reklama

Cestovanie s navigáciou

dasa_ , 03. 09. 2018 - 08:10

reklama

Priznám sa, o kúpe navigácie sme nikdy neuvažovali. Síce chodíme autom dosť často, ale vždy sme sa spoliehali hlavne na mapy. Jasne, občas bol problém, ale vždy sme to nejak našli. Niekedy to celkom dlho trvalo, ale dalo. Teda, máme aj pár šialených zážitkov, ale aspoň je na čo spomínať. Vlastne, raz sme si navigáciu požičali. Išli sme autom do Litvy. Ale vlastne nám bola na dve veci. Najťažší úsek cesty - prejazd Waršavou sa podľa nej nedal ísť. A Litva na mape navigácie nebola vôbec. Len je to už 10 rokov späť a tak doba pokročila.

Dokonca tak, že už aj ja, večný odporca dotykového mobilu som sa nechala ukecať. Dokonca tam mám stiahnuté mapy zadarmo. (Lebo keď tak rozmýšľam, tak navigáciu sme nemali hlavne preto, lebo mi bolo ľúto peňazí PohodaPohoda.)

 

No a zrazu sa mi tá navigácia zapáčila. Lebo v spojení s dátami dokázala sledovať premávku, okamžite bolo vidieť, kde je problém v premávke, kde sa spomalilo, kde je zápcha. Dokonca, keď bola zápcha príliš veľká (hovorila o nej aj signalizácia na diaaľnici), tak nás poslala dole z dialnice a my sme sa do cieľa bezpečne dostali po starých cestách. Kde bolo pár áut. Zábavné bolo sledovať, ktoré autá poslúchajú rovnakú navigáciu, ako my. Totižto, na jednom mieste bolo značenie tak nejasné, že sme sa pomýlili. Nič to, obrátime sa. A nasledujúce tri autá za nami sa obracali na presne rovnakom mieste.

Fascinuje ma, že pred pár mesiacmi som išla so synom a na jednom mieste v čechách sa vyskytol problém. Pohľadal obchádzku. Išli sme kade nám radila, ale navigácia nevedela, že tam ráno umiestnili značku slepá ulica. Otočili sme sa. Za nami sa otočili ešte dve autá a v tom  momente navigácia vyhodnotila, že je tam problém a hneď ponúkla iné riešenie. A pôvodnú obchádzku zablokovala.

 

Je pravda, že vždy by som sa na navigáciu nespoliehala. Ani nie preto, že by som neverila, ale skôr kvôli tomu, že sledovanie cesty je celkom dobré mentálne cvičenie. Obzvlášť, keď na niektorých miestach je podľa mňa to značenie hodne odfláknuté.

Na druhej strane je fascinujúce sledovať, ako sa komunikácia mení. Chodíme na dovolenku 16 rokov na rovnaké miesto. A tie prvé roky bol problém aj domov zavolať. Lebo z niektorých telefónov sa dalo volať, na niektoré sa dalo iba dovolať.... Kopec kombinácie a ceny závratné. Dnes môžeme sledovať všewtko, ako keby sme ani päty z domu nevytiahli. Keď chceme. Alebo môžeme proste vypnúť tlačidlo a užiť si život off line.


reklama


reklama

Kamila, Po, 03. 09. 2018 - 09:05

Navigácia, aj u nás rezonuje. Takú tu prenosnú sme mali dávnejšie, celkom sa osvedčila, tuším sme s ňou na Morave a dvakrát v Rakúsku boli. Na Morave nás po takých poľných cestách poposielala ... Úsmev

Posledné dva roky drahý rozchodil navigáciu v mobile, relatívne v pohode. Nachystal si ju aj pre Dánsko minulý roka  Holandsko tieto prázdniny. Našťastie auta čo sme si požičali mali zabudované navigácie, možnosť prepnúť do češtiny ..., ale asi podobná ako opisuješ ty svoju. Upozorňuje na zápchy, prácu na ceste, radary či čo, tiež nás stiahla z dialnice pri zápche...

Čo ma však najviac fascinovalo bolo navigácia zjazdov a nájazdov medzi dialnicami a rýchlostnými cestami. Hlavne v Holandsku, tak sme snáď na jednej ceste neboli dlhšie ako 15 km. A na navigácii krásne svietilo, v ktorom z piatich, šiestich pruhov máme byť, aby sme sa neskôr správne zaradili. Ako na dialniciach som ako spolunavigátor skvele fungovala. V mestách som už naháňala deti, bo prejsť zrazu z 3 km, na 300 m a či už teraz abo o ulicu ďalej ....

balalajka, Po, 03. 09. 2018 - 12:24

S navigáciou či bez, ja viem zablúdiť aj tak. Skvelé zážitky sú z toho potom ... časom, hlavne keď opadnú emócie z poblúdenia.

Najvtipnejšiu navigáciu sme mali v Belgicku. Tam sme nevedeli prestaviť jazyk. Tak sme len kukali mapu, čo ukazovala a potom sme si ju dali nastaviť na angličtinu až neviem kde. Začínali sme cestu prudko nadránom cca 3-4 hodiny po polnoci a to ma veru nenapadlo pýtať na pumpe, nech mi tam prestavia jazyk. Hlavne preto, lebo bola zabudovaná v palubnej doske a vyzeralo by to, že personál stanice chceme uniesť. Ale cestu späť sme zvládali už super.

Takú neaktualizovanú navigáciu - to sme mali humor v Taliansku. Bol nejaký kruhový objazd a jednu výbočku urobili slepou - čo slepou - ono to končilo v nejakej navezenej hline a navigácia nás tam slepo posielala.

Inak z tej cesty mám super spomienky - tiež pre hustú premávku nás poslala cez nejaké rozkošné dedinky. Bolo to malebné a veľkolepé výhľady, nuž len my sme mali dve otrávené decká vzadu a človek by si to aj užíval, keby to nebolo "už tam budemeee?" každú chvíľu a my sme nemali ani páru, či dobrým smerom ideme.

A navigácia trikrát áno - máme, používame a je na nezaplatenie hlavne pre tú orientáciu o premávke a v Nemecku pre tie ich nadjazdy a mnohoprúdy, kedy hlavne v noci sa rýchlo dá človek vytlačiť a nevšimne výjazd.

Napriek tomu, ja zvyčajne sledujem cestu ešte aj podľa značenia na ceste a kontrolujem tú našu navigáciu Chichocem sa

dasa_, Po, 03. 09. 2018 - 12:46

Si mi pripomenula, pred rokmi sme išli autom vpodstate do Milána. Navigácie boli ešte v plienkach, tak bratranec nakreslil mapu. Len tak, na kus papiera.

Dnes sa uz z toho smejem, ale nebolo mi všetko jedno, 4 pruhy, ty sa musíš v správnom okamžiku odpojiť a na tabule nevidíš, lebo dva pruhy kamionov.

Dorazili sme a bratranec sa vtipne pýta, či sme to dali podľa tej mapy, čo nam nakreslil a poslal. Lebo že on by to podľa nej nedal Veľký úsmevVeľký úsmev

Pepka, Po, 03. 09. 2018 - 22:39
Bez navigacie (GPS ) ani krok, u nás je všetko perfektne vyznačené, takže ak ss niekde pomylis tak Ti hned calculate inu možnú cestu, ale na druhej strane su cesty lepšie označené, nie je veľa značiek ale treba veľa čítať, všetko je písané, zo začiatku ma to hnevalo ale to je všetko otázka praxi v soferovani
kefara, Ut, 04. 09. 2018 - 13:28

My toť túto sobotu ... síce iba k Nitre, ale cesta neznáma ...nuž sme navigáciu zapli. 

Stihla som prerozprávať sestrinu story, ako cestou do Maďarska vďaka navigácii v kukuričnom poli skončili ...Chichocem sa keď po chvíli, v kritickom bode udrel blesk, zaznel hrom a prišiel lejaaaak nevídaný ... navigácia zblbla, ale to sme ešte netušili a ... áno, skončili sme na poľnej ceste medzi kukuricou Váľam sa od smiechu po podlahe Veľký úsmev Pohoda

Amalka, St, 05. 09. 2018 - 09:29

chodím bez, čítam tabule a riadim sa heslom, že domov sa vždy trafí :-) v BB sa zaručnene strácame aj s kamoškou - dve navigácie na kolenách, totálne stratené a z rádia Jarek Nohavica - kam sme se poděli, kam sme se to poděli... Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheAle motám sa zväčša len po SR a používam živú navigáciu - kamoš Martin, profi šofér s viac ako 20 ročnou praxou. Maťkoooo som tam a tam, čo mám robiť? On mi sfleku povie kadiaľ mám ísť. Neskutočná opora ♥ No a pokiaľ idem do neznámeho kraja, zvyknem si cestu pozrieť v počítači cez google maps, reálne zobrazenie kritických miest kde by som mohla zle odbočiť, potom keď sa tadiaľ veziem, tak už viem. No a trasa sa dá odoslať do mobilu. Zbožňujem hlášku - výpadok signálu GPS, intuícia je tiež zaujímavá záležitosť! Často ma prepadne pocit - ideš zle! Tento ma nikdy nesklamal. 

dasa_, St, 05. 09. 2018 - 09:32

keď tak nad tým rozmýšľam, ja som sa už stratila autom vo všetkých krajským mestách  Teda tuším s výnimkou Prešova, lebo tam som nikdy cielene nešla. Asi najvyšší čas to napraviť ÚsmevVeľký úsmevVeľký úsmev

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama