reklama

Ako varili naše mamy

dasa_ , 10. 08. 2018 - 07:54

reklama

Trochu sme začali diskutovať pri tomto recepte na Smaženú ryžu. Myslím, že tá myšlienka stojí za to diskutovať o nej aj samostatne.

Pamätáte si, ako doma varili vaše mamy? Ja mám pocit, že podľa jedla som vedela povedať, aký je deň v týzdni ÚsmevÚsmev

Nedeľa bola klasika - rezancová polievka, veľmi často hovädzia, mäso a príloha.

Pondelok priam ukážkovo - zvyšok polievky, paradajková omáčka a mäso z polievky. Teda, u nás najčastejšie paradajková omáčka, aj keď je veľa iných možností - napríklad kôprová....

Priznám sa, že utorok a stredu nemám úplne presne jasnú v mojich spomienkach.

Zato štvrtok bol jasný - špagety zase s paradajkovou omáčkou. Naozaj toto moja mama varievala už v 70-tych rokoch. Jej sestra sa vydala do Talianska, tak asi aby si ju pripomenula.

V piatok bola klasicky fazuľa. U nás na sladko, veľká a hrubá, so slivkami a zemiakmi. Škoda, že to naše deti už nemajú radi.

V sobotu boli dve sezónne jedlá - v zime kapustnica so širokými rezancami, vlastne vývar z údeného mäsa a zemiakový šalát s cibuľou, bez majonézy, iba zemiaky a cibuľa podusená v sladkokyslom náleve. A v lete a na jeseň to bolo niečo, čomu sa u nás nárečovo hovorilo nadzievanie. Zemiaková kaša s krúpmi omastená slaninkou a zapečená na plechu ako nákyp.

To bola nemenná klasika, z ktorej sa iba málokedy vybočilo.

Keď tak uvažujem, tak utorok a streda, to boli také jedlá ako drobance (zemiaky varené naraz z kúskami cesta, na tanieri zaliate mliekom a zvyškovou vodou z varenia, niekto na sladko, niekto na slano, úhrabky - zemiaky s kyslou kapustou, plnená paprika, zemiaky na kyslo, lekvárové perky, halušky, lečo, hrachová kaša

Pozrite si aj


reklama


reklama

balalajka, Pi, 10. 08. 2018 - 08:15

No pozerám - samý sacharid. Veľký úsmev

Takže ako u nás? Bežné pracovné dni idem písať - tz. obedy školská jedáleň  a rodičia obedy v práci. Teda zostávalo riešiť akurát večere nejak, resp. skoré večere.

V pondelok zvyčajne zostával ešte nedeľný obed. Neznášala som ohrievané zemiaky na plameni - to som už vo svojej domácnosti poriešila, že radšej zemiaková kaša ( dobre sa zohreje v mikrovlnke) alebo zemiaky preliate maslom - tie sa dajú ešte ako opekané na druhý deň "dorobiť", takže chutia takmer ako čerstvé. Ešte mám traumu z ohrievaného mäsa. Veľký úsmev ... ja radšej teda studené (som jak z 18teho storočia, keď sa na piknik chystali a zabalili si studené kura Veľký úsmev). Proste mne zohrievané jedlo okrem takých tých omáčkových (guláš, Segedín a tak) nechutí.

Utorok - ak sa varila hovädzia polievka, tak v utorok sa robili cestoviny a k tomu zo zvyšku hovädzie na domácom rajčinovom neviemčom - pretlak, šťava, kečup? Proste v nejakej rajčinoidnej omáčke.

Zvyšok týždňa si nepamätám - hodne boli slíže s kakaom - to sme mohli ako decká furt, rodičia si dávali tvaroh, orechy.

Polievka sa v týždni nevarila.

Ešte sa robili francúzske zemiaky, ak zostalo bravčové z víkendu,  tá ryža s vajíčkom ... teda pražená.

V sobotu si pamätám rizoto - hríbové, len zeleninové alebo s mäskom klasika, palacinky, ryžový nákyp (ten sme mali často v lete cez prázdniny - ozaj, ja ho vôbec nerobím), ryžovo - fazuľovú "kašu", hrachovú kašu, krúpy so zemiakmi a na to opražená klobáska či slaninka s cibuľkou, sobotné polievky boli také, že sa v tne deň zjedli, alebo potom ešte dojedali v nedeľu - tak asi varím aj ja. Buď len sobotné: cesnaková, šošovicová omáčka, zeleninové, alebo také ako guláš ( k tomu len nejaký koláč, tie palacinky alebo slíže nasladko), či kapustová s mäsom, fazuľa s udeným kolenom a tak.

OMG! Fazuľa s udeným. To sa varí asi na zimu skôr čo? To by som bola asi za divnú dnes kúpiť udené koleno... Chichocem sa. Asi budem divná Vyplazený jazyk.

dasa_, Pi, 10. 08. 2018 - 09:25

U nás sa práve nikto nestravoval v jedálni, v podstate ani v práci nie. Mama robila poobede, tak vždy varila. Neriešili sa práve večere. Buď niečo ostalo od obeda, alebo len nejaký chlieb, čo prišlo. Mäso sa cez týždeň bežne nevarilo. Dodnes si spomínam, jak som bola šokovaná, keď som prišla vo štvrtok poobede ku spolužiačke a jej mama pripravovala kura v remoske. Nevídane, neslýchané, kura bývalo iba občas a výhradne v nedeľu. Dodnes netuším, ako ho mama porciovala, lebo sme boli 4, bolo na obed, na večeru a občas ešte niečo aj v pondelok. A to ani nerobila tak, ako radí Jamie Olivier - z postí pečeného kurčaťa uvariť vývar...

Mäso sa u nás cez týždeň varilo málokedy. V obchode sa kupovalo vo štvrtok, lebo vtedy ho vozili do mäsiarstva. Šunka bývala super, ale len na veľké sviatky. Vlastne neviem, či bola taká super iba preto, že bola fakt kvalitná, alebo aj preto, že bola 3-4 krát do roka.

púpavienka, Pi, 10. 08. 2018 - 10:10

Lenka ja som s ohrievaním na tom podobne ale mikrovlnku nepoužívam vôbec, ta mi škodí najviac ale prišla som na to že ohriate jedlo v rúre  je lepšie ako pôvodné, takže ja všetko ohrievam v rúre.

dasa_, Pi, 10. 08. 2018 - 11:06

My mikrovlnku ani nemáme :)

balalajka, Pi, 10. 08. 2018 - 11:52

Mikrovlnka je skvelá na používanie ako chlebník alebo ako miesto, kde kysne cesto (bezvetrie, relatívne rovnaká teplota, ktorá sa drží aj tým kysnutím. Také laboratórne prostredie pre kvasnice Váľam sa od smiechu po podlahe. Ja viem, aj v rúre je to rovnaké.Chichocem sa

balalajka, Pi, 10. 08. 2018 - 11:50

Ja ani v rúre moc nemusím. Napr. kura ohrievané nie - radšej nechcem. Vlastne keď je to také soté, tak to môže byť, ale ak je to plátok nedaj Bože stehno, ani rúry nepomáha. Niežeby mi bolo z toho zle, mne "nevonia". Studené naopak zhlcem. Ešte som došla na to, že ak uvarím k tomu ryžu a "zahrabem" napr. to stehno pod ňu a tak sa to mäso prehreje, že to môžem. To mi nevadí. Fajnová som Hambím sa.

púpavienka, Pi, 10. 08. 2018 - 10:38

Som z gazdovského rodu takže u nás ráno ked sme vstali už boli omastené zemiaky s mliekom alebo neomastené a tiež s mliekom - tento základ bol vlastne stále. 

Ak bolo mäso tak sa varilo v kapustovej vode na spôsob polievky k zemiakom, viem divné ale je to stále u nás základ, potom kapusta ale ta sa u nás zlievala a teda nebola nikdy taká kyslá. Vs sobotu ak bol čas boli múčné jedla tak ako aj v nedeľu na večeru. U nás neostalo veľa jedla na další deň. Fazuľovu polievku otec nemal rád a tak sa varila málokedy a bola na sladko, u nás sa nevadilo na kyslo nič. V lete bolo veľmi odlišné varenie, mama varila na celý deň už od 4 rána, bolo jedlo čo sa bralo do poľa zabalené v kabatoch a dekách bud nejaký guláš a ak to boli ťažké práce tak prvé jedlo v poli bola sladká ryža či gris.

Ak sa varila polievka dalo sa do ne pol sliepky, mäso sa obralo a urobila na smotane alebo následne vypražilo aj s kosťou - také som veľmi nemusela ja som milovala a doteraz milujem mäso z polievky.

No k môjmu vareniu lebo som už naozaj stará: - určite bolo iné ako varenie mojej mamy ale bývala som v meste v bytovke bez gazdovania.

V pondelok sme dojedali čo ostalo z nedele, večer som urobila z mäsa ktoré ostalo rizoto a bolo jedno aké mäso ostalo, v utorok bola nejaká omačka ešte z mäskom z polievky, ja osm veľmi nemusela ale manžel veľmi a tak som varila rôzne omáčky, chrenovú, kôprovú či paradajkovú ale raz za čas som hovädzie s polievky jednoducho pokrajala a pridala k opraženej cibuľke a hrášku to som mala rada ja a k tomu ryža či niečo podobné.

Varila som vždy jeden krát do týždňa fazuľu už na kyslo a ta sa jedla aj 3 dni len pomedzi to som uvarila niečo iné aby sme nejedli stále iba fazuľu. Fazuľu som varila bez všetkého alebo s kúskom udeného, klobasku alebo niečo podobné mi nikto nechcel.

V sobotu som varila náročnejšie jedla, buchty na pare či fašírky, vlastne mali sme najradšej ako mleté rezne, obalené v trojobale a nebol tam cesnak ale syr  či nejaká zelenina.

V nedeľu ráno som dlhé roky robila bud buchty a kakao alebo palacinky - toto bol môj zvyk z detstva, nikdy som nevedela prísť na raňajky na chuť salamy či šunky.Neskôr sme zaviedli štvrtky ako studené večere - obedy sme nevarili nik nebol doma a ani ja. Na nedeľu som začala variť v sobotu alebo v nedeľu ráno , hlavne počas leta lebo hned po raňajkach sme niekde vyrazili ak nič iné tak len na potulky mestom. Myslím že po tej mojej 30 som už prispôsobila varenie potrebám mne a mojím dceram ale hlavne som už riešila aj svoj čas. Naučila som sa experimentovať v kuchyni a vždy som vedela zúžitkovať zbytky. Ostala cestovina? urobila sa s vajíčkom alebo som nakrajala zeleninu, pridala zbytky mäsa či šunky a syra dala do rúry a zapiekla aha preliate bešamelom neskôr už iba kyslou smotanou s vajíčkom.

Ostali zemiaky? urobila som granadír.

Ostala ryža bolo bud rizoto alebo ryžový nákyp. Nikdy som veľmi ryžu nesolila a tak to bolo v pohode, len som ryžu preliala šľahačkovou smotanou aby nasiakla.

Ostalo z gulašu, dorobila som na večeru polievku a pod.

Doteraz nie som veľkou obľubenkyňou rezancovej polievky ale mám veľmi rada omáčku podliatu vývarom alebo hubovú polievku zaliatu vývarom či rôzne zeleninové.

Chlieb som nemusela riešiť - moje deti milovali chlieb vo vajičku a bolo aj tak že sa viac použilo mlieka ako vajička. Knedlík som opiekla a pocukrovala a posypala škoricou, alebo opiekla a zaliala vajičkom a následne posypala cukrom a škoricou - to bolo veľmi obľubené u mojich deti.

Tiež som jedlo mrazila a bolo o mesiac akoby som našla a nemusela variť. Prešli sme z fazuľovej polievky na kyslo znovu na polievku na sladko. Zabudla som na dôležité - ak ostalo nejaké mäso z nedele tak som ho pokrajala na drobno opražila cibuľu, papriku a podusila spolu s mäskom a uvarila rôzny prívarok a to bolo na prívarok, dobre ak to bolo mäsko so šťavou. My sme dávali prednosť mäsku takému jednoduchému a zjedli sme mäsa veľmi malo. Takže u nás bola aj 2x do týždňa čína čo dom dal a tam išlo mäska najviac 30 dkg a bolo nám to aj na obed ako čína a večer som to zmiešala ako rizoto, lebo prihrievaná čína je už iba rizoto.

dasa_, Pi, 10. 08. 2018 - 11:09

u nás sa kapustnica tiež tak varila. Len sa teda dávala zavárka - široké rezance, ktoré sa robia nielen s vajíčok a múky, ale aj s vodou. Nie iba same vajíčka a múka ako pri tých, čo sa vyvaľkajú na tenúčko.

A čo viem, tak u nás sa varili na raňajky rezance s lekvárom, takým kyslým slivkovým, čo sa musel najskôr rozvariť vo vode. A kyslá kapusta, tej sa vždy spotrebovalo kvantum. Babka nakladala vždy dva sudy a na vianoce už mala prvý prázdny. Najčastejšie kyslá kapusta a zemiaky.

púpavienka, Pi, 10. 08. 2018 - 12:26

Veru 2 súdky kapusty, lebo jeseň a do Vianoc boli husi či kačiče potom bola zabíjačka a znovu kapusta. U nás sa varilo vlastne veľmi zdravo,mäso sa väčšinou jedlo varené či dusené, raz za čas skôr iba na sviatky vyprážané. Milujem doteraz uvarené mäso v kapuste či v kapustovej vode, ma úžasnú chuť.

No a tie rezance s tým lekvárom to aj u nás bolo alebo také halušky a lekvár sa rozvaril ale to sme snad nikdy nemali na raňajky.

púpavienka, Pi, 10. 08. 2018 - 12:47

Zasekol sa mi klaves a čo z toho bolo plno príspevkov

púpavienka, Pi, 10. 08. 2018 - 12:44

Myslím že by sme mali napísať kucharskú knihu varenie čo dom dal.

Môj dnešný obed je úžasný len škoda že neviem čo všetko som tam dala. Mám množstvo vajec a neviem čo s nimi a tak som zobrala z chladničky cuketu / vonku dozrievaju dalšie/ dala 5 vajec a všetky zbytky syra asi 15 dkg a iba soľ a špaldovú múku, nakoniec trochu korenie a rasce ani bylinky sa mi nechcelo ísť zobrať do tej horúčavy. No bolo to dosť riedke a tak som to vyliala do tej moje červenej rajnice pokvapkala olejom a šupla do rúry a mám ja na celý deň a hydina na raňajky.

dasa_, Pi, 10. 08. 2018 - 13:08

No, my tomu hovoríme Božský recept, lebo len Boh vie, čo som tam dala ÚsmevÚsmev

Ja som robila podobne, len teda, ja mám nejak zafixované, že vajíčkami sa šetrí, takže nastúhaná zelenina a jedno vajíčko s lyžicou múky. A fakt netuším, prečo, keď manžel počul, čo idem variť vyhlásil, žeon sa naje v meste Veľký úsmevVeľký úsmev

To šetrenie vajíčkami je také zdedené, babka odkladala na predaj, aby boli peniaze, tak nejak mi to ostalo, aj keď ja osobne si už ten predaj nepamätám Úsmev

púpavienka, Pi, 10. 08. 2018 - 13:49

Dobre Božský recept. No s tými vajičkami ja si veru pamätám ale bol to kontigent, prišli spísali koľko máme sliepok a či niesli alebo nie kontigent sa musel splniť. Jeden čas sme nemali žiadne vajcia mama si ešte aj požičala aby sa splnil kontigent a potom na další rok ukryla 2 sliepky.

Inak  ja som pri tomto mojom jedle pochopila že aj ked to bolo dosť riedke tak pri pečení to zahustili tie vajcia. No je to také vajičkoidné ale ohrom,ne mi to chutilo. Keby ste boli bližšie tak vám vajička dám, predavať to neviem a nemám komu nosiť nakoľko aj dcéra chová vo veľkom.

balalajka, Pi, 10. 08. 2018 - 14:30

Zahustili aj syry. Robím podobne ale s tvarohom. Potom si sadnem vonku a so psom si to delíme - ohromne jej to chutí a mne tiež Váľam sa od smiechu po podlahe ... chlapi to jesť nechcú, sliepky nemáme a tak som rada, že to nemusím jesť dva dni, lebo toto je dobré čerstvé Mrkám. Miesto múky dávam ovsené vločky.

púpavienka, Pi, 10. 08. 2018 - 15:14

Iste to môže byť dobre aj s ovsenými vločkami.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama