reklama

Perkelt zo zelenej fazuľky

Pridal/a dasa_ dňa 10. 07. 2018 - 19:43 - Recepty dasa_
Perkelt zo zelenej fazuľky, Hlavné jedlá, recept, dasa_

dasa_ | Perkelt zo zelenej fazuľky


reklama

Vyskúšajte so zelenej fazuľky aj niečo iné, ako klasický prívarok.

Ingrediencie
300 gramov zelená fazuľka
2 kusov cibuľa
1 čajová lyžička mletá červená paprika
1⁄2 čajová lyžička soľ
4 decilitre voda
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Perkelt je robený podľa tohto základného receptu, len miesto mäsa je pridaná zelenina. Podobne sa dá použiť napríklad aj karfiol.

Cibuľu nakrájame na jemno. Na panvičke rozpálime olej, začneme restovať cibuľu so hneda. Stiahneme z ohňa, pridáme papriku, zamiešame a zalejeme asi 1,5 dcl vody. Necháme dusiť.

Keď je voda vydusená, znova zalejeme vodou a opakujeme ešte aspoň 1x, aby sa cibuľa rozdusila.

Nakoniec pridáme očistenú fazuľku nakrájanú na menšie kúsky, osolíme  a dusíme do mäkka asi 15 minút. Ja som doplnila nakoniec pár kvapiek výťažku zo štipľavej papriky, ale nie je nutné.

Podávame s maslovými haluškami, prípadne cestovinou podľa vlastného výberu. Kto chce, môže použiť aj varené zemiaky.

Doplňujúce poznámky

Ako príloha sú dobré rôzne druhy cestovín, alebo napríklad maslové halušky.

Maslové halušky robím len tak od oka, takže recept - do misky nasypem asi 300g polohrubej múky, pridám lyžicu masla izbovej teploty, 1 vajíčko, 1 dcl mlieka.

Zmiešam a ak treba doplním vodou. Hustota je trochu redšia ako robím na bežné halušky.

Zvyšok je normálny, vyvariť v slanej vode, v miske premiešať s troškou masla.

Výnos
2 Porcie
Celkový čas
30 minút
Čas prípravy
5 minút
Čas varenia / pečenia
25 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

púpavienka, Ut, 10. 07. 2018 - 21:20

Si mi pripomenula - u nás sa varil paprikaš a milovala som to, nateraz som úplne paprikašová takže pribudne domáca fazuľka - zajtra varím. No páči sa mi aj tento variant, určite skúsim.

dasa_, Ut, 10. 07. 2018 - 21:43

no čo ti budem hovoriť, mám absolútny zmätok v tom, čo je paprikáš a čo perkelt. My sme doma všetko volali paprikáš, u manžela perkelt. Tak v tomto som sa mu prispôsobila. Aj keď veru netuším, jak je to správne.

púpavienka, St, 11. 07. 2018 - 06:30

No ja som stále na pochybach a preto som si to pre istotu aj googlom potvrdila, ako píše Marika, ja na smotane milujem aj kuriatka teda huby a k tomu sme mali vždy zemiaky. No som rada že si mi pripomenula tieto veci lebo to zvládam v malej miere. 

No a ten zmätok v pomenovaní je zrejme v celej republike, u nás sme volali perkelt  ten so smotanou a klasický perkelt bolo mäso na paprike, ale ja som si kúpila super kucharskú knihu ako mladomanželka a tam to bolo lopatistický vysvetlené, dokonca aj to čo je to čistý hrniec alebo štipka soli, či čo je zasmažka a čo zatrepka. Tu knihu som celú prečítala niekoľkokrát, popis mäsa aké je a čo sa z neho robí a všetké také super rady.

balalajka, St, 11. 07. 2018 - 06:46

U nás taktiež!!! Perkelt so smotanou.

Niektorá prababička to zmrvila a ono sa to ťahá generáciami. Veľký úsmev

Pre mňa je paprikáš preto paprikáš, lebo je tam LEN paprika - žiadna smotana. Váľam sa od smiechu po podlahe

Nehovorím, že správne, ale je to po mojom. Stravníci sa môžu kľudne čudovať.

Niečo na smotane by som si dala tiež.

A kľudne niečo aj bez smotany Veľký úsmev.

M.á.r.i.a, Ut, 10. 07. 2018 - 22:04
Máš to správne perkelt a vyzerá veľmi dobre. Paprikáš je so smotanou.
dasa_, Ut, 10. 07. 2018 - 22:06

Vďaka.

Vidíš presne, u nás sa do toho vždy dávala smotana, v manželovej rodine nikdy.

M.á.r.i.a, Ut, 10. 07. 2018 - 22:12
Hlavne, že chutí...v piatok to vyskúšam a skúsim pridať papriku a paradajky. No a ešte začať meditovať nad soté a ragú to je paráda. To je presne ako francúzske a gratinované zemiaky...
dasa_, Ut, 10. 07. 2018 - 22:27

jááj, soté patrí k nášmu rodinnému folklóru. Kedykoľvek ideme do reštaurácie, je skoro istota, že manžel si objedná soté. A mne sa dodnes vlastne nepodarilo odhaliť, čo presne to je. A samozrejme, ani on to nedokáže popísať. A ja som to vlastne nikdy neskúšala...

balalajka, St, 11. 07. 2018 - 06:42

Som múdra jak wikipédia Úsmev ... dnes som sa hneď z rána vďaka tebe niečo naučila Mrkám.

Soté sa pripravuje na nízkej panvici na relatívne vysokej teplote a malom množstve oleja alebo tuku.

Ragú je omáčka s mäsovým základom podávaná s cestovinami.

Inak ragú - teraz už to nie je wikipédia, teraz som to ja Váľam sa od smiechu po podlahe ... nedávno som pozerala cestopis o Neapole a jeho kuchyni. A zrovna tam rozoberali ragú napoletana - a to varili tuším 6 alebo 8 hodín. Mäso sa musí úplne rozpadať. Tak ja mám skôr dojem, že ragú je na dlhé trate, kým soté ... to sú taký časovkárske šprinty.

dasa_, St, 11. 07. 2018 - 07:23

No soté - takto to ja poviem. Sa mi stáva, že idem variť napríklad večeru a zistím, že toho mäsa je na tri porcie nejak málo. Tak pozriem chladničku a začnem pridávať - napríklad mrkvu. Alebo mrazený hrášok. Zelenú fazuľku. Papriku. Podľa možnosti nie všetko naraz. Robím v panvici. Len nedávam tomu žiadne meno....

balalajka, St, 11. 07. 2018 - 07:31

Vieš ... ja som si vždy myslela, že soté je vlastne mäsko nakrájané na kocky. Čo k nemu človek pridá ... to je už iná vec.

Ale teraz zas trochu študujem recepty na pečenie - najnovšie sa vŕtam v amerike a muffinoch. Mala by som nafotiť a pridať. Ženy, to je chémia normálne. Koľko zásad a koľko kyslých látok aby to pracovalo správne pridať. Včera som robila jedny mafiny a išlo tak 30ml bieleho octu a len malá lyžička prášku do pečiva a 3/4 sódy. Ako dosť toho octu. Cítiť ho necítim, ale svoju robotu odviedol. Koláčiky jak obláčik ÁnoÁnoÁno.

To nie jako keď ma starká učila koláč zarábať. "Usypeš toho, usypeš tentoho a zmiešaš to" Váľam sa od smiechu po podlahe a najväčšia sranda je, že tie koláče od nej sa vždy podarili. V mojom podaní už to VŽDY celkom na mieste nie je. Chichocem sa

M.á.r.i.a, St, 11. 07. 2018 - 07:47

Úplne si to vystihla tou športovou terminológiou Veľký úsmev, soté sa prudko opeká a mäsko nakrájané na rezančeky, ragú su včšie kocky mäsa a dusí sa dlho. Do každého sa pridáva zelenina.

A len tak pre zaujímavosť, odfotila som z mojich starých kuchárskych kníh (mám ich po mamine)....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No neviem, neviem či takto perkelt by sme dnes varili....možno na zabíjačke....

 

 

 

 

dasa_, St, 11. 07. 2018 - 08:51

Ja mám tiež jednu staru kuchárku, len je v češtine a tak perkelt sa tam nespomína :) Pamätám si, že kedysi juotec zachránil, keď sa na dedine rúcala posledná drevenica, čo tu bola. Len škoda, že neviem zistiť rok vydania.

 

 

 

 

 

 

Len pre istotu, vieš, že sa dá na nete stiahnuť prvá kuchárka v slovenčine od Jána Babilona? Je tam tuším aj kuchárka od Terézie Vansovej. Celkom zaujímavé čítanie pre mňa, lebo som si myslela, že niektoré suroviny sú luxusné. A oni ich bežne používali.

Moja prababka kedysi svojim dcéram, keď sa vydávali darovala kuchársku knihu od Márie Sandtnerovej. To je tiež super čítanie a dá sa kúpiť aj dnes

M.á.r.i.a, St, 11. 07. 2018 - 08:58
Mám dosť dobrú zbierku kuchárskych kníh a rada sa v nich hrabem. Myslíme si, že dnes spoznávame nové suroviny ale poznali ich už dávno a používali....napr. v tejto sú recepty zo špargle, baklažánu a bežne z prosa, pohánky...my sa dnes k tým surovinám vraciame.
dasa_, St, 11. 07. 2018 - 09:13

No presne si to vystihla. Oni úplne bežne používali to, čo sa dnes považuje sa niečo super, hyper moderné a zdravé. Treba sa z minulosti učiť.

dasa_, Pi, 13. 07. 2018 - 09:31

Rozmýšľam, či by sme si nedali výzvu, niečo v zmysle vyťahovanie receptov zo starých kuchárskych kníh. osobne ma vždy zaujímajú hlavne bezmäsité pokrmy. Nie, že by som mäso nemala rada, ale mám pocit, že to je jednoduché pripraviť. Zato zelenina, krúpy, pohanka, fazuľa, to sú iné výzvy. Určite by sa dalo vyhrabať pár zaujímavých jedál

balalajka, Pi, 13. 07. 2018 - 09:47

V rámci prípravy cestovania po krajoch sa trochu rýpem v tých receptoch, lebo nájsť fakt niečo echt kajové ... ono ti to je sranda docela. Zasekla som sa zatiaľ v trenčianskom kraji a veru by sme mohli teda.

Neviem, kto mi to doma zje, ale tak ...  skúsim aj niečo bezmäsité pohľadať i keď zatiaľ sa točím okolo kuchyne kde idú minimálne klobásky. Chichocem sa

dasa_, Pi, 13. 07. 2018 - 09:51

Vyhrabala som práve kuchárku, ktorá sa volá Poklady slovenskej kuchyne. Je teda uz vybratá z iných receptov a mám časť zrovna že Považie. Prvé, čo mi udrelo do očí je podlisník. Ja som teda už taký ten skutočný nezažila. To sa cesto ako na zemiakové placky natieralo na kapustové listy, ktoré sa piekli priamo na šporákovej platni. Netuším, či by sa to dalo zopakovať. A tiež netuším, kto by to jedol :)

balalajka, Pi, 13. 07. 2018 - 09:53

Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe

No  - zalovím doma v knižnici či tam niečo nájdem.

M.á.r.i.a, Pi, 13. 07. 2018 - 10:49
Pridávam sa od pondelka, teraz už mám jedálniček pripravený aj s tortou aj slaným pečením. Podlesník sa pekával aj na Liptove ale von v takých kamenných peciach. Budem hlásiť výsledky ....
M.á.r.i.a, Št, 19. 07. 2018 - 14:55

Ďakujem za recept, doporučujem odskúšať...bolo to super, chutilo veľmi. Pridala som bielu papriku a paradajku

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama