reklama

10 prikázaní o radosti

Pridal/a Amalka dňa 21. 11. 2018 - 06:27

reklama

Dlho nenápadne odkladám to, čo si myslím, že by malo uzrieť svetlo sveta. Nie pre znechutenie, ale pre poučenie nič netušiacich. Lebo taká istá som bola aj ja. Netušila som, že existuje na tomto svete niečo také, čo môže človeka nielen stretnúť, nielen sa ho dotknúť, nielen zraniť. Ale môže ho to schmatnúť nepozorovane do pazúrov a spraviť z neho rešeto. Otlčený hrniec, použitú handru alebo niečo tomu podobné, lebo presne takéto pocity mi zostali v mojej duši. Nechcem však priniesť na tieto stránky depresiu ani ponurnú atmosféru a už vonkoncom nie zlú náladu. Snáď sa mi to pisateľsky podarí zvládnuť. Aj preto začínam obyčajným zdrapom papiera, ktorý mám dodnes pripnutý na chladničke.

Upratovanie mi nikdy nešlo. STOP! To je riadna hovadina, pravda je taká, že na upratovanie som profík! Totálny detailista nadupaný teóriami od fláj lejdy od konmary a kadejaké iné čarodejnice majúce upratané všetky skrine a police Chichocem sa Poviem vám tajomstvo, nič z teórie nefunguje ak zostávate v apatii a prokrastinácii a jednoducho nehýbete zadkom každodenne a opakovane a rutinne... a preto som večný zápasník s mrdníkom.

Prečo to spomínam? Lebo onoho dňa som debordelizovala pôjd starého domu, ktorý sa stal naším útočiskom po tom, ako sme sa ocitli zo dňa na deň na ulici. Moje myšlienky boli všelijaké, ale napriek zdanlivo otrasnej situácii vo mne prebývala radosť. Snažila som sa vybudovať nový domov a upratovanie je dobré na hlavu. Tiež zanecháva človeku pocit, že niečo zvládol. Obzriete sa a vidíte po sebe kus roboty, čo prináša pozitívne emócie. Osobnú hrdosť, upevnenie sebadôvery, podporu vlastnej dôstojnosti. Toto všetko je potrebné ako soľ pre každú pošliapanú osobu. 

Klamala by som keby som popierala fakt, že pri mne denne stál Boh. V celom mojom príbehu mu patrí piedestál. Neznášam otázku: "Ako sa máš???" - och niet väčšej blbosti na tomto svete ako sa ju pýtať. Nikdy neviem, čo mám na to povedať. Spôsobuje mi muky. Medzi časom som si našla univerzálnu odpoveď: "Ako nič!" a s úsmevom ju používam. Táto otázka je totiž veľmi krutá, pretože človeku nastavuje zrkadlo a núti ho pozerať sa realite do tváre. Kedysi som tu napísala blog - Nemám sa dobre, ale vďaka Bohu to dobre znášam. Toto platí stále. Skutočne som zažívala nebeskú opateru, miestami doslova zázraky na počkanie. Nebola som sama. To ma držalo (aj drží) nad hladinou. 

Vráťme sa späť na povalu. Uprostred neporiadku, ponorená do seba a do rozhovorov s nebom, zdvihla som zo zeme spomínaný zdrap papiera. Úhľadným ženským písmom na ňom bolo napísaných

10 prikázaní o radosti

1. Pros si verne každý deň od Boha radosť.
2. Buď tichá a usmievavá aj pri nepríjemnostiach.
3. Opakuj si v srdci: Boh, ktorý ma miluje, stále je tu.
4. Neprestávaj pozerať na dobré stránky ľudí.
5. Nemilosrdne odháňaj smútok.
6. Vyhýbaj sa žalobám a kritike, lebo nič viac nedeprimuje ako ony.
7. Konaj svoju prácu veselo, s radostným srdcom.
8. Návštevníkov vždy milo prijímaj.
9. Potešuj trpiacich, zabúdaj pri tom úplne na seba.
10. Keď budeš všade rozsievať radosť, sama ju určite budeš mať
(Gaston Court)

Úsmev sa mi rozlial po tvári. Tieto prikázania vliali do mňa kus novej nádeje, energie, chuti žiť. Do môjho vnútra sa vlialo svetlo a vedela som skadiaľ prúdi. Bol to pre mňa jeden z láskavých hojivých dotykov. Povzbudenie, nasmerovanie, objatie. 

Radosť dcéra večnej Lásky - tak sa spieva v našej európskej hymne. Radosť rozdávaním rastie - toto je motto všetkých členov eRka. Celé svoje živobytie som postavila na rozdávaní radosti. Niet nič napĺňajúcejšie ako čistá nefalšovaná úprimná srdečná radosť. Áno, radosť je dcérou lásky. 

O chvíľu sú Vianoce. Už klopú na dvere a veľmi sa na ne teším. Toto chcem zdôrazniť. Pretože skôr, než sme zostali na ulici som nebola schopná odísť preč práve kvôli Vianociam. Ale o tom vám napíšem nabudúce. 

Prajem nám všetkým krásny deň plný radostných okamihov! A mám tu aj výzvu - skúste spraviť niekomu radosť. Hocijakou maličkosťou. A nezabudnite ju spraviť aj sebe ♥. 


reklama

reklama

dasa_, St, 21. 11. 2018 - 08:39

Ťažko k tomu niečo dodať, je tam všetko ÁnoÁno

Kamila, St, 21. 11. 2018 - 15:13

Joj moja, ako ty vieš krásne písať, ešte aj o tom boľavom Objímam 

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama