farmy je výhrou, ale dieťa sa z nej teší, bo jej nevadí. Jasne raz za čas ...

M.á.r.i.a, Po, 09. 07. 2018 - 18:04

Mňam...chystám sa ich už týždeň urobiť, len ja robím zo surových zemiakov . Dobrúúúú chuť

Kamila, Po, 09. 07. 2018 - 18:15

Na surové si akosi netrúfam, neviem ich veľmi piecť ..., varené majú akurát tú výhodu, že sa rýchlo krájajú. Hambím sa

M.á.r.i.a, Po, 09. 07. 2018 - 18:19

Surové nastrúham na tenké plátky ( ako uhorky) prekladám podľa chuti a hneď zalejem smotanu s vajcami...super sa upečú a na vrchu sú plátky chrumkavé...

Kamila, Po, 09. 07. 2018 - 18:21

Musia byť skvelé, mala by som dakedy vyskúšať.

Evka1223, Po, 09. 07. 2018 - 22:51

Určite, neboj sa toho. Ja robievam tiež zo surových - asi častejšie ako z varených. Krájam ich na kocky alebo kolieska - ako sa mi práve chce, pridám všetky ingrediencie - premiešam a prikryjem alobalom (alebo vrchnákom, ak zapekám v jenskej mise) a minimálne hodinu nechám pri 170 - 180oC....potom odokryjem a posypem strúhaným syrom a nechám ešte tak 10 - 15 min. do chrumkava. 

Vlastne som zabudla ešte na jednu dôležitú ingredienciu, ktorá nesmie nikdy chýbať - do sklovita udusená cibuľka - čím viac, tým lepšie! To je moja verzia francúzskych zemiakov.  Sestra robieva zásadne s klobáskou a varenými vajíčkami ako ty Úsmev

anjeli, Po, 09. 07. 2018 - 23:10

Tak tú klobásku nedávam ani ja, ale zato cibuľka byť musí. Ale zas dávam, aj varené vajíčka a do zálievky už žiadne- tú pripravujem len z kyslej a sladkej smotany v pomere 1:1... A ďalšia variácia na svete Chichocem sa

púpavienka, Po, 09. 07. 2018 - 18:29

Ja nezvladam žiadnu klobasku a nemôžem ani toto jedlo, aj ked ja som ich robila inak.

Surové zemianky nakrajam na polokolieska a teda nie veľké a hrube ale ak sa mi nechcelo tak som krajala na krížalky. Na oleji som opiekla klobasu a párky / domáca klobaska da  chuť/. Masť z klobásky som zmiešala zo zemiakmi ktoré som osolila a dala na pekáč, vrstvu zemiakov, vrstvu klobasky či niečo podobné, zbytky syra čo chladnička dala.

Kyslú smotanú zmiešam s vajcami aj 3 alebo viac, ochutím ak som nedala syr do zemiakov pridam do smotany a zalejem. Ešte teraz cítim chuť mojich zemiakov. Mám rada ked je dostatok tej smotany s vajcami a preto som prestala dávať varené vajcia.

dasa_, Ut, 10. 07. 2018 - 07:37

Moja svokra robievala niečo, čo volala francúzske zemiaky a boli to surové zemiaky nakrájané na štvrťky, klobása, slanina, vajce. Celé sa to pieklo bez zálievky. No a nakolko junior mal dlhé roky veľký problém so všetkým, čo sa podobalo na omáčku, respektíve bolo preliate omáčkou a zapečené (nechcem povedať mazľavé, ale iný termín mi nepríde na um), tak som to aj ja začala tak robiť.

Takéto fakt vynikajúce francuzáky som nejedla asi aj viac ako 20 rokov. Lebo aj moja mama začala experimentovať a keď to varí, tak tam pridáva cuketu. A tú ja mám rada, len akurát v tomto jedle mi vadí :)

Hneď by som sa nechala pozvať Úsmev

Kamila, Ut, 10. 07. 2018 - 09:14

Vidíš, to minule referoval starší syn, že si piekol zemiaky s klobásou (asi okrem ryže v mlieku, ešte nič nevaril) ta to skoro ako francúzske zemiaky bolo. Hambím sa Keby tak Fancúzi tušili, čo z ich možno gratinovanými zemiakmi na Sk stalo. Chichocem saVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlahe

Kamila, Ut, 10. 07. 2018 - 09:03

Žasnem, koľko rôznych variácii sa tu nazbieralo. Úsmev

balalajka, Ut, 10. 07. 2018 - 10:39

Ja som nerobila asi 20 rokov toto jedlo. A pritom je pre mňa prudko prázdninové.

Moja mama robieva zo surových zemiakov a mama manžela z varených. Tak sa to u nás v kuchyni stretlo - raz som robila tak, inokedy inak. Do varených išli ako u teba - klobáska či párky/ špekačky, varené vajíčka. Zaliate smotanou a vajíčkom rozšľahaným.

Mamina zas robí surové zemiaky na kolieska, mäsková vrstva bývalo bravčové karé a vajíčko uvarené naň a zaliate 30% smotanou (šľahačkou). Ale to sa dlho potom pieklo. Ak nebolo bravčové mäsko, aj klobáska bola fajn. Úsmev

adel_symanska, Po, 11. 05. 2020 - 13:49

Zaujímavé doplnenie. Ja osobne robím vždy z varených zemak a sklobáskou. A jedu ten najzákladnejší recept, ktorý nájdete napríklad tu:

https://www.zenyvmeste.sk/najlepsie-stavnate-francuzske-zemiaky--original-recept

Na poslednej dovolenke vo Francúzsku som tento recept na francúzske zemiaky preberala s jedným francúzom. A tieto ich zemiaky tam vôbec nepoznajú :)

Kamila, Po, 11. 05. 2020 - 14:21

ano, lebo casto sa tu stranke spamuje, tým , že si niekto robí reklamu, na vlasnú strábku, alebo je platený za online marketing pre rôzne produkty , weby  ... Príde úplne niekto nový, bez toho aby tu pridal nejaký vlastný obsah, zapájal sa do diskusii,  popridáva tu rôzne odkazy ... Veď smelo napíšte váš recept, podľa ktorého robíte francúzske zemiaky vy, či do komentára, alebo diskusie .... 

adel_symanska, Po, 11. 05. 2020 - 14:30

prečo teda nevymažete všetky odkazy a vyberáte si? Tomu nerozumiem. Dovi.

Kamila, Po, 11. 05. 2020 - 14:34

pretože ten prvý je určite komerčný 

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama