reklama

Máme problém

Pridal/a BaskaB dňa 24. 10. 2018 - 13:02
Máme problém

BaskaB


reklama

Máme v rodine problém. Veľký problém. A už nevieme, ako ďalej.

Moja sestra mala ideálnu rodinu. Skvelého manžela, dve úplne senzačné deti. Narodili sa rok po sebe. Staršia dcérka, o rok syn. Deti sa v rámci možností dobre učili, syn aj športoval, dcéra sa venovala tancu.

Teda, nebolo to celé zase úplne ideálne, žili aj so svokrou a tá dokázala mnohé pokaziť. Ako to už býva, nevesta sa jej nepáčila. Spolu to ale celé ustáli. Švagor sa postavil na stranu svojej manželky a tak rokmi sa hrany obrúsili.

Až prišiel zlom. Taký ten veľký. Syn ochorel. Veľmi vážne ochorel. Prvé prognózy lekárov boli veľmi, veľmi nepriaznivé. Okamžitá hospitalizácia a s 16 ročných chlapcom sa do nemocnice nasťahovala aj jeho mama. Vtedy ešte netušila, že to bude na dlhé mesiace.

V tom okamžiku sa samozrejme všetko sústredilo na syna. Celá rodinná komunikácia bola o ňom. Prežívali sa všetky vyšetrenia, radovalo sa doslova z každej dobrej krvinky. Z každého nového rána. A to nielen v najbližšej rodine. Zaujímalo sa aj širšie okolie. Modlili sa. Posielali energiu. Mysleli na syna. povzbudzovali matku.

A nejak pri tom všetkom zabudli doma na dcéru. V ťažkom veku. Dostala sa na vedľajšiu koľaj. Zrazu nebol dôležitý jej nový kostým na tancovanie. Nemal ju kto doviesť na tréning. Všetci nejak počítali, že veď ona je veľká, ona všetko pochopí. Naozaj nikto nemal silu a chuť riešiť takéto, z ich pohľadu banálne problémy.

Stačilo pár mesiacov. A z milého dievčaťa radujúceho sa zo života sa stalo dieťa túlajúce sa po nociach, miesto školy partia, miesto tanca cigarety a alkohol.... Dieťa, teda vlastne skoro dospelák, s ktorým sa zrazu nikto nevie baviť. A tak sa to celé len zhoršuje.

Jasne, k tomuto zlomu mohlo prísť bez ohľadu na to, čo sa stalo. Ale jak z toho von? Jedno dieťa vážne choré. Niekde na ceste k možnému vyliečeniu. A druhé dieťa, ktoré sa asi zakuklilo. Ktoré asi tiež potrebuje pomoc, ale ako na to?


reklama

reklama

lastovička, St, 24. 10. 2018 - 13:11

asi by som išla na to otvoreným rozhovorom. Povedať, že nás mrzí ako sa to vyvinulo, že všetci mali strach o jej brata a nejako si neuvedomili, že je tu aj ona, ktorá ich tiež potrebuje. Že to človeka mrzí, myslím, že to je asi pravda a začať sa jej viac venovať. Rozprávať sa , všímať si veci. Je to určite ťažké, neviem akú diagnozu má chlapec ale aby sa to nezvrtlo tak, že potom tá dcéra bude mať ešte väčší problém, možno pôjde aj o život a potom čo? Aby nebolo neskoro. Komunikovať, komunikovať a dávať na javo, že ste tu pre ňu, zobrať ju na nákupy, alebo len tak niekde na čaj, posedieť si, alebo doma počas večere sa porozprávať, príp. nájsť psychologa a poradiť sa s ním. Možno je to len také obdobie, ktoré by prišlo bez ohľadu na to, čo sa deje doma a prejde to. Ale snažila by som sa byť s ňou čo najviac a rozpávať sa čo najviac o všetkom možnom. Mám doma 17-tku s ktorou sa bavím o všetkom možnom. O niektorých veciach sa odmieta - zahrá to vždy diplomaticky do autu alebo mi povie, nerieš. Ok, beriem na vedomie aj keď veim, že sa trápi a možno by som jej vedela pomôcť ale niekedy si ľudia musie niečím prejsť aby sa spamätali a začali sa inak chovať. príp. ak sa dá, zobrať ju niekam na pár dní - nejaký welnes, možno by sa našiel niekto v rodine, s kým by mohla ísť na babskú jazdu, alebo ku kaderníčke , kozmetičke alebo na prechádzku. Treba potom vystihnúť vhodnú chvíľu a porozprávať sa. Ak vystihnem pri dcére vhodnú chvíľu, tak mi všeličo porozpráva. Nejde to vždy a všade, treba počkať, kým má náladu a je vhodný čas. Držím palce

BaskaB, St, 24. 10. 2018 - 13:23

Bez debaty, ide o život. Diagnóza je s tých najvážnejších. Takže dnes ešte nikto nevie, ako to skončí. Momentálne je len krátka návšteva z nemocnice doma. A až tá vlastne ukázala, že je problém veľký.

Rozhovor by bol fajn, len sa obávam, že k tomu už nikto nemá silu.

dasa_, St, 24. 10. 2018 - 13:27

Hmm, stačí krátky čas a všetko sa zrazu zrúca.

Tu by možno bolo aj miesto pre nejakého odborníka. Asi psychológa. Len je otázka, psychológa pre koho? Pre dcéru? Alebo skôr pre rodičov, aby si uvedomili, že majú dve deti? Možno na prvý pohšad majú nerovnaké potreby. Ale to je možno iba na prvý pohľad

 

 

Kamila, St, 24. 10. 2018 - 13:44

Aj pre rodičov, aj staršiu dcéru, ak ju tam niekto dotiahne ....

púpavienka, St, 24. 10. 2018 - 19:51

Áno

Táto rodina celá potrebuje pomoc odborníka.Objímam

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama