reklama

Dni, ktorých význam sme zabudli

Pridal/a balalajka dňa 29. 08. 2018 - 06:56

reklama

Na Slovensku máme 15 sviatkov a dní pracovného pokoja.

Kľudne sa stavím, že dnešná mládež z polovice nevie, o čom tie sviatky sú.

Lebo o ich význame nehovoríme. Uzákonilo sa zatvorenie obchodov. No je tam toho. Podľa mňa by aj v nedeľu mali byť obchody zatvorené. Všetky. A mali by sme sa venovať viac jeden druhému, navzájom. Možno by sme sa začali viac rozprávať a menej pozerať do telefónov, tabletov a celkovo sa odtrhli od elektroniky. A možno by sme sa viac pohli z domovov, navštívili zas rodinu, urobili si čas sa niekam pozrieť. Lebo takto len zas a zas chvátame.

Aj dnes.  No spýtajte sa, koľkí mladí vedia, prečo ich ctení rodičia nejdú dnes do roboty a obťažujú ich doma svojou prítomnosťou čím kazia ich posledné dni prázdnin.

Alebo sa spýtajte aj tých predávačiek, čo MUSIA byť doma.

Prečo je dnes sviatok?! Čo sa vlastne to dnes pred rokmi stalo?

Alebo sa spýtajte o čom je sviatok 1.9 či 15.9. PREČO a AKO ich slávime.

Jasné, Vianoce si pripomína každý, resp. vie, čo Vianoce sú. Len obávam sa, že miesto narodenie Ježiša Vám školou povinná mládež odpovie, že to sa dávajú darčeky. Ktohovie, koľko ľudí vie, čo sa stalo 25. a 26. Decembra.  A čo tak 1.1? Páni – to nie je uznaný sviatok, aby sa vytriezvelo po bujarých oslavách a deň na pozviechanie sa po Silvestri?

Veľká noc? Dajte nám pokoj s tradíciami. Aké korbáče, oblievačka. Žartujete s kostolom, však?

Cyril a Metod? Kto? Čo? KEDY???

Ešteže Sviatok všetkých svätých nejak sme spojili s Dušičkami – Pamiatkou zosnulých a nejak zašmodrchali a utento ... proste vie snáď každý, že to treba ísť na hroby.

No a to medzitým? Druhá svetová. Nežartujte! Veď tá ani snáď nikdy nebola.

Je zaujímavé, ako sa uchýlime k tomu, že daný sviatok je fajn. Lebo sme doma. Zadarmo, vlastne nám ešte aj zaplatia za to, že nič nerobíme. Vyložíme si nohy a nejak to prevegetíme.

Ale sú miesta, kde sa ešte  význam sviatkov pripomína. Sú miesta, kde keď prídete, tak sila okamihu vás prefacká. Tak. Tu sa to stalo. Tu ľudská ľahostajnosť  ešte nezvíťazila. Tu sa bojovalo, aby sme my dnes nemuseli nič robiť. A ja tu stojím a uvažujem nad nezmyselnosťou tejto doby. Lebo mám pocit, že po nás nezostane na čo spomínať. Máme sa až tak dobre, aby nebolo čo zlepšovať? Veď nemusíme chopiť sa zbrane, ani proti nikomu bojovať. Vlastne mali by sme. Bojovať proti vlastnej ľahostajnosti. Ľahostajnosti voči minulosti, ľahostajnosti voči budúcnosti.

Tak zdvihnime dnes zadok a spravme niečo zmysluplné.

Aby tento deň, deň ktorý nám vlastne do slova a do písmena vykúpili krvou naši predkovia, aby stál za to žiť.


reklama

reklama

Kamila, St, 29. 08. 2018 - 14:35

Joj áno, naše sviatky, je ich veľa a na rovinu niektoré ani mne zmysel nedávajú, no dobre zväčša áno. Ale je fakt, že pamäť národa je deravá, ako si inak vysvetliť 10 percentné preferencie Ľudovej strany .... Ako áno, dalo by sa to zdôvodniť aj inak, ale mnohí mladí asi nemajú predstavu, o čom bola druhá svetová vojna, aké fatálne boli jej následky. Slovenské národné povstanie, dáva asi viac uhlov pohľadu , o ktorých ani my starší netušíme?. Zabudli sme, že bolo potlačené a prinieslo veľa násilia fašistov na Slovenskom obyvateľstve? Stálo to za to? Určite áno, nečušali sme nečinne v područí, fašizmu, aj aj vojnové reparácie, by asi boli iné ..., len tradične nič nie je čierne,a lebo biele. V každom prípade násilie, nenávisť ... voči tým , čo sa líšia náboženstvom, farbou pleti, nemôže byť tolerovaná ... Už len keď si predstavím totálne šialenstvo a vtipy, ktoré občas kolujú medzi mladými na tému Osvienčimu, je to neospravedlniteľné.

púpavienka, St, 29. 08. 2018 - 19:18

Vieš Kamila, tie vtipy boli ešte ked ja som mala 20 a nechápala som ako môžu a hovorila som aby išli do toho Osvienčimu a precítili tu hrôzu a videli aj zbytky tej hrôzy. No tiež si pamätám ako som prišla na liečenie do Čiech a tam mi všetci hovorili že som z Bystrice vraj mesto údajných povstalcov. Presviedčali ma že sa to nikdy nestalo len Slovensko sa potrebovalo pred nimi vytiahnuť. Bolo mi to nesmierne ľúto ale ako som mala dokazovať, čím viac som dokazovala tým viac boli proti tomu.

balalajka, Št, 30. 08. 2018 - 06:38

Prekvapenie Smutné. A teraz si zober, že sa to niekoho osobne dotýka, alebo jeho rodiny. Mlčím

púpavienka, Pi, 31. 08. 2018 - 07:15

Ved práve že z mužovej strany zomrel mladý strýko v povstaní. Vieš u nás sme to nejako nepreberali ale ked som prišla do BB tam odrazu každý starý človek hovoril ako prišiel o celú rodinu , či o otca, brata. Bolo to veľmi autentické, ti ľudia naozaj boli v strede toho všetkého. Máme v okoli Baláže, Kremničku či Nemecku. O to viac ma to bolelo ked tak hrozne to povstanie zosmiešňovali.

Kamila, Pi, 31. 08. 2018 - 09:39

O Nemeckej, Kremničke .... som sa dozvedela len nedávno z článku v časopise. Nemala som tušenia, že sa u nás také dialo ....

balalajka, Št, 30. 08. 2018 - 06:37

Ja sa len pozastavujem nad 15timi dňami z roku, pri ktorých občas ani ja viac netuším o čo konkrétne do hĺbky ide. Neviem akým algoritmom slávime napr. Veľkonočný piatok. Z okolitých krajín (a to som pozerala aj Taliansko) ho slávi akurát Nemecko. Rovnako Troch kráľov - to je tiež kresťanský sviatok ( vo všeobecnosti by som o tom vedela povedať asi 4 vety ) to zas slávi Rakúsko, Taliansko a niektoré časti Nemecka.

A zaujímavé je to aj s Vianocami. V podstate Štedrý deň máme len my a Česi. Všetci ostatní až 25.12. Pritom z kresťanského ponímania ide až o polnočnú omšu a evanjelici máme zas až večerné bohoslužby. A pamätám si ako decko, že mama chodila do práce. Zaujímavé totok pre mňa.

Pozerala som niekde fotky z takých osláv ako SNP, oslobodenie od fašizmu a podobne. Tí, ktorí boli prítomní boli zväčša 50+, teda ľudia, ktorí to už veľmi nezažili, ale napr. ich rodičov sa ešte 2. svetová dotkla. Mladších ročníkov vidno len veľmi poskromne.

 

 

dulka, St, 29. 08. 2018 - 17:38
Milá Balalajka, čo keby si tak veeeĺmi nezovšeobecňovala a prestala v jednom kuse druhým určovať ako čo a kedy majú robiť? V poslednom čase od Teba čítam len samé ponaučenia ako tráviť voľný čas, ako cvičiť, ako jesť či nejesť. Ja som strávila pekný voľný deň, dokonca aj viem aký je sviatok a ak dovolíš, strávila som ho podľa svojich predstáv :-)
Kamila, St, 29. 08. 2018 - 19:02

Blahoželám ku krásnemu dňu podľa tvojich predstáv.

Inak zrejme každý vidí, to jest číta to, čo chce, čo ho oslovuje?  Ja mnohé vnímam úplne inak, ako ty.

dulka, St, 29. 08. 2018 - 20:54
Ďakujem Kamila. Áno, určite mnohé veci vnímame inak. Ja napr. nemám pocit, že ľudia nevedia aký je dnes sviatok a vedia aj to, čo v našej histórii tento deň znamená a aký mal pre nás obrovský význam. Asi sa pohybujem v inej spoločnosti. Je to možné. Prečo by som sa mala opýtať predavačiek či vedia prečo dnes MUSIA byť doma?To preto, že sú predavačky tak nevedia nič o SNP? A celkovo si vôbec nemyslím, že sa na tento sviatok zabúda, že si ho spoločnosť nepripomína. Áno, na mňa ten článok čo napísala Balalajka pôsobil tak, akoby som sedela v škole a niekto mi vytykal, že nič neviem a poučoval ma o tom, ako mám tento deň tráviť podľa jeho predstáv :-).
Kamila, St, 29. 08. 2018 - 21:18

Na mňa práveže vôbce tak nezaposobil, lebo mam doma 12 rocnu dceru, ktora ani netusi, ze dnes je nejaky statny sviatok a uz vobec nie pri akej prilezitosti. Ak k teme druhej svetovej vojny dospejeme vysvetlujem primerane veku, ale uvedomujem si, ze je vo mne a asi nielen vo mne vela lahostajnosti voci vsetkemu , co suvisi so statom, kvoli tomu co sa deje v nasej politike. A obcas sa rozpravam so starsimi detmi, preco tu mame tolko Kotlebovcov. Osobne si myslim, ze povedomie slovenskej historie je velmi biedne, preto mi Uvodny blog vobec neprisiel tak ako tebe.

dulka, St, 29. 08. 2018 - 21:34
Ak sa nemýlim, Tvoja dcéra rada číta. Možno by ju zaujala kniha Denník Anny Frankovej. Neviem prečo ti máme toľko Kotlebovcov. Či je to nespokojnosťou ľudí s našou politickou scénou, ich nevedomosťou alebo niečím iným. Fakt netuším.
Kamila, St, 29. 08. 2018 - 22:15

Boli sme v Amsterdame, tak padla aj tema Anny Frankovej, mozno s pocudovanim, preco do Muzea v dome, kde zila chodi tolko ludi. Nesla by som do muzea a ani nedela dcere citat knihu, aj ked ona zvladne viac ako ja ..., vybera si fantasy. A ja sa vyhybam, temam nasilia, aj ked hlavu do piesku nepcham. A pomaly ani netusim aky je sviatok 1.9. ci 1.1. ...., 15. je asi voľajaky svaty? Takže nielen naše deti, ale aj ja mám veľké rezervy v štátnych sviatkoch. 

dulka, Št, 30. 08. 2018 - 07:23

Tiež nemusím tému násilia. Ale pochopiť problematiku 2. svetovej vojny bez toho, aby sme videli aj to násilie sa nedá. Jasné, je na každom rodičovi aký postoj k tejto téme zaujme. Ja si ale myslím, že každý národ by mal poznať svoju históriu a téma 2. svetovej vojny by nemala ostať zabudnutá práve preto, aby sa neopakovala v rôznych iných podobách. 

1.9. nevieš aký je sviatok? Deň Ústavy. Bez urážky, ale to je to pre mňa trochu nepochopiteľné ... 

Kamila, So, 01. 09. 2018 - 09:06

Ja s ňou o téme druhej svetovej vojny rozprávam primerane veku, otázkam. Viac bude mať v škole ...  a zvyšok je na nej čo si vedome vyberie, keď bude staršia .... A predstav si, že sviatky sa mi pletú a nekladiem na nich dôraz, opísala som aj vyššie prečo je tomu tak ...

Boli sme v Štokholme, skoro na každom dome, na stožiari, zrejme hromozvod, na dvore viala švédska vlajka, trošku menej v Dánsku ... ale tiež dosť, (a áno teším sa ako malé decko že som v 43 rokoch, mohla začať  spoznávať  svet, krôčik za krôčikom) , predpokladám že títo ľudia sú hrdými obyvateľmi svojho štátu? Vieš si to predstaviť na Slovensku? Ja nie. Mám rada našu krásnu krajinu, mám rada ľudí ...., ale Slovensko ako republiku, až tak nie,

Znechutená politikou, ľudmi v nej, ,ktorí sa tu prestriedali či ani neprestriedali, za tie dve a pol desaťročia republiky ..., nabalili sa jednotlivci, skupiny, máme tu korupciu a vyzerá to na horšie veci, A šíri sa tu nenávisť aj tam kde netreba, Aj ako dôsledok toho sa tu potom rozmáha ľudová strana, hlasiaca sa k myšlienkam fašizmu ... Na Slovenskú republiku nie som hrdá a tomu zodpovedá aj môj postoj k jeho šťátnym sviatkom ... spojených s jeho novodobou históriou. Slovensko mám však rada, milujem, jeho nádhernú krajinu aj ľudí v nej, ale inštitúcie nie.

andrea77, St, 29. 08. 2018 - 21:14

Ja s nostalgiou sebou vlastnou spomínam na 1.september...vždy to bol deň, kedy sme vykročili do školy s kvetmi zo záhrady pred jesenným lístím..chýba mi tento deň...ako oslava prvého školského dňa...Úsmevteraz je síce Deň ústavy, máme voľno, ale....v Čechách je to deň prvého školského dňa, len teraz to vyšlo na sobotu, tak ....spolu v pondelok ....Úsmev

balalajka, Št, 30. 08. 2018 - 06:41

Mne ten 1. september tiež chýba. Ale asi je to také nostalgické.

Add ústava - tuším sme jedným z mála štátov, ktoré jej prijatie slávia.

M.á.r.i.a, Pi, 31. 08. 2018 - 14:37

Skoro každý štát v Európe slávi svoj deň štátnisti len si ho pomenoval inak a podľa svojej histórie a vzniku. Hol Slovensko je "mladé" tak asi preto ten názov. A veľa cirkevných sviatkov nemáme ako v iných štátoch napr. 15.8. aj to je podľa zvyklostí cirkvi toho ktorého národa. V Nemecku majú sviatky aj v oblastiach iné ....

balalajka, Št, 30. 08. 2018 - 07:15

Tak ale my máme aj deň vzniku aj deň ústavy Úsmev. Deň vzniku štátu OK podľa mňa.

Mne je len smiešne občas vysvetľovať niekomu zo zahraničia, aký máme sviatok. Sa tak dívajú - "hmmm, vy ste veľmi silne katolícka krajina ... ani sme netušili", "hmmm ... je dobré že ste tak národostne hrdí" ... mno ... ja mám skôr dojem, že ani nie.

 

M.á.r.i.a, Št, 30. 08. 2018 - 07:27

Asi ten Deň vzniku SR je zámerne na 1.1. tak či tak je to voľný deň Úsmev. Ale áno máme veľa cirkevných sviatkov no v iných štátok majú len cirkevné sviatky....tým netvrdím, že som za všetky tie sviatky. Myslím, že sa to celkom nedá porovnávať, každý štát -národ si uctieva to svoje dôležité. Naši "zákonodarci" si uctili tieto čo máme Chichocem sa

Pepka, Pi, 31. 08. 2018 - 23:55
To naozaj je na Slovensku až 15 štátnych sviatkov?
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama