reklama

Overený recept na čokoládové makrónky

Pridal/a Kamila dňa 13. 11. 2018 - 10:13 - Recepty Kamila
Overený recept na čokoládové makrónky, Drobné pečivo, recept, Kamila

Kamila | Overený recept na čokoládové makrónky


reklama

Makrónky, neboli pre mňa láskou na prvý pohľad, tieto skoro dokonalé, boli mojim piatym pokusom o toto krehké mandľové pečivo. Skúsim sa podeliť o recept, fotopostup a svoje skúsenosti s ich čokoládovou verziou.

Ingrediencie
Cesto:
100 gramov práškový cukor
50 gramov mandľová múka
20 gramov kakao
62 gramov bielok
40 gramov cukor krupica
1 štipka soľ
Náplň:
2 kusov žĺtok
1 polievková lyžica kryštálový cukor
1 čajová lyžička kakao
50 millilitrov mlieko
40 gramov maslo
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Makrónky: Oddelíme bielka, žĺtky dáme do chladničky a bielka necháme postáť pri izbovej teplote aspoň 2 hodiny. Vyberieme aj maslo na krém, aby malo izbovú teplotu.

Pripravíme si plech vystlaný papierom na pečenie, alebo silikónovou podložkou, pod ktorú môžeme podložiť šablónu s predtlačenými kruhmi, na internete nájdete, len treba prispôsobiť veľkosti plechu, použiť upravené 2 A4 papiere.

Pripravíme si vyššiu nádobu so zdobiacim vreckom a hladkým okrúhlym nadstavcom

Nemala som mandľovú múku, len mleté mandle, tak som ich dvakrát preosiala, po predchádzajúcich skúsenostiach som vážila už len jemnú preosiatu časť.

K mandliam pridáme práškový cukor a kakao. Dôkladne premiešame či už v mixéri, alebo ručne metličkou a ešte raz spolu preosejeme.

Bielka so štipkou soli začneme šľahať na robote, na nižších otáčkach, keď sa vytvorí biela pena na dvakrát pridáme kryštálový cukor, šľaháme na stredných otáčkach, kým sa cukor nerozpustí, pridáme otáčky a šľaháme kým nedosiahneme tuhý sneh. Tu si nie som istá, zväčša sa uvádza, že keď otočíte misku so snehom dole hlavou, má ostať na mieste. Úsmev Ale asi ho netreba prešľahať.

Tieto makrónky som robila niekoľkokrát, kým som vychytala všetky muchy. A posledne som sa už nababrala a hneď v úvode zohriala bielka s cukrom nad parou, do rozpustenia cukru a potom šľahala, kým neboli pevné lesklé vrcholky snehu, asi to budem robiť takto.

V tejto fáze na dvakrát primiešame ku snehu sypkú zmes. Miešame so stierkou pomaly, ale dôkladne, pomalými krúživými pohybmi, ak sa podarí pridám video. Hambím sa Miešame tak, že hmotu stierkou zľahka spojíme a potom ju rozotrieme po obvode misky, znova spojíme .... Hmota ma vtedy správnu konzistenciu, keď tečie ako láva, prípadne sa na lyžičke povrch zarovná. Tiež pozor na premiešanie.

Preložíme hmotu do zdobiaceho vrecka a striekame ju tak aby sme vyplnili predkreslené kruhy, necháme trochu rezervu hmota sa ešte roztečie. Tu potrebujem viac praxe. Papierovú šablónu opatrne vytiahneme. Plechom buchneme párkrát o stôl aby sme sa zbavili vzduchových bublín z cesta.

Makrónky necháme pred pečením postáť cca 30 - 60 minút, tak aby sa na vrch vytvorila "škrupinka" Tu sa treba vždy prispôsobiť konkrétnej situácii, závisí to aj od vlhkosti vzduchu, škrupinka aby mala byť pevnejšia. V predstihu zapneme rúru na cca 150-160°C, tu už ozaj ide len o prax, lebo každá rúra je iná.

Teraz vás veľmi nepoteším, lebo toto si musíte ozaj otestovať. Makrónky pečieme pri teplote 150 -160°C 15 -20 minút. Ja som piekla pri teplote 155°C, 16 minút a 2 minúty ich ešte nechala vo vypnutej otvorenej rúre. 

Po upečení ich necháme vychladnúť na plechu.

Náplň: Na plnenie makróniek je ideálne ganache (100 g horkej čokolády a 50 ml smotany na šľahanie, horúcou smotanou zalejeme polámanú čokoládu, necháme chvíľu postáť, potom premiešame, počkáme kým trochu stuhne a plníme).

Chcela som však využiť žĺtky a prvýkrát som robila "čokoládové" makrónky pre moju histamínovú slečnu, takže som použila karob, namiesto kakaa, aj do náplne.

V menšom hrnci vymiešame metličkou žĺtka s cukrom do svetlej peny, pridáme kakao a mlieko, zmiešame. Dáme na teplo a za stáleho miešania uvaríme redšiu kašu. hneď ako začne hustnúť dáme dole z tepla. Prelejeme do druhej misky a za občasného miešania necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo, dôkladne premiešame metličkou, je toho málo, neoplatí sa vyťahovať robot ;) a postupne primiešame kakaovú hmotu. Vymiešame, netreba šľahať. Ak by sa vám náhodou hmota zrazila, nespojila dobre, stačí len krátko zohriať nad parou a premiešať. Výsledok aj mňa milo prekvapil, dokonca aj v karobovej verzii. S kakaom bude krém ešte lepší.

Vychladené makrónky plníme, náplňou , ktorú sme preložili do zdobiaceho vrecka, ako som zistila, tu netreba žiadnu špičku ... Úsmev

[video:https://www.youtube.com/watch?v=-FHu7q7aJuI&feature=youtu.be]

Doplňujúce poznámky

Dobrá správa pre histaminikov, výborné sú aj v karobovej verzii. Úsmev Táto dávka je len na jeden plech, ak ich chcete viac, treba zdvojnásobiť dávku a vždy ich treba piecť samostatne, len jeden plech.

Výnos
15 Porcie
Celkový čas
1 hod, 3 minúty
Čas prípravy
45 minút
Čas varenia / pečenia
18 minút

reklama


reklama

M.á.r.i.a, Ut, 13. 11. 2018 - 11:31

Máš ich super Tlieskam

mexsi, Št, 15. 11. 2018 - 09:17

Vyzerajú krásne. Chcem sa opýtat da sa urobit aj ina prichut? napriklad malinova? v tom prípade dat len farbu miesto kakaa? Dakujem Silvia

Kamila, Št, 15. 11. 2018 - 09:49

Tak to ešte nemám otestovane, ale v recepte bez kakaa  by som pridala po 5-10 g k mandliam a 10g k práškovému cukru, aby ostala zachovaná konzistencia cesta a inak už len gelovu potravinársku farbu, tesne pred došľahaním snehu, par kvapiek. Ale vraj  nie všetky farby sú vhodné. Viac by som si v tejto fáze netrúfla experimentovať. Kým som vychytala všetky muchy v tomto recepte, piekla som ho 5 x. A vraj ako nálpň je dobré aj malinovo čokoládové ganache, čokoládu zaliať horúcim malinovým pyre, nemám otestované. ;)

mexsi, Št, 15. 11. 2018 - 13:12

ja som ich skusala predvcerom ale malinove, dopadli katastrofalne aj vyzerali ako tak ale neodlepili sa od papiera, tak bud som ich nechala kratko postat alebo som ich malo piekla Váľam sa od smiechu po podlaheTiez ma napadlo ze asi zvysit mnozstvo mandli ked nebude kakako a cukor ale radsej najskor idem vyskusat vas recept Mrkám ano ten ganache som chcela aj ja plnit maliny a biela čoko :D tak ale k plneniu som sa nedostala :D

dasa_, Št, 15. 11. 2018 - 15:16

jaaj, dievčata, maliny a čokolády, to musí byť chuť nebeská

mexsi, Št, 15. 11. 2018 - 15:30

určite to musi byt skvele, my sme doma tie nepodarene jedli s čerstvou malinou len tak a uz to bolo zaujimave chutovo :D

Kamila, Št, 15. 11. 2018 - 23:34

Ani nevies, ako sa tesim Tlieskam Bo mne hodnu chvilu trvalo, kym som ich vyladila a vychytala vsetky muchy. Úsmev

mexsi, So, 17. 11. 2018 - 11:06

joj aj ja sa tesim najskor som sa bala, že som ich dlho piekla ale reku radšej dlhsie ako malo :D ale dnes som ich ochutnala odstate su super. Ja som pri tvojom recepte zistila kde som minule robila chybu a preto asi vtedy nevysli. Ono fakt je hlavne to pecenie odhadnut a nechat ich postat. Dakujem krasne za receptik. Dnes idem vyskušat spraviť malinove Váľam sa od smiechu po podlahe

adris, St, 19. 12. 2018 - 08:43

No chystám sa dnes robiť, tak držte palce. Akurát ja musím aspoň 3 plechy. Hambím sa

 

Kamila, St, 19. 12. 2018 - 09:54
Drzim, ono to chce ozaj prax, aj mne to trvalo kym som vsetko vyladila
adris, Pi, 21. 12. 2018 - 08:14

Takže upečené. 4 plechy...Chuťovo sú super, ale mne sa nepodarili také pekné ako tebe a horšie mi išli od papiera dolu. Nabudúce ich budem musieť dlhšie piecť. A ešte jeden postreh. To trieskanie plechu o stôl je mimoriadne dôležité. Ja som to odflákla a v´daka vzduchovým bublinkám mi ich dosť pri pečení popraskalo. Naplnila som ich malinovo čokoládovou ganážou (tak ako si radila čokoládu som zaliala malinovým pyré-200 g čokolády a pyré z 200 g mrazených malín a 80 g cukru + cca 50 ml horúcej šľahačkovej smotany). Nabudúce ale maliny najprv rozmixujem a prepasírujem aby tam neboli zrniečka a až potom uvarím pyré. Tie zrniečka sa občas chytajú do zubov. Možno keby bolo toho pyré viac, tak tam ani nemusí ísť šľahačka. Kolegyňa v práci povedala, že sú úžasné aj také popraskané. Doma zatiaľ žiadna odozva lebo som ich dorobila neskoro večer a schovala pred tromi vyhladnutými chlapmi. Počítam, že kým prídem z práce, tak už bude z nich hodne okoštované.Veľký úsmev ďakujem za recept a podrobnosti aj postrehy k nemu.

Kamila, Pi, 21. 12. 2018 - 09:22

Vraj upečené sú vtedy keď sa dajú ľahko dávať dole z papiera, takže asi minútku treba pridať.To búchanie je dôležité, aj ja som na to prišla, len už si nie som istá, či len to bude zodpovedné za praskanie, mne sa zdá, že mne popraskali, keď som ich málo nechala postáť pred pečením a nemali ešte pevnú "kôrku" ;) To malinové pyré je špecifické, zrniečkami ;) tiež mi vychádza, že tam už potom netreba smotanu, ale však ako inak by sme sa učili, ak nie na vlastných chybách. tento recept som robila 5 krát, kým som bola spokojná s výsledkoma  vychytala všetky muchy.

 

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama