reklama

Rozumiete svojim deťom?

Pridal/a balalajka dňa 26. 10. 2018 - 10:59

reklama

Ja totiž občas nie. A nejde o to, že nechápem ako sa pozerajú na svet. Oni sa pozerajú už generačne inými očami. Žiadna pani učiteľka či kaderníčka z nich nechce byť. Ani astronaut či programátor. Najbližšie k tým počítačom ešte by bolo, že chcú byť youtubermi. Moje argumenty, že jako z toho chcú vyžiť dostávajú riadne na frak, lebo to čo vidia oni je fakt pozlátko a top z tej celej masy. A tí veru nežijú zle sa zdá.

Riešiť potom výber stredoškolského vzdelania je pre nich trochu smiešna záležitosť, otázka čo ťa baví? čím by si chcel byť? kde sa vidíš o pár rokov? je nejak nepochopená ... asi tak na mňa pozerajú ako ja keď som v ich veku čítala poéziu na hodinách slovenčiny a pán učiteľ sa spýtal - "čo si myslíte, čo autor myslel?" Aj oni majú ten sklon hlavy a nepochopenie v očiach - čo tým myslíš, za x rokov? No TU. (Tu dochádza zdesenie u mňa, lebo chlapčekovia začínajú vtipy s témou najlepší je mama hotel ... a mne sa to nejak vtipné prestáva zdať, lebo o takých 5-10 rokov by to mohlo byť už aktuálne a veru ... neviem, či chcem byť takou domácou bez perspektívy refundácie starostlivosti ako je dnes trendom.

Ale tak ono je to celé tou dobou podľa mňa a ja sa zrazu začínam cítiť staro, aj keď používam skratky, na msg píšem len o 1/3 pomalšie ako oni a niektoré výrazy im ešte stále vysvetľujem ja Váľam sa od smiechu po podlahe. Technológie proste valcujú svet, ekonomiku aj moje ego.

Keď sa bavíme o športe, pohybe, životospráve, tak hrdo povedia, že nemajú problém, že nezabehnú tisícku, lebo u nich v triede ju v podstate nikto nezabehne. No však ani ja som na základke celý kilometer nezabehla, ale tak mňa to trápilo a komplexy som mala neskonalé, lebo Katka aj Peťa nielen zabehli, ale aj čas mali taký, že WAU! Potom v tom, že neprebehnete nie je nijaké hrdinstvo. Ale celkovo asi iné priority sú, lebo včera v nejakých správach som zachytila, že celkovo 3.-4. ročník, teda deti do 10 rokov majú problém hodiť a chytiť loptu. WTF Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe resp. čoooo? Ako môžu hrať vybíjanú, volejbal, prehadzovanú? No asi nehrajú. Lebo niežeby nebolo kde (to nebolo v podstate ani za mojich čias, ale nás netrápilo hrať pred domom na ulici pri zaparkovaných autách) ... lenže nie je s kým. A tak to, čo kedysi fakt bolo mne pomaly za tragédiu, dnes sa stáva banalita a absolútne nepodstatná vec.

No a nudím sa ... to už vôbec tomu jazyku mojich detí nerozumiem. Viem pochopiť, že xyz vecí sa mi nechce, ale nudím sa, tomu nechápem.

A tak sa občas pristihnem, že nerozumiem mojim deťom. Lenže ono to tak asi nejak má aj byť, aby boli trochu nepochopené a ja som asi musela tiež dorásť do veku, kedy som nechápaná.

Nuž - kráľovná je mŕtva Veľký úsmev ... už som neni tá, čo vie všetko, všetkému rozumie vo svetí mojich "chlapčekov". Ale svet sa hýbe, nestagnuje. Snáď to niekam speje. Vyplazený jazyk


reklama

reklama

dasa_, Pi, 26. 10. 2018 - 11:49

O tom, že niekto chce byť youtuber, to som už počula. Síce nie u nás doma, ale v blízkom okolí. Po pravde, na toto ja vždy poviem, že super, hneď začni. Máš mobil, rozbehni sa. Nevadí, že máš iba 12. Čo sa za mladi naučíš .... Ja som veľmi, veľmi šťastná, keď niekoho počujem, že má jasno v tom, čo chce byť. A dala by som čokoľvek, aby som ho v tom podporila.

Čo sa týka školy, u nás to je jednoduchšie v tom, že odbor je jasný, nie je o čom. Skôr sa vyberá miesto, kde.

A keď sa pozriem po okolí, nielen najbližšom, tak je len veľmi málo ľudí, čo pracuje v povolaní, ktoré vyštudovalo. Ja osobne školu do istej miery považujem za miesto, kde sa rozširujú obzory, nadväzujú celoživotné kontakty.

Jasne, je pár oborov, kde sa bez príslušných pečiatok nepohneš. Ale inak ....

 

Mmch, viete aké slová u nás zaznievajú najčastejšie? Mama, nerieš..... A ja si zvykám, že je fakt už svojprávna osoba, ktorá už rozhoduje o sebe sama. Jasne, vždy ma poteší, keď zistím, že aspon okrajovo sa riadil našimi radami. Ale viem, že keď pojde podľa svojho, tak to je v poriadku. Tak to má byť.

Dzeny, Pi, 26. 10. 2018 - 14:22

Ja som niekedy rada, že nemusím toto riešiť, stačí mi to sprostredkovane od sestry a jej pubertiačky. Tam síce pohyb nie je problém, slečna je etablovaný športovec na celoslovenskej úrovni, ale inak je to rovnaké. Instagram, youtuberi, svet gombička, celé zle. 

Ale iné mi zarezonovalo pri čítaní. Ja som tiež v športe nevynikala, ale ako píšeš, trápilo ma to. Hlavne behanie bol problém. Do výšky som síce poskočila ako capko, ale do diaľky to bola bieda, guľu som si hodila akurát tak po nohy, výmyk na hrazde som síce urobila, ale na tyč som sa vyšplhala iba raz v živote. A trápila som sa tým veľmi. Lebo väčšina v triede tieto problémy nemala. Niekde som čítala rozhovor s nejakým odborníkom na telovýchovu, že dnešné aktívne športujúce deti sú na tom tak, ako boli priemerné deti pred 30 rokmi. Zrejme nemal na mysli mňa:D 

Teta učí na základke a jeden rok učila aj telesnú, naschvál si to vybrala, že sa trochu s deťmi pohýbe. A čo sa stalo? Bola zhrozená. Zistila, že väčšina detí nevie hodiť loptu, urobiť kotúľ, preskočiť lavičku... Jednoducho, to čo bolo pre jej deti normálne a nemuseli sa to učiť, je pre terajšie deti na úrovni špeciálnych schopností. Nerozumiem tomu.

púpavienka, Pi, 26. 10. 2018 - 16:56

Ja som sa môjho vnuka ôsmaka opýtala čím chce byť a teda tak ako už pár rokov odpovie no ja neviem čím chcem byť.

Nakoľko je stále v mobile tak už nie je počuť ani to že sa nudí.

Moje dcéry sú v tvojom veku a tiež som im občas nerozumela alebo rozumela lebo ja som si vždy pamätala na moje výstrelky v tom veku, no ako mame mi to malo prekážať.

Kristián bol iné kafe, on potreboval stále niečo robiť, čokoľvek - on dokazal nakoniec znudiť všetkých naokolo svojim NUDIM SA. Aj film iba vtedy sa pri ňom nenudil ak ho nesmierne zaujal.

Možno všetko veľmi urychľoval, lebo mal vymedzený čas a tak sme lozili po horách či hrali sa bláznivé hry, spoznavali kvetinky či huby, chodili s batohom knih na turistiku a na celé dni aj s proviantom.

Kamila, Pi, 26. 10. 2018 - 22:23

Joj deti, ano iná doba, tri mám kus staršie ako tvoje. Som zrejme nadmieru chápavá, či tolerantná matka, neviem či je to dobré ...  Decká našli svoje sny a predstavy o budúcom povolaní, ale až na strednej a miestami ozaj veeeľmi naokoloa. A tak obaja synátori pracujú na tom aby mohli tvoriť počítačové hry. Jeden to študuje na výške, doslovne game dizajn, vymýšľanie hier a zázemie ich tvorby, ale čo už s tvorivou dušou, s ďalším kvantom daností ... Starší, začal ako programátor bez výšky, strata času a teraz sa dovzdeláva, na takom špeci intenzívnom 5 mesačnom štúdiu, aby mohol programovať hry. Dcéra skončila na výške taký špeci odbor, ako Dátová analýza, ale tiež mala široký záber a vyšpecifikovala sa až na výške ... Takže ono to chce všeto asi čas. Najmladšia, zatiaľ smeruje na školu úžitkového umenia, ale jej danosti sú špecifické, ale tých odborov je tam viac ... takže tak, rozprávam s nimi, keď sa dá, ale zas užz sa menej vidíme, vnímam mnohé ... a zistila som, že nic sa nedá urýchliť, všetko chce svoj čas. Na svojich deťoch obdivujem, že si idú za svojimi snami, aj keď nie vždy jednoduchými cestami ...

margesimpson, Po, 29. 10. 2018 - 09:56

Juuu, to je super, presne ako u nás. Kde študuje syn game design? Môj sa tak špecifikuje už dlho, niekoľko hier už spravil a baví ho všetko okolo toho, od programovania, cez komponovanie podkladové hudby až po samotný dizajn a "kreslenie". Vlastne aj preto išiel na strednú do Azie, aby spoznal vychodnu game kultúru. No a teraz konci a vyberá výšku. Nevie ci skôr programovať, alebo čisto dizajn, ale tentokrát niekde zapadnejsie. Preto sa pytam, že s akou školou mate skúsenosti. No a tvoja dcéra si vybrala super odbor. Trochu som sa okolo toho pomotala aj ja aj manžel, data mining, data warehouse, odhaľovanie podvodov, veľmi zaujimave odvetvie. Niekedy nám také veci z dat naskakali, že by sa o tom dala kniha napísať Váľam sa od smiechu po podlahe. A v dnešnej dobe masívneho zberu dát je práve najvzácnejšie vedieť z toho nejaké rozumne (predajne) veci vytiahnuť. Však len keď si vezmeš, koľko dat získava trebárs taka navigácia... 

Kamila, Po, 29. 10. 2018 - 23:38

Takže máš tiež tvorivú dušu. Moji dvaja až na to kreslenie, jeden viac programovanie, druhý game dizajn,   a asi najradšej by sa hudbou zaoberali Chichocem saVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlahe Mladší si vyberal z troch vysokých škôl so zameraním na tvorbu hier v Holandsku, štúdium je v angličtine. Aj v Mníchove je tá možnosť, tuším tiež štúdium v anglickom jazyku, len užší výber. Môjho zaujala University of Applied Sciences v Brede. Má za sebou prvých pár týždňov a je to vééééľmi praktické, zatial je spokojný. Dátová Analýza je bez debaty odbor budúcnosti, len ešte sa ťažšie hľadá vrámci odboru práca ...

margesimpson, St, 31. 10. 2018 - 09:33

Jeziiiiis, to je sranda! Asi 3 školy bude posielať prihlášky do Holandska! Tak sa možno aj stretnú. Musím zistiť, ktoré to sú. Evidujem niečo v amsterdame, ale ďalšie neviem. Holandsko sa mu páči. Potom ma ešte Anglicko, Škótsko a USA. Tak hádam dačo vyjde. No a čo sa týka práce v oblasti dátových analýz, je to práve naopak. DWH ckari sú dosť ziadani, určite nebude mať najmenší problém.

PS: Neda sa mi vobec z mobilu tu pisat prispevky. vzdy to vyhodi nejaky error. dost na ...

Kamila, St, 31. 10. 2018 - 10:08

Uvidíme, či sa stretnú. Chichocem sa Náš na školu v Amsterdame nenarazil .... , s Holandskom je spokojný, minimálne to školné je tu oveľa schodnejšie, ako Anglicko, nedajbože USA, ale tuším Škótsko má nižšie. Ak by mal záujem o info o štúdiu v Brede, ozvi sa na FB.

Viem, že Dátová analýza je odborom budúcnosti, len ešte nie u nás na východe, keď tak hľadajú seniorov, takže sa dcéra ťahá za prácou celkom neplánovane na Moravu.

Nemáme stopercentné to pridávanaie komentárov cez mobily, pracujeme na prestavbe stránok, len je to na dlho, len mne chyby zatial nehlásilo ...

 

balalajka, St, 31. 10. 2018 - 10:17

Mne z mobilu sa dá v pohode. Na art mamu dokonca aj fotky v pohode vkladám. Problém jedine ksichtíky mi robia.

dolcevita, So, 27. 10. 2018 - 23:19

Ahojte, ja som si strednu vybrala dobre aj ma prijali ale som nezvladla prechod na internát v tej dobe, tak som prestupila na strednu skolu aby som bola doma v znamom prostredí, z tej školy nemam ziadne zrucnosti ani vzdelanie, kedze bola odborná technicka a ja skor humanitny typ. Je mi to velmi luto inak a chyba mi poriadne vzdelanie vysku som nedokoncila. Aj ked som mala 15, bola som blbá, rodicia zrejme si neuvedomili co to prinesie, no co uz stalo sa. Prosim vas nespravte taku istu chybu u vasich potomkov. Aj moja sesternica dala dcerku na chemicku v dobrej voli, a ona ju nedokoncila,uz v polke bolo vidno ze ma s nou problemy. Tak robi casnicku ako aj ja som robila a skor ide o to ze aj ked dieta nebude pracovat v tom odbore co studovalo, ale bude mat aspon nieco jemu blizke co sedi na jeho typ osobnosti, alebo potrebne co moze rozvinut, no neviem sa vyjadrit dobre ale nech ho to aspon scasti naplna, ci moze sa mu zist v praktickom zivote nech napokin neskonci bez ukoncenia skoly, teda iba so zakladnou.. Iste je tazko odhadnut na co dieta má, ale je lepsie podla mna byt odbornik v jednom niecom odbornom, ako mat vseobecne vzdelanie a nevediet nic, alebo sa trapit na uplne zbytocnom odbore a stratit tri, styri roky a robit napokon na tri smeny soboty nedele ci tu ci v zahranici, ale nech to len nie su stratene roky ich dospievania. 

lastovička, Ne, 28. 10. 2018 - 18:28

No moja dcéra vyhlásila, že chce robiť niečo užitočné a pomáhať. Zatiaľ ju láka chémia, . Tak uvidíme. Minule mi vyhlásila, keď videla 1 inzerát že hľadajú niekoho na testovnaie nejakých PC hier - to nepochopím nikdy. že vidíš, možno by som tam mohla ísť ale ty si mi kedysi nedovolila sedieť za PC a hrať hry. (ale zase žeby ju to tak trápilo, nedá sa povedať, lebo nič nehráva, max. je na soc. sieťach a píše si s kamarátkami ˇ).  Ale má určité predstavy, tak uvidíme či pôjde aj tým smerom. Lebo bude to ťažké. Hlavne keď sa občas pohybuje v kolektívoch, kde to podaktorí nechápu - načo sa toľko učiš? načo Ti to bude. Vysvetľuje, jednoducho chcem vedieť, čo ako funguje, prečo to tak je a nie sa len bifliť. Dosť často sa stretáva s nepochopením, ale zatiaľ si ide za svojím. Ale tiež má občas také názory že len čumím. Ale možno je to aj tým vekom a dobou. ale oproti iným je to ešte v norme. IQ má nadpriemer a pritom nešla na gympel. Asi sme sa aj dobre rozhodli, lebo študuje hlavne to čo ju baví. Okrem toho športuje, čo tiež veľa ľudí nechápe, že na čo, veď nepotrebuje chudnúť. Ale v podstate si rozumieme a vieme sa porozprávať, dohodnúť, pomôcť si. Skôr má problém s rovesníkmi, že oni nechápu ju, až na pár výnimiek.

nagas, So, 03. 11. 2018 - 09:59

Zaujímavé - ani  jeden  príspevok  o  (normálnej)  práci.  Som zvedavý  ako nikto opraví  auto,vodovod, atď.  cez  počítač. 

Mám dvoch  synov,  starší  je už samostatný,   Za mlada sme pomáhali čo prišlo  a to som  sa snažil  to isté. Aj keď  mladší chodí na konzervatórium (akordeon), a venuje sa cca 10 aktivitám. (spev, kapela, sólo, 2hod. posilovňa....)   Nuda?  -velakrát problém s časom. Aj  my používáme  počítač a mobil  no ináč ako vačšina.... No  keď treba zaberie aj fizicky, či práca vzáhrade, výroba  reprosúprav, oprava auta (sám si poskladal) ale  aj  varenie..... je pravda že dospelý má  byť vzorom  no staré časy sú preč.  Treba  vedieť zladiť dnešok zo skúsenosťami.  Nás opustila ex- pretože sa snažila presadiť podla seba...tu je dôsledok.....a je sama bez synov (a chlapa).... na záver..vychovávaj  svoje dieťa ako  keby nebolo  tvoje .. ale s  láskou  a  trpezlivosťou

 

lastovička, Po, 05. 11. 2018 - 07:12

keby tu bolo 500 príspevkov, určite by sa medzi nimi taký našiel. Určite sa nájdu ľudia, ktorí to budú robiť. Ak niekoho baví niečo iné, prečo by som ho mala nútiť  opravovať auto, vodovod, keď je na niečo iné.  Ja mám dcéru, takže určite nebude robiť nič z toho. Okrem asi ,,nenormálnej,, práci - láka ju výskum, možno bude aj zákusky piecť, keďže ju to baví. Ktožvie. Ale pokiaľ dieťa neprejaví záujem o takéto povolania, nikto by ho nemal nútiť to robiť, len preto, že to nemá kto robiť. Aj by mal, ľudí, študentov je dosť. Ale mnohým sa nechce a nechcú byť v ničom dobrí. Poznám decká, čo študujú na odborných školách ale berú to iba ako povinnosť a nie že ma to baví a budem v tom dobrý. Takže problém nie je ten, že by to nemal kto robiť ale v tom, že mnohým sa nechce.

nagas, Po, 05. 11. 2018 - 15:54

keby tu bolo 500 príspevkov, určite by sa medzi nimi taký našiel - nikto tu nepíše o tvojej dcére, prečítaj si prví príspevok  o  ktorom  sa bavíme.  Robím s autami,  sú  mladí??? 25 ročný aj  viac čo  sa priživujú na rodičoch.   Bez  zamestnania,  opitý, nadrogovaný a ide autom čo mu kúpili lebo aj ostatný majú...a ešte sa sťažuje  na život,  nemá z čoho platiť  na  deti čo už stihol narobiť.....  ano sú aj  tý čo vedia čo chcú v živote, či športovci, umelci atď...sama píšeš že ju nechápu ostatný........ 

lastovička, Ut, 06. 11. 2018 - 07:57

nejako som nepochopila tento príspevok. Kam tým mieriš. Pretože aj ja som napísala, že mladým sa nechce. A pritom kopa ,,deciek,, má možnosť toto vyštudovať a aj skončia také školy. Nejako mi uniká zmysel tohto príspevku.

nagas, Ut, 06. 11. 2018 - 15:12

pre lastovičku - nagas@atlas.sk - odpoviem ......

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama