reklama

Len tak na zamyslenie

Pridal/a kp dňa 22. 01. 2019 - 10:06

reklama

Keď sa Michael v druhej polovici decembra vrátil zo zájazdu v Shanghai, bol viditeľne šokovaný z mnohého, čo tam zažil. Dúfam, že sa mu jeho zážitky pevne vryli do pamäti a že si z nich vezme odstrašujúci príklad do budúcnosti. Keďže muž často pracuje v Číne, už odo dverí s kufrom v rukách mu položil zásadnú otázku:

- Tato, je pravdou, že Číňania patria k najegoistickejším národom na svete?

Jeho otázka nevychádzala z niečoho niekde odpočutého či prečítaného. On sa spamätával z obrazov, ktoré mal týždeň a na každom kroku pred očami.

- Si predstavte, že tam neexistuje človek, čo ide po ulici so vztýčenou hlavou. Každý drží v ruke mobil - a to žiadne lacné kúsky, ale všetko najmodernejšie typy - a celý čas kráča hľadiac na displej. Tam už sú prechody pre chodcov spravené tak, aby ľudia vôbec nemuseli zdvíhať oči na semafor. Semafory sú zabudované povedľa zebry priamo na zemi. Keď sme sa v metre chceli cez nástupište predrať do vozňa, nepodarilo sa nám, lebo nás nik nepustil. Iba preto, že nedokázali odtrhnúť oči od magnetu v rukách. Keď sme sa šli naobedovať do reštaurácie, pol hodinu sme stáli pri dverách a hľadeli na ľudí pri stoloch s prázdnymi taniermi, ktorí sa hrali ako zhypnotizovaní na mobiloch. Ja to nechápem!!! Keby si pozerali videá na ... alebo chatovali s priateľmi, ale oni naozaj všetci do jedného hrali hry a nik sa s nikým nerozprával!!! A my sme museli hladní čakať. Keď nás potom, nebodaj, predsa len niekde zaregistrovali, tak nás zasa odušu fotili...

Ešte nasledujúcich pár dní šokovane rodine a všetkým známym opisoval svoje pozorovania z ďalekej Číny.

Je tá Čína naozaj až tak ďaleko? ...


reklama

reklama

hrkálka, Ut, 22. 01. 2019 - 10:59

smutná a nemilosrdná doba....

kp, Ut, 22. 01. 2019 - 22:38

ano ... a asi nas nakoniec prevalcuje

dasa_, Ut, 22. 01. 2019 - 11:28

pevne verím, že toto je ďaleko. Že toto je iná cesta, paralelná s našou. A že sa nikdy nepretnú

kp, Ut, 22. 01. 2019 - 22:39

obavam sa, ze uz si ludstvo viackrat narazilo nufak, lebo sme verili, ze sa nieco nestane a ono sa stalo...

de-ni, Ut, 22. 01. 2019 - 12:04
No neviem, neviem...ja ked pozorujem ludi okolo seba...
kp, Ut, 22. 01. 2019 - 22:40

ved to, ze ani ja nemam handy v ruke a to pozorovanie mi nahana hrozu a strach

Kamila, Ut, 22. 01. 2019 - 15:36

Waaw, to vážne až tak ...? Prekvapenie Staršia dcéra bola v Číne, asi pred dvoma rokmi, takéto dojmy nespomínala, ale ono Čína je veľká a tie rozdiely od regiónov k regiónom, sú asi obrovské ...

kp, Ut, 22. 01. 2019 - 22:52

Cina je naozaj dost rozdielna ... najviac podobne zavislych najdes ale v Korei ... ale teraz v zimnych mesiacoch, ked nejazdim na bicykli, ale mestskou hromadnou, tak pozorovania z nej mi vravia, ze veru ani Europa od nich nema az tak prilis daleko

lastovička, St, 23. 01. 2019 - 09:52

pomaly to bude asi  aj u nás. Pred nedávnom som bola s kamarátkami v kaviarni a pozeráme okolo seba, že iba my 3 sme nemali mobili ani na stole. Všetci ostatní naokolo do nich čumeli. Sedeli 2-3 ľudia pri stole a všetci pozerali do mobilov ani sa nerozprávali. Ako to tak sledujem, tak väčšinou môj ročník 40+ a vyššie sa normálne rozprávajú, a nečumia do mobilov. Dcéra 18 rokov - bola kedysi tiež zhrozená, že veď keď si idem s niekým sadnúť tak si chcem pokecať a nie čumieť do mobilu. Tak s niektorými aj prestala chodiť von. Že môže aj doma sedieť a posielať si správy, lebo z tých stretnutí nič nemala. Vyberá si už len takých, ktorí nepotrebujú za každú cenu pozerať do mobilu ale dokážu povedať aj pár súvislých viet.

dasa_, St, 23. 01. 2019 - 10:13

občas mi také napadne, že poslať juniora (18) von. Len tak s kamošmi. A on, že načo. Každý večer majú otvorený chat a rozprávajú sa. Ideálne okolo pol noci Veľký úsmevVeľký úsmev Načo by ešte niekam aj chodili.... Ale je pravda, že všetci okolo sú jedináčikovia, nik ich v komunikácii neruší a kým sa fakt že hlasno nerehocú, tak ani oni nerušía.

lastovička, St, 23. 01. 2019 - 10:33

Dcéra je síce jedináčik ale kamarátky a kamarátov má takých že väčšinou majú súrodencov. Ale menších. S tými sa nejako nezabavia tak sú stále online. Poráža ma, keď vidím že od 00:00 si ešte píše. Potom je ráno nevyspatá. Ale všímam si , že má také fázy, raz viac, raz menej. Podľa toho, s kým si má čo povedať. Ale našťastie má aj s kým chodiť von. Aspoň občas. Lebo vypnúť treba a nie len za mobilom sedieť.

kp, St, 23. 01. 2019 - 16:44

ked sme sa na tuto temu rozpravali s kolegynou, tak jej najmladsi syn vraj povedal, ze ked su napr. cez prestavku na skolskom dvore (asi stredoskolak), tak mladsi ucitelia vyjdu na dozor von a uplne zabudnu na svet okolo seba - ocami su prilepeni IBA A LEN na mobiloch - UCITELIA!!! ti, co maju ist prikladom...

Táňa8, Ne, 27. 01. 2019 - 22:34

presne, ja to už dlhšie pozorujem, všade kde prídem - málokto je bez mobilu v ruke.. Teda mladšia generácia. Starší nie. Je to smutné :(

Pepka, St, 23. 01. 2019 - 18:06
Najhoršie na tom je, ze tie telefony sa uz používajú aj počas soferovania v aute, vela krát som ss stretla, ze nebolo dôvodu na haváriu, cesta krasna , široká ale keď sa smsuje tak nema čas sledovať cestu pred sebou .
kp, St, 23. 01. 2019 - 20:08

veru aj u nas prednedavnom zomrelo pod elektrickou 15-rocne dievca s mobilom v ruke (pravidelne sa opakujuce pripady) ... a ja som zasa minule myslela, ze vytrhnem z ruky mobil nejakej materi a vyhodim ho von z elektricky, jej priblizne 4-rocna dcera asi 1000x zopakovala tu istu otazku, odpoved vsak nedostala, lebo mama sa hrala s mobilom!!!

Evka1223, Št, 24. 01. 2019 - 01:19
Novodobá droga - mobil.... Dajte ľuďom hry, zabudnú na realitu a dajú sa ľahšie ovládať. Toto sa nám sakramentsky vymstí. Mobil je zákerný v tom, že máme pocit ako ho ovládame a pritom skutočnosť je opačná, desivé.
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama