reklama

Cviklová torta bez múky

Pridal/a M.á.r.i.a dňa 16. 03. 2019 - 19:05 - Recepty M.á.r.i.a
Cviklová torta bez múky, Torty, recept, M.á.r.i.a

reklama

Pri rannom čítaní ma inšpiroval komentár od "babalajky" Lenky Úsmev ... a bolo rozhodnuté. Všetky suroviny boli doma tak nič nestálo v ceste upiecť po dlhšej dobe niečo z cvikle. Tento koláčik má výhodu, že je bez múky, je šťavnatý a má super chuť.

Ingrediencie
500 gramov cvikla
1 deciliter olej
20 gramov zázvor čerstvý
1⁄2 čajová lyžička škorica
1 kus citrón
1 čajová lyžička vanilkový cukor bourbon
1 kus prášok do pečiva
90 gramov kukuričná múka - polenta
150 gramov mleté orechy
4 kusov vajce
130 gramov trstinový cukor
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Uvarenú cviklu (mala som kúpenú hotovú ) nakrájam na menšie kúsky, zázvor očistím a tiež nakrájam na drobno. Spolu všetko rozmixujeme na kašu a postupne pridáme olej - mixujeme kým sa nevstrebe.

Do cviklovej hmoty zamiešame všetky ostatné suroviny okrem cukru a vajíčok. Necháme stáť kým nevyšľaháme žĺtka s cukrom do svetlej peny a z bielok tuhý sneh so štipkou soli.

Do cviklovej hmoty vmiešame žĺtkovú zmes a na záver veľmi zľahla zapracujeme sneh. Vylejem do papierom vystlatej formy (22 cm) a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 st.

Pečieme približne 60 min. - skúsime špajlou. Korpus necháme vychladnúť a vrch môžeme natrieť - poliať podľa chuti.

Ja som vrch potrela mňankou jablkovo-hruškovým maslom a poliala čokoládou, trochu posypala orechmi. Dobré je poliať aj citrónovou polevou alebo len pposypať cukrom.

Doplňujúce poznámky

Hmotu - cesto sa dá vyliať aj na vymastený plech. Piecť sa bude kratšie a bude nižšie. 

Výnos
12 Porcie
Celkový čas
1 hod, 30 minút
Čas prípravy
30 minút
Čas varenia / pečenia
1 hod

Ďalšie recepty


reklama


reklama

Kamila, So, 16. 03. 2019 - 19:40
To znie ako vyzva a zazvor k tomu, ako chutil koláčik ?
M.á.r.i.a, So, 16. 03. 2019 - 19:46

Chuť cvikle tam vôbec necítiš, ten zázvor a citrón tomu dáva sviežu chuť, škorica s vanilkou to "šmrncne" chuťou medovníka. Dnes som dala susedom okoštovať nech hádajú čo tam je...bez šance, neuhádli ale veľmi chutil.

balalajka, So, 16. 03. 2019 - 21:40
Majka, kukuricna muka ci pohanka? Je to jedno? Vyzera zaujimavo.
M.á.r.i.a, So, 16. 03. 2019 - 21:45

Opravím, to má byť napísané polenta. Nem usí byť len kukuričná múka ale ak miáš polentu ale nie instatnú.

balalajka, So, 16. 03. 2019 - 21:50
Aha ... mam oboje - muku aj polentu. Skusim. Vdaka.
M.á.r.i.a, So, 16. 03. 2019 - 21:53

Oplatí sa, ak to chceš mať ako koláčik nalej na plech bude to ako brownies

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama