reklama

Medzinárodný deň stromov

Pridal/a Dzeny dňa 19. 10. 2018 - 10:54

reklama

Každý deň je svetový alebo medzinárodný deň niečoho. Zajtra 20. októbra bude medzinárodný deň stromov. Tak som sa pri tejto príležitosti zamyslela a nemala som to robiť, lebo som sa zas len zavzdušnila nad kauzami ako lykožrút v Tatrách, výruby s chránených oblastiach, besná zástavba na každom voľnom kúsku tejto Zeme.

A nemusím chodiť až do Tatier alebo Amazonského pralesa, stačí že pred pár mesiacmi vyrúbali môj obľúbený strom v parku a zostalo z neho len toto. 

Vraj bol chorý. Mne sa zdal fit, ale nie som dendrológ, takže som to prijala ako informáciu, ktorú si nemám ako overiť, len jej uveriť. Len mi bolo ľúto, lebo zmizol pekný strom a s ním aj príjemný tieň. Tak som sa s ním rozlúčila (aj slzu som vtedy vyronila) a dnes som si naň zas spomenula, lebo aj on má svoj deň, aj keď sa ho nedožil.

Chápem, sú situácie, kedy strom musí dole, lebo je chorý, ohrozuje ľudí a podobne, takže to berte len ako tichú spomienku na môj obľúbený strom. Stromov, ku ktorým mám špeciálny emocionálny vzťah je veľa, keby som to mala oplakávať každý, ktorý sa dnešku nedožil, tak ani neskončím:) 

Aj vy máte svoje obľúbené stromy? Alebo som jediná s touto poruchou?:)


reklama

reklama

dan-cula, Pi, 19. 10. 2018 - 12:41

nielen stromy ale celé doliny...a všetko sa to rúbe,píli..denne vidím tie kamiony s drevom-dávno sme to prestali rátať.

všetko je to choré-zmýšlanie ľudí,vidina mamonu..

stačí sa pozrieť na majetky ľudí ktorí robia s drevom ale nie tí čo pília ale rôzny "lesníci"a hlavne "vedúci " z drevoskladov.

mám prejdené takmer celé Slovensko no doslova mn bolí srdce ked vidím tie holoruby..

a v mestách čo by si mali vážiť každý jeden strom oni pília...pokus o záchranu takmer žiadny.SmútokSmútok

Dzeny, Pi, 19. 10. 2018 - 20:17
Je to des. Akurát som pozerala správy, 11 lesníkov prehovorilo o pomeroch v Štátnych lesoch, napojení vedenia na oligarchov... Tí chlapi si to snáď načasovali takto naschvál;) Vraj to vyšetria. Tak som zvedavá.
balalajka, Pi, 19. 10. 2018 - 14:21

Viem, že existujú ľudia, ktorí majú stromy radšej ako ja. Mám ich rada, ale priväzovať sa o ne nebudem. Nie je mi jedno ich výrub, aj si pofrflem, ale neviem poriadne čo mám robiť, aby to tak s tým výrubom nebolo . Som v tom bezradná.

Chceme na záhrade zasadiť stromy - ja chcem jablone, hrušku, slivku, aj čerešňu. Ale poviem ti, že veľmi veľmi uvažujem, kam ich dám. Strom nie je pes. Toho neposunieš, ak nemá búdu na mieste, kde si po čase ju potrebuješ mať. Keď sadíš, sadíš maličký stromček a tak, si často neuvedomuješ, že bude raz zavadzať. Keď sme bývali na byte, tak nám stromy poškodzovali balkón. Tak museli preč, lebo balkón padal a ak by sme dali preč balkón, tak o rok by sme museli asi dať preč okno.

Teraz si mi dala nápad na kvetináčový vianočný stromček. Lenže, kam s ním, aby som nemusela o 5 rokov dávať dolu strom, lebo mi prelieza popod plot a vyťahuje ho zo zeme? Idem sa zamýšľať, či niekam do hôr by sa dal potom časom presadiť. Možno zavediem novú tradíciu. A nebolo by hádam na škodu.

Lebo ako som nedávno čítala: " keby stromy vyrábali wifi, možno by sme ich aj viac sadili. Lenže ony vyrábajú "len" kyslík."

Dzeny, Pi, 19. 10. 2018 - 20:22
Rozmyslieť si kam zasadiť strom, to je dôležité. Mohla by som ti rozprávať;) Naši zasadili smreky. Za 40 rokov sú to obrovské ale fakt obrovské a krásne stromy. Akurát keď je víchrica, tak sa modlíme aby nás nezabili. A kvetináčový vianočný stromček je super nápad. Nemám to naštudované, ale možno keď sú v kvetináči, tak nie sú také rozpínavé;)) Prinajhoršom skončí stromček v lese a bude spokojný;)
púpavienka, So, 20. 10. 2018 - 13:50

Milujem stromy, nebudem sa k nim priväzovať lebo som s nimi naveky spojená. Nemám rada v záhrade ihličňany či iné stromy z lesa, v záhrade mám množstvo ovocných stromov, ja zase nemusím trávniky.

Sestra kúpila dom s veľkými smrekmi, išla za starostom či nechce velikánsky smrek ako vianočný stromček pre dedinu a nemusia ho doviesť, lenže ho veľmi nechcú lebo je oveľa ťažšie spíliť dom v obytnej časti ulice ako v lese, no smreky už poškodzujú múry susedného domu.

Mne odchádzaju úžasné hrušky a minulý rok som sa konečne dozvedela pravdu, prečo? - ich škodcovia prežívaju a teda bývajú v ihličňanoch, takže tuje a cyprušteky urobili svoje. Kúpila som 2 nové hrušky a teraz ked vidím ako susedovci aj z jednej aj z druhej strany vysadili tu super modernú výsadbu tuje tak aom si mohlo peniaze ušetriť, lebo hrušky odídu.

Taká je symbioza aj stromov.

Peň nevyzerá na chorý strom, ale mohol byť niečim napadnutý.

Ja som už prestala plakať nad tými akože peletkovými výrubmi a teraz ak k nám pôjdete do lesa nájdete po samopílení dreva hrôzu, bordel, konáre nechane tam dokonca aj vrchovce hrubšir. Žijem v dedine kde majú pocit že stromov bude navždy dostatok, toľko nachystaného dreva nie je vidieť nikde  v žiadnej dedine ako u nás pred každým domom. Som z chudobnejšieho kraja a už tam nie je žiadna bieda a predsa ľudia zbierajú konáre aby mali dostsatok paliva na zimu. No a tiež kúria iba mäkkým drevom alebo náletovými listnačmi. Tu neuznavajú na kúrenie vôbec mäkké drevo ale peletky z neho kupujú.

Všetko na hlavu postavené.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama