reklama

40 dní do Vianoc

Pridal/a balalajka dňa 14. 11. 2018 - 13:07

reklama

Vonku to nevyzerá na zimu. Ani že idú Vianoce. Aspoň tutok, spoza okna.

Našťastie si v obchodoch povedali, že to nejak vykompenzujú a tak nahodili vianočnú výzdobu ešte minulý týždeň. No čo! Tak ste pri kúpe vencov na hroby mohli rovno kúpiť aj adventný svietnik. Praktické. Dva v jednom. Eko – nemusíte znovu autom do kvetinárstva. A tiež to beriem, ako snahu ušetriť uštvaných ľudí od zhonu a aby sme začali s nakupovaním darčekov (jedna výplata je menej ako dve ) už hneď po novembrovej výplate.

Absolútne silne im konkurujú u nás v uliciach naši mestskí. Stihli zapnúť vianočnú výzdobu a tak tento týždeň už blikotala vianočná vločka a sviečka ráno, keď sme išli do roboty a ja som váhala, či si dať koženú bundu, či to len v svetri prejdem, lebo poobede ešte hlásili vlažných 17 stupňov.

Do mailov sa mi derie čoraz viac spamov s titulmi ako Predvianočný plánovač (škoda, že ide iba o darčeky ... také upratovanie a pečenie v plánovači by som ocenila viac), Čím potešiť blízkych (som rada, že aspoň niekto si myslí, že poteší niekoho kto „NIČ NECHCE“), Nakupujte v pohodlí predom  (hmmmm .... hmmmm ... to pohodlie) alebo Vďakyvzdanie je už za rohom. To posledné ma netrápi. Vyskúšala som asi 5 receptov na tekvicový koláč a zdajú sa mi všetky rovnaké. Zostanem asi radšej na kysnutých buchtách so slivkovým lekvárom a jablkovom páji podľa kopaničiarskeho receptu. Moriak sa mi do rúry naraz nezmestí, tak tam facnem hus. Je mi jedno či je Thanksgiving – my budeme mať Katarínske hody v tých dňoch.

V nedeľu som konečne našla topánky, čo simulujú zavretú obuv. To bolo presne deň potom, ako som umyla pri 18tich stupňoch naše mega balkónové dvere a kuchynské okno. Trochu ma zlostilo príliš slnečné počasie, lebo potom je všetky čmuhy vidieť, ale naša psica Zet to rýchlo pochopila a k čmuhám pridala otlačok jej ňufáka. Že aby im nebolo tak blbo, že sú tam samé. V nedeľu kreatívne pridala ešte nejaké otlačky – povedala, že to post moderna  ... nuž  štýlovo s tým vraj ešte nie je veľmi stotožnená. Vraj docvičí. Moje výkriky (mylne považované za nadšenie) ju utvrdili, že tomu nerozumiem. Ale je spokojná, lebo najväčší umelci vraj neboli pochopení svojimi súčasníkmi. Podľa obzerania blatovej kaluže zisťuje možný použiteľný materiál a čaká kým ešte umyjem aj predné dvere, aby sa mohla aj ona umelecky realizovať.

Takže okná k Vianociam som umyla a môžem začať pozerať po pečení.

 40 dní... to by už aj nejaké koláčiky mohli teeeeoreticky vydržať. Teda čo sa trvanlivosti týka, to by mohli vydržať asi všetky, horšie je to s vydržaním neotvárať tie koláčikové dózy ku kávičke, že áno?

Tak tento týždeň čakám, že niečo upečiem. Netom sa to len tak hemží lepenými kolieskami, medovníkmi a vianočnou výzdobou. Už by som aj mohla na art mamu pridať zvyšné postupy na háčkované zvončeky, len teraz som našla ešte inšpirácie na darčeky a tak pozerám a celá som tak vianočne naladená, že som si ešte aj koledy pustila. Kolegovia nechápali, ale pridali sa.

Jo! A prvý darček som tiež už chcela objednať. Klasicky – ponožky. Len ma zarazila cena 25€ za pár. Hand made. Slovakia.

Mala by som sa naučiť také robiť a nie zvončeky. Lebo topánky sa už šiť asi nenaučím, tak nech máme aj ponožky a aj na boty a nemusíme vyberať, ktoré radšej kúpiť a bez ktorých tú zimu prežijeme.

Takže – nech žijú Vianoce.

Ešte 40 krát sa do nich vyspíme.


reklama

reklama

Kamila, Pi, 16. 11. 2018 - 00:26
Joj, Vianoce, ani netusim preco zacinam chytat miernu paniku, vsak uz za chvilu su tu. Mne december tak rychlo zbehne, uz som aj serioznejsie zacala darceky riesit... Dokonca som vcera videla celkom vazne na Vianocno vysvieteny dom. ;)
balalajka, Pi, 16. 11. 2018 - 07:28

Ja som večer našla zas strom pred obchoďákom absolútne celý vysvietený ešte aj so svetelnými guľami. Kde sú tie časy, keď Vianoce začínali cez advent a stromček zažínal s celou výzdobou Mikuláš? Prekvapenie

Kamila, Pi, 16. 11. 2018 - 07:35
Mne osobne to vobec nevadi, aj tak na sviatkoch je najkrajsie to dlhe obdobie tesenia sa nich, v tej tme ma potesia vsetky svetielka. ;) Tento rok volajako meskam, este som si nepustila, ziadnu vianocnu piesen ;)
Amalka, So, 17. 11. 2018 - 16:12

Krásne Leni. Mám takú odveci otázku - ČÍM UMÝVAŠ OBLOKY???? Kokso ja som dnes drhla biele rámy čistiacim práškom a potom som leštila sklo. Dostala som sa pri tom do takej vývrtky, že až! Oslepujúce slnko mi neustále ukazovalo všetky šmuhy. Skúšala som okenu, čo zaručene nemastí ako všetky ostatné. Leštila som švédskou handrou a iba čistou vodou. Noviny, kuchynské utierky, bavlnenú handru... Už som mala pocit, že som zodrala dobré 2 mm a prederiem sa na druhú stranu z toľkého leštenia a potom som si povedala, že som sprostá a že mi šibe a škoda času a dám na to záclonu čo nepresvitá a veď sme na treťom a aj tak sa to za chvíľu zapráši... Ale kdesi v pozadí to stále omína moju túžbu po dokonalosti. ĎAKUJEM! (teraz ma napadlo, že som ešte ocot mohla skúsiť... aj slnko už zašlo... žeby som to ešte skúsila? Chichocem saChichocem saChichocem sa)

 

dasa_, Ne, 18. 11. 2018 - 09:17

skúšala si okná umývať najobyčajnejším šampónom na vlasy? Ale fakt obyčajným, nejakým brezovým. Bez všelijakých prídavných látok? Mne sa zadjú výsledky veľmi, veľmi dobré. Ale pri oknách asi nei som perfekcionalistka

balalajka, Po, 19. 11. 2018 - 05:59

Kati podobne sa trápim. Bežné prostriedky, 2 švédske handerky a ešte aj taká stierka sa k tomu pridala. A zvyčajne to končí tak, že zatiahnem žaluzie, dám firhanku a HOTOVO!

dasa_, Ne, 18. 11. 2018 - 09:21

Dnes som dostala geniálny nápad Veľký úsmevVeľký úsmev. Teda ja si myslím, že genialny, čo na to povie okolie, fakt netuším.... U syna v škole majú v rámci jedného predmetu založenú študentsku firmu. Časť je zameraná na pečenie koláčikov. Skúsim si objednať nejaké vianočné. Jeden člen nášho kolektívu ide bezlaktózovo, tak asi budem mať celkom dosť práce s tým, aby som vymyslela niečo takéto. Tak drobné keksy, ktoré aj tak moc u nás nejdu, skúsim vyriešiť takto.

balalajka, Po, 19. 11. 2018 - 06:04

Noooo ja by som to vyriešila takými akože šuhajdami ale s tým, že proste kvalitná čokoládka, do stredu arašidové maslo a zas čokoládka a potom navrch nejaký orech alebo čo.

A ešte punčové rezy Veľký úsmev.

Nech sa mladým darí. Áno

 

dasa_, Po, 19. 11. 2018 - 06:12

no, u syna som na prvý šup s nápadom neuspela. Trochu podozrievam, že hlavne preto, lebo firmy, respektíve ich časti medzi sebou súťažia. Som zvedavá, jak dopadnem.

Jasne, plánujem, že nakoniec budú nejaké čokoládové koláčiky. Minulý rok mali veľký úspech cokoládové crinkles, tak to asi dám aj tento rok.

balalajka, Po, 19. 11. 2018 - 06:15

Áno, áno - krinkles hviezdili aj u nás a toho roku určite budú. Aj trvácnosť majú fajn, dajú sa už aj teraz pripraviť. Vlastne ja som robila aj také skvelé - citrónové.

No a napadli mi zázvorníky mojej starej mamy!!! Tak tie robím dnes. Je Alžbety - tak sa starká volala Srdce

Iwa, Po, 19. 11. 2018 - 16:20

Vidíš, zázvorníky... tie potrebujú odležať, aby boli mäkké. to by som aj ja mohla, nech si ich nemusím v čaji máčať Veľký úsmev

Iwa, Ne, 18. 11. 2018 - 14:43

Tak, tak... Len stručne. Včera som chcela okná umyť, ale našla som také krásne klbko vlny, že som si začala šálik štrikovať - už 2x som všetko spárala, hádam tretí pokus bude už ok. Dnes plánujem ísť na nákupy - bundu potrebujem, a popri tom aj nejaké darčeky aspoň povymýšľam.

Včera som pozrela, či budú v tv adventné koncerty a dosť mi pokazilo náladu, že len 4 každú nedeľu! Nie ako po minulé roky, keď som si večer sadla a mohla niečo pekné pozrieť/počuť každý pracovný deň Smútok

Pečenie:

Dievčatá, v čom a kde odkladáte koláčiky? Aby mi ich nezožrali, viem zariadiť. Ale aby sa nepokazili alebo nestvrdli... Stačia plechové dózy? Alebo radšej plastové? A kde? Vonku v chlade alebo vo vnútri? Špajzu nemám, kde je stála teplota :(

Budúci víkend nakladám kapustu do súdka. Už len dobré klobásky do kapustnice zohnať. A stromček tento rok robím najneskôr na Mikuláša Bozkávam

Kamila, Ne, 18. 11. 2018 - 16:50

Dnes, čítaj nedeľa poobede, sme viezli dieťa do kina, išla so spolužiačkami, také šialenstvo v obchode, nebolo kde zaparkovať, som nezažila tuším ani pred Vianocami. Vyzerá to, že mnohým chýbajú zimné, budndy, čižmy, či po včerajšku majú abstáky, či neviem ... Hambím sa

Koláčiky neuskladňuje, ta neporadím, pečieme až deň , max dva pred vianocami, dovtedy akurát do centar pre bezdomovcov.

A stromček práve naopak, som si povedala, že musím dlhšie vydržať, bo chcem živý, a ten minulý rok, priskoro zvedol. Prekvapenie 

Iwa, Ne, 18. 11. 2018 - 17:09

Áno... ľudia šalejú aj v BA. Zjazd z diaľnice smerom do Avionu bol upchatýýýýý. Tak sme to otočili domov, rožky sme kúpili vo večierke a bundu pôjdem pozrieť niekedy cez týždeň. A už teraz mám nervy z ciest do Petržalky v utorok a vo štvrtok Plačem  A muím tam malého doviesť, lebo nacvičujú vianočné predstavenie.

balalajka, Po, 19. 11. 2018 - 06:05

U nás na zaplakanie. Tiež sme bundu riešili. Ale dali sme to s mladým.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama