reklama

Obedy zadarmo

Pridal/a balalajka dňa 12. 10. 2018 - 14:44

reklama

Tento týždeň na rodičovskom padla veta:

„Vydržte. Od  1.1. budú mať obedy zadarmo.“

Ako sme sa k tomu dostali?

Naše školu finišujúce detičky totiž majú dosť hodín. Aj osem v jeden deň. No teda hodín. Posledné dve sú cviká, ktoré ich majú pripraviť na monitory. Však nech dobre napíšu monitory, nech prijímačky robiť nemusia. Ofukujeme, pomáhame. A čo?! Cviká sú nepovinné – tie koťuhy si to nejak zistili, napriek tomu, že ani rodičia, ani učitelia sme im to nehovorili a pri osobnej konfrontácií hlavne voči rodičom, čo ja viem, tvrdíme, že keď to je raz v rozvrhu, tak tam chodiť musí  .... ale  ... ale aj tak niektorí na to zvysoka kašlú. A samozrejme majú dôvody prečo tam nechodia. Jeden z dôvodov je aj to, že do 15,30 v škole o hlade sedieť predsa nebudú. Tak preto sme začali spomínať obedy. A to, že by mali byť pre predškolákov a školákov od Nového roku  zadarmo.

Lenže! Práve tu ani nejde o finančnú záležitosť. Aspoň podľa toho, o koho sa jednalo. Tam je skôr problém ten, že nechutí. Aj moji chodia občas hladní ako vlci, občas ako zisťujem obed vynechajú. Ešte sú takí podarení a sa nabonzujú medzi sebou, alebo prerieknu. Nuž, obchod oproti škole ... suché rožky zatiaľ vždy vyšli z vreckového.

Priznávam – rozmaznali sme ich. Varí sa to, čo ľúbia. Žiadne pľúcka na smotane, žiadne restované pečienky. Strúčková omáčka? No dobre, inú uvarím. A tak vyberajú. Je pravda, že od mojich školských čias nejaký ten čas uplynul a aj tá stravovacia jednotka a jej zloženie sa teda riadne zmenili. My sme omdlievali pri párkoch a hrachovej kaši ... oni odnášajú lososa aj jahodové guľky so strúhankou. Jedlá ako ázijská panvica či špagety bolognese v ich veku som v škole veru nejedla. O bulgure či kuskuse s hrozienkami ani nechyrovala. Občas hodím do Googlu názov z jedálneho lístku, aby som aspoň matne mala predstavu, čo to tie moje deti dnes jedli - či to sladkô či slanô. Len mám dojem, že decká preferujú hlavne to, čo poznajú z domu.

A tak odnášajú a myslím, že aj budú odnášať po Novom roku. Je im jedno, či za obed zaplatia rodičia a či štát. Aj som uvažovala, že ich odhlásim, ale tak 3 krát do týždňa majú "perfektný obed dnes bol mami, fakt!".

Ako, mňa tých 2*24€ do rodinného rozpočtu by teda potešilo, keby pribudlo, resp. neodbudlo. Ale za akú cenu? Kto to všetko navarí? A kam sa to podeje, ak bude takto odnášať všetky tie lososy tých 50% detí z druhého stupňa, ktoré podľa štatistík nechodia na obed?  Nie je to škoda - jedla, penez, roboty, snahy, energie?

Dobre bude, že vzniknú nové pracovné príležitosti.

No ale za akú cenu? Zas budeme produkovať niečo, čo nespotrebujeme?


reklama

reklama

M.á.r.i.a, Pi, 12. 10. 2018 - 16:46
A kde vzniknú tie pracovné miesta??? Ako roztlačia kuchyne, jedálne... či stihnú do nového roku pristaviť ??? Populistický nápad, ktorý viac uškodí ako prospeje.
Mentula, Pi, 12. 10. 2018 - 20:06

napad je to sice populisticky, ale skolske jedalne musia byt zo zakona stale pripravene na 100 % ziakov

M.á.r.i.a, Pi, 12. 10. 2018 - 20:16

O čom píšeš ? To ktorý zákon o tom hovorí ? Predsa nikdy sa nestravoval plný počet žiakov z rôznych dôvodov napr. zdravotných. Tak nech tie peniaze najprv dajú školám na rozšírenie jedální, zabezpečení personálu a prevádzkových nákladov a nie to nechať na samosprávy. Len vymyslieť a nedomyslieť... ale ťažká téma na diskusiu, každý máme iný názor a z iného uhla pohľadu.

Mentula, Pi, 12. 10. 2018 - 20:54

Suhlasim, nedomyslene, populisticke a hodene na doriesenie samospravam. Ani po 1.1.2019 sa nebude stravovat 100 % ziakov, ale aj tak je povinnost byt pripraveni na 100 %.

balalajka, Po, 15. 10. 2018 - 06:37

No veď tu nejde len o kuchynský personál. Už len agenda bude vyžadovať viac ľudí, zásobovanie, bude treba viac toho riadu, potravín, likvidovanie odpadu. Proste niekde sa tí ľudia budú musieť doplniť. Kam ich dajú neviem, odkiaľ ich vezmú tiež neviem, lebo napr. u nás do školy pokiaľ viem, je nonstop požiadavka na kuchára resp. pomocnú silu do kuchyne. Žiaľ stredné školy síce produkujú kuchárov, ale tí radšej idú do súkromnej sféry. Plat ako som bola informovaná v súkromnej je niekde okolo 1000€ v čistom. V školskej kuchyni vraj dostanú niečo cez polovicu. Takže sa nečudujem, že sa nikto o tie miesta netrhá, prípadne ako je písané nižšie, pracujú tam ženy po 50tke (teda veková skupina, ktorá sa už tak rýchlo nezamestná - hovorme si čo chceme, 20tnik zbalí saky paky a poďho do Rakúska na zjazdovku šnicle smažiť za oveľa vyšší plat. Slovenské školstvo je pre nich neatraktívne.)

lienka, Pi, 12. 10. 2018 - 19:34

ja si hlavne myslim, ze deti si uz vobec nebudu jedlo vazit

dasa_, Pi, 12. 10. 2018 - 20:41

a nariadime aj žiakom, že to budú musieť povinne jesť?

 

balalajka, Po, 15. 10. 2018 - 06:22

Veľký úsmevSi mi pripomenula - hádam som mohla byť na prvom stupni, keď chodila ponad nás na obede súdružka učiteľka a dozerala, že ten obed CELÝ zjeme. Ja problém väčšinou nemala Hambím sa. A potom sa to zvrtlo po revolúcií a zmenila sa veta "To mäso musíš zjesť!" na " To mäsko nebudeš? Vezmem si ho pre psíka." Neviem, či za to mohol pes, či kto, keď sa zmenil tak prístup. A neviem si predstaviť, ako v našom liberálnom svete by sme vôbec sa dožadovali toho, aby niekto len CHODIL na tie obedy.

dan-cula, So, 13. 10. 2018 - 09:10

odporúčam exkurziu rodičov do kuchýň!a ešte nech si každý skusi odpracovať v takej velkej kuchyni aspon 2-3dni!!nie všetky kuchyne sú moderne vybavené,robia tam viac ženy po 50-tke a ten plat!hovadina na entú..nech zdvihnú príspevky pre rodičov!to by bolo rozumnejšie!alebo ked to nebudú deti jesť bude tam jeden platený uradník z ministerstva ktorý na to dohliadne aby to pojedli či bude chovať z odpadu svińu?

ja už mám velké deti ,v kuchyni som nerobila ALE pracovisko som mala hned vedla školskej kuchyne tak s tými ženami som bývala v kontakte...a videla som viac ako nejeden rodič!

M.á.r.i.a, So, 13. 10. 2018 - 09:28
Tú exkurziu treba doporučiť tým čo to vymysleli. Nemajú vôbec prehľad ako to v školských jedálňach vyzerá.
dasa_, So, 13. 10. 2018 - 09:36

Nehľadiac na to, že odpad sa už nesmie skrmovať. Ten musí byť likvidovaný špeciálnymi firmami. Myslím, že ani nedokážeme povedať, čo všetko to ovplyvní. A tu nejde o snahu ľudí. Tu ide v prvom rade o financie.

balalajka, Po, 15. 10. 2018 - 06:13

PrekvapeniePrekvapeniePrekvapenie

Vážne sa nesmie už skrmovať? A ja som mala predstavu, že teraz pôjde bravčové rapídne dolu. To je hlúposť. My sme tak bohatí či sprostí, že ešte aj odpad, ako sa roky rokúce s ním kŕmili prasatá likvidujeme inak a im dáme žrať čo? Granule?

balalajka, Po, 15. 10. 2018 - 06:18

No veď toto - ťažká a zdĺhavá práca na ktorej konci je popapravné jedlo. Nie preto, že je to zlé. Ale preto, lebo deti také nejedia, neľúbia. A keď si predstavím, že sa bude také produkovať napr. raz toľko len preto, lebo niekto príjme zákon ....

 

Kamila, Ne, 14. 10. 2018 - 21:50
Okrem toho, ze to je len dalsii populisticky krok pred dalsimi ani neviem ktorymi volbami, ktory aj tak pojde len z nasich dani.... A ako k tomu pridu deti s dietami a je ich stale viac a viac..., moja s histaminovou dietou, nema sancu jest v skolskej jedalni...
balalajka, Po, 15. 10. 2018 - 06:10

Ak som to dobre pochopila, tak takým deťom ktorým nie je možné zabezpečiť špeciálnu diétu, by sa mala poskytnúť hotovosť. Čo by nebolo zas také zlé. Napríklad vy by ste z toho aspoň mali niečo zmysluplné. Peniaze použiješ na obed, ktorý ti Tinka akceptuje dietologicky aj chuťovo.

adris, Po, 15. 10. 2018 - 07:20

Na zamyslenie je aj kvalita jedál. Viem o ZŠ jedálni kde je to s tou kvalitou úbohé. Polievky ako z jednej handričky vyvarené, cestoviny rozvarené, chuť nemastná - neslaná, pomázanka z pretlaku a masla a pod. Deti to nechcú jesť. Zlú kvalitu potvrdili aj učiteľky, ktoré sa tam stravujú. Občas je to fakt ťažko požívateľné. Už teraz sa tam mnoho detí odmieta stravovať a tie, ktoré sa stravujú odnášajú  aj celé porcie. Obrovské plytvanie potravinami a keď sa to nesmie skrmovať... Tie firmy, čo majú za úlohu likvidovať zbytky za to dostávajú peniaze od samospráv, či od štátu? Konkrétne na tejto jedálni by si prišli možno na peknú sumu. Verím aj tomu, že takýchto je po Slovensku viac. Celé zle a na zamyslenie. Bohužiaľ strava zadarmo to nevyrieši. Myslím, že nielen deti si nebudú vážiť jedlo, ale aj ľudia, čo ho takto pripravujú.

balalajka, St, 17. 10. 2018 - 07:33

Tak aktualizácia podľa toho, čo som sa dozvedela. Nákup potrebného - stoly, taniere a spol by malo financovať u nás mesto. Celkovo Trenčín narátal vraj 13 pracovných miest, ktoré by bolo treba obsadiť. Na našej škole by išlo o cca 90 detí, ktoré momentálne na obedy nechodia.

Padli otázky ohľade špeciálnych diét - napr. Trenčín takéto obedy zabezpečiť vie (hygienické a neviem aké podmienky). Z jedného miesta by sa potom obedy vozili a vydávali do jednotlivých miest - škôl. Tam ale treba zabezpečiť zas extra vydávací priestor, aby jedlo neprišlo do styku s nedietnou stravou. Ak mesto - obec (netuším kto) toto nevie zabezpečiť, tak vtedy by mali dostať rodičia od štátu to 1,20€ na deň. A treba na to papier od doktora - potvrdenú diagnózu.

Inak sranda - všetci zúčastnení rodičia diskusie sa k tomu stavajú znechutene a skepticky. Radšej by sme tie peniaze videli niekde inde.

adus, Št, 18. 10. 2018 - 12:32

No, mňa sa toto síce už (alebo ešte, ak by som brala do úvahy vnuka) netýka, a neviem, ako to funguje v iných školách a iných mestách, ale my sme napríklad mali možnosť prihlásiť dieťa na stravu aj len v určité dni v týždni - takže keď už boli na druhom stupni (na prvom stupni som im absolútne nedala na výber), tak na obedy chodili iba v tie dni, keď mali dlho vyučko ... nesúvisí to síce možno priamo s témou obedov zadarmo, ale určite s tým, prečo deti nechodia na obedy - častokrát je pre ne lepšie rýchlo z tej školy vypadnúť a najesť sa doma ... a obed v menze si dať, iba pri dlhom dni

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama