reklama

Žemľovka so slivkami a tvarohom

Pridal/a Kamila dňa 25. 07. 2018 - 12:06 - Recepty Kamila
Žemľovka so slivkami a tvarohom, Sladké jedlá, recept, Kamila

Kamila | Žemľovka so slivkami a tvarohom


reklama

Výborná verzia tradičnej žemľovky. Ingrediencie sú na väčšiu dávku, cca 6 porcií. Ja som robila časť z bezlepkového pečiva. Niet nad klasiku či už použijete grahamové rožky ako ja, alebo vianočku, svetlý toastový chlieb. Slivky môžete zameniť za tradičné strúhané jablká.

Ingrediencie
10 kusov rožky
500 millilitrov mlieko
4 kusov vajce
100 gramov práškový cukor
2 kusov vanilkový cukor
250 gramov tvaroh
1 kilogram slivky
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Rožky (vianočku, koláč, toastový chlieb, sendvič ...) nakrájame na menšie kúsky a preložíme do väčšej misy, hrnca. Vajíčka vyšľaháme s cukrom  a jednou vanilkou do peny. Nakrájané pečivo najprv prelejeme mliekom a potom vyšľahanými vajíčkami, premiešame.

Slivky umyjeme, rozpolíme, odkôstkujeme.

Zapekaciu misu vymastíme maslom, vysypeme strúhankou. Na dno zľahka utlačíme polovicu hmoty z pečiva, na ne navrstvíme slivky, môžeme posypať škoricou, ak máte radi, cukrom, ak sú slivky kyslejšie.

Na slivky nasypeme tvaroh z miešaný s vanilkou. Navrch rozložíme zvyšné pečivo, trochu utlačíme. Pečieme pri teplote cca 190°C cca 45 minút, alebo podľa skúsenosti s vašou rúrou. Posledných 10 minút pečenia, môžeme prikryť vrch papierom na pečenie aby sa veľmi nevysušil.

Posypeme práškovým cukrom, žemľovka je skvelá teplá aj studená.

Výnos
6 Porcie
Celkový čas
1 hod
Čas prípravy
15 minút
Čas varenia / pečenia
45 minút

reklama


reklama

M.á.r.i.a, St, 25. 07. 2018 - 13:03

Dobré pripomenutie Tlieskam, dávno som nerobila. Toto je tiež jedno z jedál čo každý robí ináč podľa svojho...ja mlieko osladím vanilkou,rozmiešam v ňom žĺtky a namáčam nakrájané pečivo, ktoré ukladám do misy a prekladám ovocím,tvarohom,zvyšným mliekom zalejem a pred dokončením dám sneh z bielkov a cukru.

Kamila, St, 25. 07. 2018 - 18:35

Niekedy aj ja robim, tak ako ty. Úsmev

dasa_, Pi, 27. 07. 2018 - 07:44

No tak som sa včera odhodlala na žemľovku. Reku super recept, slivky aj tvaroh v chladničke. Kúpila som vianočku a začala robiť.

Až večer, keď som sa znova pozrela na tento recept som zistila, že som zjavne urobila len niečo vzdialene podobné. Tvaroh ostal v chladničke, miesto šľahania vajíčok som dala do mlieka Zlatý klas a žĺtka. A sneh navrch, lebo to som mávala na celej žemľovke vždy najradšej.

Takže vďaka za inšpiráciu. Vraj môžem urobiť znova :)

púpavienka, Pi, 27. 07. 2018 - 20:17

Ach jaj nerob mi chute lebo ja nemám z čoho urobiť. No ale ja mám na žemľovke najradšej zapečený sneh a veľa.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama