reklama

Samovzdelávanie

Pridal/a Amalka dňa 17. 11. 2018 - 15:56

reklama

Ani neviem ako, ale stalo sa už veľmi dávno. Začalo ma frustrovať sledovanie TV. Vyvolávalo vo mne nervozitu, ba priam zúrivosť z nedostatku informácií. Nie som ambiciózny typ, priznám sa, že školu som preflákala ako sa len dalo. Vysokoškolské štúdiá ma vôbec nelákali, z učenia som vždy mala pocit, že znásilňujem svoju hlavu. Nasilu do seba tlačiť informácie, ktoré v reálnom živote jakživ nepoužijem? Možno výhovorka pre moju lenivosť, ale fakt som stavaná viac do kreativity ako do intelektuality. Ku podivu ma kamoši za intelektuálku vždy považovali a stáva sa mi občas, že sa ma ľudia udivene spýtajú, skadiaľ mám informácie.

Ako tak teraz premýšľam... vidím, že som si vždy volila vlastné cestičky k štúdiu toho, čo ma skutočne zaujímalo a čo som k životu potrebovala. TV nesledujem viac než 13 rokov. Televízor doma nemáme a ani nechceme. Nesledujem ani správy, nepočúvam rozhlas, nečítam bulvár. Moja mama tvrdí, že keby vypukla vojna, tak sa o tom ani nedozviem. A ja sa smejem, že ak vypukne vojna, zahynieme sediac pri sociálnej sieťke bez toho, aby sme si to vôbec všimli. Nuž, ale čo mám robiť, keď ma to nenapĺňa. 

Zvykla som si počúvať prednášky z videokanálov. Sú z reálneho života, plné reálnych skúseností, pútavých prezentácií, svedectiev a pod. Pri skladaní prádla, pri umývaní riadu, počas zabávania sa s grafikou. Inokedy by na to nebol čas. Knihu som nedržala v ruke nepamätám kedy... teda držala. Pri ometaní prachu Chichocem sa alebo čítam len tak útržkovito pársekundovo, keď do niektorej nakuknem.

Tak sa chcem spýtať milé naničmamky, ako ste na tom Vy? Vzdelávate sa nejakým domácim spôsobom? Akú formu ste si zvolili? Stíhate to popri deťoch a domácich povinnostiach? Potrebujete to vôbec k svojmu životu? Alebo si radšej k žehleniu pustíte seriál a relaxujete? 

 

 


reklama

reklama

Kamila, Ne, 18. 11. 2018 - 08:29

Joj áno, samovzdelávanie .... Voľakeky ozaj dávno, keď som bola mladá a krásna a len dve deti som mala Chichocem sa, som si spravila jeden 5 mesačný kurz, no drahší, bol - Marketing v praxi. Bolo to dialkové, ale raz do týždňa sme sa videli, plus nejaké víkendové záverečné stretnutie, skúšky ..., to som už znova tehotná bola Chichocem saVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlahe. Len mám pocit, že mi to dalo viac ako vysoká? A bola som medzi ľudmi Úsmev Potom som to ešte raz skúsila s korešpondenčným kurzom, voľačo s reklamou, ale to som už nedotiahla do zdárneho konca, chýbala mi motivácia? Odvtedy, tuším som rada, že som rada, takže som skončila, akurát pri čítaní článkov na nete, z oblasti, ktorá má zaujíma - psychické, aj klasické zdravie, kus z práce ... , aj by som občas rada vybehla medzi ľudí, niektoré konferencie, znejú lákavo, len často sú v Ba a nie lacné ... A stále skončím pri tom, že som rada, že som rada, lebo mám pocit, že moja hlava už nič zložitejšie nepochopí, ani to čo bolo voľakedy samozrejmosťou ... 

Amalka, Ne, 18. 11. 2018 - 08:49
Kami ved ja som sa tiez z nudze tuto prihlasila - http://uspechnampristane.sk/vzdelavanie lebo pokial chcem robit svoj biznis poriadne, tak znalosti su fakt nutnostou a som fest zvedava, co mi to prinesie. Povedala som si, ze urcite aspon jednu novu informaciu sa dozviem, tak idem na to. Este zvyknem robit taku vec, ze ked ma zaujme nejaky kurz, pozriem si jeho obsah a vyhladam na webe info o jednotlivych temach. Ale je to velmi zdlhave. Niet nad osobne stretko, kde sa mozes spytat na konkretnisti co cloveka zaujimaju a potrebuje ich. Aj som zvazovala nadobudnut nejaky vysokoskolsky titul, nech posobim mudrejsie :-D ale vzdy tu myslienku zavrhnem, ze je to zbytocna strata casu. Naco su mi informacie, ktore nepotrebujem? A tie, ktore potrebujem sa v dnesnej informatizovanej dobe daju lahko najst. A hlavne pri tom mozem likvidovat neporiadok :-D
púpavienka, Ne, 18. 11. 2018 - 08:42

No samovzdelavanie: - už asi ai nie, tv nemám roky oveľa skôr som ešte prestala kupovať noviny a časopisy, nedokažem pozerať ani tie videa o niekom či motivačné. Občas zablúdim medzi bylinky či astrologov takže áno tak nejako si musím doplňať vzdelavanie v tomto smere, ešte sa naučiť aj tie bylinky užívať, astrologia ako taká ma zaujíma ale pravda je že to nepovažujem za môj smer až tak žeby som chcela vôjsť do všetkých tajov tohto odboru. Takže na tom sa iba klzam.

Občas zablúdim na tvorivé stránky stale u mňa sú preferované ruské stranky s týmto obsahom, ale to je tiež iba tak pár krát do roka, skôr počúvam svoju intuíciu a riadim s apodľa nej aj vo svojej tvorbe, to ma posilňuje ja neviem robiť veci podľa niekoho.

No a prestala som čítať aj knihy, zrejme to kvantum čo som počas môjho života stačí na jeden život, bola to ezoterická literatúra ktorá bola predražená a ja som pochopila že v knihách nenájdem to čo hľadám a môj smäd po informáciach skončil.

Neskúšam nové recepty, neskúšam novú módu - no som stará, čo už.Úsmev

púpavienka, Ne, 18. 11. 2018 - 08:43

Neviem, ale toto mi robí na tejto stránke, najskôr nereaguje vôbec a potom si myslím že som zabudla kliknúť a bác je to už 2x.

Amalka, Ne, 18. 11. 2018 - 08:53
heh aj mne sa to prave stalo, ale pisem cez mobil cestou do Blavy a vypadol mi signal
dasa_, Ne, 18. 11. 2018 - 09:13

Netráp sa tým, keď sa také stane, tak to nechaj kľudne tak. Niekto to už opraví. Sem tam sa to stane. Možno je to slabším signálom, elebo nejakým iným problémom so sieťou

dasa_, Ne, 18. 11. 2018 - 09:11

prichádzam pomaly do seniorskeho veku a mám pocit, že by som rada vedieť niektoré veci, na ktoré som sa počas školy vyflákla. Ak to nepôjde inak, skúsim časom nejakú Univerzitu 3. veku vo vzdialenejšom univerzitnom meste.

Aktuálne ale začínam intenzívne rozmýšľať, ako niečo takéto zariadiť u nás, v meste. So žiadnymi veľkými ambíciami, len napríklad celý rok prednášky slovenských klasikov. Stačili by aj dvaja, traja na rok. S prečítaním dostupných kníh. A miesto skúšok nakoniec výlet do divadla na niektorú hru. Alebo kšudne aj ruská klasika. Alebo taký Shakespeare. Alebo napríklad cirkevné dejiny. Niektoré biblické témy. Uvidíme, čo sa podarí, lebo toto klbko musím rozmotávať z dvoch strán - hľadať lektorov, keď nemám vybavené oficiálne veci. A vybavovať oficiálne veci, keď nemám lektorov...

balalajka, Po, 19. 11. 2018 - 06:28

Paradoxne šport ma priviedol k nejakému tomu vzdelávaniu a dopĺňaniu vedomostí. Zrazu viac ma zaujíma fungovanie tela, čo s čím ohľadom stravovania a prečo a začo a načo. A potom sa k tomu pridáva hlava - ono to hodne hodne spolu súvisí. Knihy hej, beriem do ruky, čítam originály, počúvam prednášky ako ty.

Cyklistika ma zas dovádza k technickej stránke. Do toho sa mi nejak nechce, ale aj teraz som riešila opravy defektu Úsmev - doteraz v sladkej nevedomosti a štýle - chlapi urobte to za mňa. Tak som sa priučila aj na ten smer a viem, že to chcem vedieť a vedieť viac, tak aj tam kukám a študujem.

Potom kuchárčenie a vypekanie ma dotiahlo k jazykom. Anglické, nemecké, poľské, talianske stránky - ozaj, taliančinu len slovká som prekvapená, že viem uhádnuť čo čo znamená.

Ale tak asi najvýraznejšie je to v oblasti jazykov, čo sa vzdelávam, keď to tak zhrniem. A to ma samotnú prekvapuje, lebo toto je sféra do ktorej som sa nikdy nemala.

margesimpson, Po, 19. 11. 2018 - 07:43
Tak ja nejak nestíham také klasické vzdelávanie. Nakoľko som od rána do večera furt v práci a tam pracujem len hlavou (nie ako Fico samozrejme...). Takže potom som už hotová a nevstrebavam. Ale v rámci práce si robím kurzy a certifikácie. Ale vlastne predsa len trochu. Aktivoval som si Netflix. Môj ty boh, paráda. Večer k žehlení si pustím nejaký film, seriál a nasáva angličtinu. A môžem povedať, že úžasne to pomaha
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama