Pri rannom čítaní ma inšpiroval komentár od "babalajky" Lenky ... a bolo rozhodnuté. Všetky suroviny boli doma tak nič nestálo v ceste upiecť po dlhšej dobe niečo z cvikle. Tento koláčik má výhodu, že je bez múky, je šťavnatý a má super chuť.
500 | gramov | cvikla |
1 | deciliter | olej |
20 | gramov | zázvor čerstvý |
1⁄2 | čajová lyžička | škorica |
1 | kus | citrón |
1 | čajová lyžička | vanilkový cukor bourbon |
1 | kus | prášok do pečiva |
90 | gramov | kukuričná múka - polenta |
150 | gramov | mleté orechy |
4 | kusov | vajce |
130 | gramov | trstinový cukor |
Uvarenú cviklu (mala som kúpenú hotovú ) nakrájam na menšie kúsky, zázvor očistím a tiež nakrájam na drobno. Spolu všetko rozmixujeme na kašu a postupne pridáme olej - mixujeme kým sa nevstrebe.
Do cviklovej hmoty zamiešame všetky ostatné suroviny okrem cukru a vajíčok. Necháme stáť kým nevyšľaháme žĺtka s cukrom do svetlej peny a z bielok tuhý sneh so štipkou soli.
Do cviklovej hmoty vmiešame žĺtkovú zmes a na záver veľmi zľahla zapracujeme sneh. Vylejem do papierom vystlatej formy (22 cm) a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 st.
Pečieme približne 60 min. - skúsime špajlou. Korpus necháme vychladnúť a vrch môžeme natrieť - poliať podľa chuti.
Ja som vrch potrela mňankou jablkovo-hruškovým maslom a poliala čokoládou, trochu posypala orechmi. Dobré je poliať aj citrónovou polevou alebo len pposypať cukrom.
Hmotu - cesto sa dá vyliať aj na vymastený plech. Piecť sa bude kratšie a bude nižšie.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Chuť cvikle tam vôbec necítiš, ten zázvor a citrón tomu dáva sviežu chuť, škorica s vanilkou to "šmrncne" chuťou medovníka. Dnes som dala susedom okoštovať nech hádajú čo tam je...bez šance, neuhádli ale veľmi chutil.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Opravím, to má byť napísané polenta. Nem usí byť len kukuričná múka ale ak miáš polentu ale nie instatnú.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Oplatí sa, ak to chceš mať ako koláčik nalej na plech bude to ako brownies
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďalšie recepty
Zamatová roláda
Slavka K | Zamatová roláda
Zamatová roláda
Vyborný sviatočný zákusok s kakaovým korpusom bez múky a dvoma druhmi krému. Ak chcete aj krém bez múky, môžete múku nahradiť 1,5 balíčkom Zlatého klasu.
Bravčové mäso na šťave s cestovinami
Slavka K
Bravčové mäso na šťave s cestovinami
Vynikajúce bravčové mäso, ktoré môžete podávať s knedľou, zemiakmi alebo cestovinami. U nás sú obľúbené farebné cestoviny. Mäso môžete použiť bravčové pliecko alebo stehno, prípadne iné.