reklama

Veľkonočný kulich

Pridal/a balalajka dňa 05. 04. 2019 - 14:09 - Recepty balalajka
Veľkonočný kulich, Koláče, recept, balalajka

balalajka | Veľkonočný kulich


reklama

Učarovali mi kvasnice v ruskom podaní. A najviac od amerických kuchárskych trend setteriek , lebo dúfam, že tie vyberajú len najväčšie skvosty ich babičiek.

Ingrediencie
250 millilitrov mlieko
115 gramov maslo
1 polievková lyžica sušené droždie
100 gramov kryštálový cukor
  štipka soľ
30 millilitrov kyslá smotana
1 čajová lyžička vanilkový extrakt
3 kusov vajce
600 gramov hladká múka
80 gramov hrozienka
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Do misky si dáme do mikrovlnky rozpustiť v

  • 125 ml mlieka
  • 115 g masla

Keď je maslo rozpustené, pridáme

* ďalších 125ml mlieka, aby sme dostali teplotu vhodnú pre kvasnice, teda takú "letnú".

Pridáme

  • 1 polievkovú lyžicu sušených kvasníc
  • 100 g cukru
  • štipku soli
  • 30 ml kyslej smotany
  • 1 čajovú lyžičku vanilky
  • 3 vajíčka
  • 300 g hladkej múky

Všetko spolu vymiešame pekne do jednotnej hmoty. Mala by mať hustotu kyslej smotany, alebo cesta na dolky. Necháme 2 hodiny pri izbovej teplote kysnúť.

Po dvoch hodinách pridáme

  • 300 g hladkej múky
  • 80 g hrozienok

Poriadne zamiešame a necháme znovu 2 hodiny kysnúť.

Dáme na vál, vyváľame 2 bochníky, ktoré pečieme v malých ´maslom vymazaných a múkou vysypaných formách na tortu, kde sme boky "vyhnali" do výšky nadstavením alobalu.

A znovu necháme 2 hodiny kysnúť.

Rozohrejeme rúru na 160 stupňov a pečieme kulich 30-35 minút. Oba naraz.

Po úplnom vychladnutí si vymiešame práškový cukor s citrónovou šťavou a nalejeme pekne navrch a posypeme farebnými cukríkmi.

Doplňujúce poznámky

Kulich je symbolom celkovo ruskej jari. Je to jeden z veľa druhov chlebíka, ktorý sa vlastne pečie v malých obmenách po celej kresťanskej Európe na Veľkú noc. Má byť inak vysoký, po stranách mu má stekať biela poleva a bol zdobený farebnými kvetmi. Je a bol súčasťou košíka, ktorý na Veľkú noc sa dáva posvätiť v kostole. Spolu s paskou - syrom je tradičným ruským či bieloruským veľkonočným jedlom.

Výnos
2 koláče
Celkový čas
6 hod, 35 minút
Čas prípravy
6 hod
Čas varenia / pečenia
35 minút

reklama


reklama

dasa_, Pi, 05. 04. 2019 - 15:05

počuj, však to robota na celý deň. Len kysnutie je 6 hodín, ak som dobre počítala. Inak, veľmi mám rada túto citrónovú polevu, taká svieža mi príde.

balalajka, Pi, 05. 04. 2019 - 15:09
No ja som to vybavila tak, ze zamiesila som prvykrat, isla som na bicykel, prisla, dosypala muku, hrozienka, dala si sprchu a isla kupit s deckom tricka, bo zo vsetkeho vyrastlo. Dosla, dala do formy a zacala som vsetko spratavat, veceru urobila a tak a vecer piekla. Rano natrela, posypala a papala :D ... velice dobry casovy rozpis ma moj program to ma :D
M.á.r.i.a, Pi, 05. 04. 2019 - 15:06

Skúšaš s predstihom ... Úsmev, máš ich pekné, presne také ako paska, ono to je vlastne to isté. Ten syr čo spomínaš je vajcová hrudka, ktorú pravoslávni robia na sladko s hrozienkami,

 

balalajka, Pi, 05. 04. 2019 - 15:11
Vsak som.z toho zmatena. Toto.bolo ako paska (kulich) napisane. A ked som pozerala.inde, tak paska malo.byt to co u nas hrudka. Ale kulich to je urcite. No ja skusam v predstihu, bo na Velku.noc je to jak na Vianoce u nas ... uz to nikto nechce jest, lebo maju VSETCI. A dakujem.
M.á.r.i.a, Pi, 05. 04. 2019 - 15:18

Máš pravdu isto to je kulich alebo paska... niečo podobné pečú aj taliani a volajú to panettone, len tam dávajú viac orechov a kandizované ovocie.

 

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama