reklama

19 dní do Vianoc

Pridal/a balalajka dňa 06. 12. 2018 - 14:32

reklama

Ak by som si sama mohla vybrať darček pod stromček nehľadiac na čas, peniaze, rodinu, ... proste na nič, asi by som si vybrala hodiny v kuchárskej škole. Fakt ma to baví, ale fakt. Nielen pečenie, ale aj varenie. Milujem, keď mám čas a priestor a dostatok všetkých ingrediencií. Milujem o jedle čítať, počúvať, pozerať sa na prípravu, asistovať. Dotýkať sa ho, umývať, krájať, ovoniavať, miešať, ochutnávať, variť, podlievať ... a hlavne ho potom milujem jesť. Úsmev

Každý deň sa máme niečo nové naučiť a ja sa učím. Teda, snažím sa.

Najnovšie hltám články nielen o tom, ako vycvičiť psa, ale aj o varení. Veď povedzme si úprimne, Vianoce sú hodne o jedle a koláčoch – aspoň my sa vždy nejak na to sústreďujeme ako sa mi zdá. Sa stačí pozrieť do nákupných centier – už aj včera bolo problém kúpiť niektoré potraviny na pečenie Prekvapenie.

Kým v Amerike šaleli pred Vďakyvzdaním, do mailov mi lietali denne know how ako toho ich moriaka upiecť a nescvoknúť z toho a ja som sa smiala, lebo čo také Vďakyvzdanie je oproti príprave vianočnej večere a celého toho adventného času, u nás to začína tuším gradovať pomaly teraz.

A tak čítam a hľadám, ako to vianočné kuchynské besnenie nielen v šťastí a úspechu prežiť, ale mať z neho aj potechu a si ho užiť.

Teda, mi dobre padlo zopár trikov od šéfkuchárov. Posúvam inšpirácie, na čo by sa nemalo zabudnúť, aby to 23. či 24. nevyzeralo na búrku v kuchyni miesto pohody.

1/ Nabrúsiť nože – toto by mala byť úloha pre chlapov. Docela sranda – zvyčajne sa k tomu manžel dostane tak nejak neželane a skonštatuje, že ani chleba mu už nejde odkrojiť, že s čím to ja tie šnicle špidlikám. Potom to schytí správne chlapsky do rúk a ... ja si do 24 hodín šmyknem minimálne raz po prste, lebo to FAKT REŽE. V lepšom prípade na doske ostane kúsok nechtu. Veľký úsmev

2/ Nájsť správne miesto ingredienciám – toto je docela zaujímavé. Denne sa hrabem v mojich koreničkách a ochucovadlách. Snažím sa ich uložiť na svoje miesto, ale priznávam, občas ten sušený cesnak dám len tak ledabolo niekde, odkiaľ som ho vytiahla. No a jasné, že potom nabudúce nervačím, lebo „ NIEKDE TO TAM MUSIIII BYŤ“.

3/ Používajte správnu škrabku –nuž viem svoje, hlavne koľko času ušetrí škrabka v tvare Y oproti nožíku, keď čistíte mrkvu! No a treba ich tiež pozrieť, či ich nie je potrebné vymeniť. Či sa dajú brúsiť, žiaľ netuším. Asi nie.

4/ Treba si dať záležať na krájaní zeleniny – toto je fakt taká jednoduchá vec, ale popravde – rovnako nakrájaná zelenina i kúsky mäsa či zemiaky nielenže vyzerajú lepšie, ale aj chutia, keďže sa pripravujú rovnako časovo a nemusíte sa báť, že jeden kúsok bude uvarený a iný nie.

5/ Poznajte tuky – maslo je fantastické, jasné. Ale vysmážať by sme na ňom nemali. Na to sú určené napr. rastlinné oleje, ktoré neodovzdajú jedlu inú chuť. Ale ak robíte zas také bravčové rezne – tie priam prosia o masť.

No a na záver ešte o soli – Vraj soliť by sa malo v priebehu celého varenia. Soľ vyzdvihuje chuť a preto po každé, keď pridáte ingredienciu, dajte malinkú štipku soli. A ak sa vám stane, že máte pocit, že tej soli je nejak dosť – tak treba pridať trochu kyseliny – lyžičku citrónovej šťavy či kvalitného octu.  Vraj to tú soľ utlmí. Nuž ... mne radili naše ženy doliať vody.  Tak ale nie vždy sa to dá. Úsmev

Šup sem nejaké vychytávky, ktoré používate, nech sa ešte priučím. Mrkám


reklama

reklama

de-ni, Št, 06. 12. 2018 - 16:53
Tak nehladiac na peniaze, cas a tak... :-) by som si na Vianoce zelala spratavaca kuchyne...lebo ja tiez rada varim, peciem, ale to co je potom okolo mna po kuchyni... Vychytavky...napr. praskla sa nam doska na krajanie, taka z makkeho plastu a moj manzel uzasny zobral noznice a vystrihol z nej dve, jednu taku malicku a druhu velku. Priznavam, ze ja som ju chcela vyhodit do kosa, toto mi nenapadlo.
balalajka, Pi, 07. 12. 2018 - 06:16

Chlapi sa proste dívajú na veci inak. Mrkám

Toho spratávača ... inak, to bol jeden z bodov, že vždy po sebe ihneď upratujte. Tvrdo ignorujem ten bod. Veľký úsmev

Amalka, Št, 06. 12. 2018 - 22:22

Určite mať rezervnú batériu do digitálnej kuchynskej váhy Chichocem sa Na pečenie medovníčkov prizvať staré kamošky a zabezpečiť zásoby parádneho punču. Vtedy sa upečú samé ani neviete ako... na čo sa tento rok špeci teším je pečenie koláčikov so staršou dcérou, už by sme mali cestá namiesené, keby sme neboli zabudli na tú batériu Chichocem sa a ešte sa teším na ten POKOJ... po všetkých extrémoch, ktoré som v minulosti počas Vianoc pozažívala... ani za všetky peniaze sveta sa nedá nič úžasnejšie kúpiť ako pokoj a pohodovú atmosféru v rodine. Súdržnosť, smiech, pomocnú ruku... nič viac mi veru netreba Srdce
Leni a ak by si potrebovala moudro k výchove psa, písni mi. Mám tu veľmi šikovného kynológa Mrkám To ja som deti nedokázala tak bravúrne vychovať ako on svojho psa, dakedy ma ide z toho šľak trafiť Veľký úsmev furt im vykrikujem, že Zuza je pes a ako poslúcha! Hambím sa

balalajka, Pi, 07. 12. 2018 - 06:20

Jaaaaj moja, ale Zuza nespala s tebou v posteli keď bola malá a nevie, kam až môže ešte zájsť Veľký úsmev. My sme mamy - čo si budeme hovoriť, jako my tým deťom sme nainštalovali ten gombík na to, aby naše výčitky brali v každom veku vážne, tak aj oni v nás zanechali druhý taký gombík, kedy robíme všetko pre nich a potom to tak občas dopadá Vyplazený jazyk.

Ja sa bojím, že presne viem, kde robím chybu, vďaka za ochotu. Myslím, že tu prebehne ešte konzultácia Veľký úsmev.

Baterka do váhy zaznamenaná - nemám. Doplním.

Pečenie s kamarátkami ... hmmm, vieš že si to neviem predstaviť? Úsmev

Amalka, Pi, 07. 12. 2018 - 07:04

Chichocem sa to čisto len medovníčky... cesto pripravené vopred. Už som nás raz takto dala dokopy, taká kuchyňová medovníkovo - punčová seansa. Pohladenie na duši v tomto  predvianočnom čase. Celý rok si sľubujeme, že skočíme na kávu, že sme sa zase dlho nevideli a tak... nuž to chcelo radikálne riešenie. Len ten punč nesmieš potom ponalievať do pohárov na chladené nápoje, lebo prídeš o polovicu súpravy Veľký úsmevVeľký úsmevVeľký úsmev ešte aj mega veľký nápis cooler bol na nich, neviem kam som rozum podela. Asi mi radosť zatmila praktickú časť ženskosti Váľam sa od smiechu po podlahe

balalajka, Pi, 07. 12. 2018 - 07:32

Veľký úsmevVeľký úsmevVeľký úsmev

Ty si aplikovala roztopené lyžičky z Pelíškov tuším.

aramana, Pi, 07. 12. 2018 - 07:23

Tak ja šprtnem do tých olejov...možno si niekto pomôže kto o tm tiež nevie...

Ak ideme klasicky vyprážať, rezne, ryby...čokoľvek, je dobré si ozaj zaobstarať olej na vyprážanie Chichocem sa

No som sa veru divila že nik z môjho okolia nevie o rôznych teplotách ktoré môže olej dosiahnuť a ak sa použije ten nesprávny, skôr sa to prevaruje ako vysmáža...

Nedávno mi kámoška spomínala že kupuje na vyprážanie "ten drahý, ten najlepsí, ten raciol..." a nie vždy môže aj dva krát na tom istom oleji lebo už smrdí a je plný čierneho...

Sa pýtam ale aký?

No veď teeeen....

A tak som si robila maly prieskum a veruže málokto o tom vie že olej má svoj bod zadymenia a je to na ňom napísané...

Takže smele do vyprážania! Len si kúpte na to vhodný olejÁno

balalajka, Pi, 07. 12. 2018 - 07:30

Ha! Som sa naučila dnes. Idem hľadať bod zadymenia. ÁnoÁnoÁno

Vďaka ti deva spanilá.

Ja som začala toto riešiť pri pečení, lebo s maslom sa mi niektoré veci nedarili. Napr. linecké. Boli jak obri. Roztiekli sa. Lebo som tam dala maslo, aj keď v recepte bola tá, čo je s ňou radosť piecť. No však reku dám "lepšie". Tak chuťovo isto, ale miesto hviezdičky sme mali vyfučanú futbalovú loptu Pohoda.

dasa_, Pi, 07. 12. 2018 - 15:03

k tým olejom, už som to tu kedysi písala. trochu som to čítala. Po pravde, olivový olej, ktorý som kedy kúpila u nás v obchodoch, ten mi nechutil. Mal pre mna príliš agresívnu vôňu. A keď sa dal na panvicu, tak veľmi rýchlo dymil. Len raz som mala taký, čo mi fakt chutil - sestra bola na dovolenke v chorvátsku a priniesla jednu fľašu domáce. Takže som na používanie olivového oleja nejak zanevrela. Naviac, čo moja pamäť a aj historické pramene siahajú, u nás sa veľmi tento druh oleja nepoužíval.

Dobrú masť mám raz za pol roka chuť si dať na chleba. Ku tomu cibuľku. Alebo kyslé uhorky :) Keď som na tom skúšala doma urobiť placky alebo rezne, tak mi to ofrflali.

Skúšala som aj prepustené maslo. To by tuším malo byť aj na vysmážanie. Už si presne nespomínam, ale neoslovilo ma to.

Potom som sa dala na slnečnicový olej. Zdalo sa mi, že som vybrala to najlepšie, čo som v obchode našla a zároveň si mohla dovoliť. Ale to vysmážanie, hotová katastrofa. Ustriehnuť, kedy je ten správny okamžik, aby to nedymilo, to bolo umenie. Priam nemožné. Dnes mi je už jasné, že tento olej má nízky bod zadymenia.

Tak som hľadala ďalej a prišla som k repkovému oleju. Ano, k tej repke, čo mi na jar žerie nervy, lebo všetko okolo je žlté. Aj som študovala dlhé a krátke reťazce. Trochu ako Nick Nolte vo filme Liek pre Lorenca. Len teda som sa v tých reťazcoch a kyselinách stratila. Ale na vysmážanie je tento olej super. Má naozaj vysoký bod zadymenia a tak nie je problém. Vybrala som si dva tieto oleje. Jeden taký bežný a jeden trochu drahší. Ten je taký hustejšie a má oveľa sýtejšiu farbu. Ten mám rada pod ryžu alebo ako základ polievky.

Toško moje olejové poznatky :)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama