reklama

Krútený koláč

Pridal/a melisa dňa 26. 03. 2018 - 19:39 - Recepty melisa
Krútený koláč, Koláče, recept, melisa

reklama

Výborný koláčik:)

Ingrediencie
Cesto:
350 gramov hladká múka špeciál
4 kusov žĺtok
100 gramov maslo
25 gramov droždie
1 čajová lyžička sóda bikarbóna
1 polievková lyžica práškový cukor
150 millilitrov mlieko
  trocha soľ
Plnka:
500 gramov jemný tvaroh
3 polievkové lyžice práškový cukor
1 kus vanilkový cukor
1 polievková lyžica Zlatý klas
1 kus vajce
Ostatné:
200 gramov marhuľový lekvár
200 gramov vlašské orechy
Pena:
4 kusov bielok
150 gramov cukor krupica
1 polievková lyžica Solamyl
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Cesto: z vlažného mlieka, droždia, lyžičky cukru a trochu múky si pripravíme kvások. Múku preosejeme, pridáme zmäknuté maslo, zvyšný cukor, soľ, sódu bicarbónu, žĺtky, vzídený kvások a vypracujeme cesto, ak je husté pridáme ešte vlažné mlieko. Cesto prikryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť, asi 60 minút. 

Cesto rozdelíme na tri časti. Budeme mať tri rovnaké koláčiky. Každú časť natenko rozvaľkáme, ako na štrúdľu. Tenko potrieme lekvárom a posypeme mletými vlašskými orechami. Stáčame z dvoch strán oproti sebe ako roládu. Konce trochu preložíme, aby plnka nevytiekla. V strede necháme 4 cm medzeru, do ktorej dáme  tretinu tvarohovej plnky. Takto pripravíme aj zvyšné dve časti. 

Všetky tri koláče preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Povrch a boky koláčov potrieme dobre olejom, aby sa pri pečení nezlepili. Pečieme pri teplote 180°C 20-25 minút. Teplota a čas sú orientačné. Potom koláče vyberieme a na každý nanesieme ozdobne jednu tretinu bielkovej peny. Teplotu znížime na 150°C a zapečieme, kým sneh nechytí zlatistú farbu.

Bielková pena: bielky vyšľaháme so štipkou soli na hustú penu. Po lyžiciach zašľaháme cukor a zamiešame solamyl.

Necháme vychladnúť, pokrájame a môžeme podávať. Dobrú chuť!

Výnos
20 2
Celkový čas
1 hod, 40 minút
Čas prípravy
1 hod
Čas varenia / pečenia
40 minút

reklama


reklama

balalajka, Pi, 26. 10. 2018 - 06:39

Ten tvaroh a bielka ... bože, to musí byť skvelé. Vyskúšam.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama