reklama

Každý deň som v strehu, čo nového si zasa ne-/vymyslia

Pridal/a kp dňa 12. 03. 2019 - 09:06

reklama

Tretiaci včera dostali nazad opravenú slohovú prácu spred prázdnin a za úlohu (teda okrem matematiky) ju mali znovu prepísať korektne do zošita. Potiaľto bolo všetko ok. Jasné zadanie a v podstate jednoduché vyplnenie.

Prvý bol hotový Tretí muškatier. Skontrolovala som opravu, našla nejaké dve chybičky, ktoré sme prediskutovali a on opustil miestnosť. Potom sa prihlásil Severan. Takisto som skontrolovala, ako splnil zadanie. Už počas kontroly sa dohadoval so zostávajúcim Južanom, že po úlohách si ešte na chodbe zahrajú futbal so softballom.

Nedočkavý Južan mi už pchal svoj zošit do rúk, keď zbadal prvú chybu.

- Pozri, čo som spravil - chytal sa nechápavo a zároveň zhrozene za hlavu - uprostred strany (A4) som prerušil písanie a prešiel som na ďalšiu.

- Tak s tým teraz nič nespravíme. Už to tak zostane.

A potom som začala kontrolovať úlohu. Zo začiatku som si myslela - klobúk dolu, chlapec - bo ako jediný z trojice nie je rodený Nemec a ani rodičia nevedia až tak dobre po nemecky, ale sloh mal naozaj najlepší. Voľba slovných spojení ma u neho pozitívne prekvapila. A zrazu som v jeho úlohe začala objavovať chyby. To, že nepozorne opisuje, nie je v jeho prípade nič nové či mimoriadne. Skôr ho neporiadnosť vystihuje. Nuž som mu chcela dokázať, že pracuje iba na polovičný výkon. Preto som vzala slohovú prácu, z ktorej vychádzal, a hľadala v nej state, kde som chyby objavila. A zrazu som zistila, že tie chyby má preto, lebo on pozmenil pôvodný text. Pritom podotýkam, že keď ich písal, ešte nepadlo žiadne slovo o futbale, takže nemal dôvod sa ponáhľať a odfláknuť robotu. On ju odflákol z princípu. Lišiak akýsi.

Ako príklad uvediem mnou vymyslené vety - lebo hoci si obsah pamätám (šlo o oslavu narodenín a nepsrávne sfúknutie zápalky s následnym ohňom v koši), jeho zmeny už nezreprodukujem:

Veta: Mama oprala špinavé záclony a povešala ich na balkón, aby sa na slnku vysušili a ona ich mohla znovu čisté zavesiť na okná. ->

Jeho možná, pravdepodobná úprava: Mama oprala záclony a zavesila na okná.

Tak som sa zhrozene začítala ďalej a zistila som, že ten malý lenivec skresal/upravil text na polovicu. Nech nemusí veľa písať.

- Preboha, to čo si spravil??? - zhrozene som sa spýtala.

- No pani učiteľka povedala, že smieme slová vymeniť za lepšie. Vhodnejšie.

- Vymysli si niečo iné, lebo toto ti neuverím. Ak sa vám opakujú začiatky viet a ona vám ich zakrúžkuje, tak vtedy a len vtedy máte nájsť nejaké lepšie alternatívy, ale inak nie!

- To nie je pravda. Triedna to tak chcela, aby sme zmenili text.

- Vieš čo, zajtra si na teba počkám na chodbe a po skončení vyučovania sa spoločne porozprávame s pani učiteľkou.

Po poslednej vete zneistel. Pochopil, čo by nasledovalo.

- No dobre, možno to tak nepovedala a ja som niečo iba zle pochopil...

Ty, a zle pochopiť, lemra akási!!! Navyše všetkými masťami mazaná! - pomyslela som si.

- Už aj to daj do poriadku!!! - zahlásila som prísne.

Moje rozhodnutie mu nepasovalo do plánov s futbalom a kumpánmi. Urazil sa.

Asi dve minúty nato som sa ku nemu vrátila. Škaredo na mňa zazeral. Sadla som si ku nemu a začala sa nahlas smiať.

- Ale jedno ti musím povedať. Ja ti ďakujem za tieto momenty plné prekvapení. Ešte po desiatich rokoch sa budem na nich musieť smiať, čo všetko si si ty nenavymýšľal. Ale dnes a v tomto momente ti to jednoducho neprepáčim a musím reagovať tak, ako reagujem.

Pozeral na mňa a začalo mu pošklbávať kútikmi úst. Kým sa nezačal smiať spolu so mnou.

- A tu na tomto mieste ti sľubujem, že keď podobný podvod objavím nabudúce, tak budeš celý sloh opisovať ešte raz od začiatku!!!

 


reklama

reklama

Kamila, Ut, 12. 03. 2019 - 11:01

Keď sa niečo dá zjednodušiť, však prečo by si to nezjednodušil ...ÚsmevChichocem saVeľký úsmev , keď sa tie vety dajú napísať aj jednoduchšie.Pohoda

kp, St, 13. 03. 2019 - 20:24

rozmyslam, ci to bazarove dohadovanie a zavadzanie ma dane genmi - mama z Juznej Ameriky, otec Perzan Veľký úsmev

Kamila, Št, 14. 03. 2019 - 11:47

krásna kombinácia Úsmev 

dasa_, Ut, 12. 03. 2019 - 12:42

Vie sa vynájsť. Takí ľudia sa v živote zvyčajne nestratia

kp, St, 13. 03. 2019 - 20:29

tak ano, je tu vela inostrancov, medzi nimi si miesto zaisto najde ... ale tam, kde sa naraba so serioznostou bude mat problemy Mrkám lebo i medzi vynajst sa a klamat ci podvadzat je rozdiel - kedysi som pisala o Viktorovi - ten sa vzdy vynasiel, ale cestne Úsmev

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama