reklama

Bojím sa Vianoc

Pridal/a Katyka dňa 25. 11. 2018 - 17:05

reklama

Aby ste rozumeli, Vianoce priam milujem. Pripravujem sa na ne už od detstva. Snažím sa vždy všetko vyzdobiť. Pečiem tak primerane, darčeky vyberám s predstihom. Upratovanie nepreháňam, ale vôňu čistého domu milujem.

Všetko skoro ideálne.

Až na tie rodinné návštevy. Vždy na Vianoce, na druhý sviatok Vianočný sme pozvaní ku svokrovcom na obed. Všetci to akceptujeme, berieme to ako súčasť našich rodinných tradícii.

Len tu prichádza to ALE. Ale švagriná. Nedovolila by som si trvdiť, že je zlá. Ba navonok je priam úžasná, stará sa o všetky mačky a psov v širekom ďalekom okolí. Aj o susedov sa stará. Do času, kým všetci robia to, čo im navrhuje, odporúča.

Jej brat však urobil niečo, čo sa jej nepáčilo - oženil sa skôr, ako ona. Spočítala mu to rovno na svadbe, teda počas príprav. A odvtedy sa to 20 rokov vezie. Nech urobí ktokoľvek z nás čokoľvek, tak je zle. Nemôžeme svokrovcom ani len poupratovať, lebo jej to nevyhovuje. Naposledy, keď sme sa snažili upratovať, tak minormálne vulgárne vynadala. Má síce vlastné bývanie, ale z rôznych dôvodov býva s nimi. Ale nejak zabúda po sebe upratovať.

Bežne počas roka sa jej ja osobne vyhýbam. Ale na Vianoce to nejde. To neviem ovplyvniť. A tak idem už dopredu s bolesťami žalúdka. Našťastie, presnosť nie je jej doména a tak sa dosť často stane, že sa nestretneme, lebo ona to nestihla. Len problem je, že to nikdy dopredu nevieme. A už tá nálada v aute cestou tam je zarezaná.

Takže moju Vianočnú radosť kalí predstava tohto stretnutia.

Občas mám tendenciu svokrovcov ľutovať. Lebo celým tým trpia. Ale potom si poviem, ako si vychovali, tak majú - z rozmaznávaného miláčika celej rodiny sa stal tyran. Tyran, ktorý sa navonok tvári milo, ale pomíha hlavne mimo svojho okolia.... A len dočasu, kým tí, ktorým pomáha, poslúchajú.


reklama

reklama

nela88, Ne, 25. 11. 2018 - 18:40

skús to brať tak, že je chorá a k chorému pristupujeme inak, berieme, že on za to nemôže, je proste taký. Viem, ľahko sa píše, horšie vykoná. Len keď sa budeš hnevať, akurát si privodíš vredy.A za to Ti to snáď nestojí. :)

 

stelinka, Ne, 25. 11. 2018 - 18:52

Milá Katyka,  ty sa  Vianoc nebojíš. Nebojíš sa  ani švagrinej.  Podľa mňa, vyplýva mi to z napísaného, sa bojíš atmosféry počas stretnutia v rodine. Lenže deptá ťa atmosféra, ktorú si ty programuješ sama skôr, ako sa má udiať. Je to zle využitý čas pred návštevou.

Rozumnejšie by snáď bolo zamerať sa na tú tradíciu stretávky z úcty k svojmu manželovi a jeho rodičom. Ostatnému, alebo "ostatným" neprikladaj viac dôležitosti ako je z tvojej pozície potrebné, žiadúce. Je to na tebe a na vás dvoch, či si necháte pokaziť čaro vianočného rodinného stretnutia. Možné je aj neísť v rovnaký čas ako všetci.

púpavienka, Ne, 25. 11. 2018 - 21:58

Musím súhlasiť so Stelinkou, už sama pripravuješ takú atmosféru. Teraz si povedz a bude všetko inak, bude super. Však to ti nemôže uškodiť ak to tak bude budeš šťastná ak nie prežiješ. Ja by som to brala že idem na návštevu lebo sme pozvaní a im to robí dobre.

lastovička, Po, 26. 11. 2018 - 08:47

ja by som to nejako neriešila. išla by som tam, bavila by som sa s každým normálne, ľudsky a ona nech si robí a hovorí čo chce. Jedným uchom dnu a druhým von.  Nenechala by som ňou znechutiť. Nech si hovorí a robí čo chce.

Amalka, Ut, 04. 12. 2018 - 13:42

Katyka, ty hráš jej hru. Prežila som podobné záležitosti aj ten strach z osoby, ktorá si svojvoľne uplatňuje nad inými svoju moc. Túto moc však má len dovtedy, kým iní hrajú jej hru. Dlho som ju hrala aj ja. Potom mi jeden správny chlap usmoklenej povedal - si ty normálna???? A rozpovedal mi svoj príbeh ako sa oženil a prišiel bývať do rodičovského domu svojej ženy aj so svokrovcami. Svokor ho pravidelne zastrašoval a uplatňoval si svoju moc... Až to v tom chlapovi dozrelo, povedal si dosť! a veru sa aj pobili. Prestal hrať svokrovu hru. A ja som spravila to isté. Bitka k tomu nutná nebola, no chopila som sa zdravého sebavedomia a aj drzosti. Ponúkli pri rodinnej sešlosti všetkých okrem mňa? S úškrnom som pekne nahlas povedala aj ja si prosím Pohoda Bála som sa ísť na rodinnú oslavu a pogratulovať despoťákovi... no išla som a s mega dávkou odvahy a drzosti som mu potriasla pravicou a popriala veľa pokoja v rodine Mrkám NEDAJ SA. Je to taký istý človek ako ty. A nemá nad tebou žiadnu moc, pokiaľ jej ju ty sama nedávaš. Vieš? Prajem ti kráááásne Vianoce Srdce bez akejkoľvek úzkosti. Bav sa!

Amalka, Ut, 04. 12. 2018 - 13:45

ešte niečo... keď sa vzchopíš, zrazu uvidíš úbohosť dotyčnej a budeš ju ľutovať a vôbec nebudeš chápať, ako si sa mohla báť Mrkám

veronika9, Ne, 09. 12. 2018 - 20:20

Katyka,úplne Tě chápu, jak se tam cítíš.S úcty k manželovým rodičúm to vše děláš, ale především má zasáhnout manžel a utnout to.Múj manžel se mne nezastal. Já jsem to utla před 25 lety a přestala jsem chodit k svokre, když jsem slyšela jak o mně říká-ta hnilá Češka,A to jsem opaŕila a oškubala všechny brojlery, kačky..Tolik sobot zabitých.Teď mám klid. Držím Ti palečky a něco udělej.Já bych povala k sobě jen ty rodiče?!

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama