reklama

Aký vianočný stromček?

Kamila , 10. 12. 2018 - 10:48

reklama

Mám rada Vianoce, milujem vianočný stromček, odraz svetielok vo vianočných guliach, vôňu lesa  ... 

Len poslednú dobu už akosi nevonia ... Najradšej by som stromček zdobila už začiatkom decembra. Len pod skúsenostiach z minulých rokov, keď po týždni či ešte skôr začína vednúť, opadávať, som od skorých termínov upustila. Ale ani dva týždne pred Vianocami sa neoplatí živý stromček kúpiť, nič nevydrží .. Možno len zle vyberám?

Umelý nechcem, ja viem asi tie nové sú už krajšie, ale nie nejde to. V Ke máme už aj službu zapožičania stromčekov v črepníku, len to treba rezerváciu stihnúť asi do konca novembra. Jasné, že som nestihla. Dopestovať vlastný stromček v črepníku, čo by zvládol Vianoce vo vnútri a zvyšok času vonku, na také som ešte nedorástla. Chýbajú mi studené priestory, bez mrazu, kde by sa mohol stromček aklimatizovať pred aj po Vianociach.

Tento rok som sa prvýkrát rozhodla pre kúpu stromčeka v črepníku. Ťažká voľba, lebo väčšina takýchto stromčekov je "mini pidi" a však to by ani nebolo čo zdobiť. Našla som však kus väčší, aj keď rovno s upozornením, že v tom črepníku nebol pestovaný a je malá pravdepodobnosť, že sa ujme po presadení vonku, ale že by mal dlhšie vydržať.

Ta neviem, uvidíme. Včera sme si s Tinkou vybrali lásku na prvý pohľad, snáď najkrivší smrečok, aký tam bol ..., ale voľajako sme ho dorovnali, len ako pozerám na ihličie pod ním, ta neviem ...Je mi jasné, že z jeho koreňov sa do toho kvetináča veľa nezmestilo, ta zalievam rosím, vypínam svedomie a teším sa na dnešné zdobenie s Tinkou. A ostáva mi už dúfať, že vydrží minimálne do nového roka ... Ak by sa podaril zázrak aj vonku mu nájdem na jar miesto ...

Viem, mohla by som si ušetriť starosti, ak by sme stromček kúpili dva dni pred Vianocami, a zdobili ho na štedrý večer, ako to robia v mnohých rozumných rodinách. Len u nás nepravidelno pravidelne, cestujeme na Vianoce, tak to by sme si ho neužili a na rovinu, za rozumnú som sa nikdy nepovažovala.Hambím sa

Pri výbere stromčeka chvíľu vypínam svoju snahu byť ekologická, ale na rovinu, ani neviem ako na to, čo sa týka výberu stromčeka. Asi najlepšia verzia by bol vlastný záhradny stromček ... , alebo ešte splnenie túžby staršieho syna, aby sme ozdobili, veľký izbový kvet .. Akosi vysoký je dosť, aj lístie  z neho opadáva, podobne ako ihličie z vianočného stromčeka ..., no len to by neboli Vianoce. Veľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlahePrekvapenie

Dievčatá aký stromček budete zdobiť tento rok vy a kedy? 


reklama


reklama

Pepka, Po, 10. 12. 2018 - 16:02

Kamila, ja som tiež dlho odolávala umelemu stromčeku, najlepší , a najkrajší je predsa živí, a tá vôňa ihlicia, no predsa romantika. Ale háčik je tu, že v US, každý ozdobuje stromček už po Thanksgiving, ja snažím až prvý týždeň decembrový ale skutočnosť je taka,že aj keď ho svedomito polievam a sprejujem aj tak počas vianoc už chudák dožíva a vôbec už nevyzerá najlepšie. Ďalšia vec je že na mňa pôsobí moja dcéra, ktorá je zaryty ochranca prírody ako každý kto kupuje živý stromček ničí našu prírodu. Takže minulý rok som len na druhý den po štedrej večery išla do obchodu a tam stál krasny posledný umelý stromček zlacnený z 400 $ na 80$. Ten sale ma ohromil tak som si povedala, prečo nie. Kúpila som ho, prišla som domov a keď som videla tej môj zvadnuty chudacik, bolo mi do placu, tak som hneď poskladala novy a prehodila ozdoby na umelý. Nebolo to zlé, do vázy som dala ihlacnate konáre a bolo .

 

Kamila, Po, 10. 12. 2018 - 20:51

Takže si zažila podobné zúfalstvo ako ja. Hambím sa Len ja som ešte na umelý nedozrela. Inak sa  ti ani necudujem, ze si presedlala na umelý, to vazne u vas sa zdobia stromceky koncom novembra?

Máš krásny stromček. Úsmev

Tomáš97, Po, 10. 07. 2023 - 20:52

Ja zdobím 17.11. a keby môžem, už zdobím včera  ...Červenám sa
Veď celý rok po internetoch obkukujem vianoce a stromčeky. A tak nejako som natrafil aj na túto diskusiu práve dnes Červenám sa ...

balalajka, Po, 10. 12. 2018 - 16:42

U nas umely a aj ten sa robil den pred Vianocami. Minuly rok som dala oooovela skor - nejak okolo 8.12- Toho roku mi uz vyse tyzdna chlapi slubuju, ze ho zlozia z povely, aby som mohla ho prichystat a tak a jakosik .... snad do toho 24.12. bude stat. Veľký úsmev

Zive stromceky sme mavali, ked som bola mala. Pamatam si, ako staval vonku zviazany, konare pritiahnute ku kmenu. Sem tam aj sneh si viem vybavit, ako na nom bol. A pamatam si, ako sme sa 25.12 bali nieco zo stromceka zobrat, alebo spod neho, lebo vsetko to "opŕchlo" na nas. To ihlicie Váľam sa od smiechu po podlahe. Aj salonky samozrejme a staniolove vlasy či jak sa to volalo. Toho roku ma prekvapilo take, ze kmen som videla "sediet" v miske s vodou. Ma to trochu logiku, ale nikdy som si to doteraz nevsimla. A sranda, ze som to videla na 2 uplne odlisnych miestach.

Kamila, Po, 10. 12. 2018 - 20:56

Ono ani máčanie kmeňa vo vode velmi nepomoze, mozno trosku, nas mal stale v s tojane vodu. No dobre ono asi zavisi aj od druhu ale asi hlavne od casu ..., zrejme odkedy bol zrezany .... a kde medzitym stal.

Ty to máš istejšie. Úsmev Snáď ho chlapci aj znesú do Vianoc . Váľam sa od smiechu po podlahe

Pepka, Po, 10. 12. 2018 - 23:16

Ďakujem Kamila, áno tu začínajú už vyťahovať stromček koncom novembra alebo zaciatkom decembra, ale väčšina už ich schováva hneď po vianociach, ja sa snažím až po Troch Kraloch. Z ozdobami to tu niektorý ľudia naozaj preháňajú hlavne z vyzdobami domov, američania sú povestni že sa im páči všetko čo sa veľa blízka a trblieta, už som asi prebrala ich štýl.

Kamila, Ut, 11. 12. 2018 - 08:52

Oj veru, svetielka na svetielkach. U nas je tych vonkajsich svetielok viac ako volakedy, ale zdaleka nie tak ako u vas.Úsmev

Pepka, Po, 10. 12. 2018 - 23:36
Nuž čo už som sa prispôsobila nášmu neighborhood a jeho štýlu. Večerami sa mi páči sa prechádzať ulicami a obdivovať decoration. Je to naozaj Farebna nádhera.
lienka, Ut, 11. 12. 2018 - 08:04

u nás dlhé roky umelý, celkom pekný 180cm :-)

Ale toho roku...som kúpila v črepníku taký 60-80cm, zatial je na balkóne, netuším ako vydrží ...bude to nová skúsenost

urobme si tu galériu vianočných stromčekov...nie chvastanie sa, len také nakuknutie :-)))

my však náš malý ozdobíme až deň pred štedrým dňom

Kamila, Ut, 11. 12. 2018 - 16:42

Tak potom daj vediet, ako vas prezil Vianoce a pripadnu aklimatizaciu spat na balkon? Ten vas mozno aj pestovali priamo v kvetinaci, ta mozno by tak ezvladol.

Skvely nápad, podeliť sa o fotky ozdobenych stromcekov, mohla by som pridat foto nasho ozdobeneho. ;)

Amalka, St, 12. 12. 2018 - 07:25

Tak ja som jedného roku horké slzy ronila, keď nám vianočný strom 24ho ešte rástol nevedno kde v hore pod snehom. Vtedy som sa zapovedala, že toto už nikdy viac nechcem zažiť a hneď po sviatkoch som vo výpredaji kúpila umelý strom, ktorý máme dodnes. Zázrakom som vymákla celkom peknú verziu. Ale teraz máme doma lesníka a prudko koketujeme s myšlienkou na živý stromček. Tiež som stála na vianočných trhoch pri tých črepníkových, čo by sa teoreticky mali dať na jar zasadiť... ale boli to také metly na spodku veľmi husté a na vrchu skoro bez konárikov. Ešte pôjdem po nejakom takom črepníkovom očko hodiť a sama som zvedavá, čo za stromček nás tento rok bude obšťastňovať. Či umelá klasika z pivnice alebo nám to kdesi ešte rastie? Chichocem sa
A výzdobu riešim handmade dekoráciami. Odpálili to pedigové zvončeky od balalajky, postupne prikupujem každý rok na dobročinnom večierku alebo na trhoch, aby sme podporili šikovníkov.

Zo dva roky dozadu sa mi stala milá vec. Mám skvelú kamošku, priam sestru, s ktorou sa strašne zrkadlíme. Ani nemusíme byť spolu a melú sa nám rovnaké situácie. Každý rok mávajú červený strom. Nedebatili sme na túto tému, ani slovíčko nepadlo k plánovanej výzdobe. Ja som sa rozhodla pre čisto bielu verziu s hačkovanými guľami, ktoré som dostala do daru. Pridala som aj háčkované vločky s medovníčkami a pedigovými zvončekmi. Nič viac. Prišla som na návštevu k Janke a vraví mi - poď sa pozrieť aký máme stromček. Vošla som do obývačky a sánka mi padla. Vyzdobili sme ich úplne rovnako. Tiež vtedy dostala do daru háčkované gule a anejliky. Reku hádaj moja, čo máme doma my Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe

 

val, Pi, 14. 12. 2018 - 19:51

Nas uz stoji pysne v obyvacke je zivy nadherny, plastove odmietam aj teraz som citala ze zivy je viac eko Mrkám po umelych ostava stopa hodne dlho. Moj mm sa zblaznil a kupil tak velky strom ze som musela premiestnit gauce v obyvacke, dokupovat gule a svetielka Chichocem sa Po vianociach pozbieraju a odnesu zvieratam do ZOO, teda aspon u nas v KE to robia.

Kamila, Pi, 14. 12. 2018 - 22:53

Šikovní ste, daj potom vediet ako dlho vydrží, a aký stromček ste kúpil a kde? Slnko Nech som múdrejšia o rok. 

hrkálka, So, 15. 12. 2018 - 13:34

My máme umelý. Minule bolo v telke o tom ktorý stromček je viacej Eco. Vraveli, že živý......Ale zabudli tam povedať, že za živým stromčekom musí ísť pilčík s pilou, ktorá potrebuje benzín. Auto, ktoré pilčíka musí doviezť niekam do škôlky kde rastú. Tam kde ho dovezie to autock predaju, je búda, kde si kúria nejako ludia, čo ho predajú niekomu, čo ďaľších x kilometrov za ním urobí a spotrebuje palivo. A to je čo strom to cesta do každej domácnosti. Balí sa do plastovej sieťky, či opáše sa nejakým umelým špagátom. Potom tiež, ked je po sviatkoch musí naštartovať OLO a pozbierať porozhadzované stromčeky zo sídlisk. Mylne si niekto myslí, že skončia v ZOO. To je veľký omyl, pretože je riziko, že zvieratá pojedia zabudnuté háčiky po salónkach. Nakoniec aj drtenie a štiepkovanie je o energii. Ciže kopu nafty, benzínu do ovzdušia.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama