reklama

Letná káva s príbehom

Pridal/a Aanička dňa 07. 08. 2018 - 10:33

reklama

Je to viac ako 25 rokov dozadu. Mala som už dlhšie po skončení školy. Pracovala som. Okolie malo pocit, že už by som mala aj ja niekoho mať. Len kde ho hľadať? Respektíve jak to, že nikto normálny nie je v dosahu?

I našiel sa. Nebola som síce nijak bláznivo zamilovaná. Žiadne zvončeky, ani motýlikovia v brušku. Skôr som si to tak nejak spočítala, že teda dobre. Viem si ten život predstaviť aj takto. Vcelku milý, usilovný muž. O žiadnom alkohole, partiách som sa nedopočula (susedná dedina). Tak som  to nejak tak brala, že teda dobre.

Nakoľko to začalo vyzerať fakt nádejne, vybrali sme sa spolu na dovolenku. Rovno do Grécka. Taký milý autobusový zájazd. Väčšina ľudí sa medzi sebou poznala. Smer kemp a stany.

Chvíľu to vyzerala aj v poriadku. Len čím sme boli dlhšie spolu, tým vo mne narastalo znepokojenie. Zrazu všetko vo mne kričalo, vrelo. Ale čo urobiť? A naviac, hneď po návrate mala byť svadba, našťastie nie naša, na ktorú sme mali ísť spolu. Čo teraz. Trápila som sa.

Súčasťou dovolenky bol aj výlet do kláštora Meteora. Išla som sama. Po príjazde na miesto sme čakali na niečo na parkovisku. A tam som prvý krát videla a ochutnala frappé - studenú grécku kávu. Fascinovane som hľadela, jak dokáže barman vyšľahať vodu s kávou do úžasnej peny. Popíjala som toto osviežujúce pre mňa čudo a jak sa pomaly strácala pena, vo mne zrelo rozhodnutie. A s posledným hltom bolo jasné. Toto skončím. A zrazu nebol problém ani s svadbou a mojim družbom. Zrazu všetko zo mňa opadlo a ja som sa cítila ľahká. Ešte prežiť nejaká deň do návratu. Lebo som sa rozhodla, že v stanovom tábore fakt nebudem robiť divadlo a nechám to na doma. Ano, fakt som sa pretvarovala a možno ma to trochu škrie.

Sranda bola doma. Vlastne odľahlo aj mojim rodičom, ktorí videli, že to by nebolo OK. Síce bolo pár ľudí, ktorí sa veľmi čudovali. Moja babka až do svojej smrti spomínala, jak sa jeho babka prestala s ňou baviť, lebo už začínala zbierať vajíčka na svadbu ÚsmevÚsmev

Dodnes svoje rozhodnutie neľutujem a pridávam, že potom sa predsa len objavil aj ten pravý.

 

A na záver frappe, ako ho pripravovali v gréckom bufete. Takom skoro domácom, žiadne veľké zariadenia. Do vysokého skleneného pohára dali granulovanú kávu (instantnú), Pridali lyžičku cukru, trošku ľadovej vody, dobre premiešali a priamo v pohári začali šľahať takým miniaturným mixérikom. Určeným iba na toto. Pena naplnila skoro celý pohár. Dosypali trochu ľadu a doliali vodou. A celý zázrak bol na svete.

Dnes si do tohto po našľahaní peny pridávam aj trochu colového nápoja a keď je chuť, tak aj pár kvapiek rumu. A vždy si spomeniem na moje rozhodnutie, ktoré prišlo s ubúdajúcou penou z pohára


reklama

reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama