reklama

Ktorá zelenina (ovocie) je vlastne ekologické?

dasa_ , 10. 04. 2019 - 09:44

reklama

Stále točíme o tej ekológii. Aj minulý týždeň som sa dočítala, že jeden reťazec vyzlieka uhorky z plastu. Teda nie, že by to robili priamo oni. Objednávajú si rovno nebalene. Druhý reťazec kontroval, že to skúšali, ale pri skleníkových uhorkách sa veľmi zvýšili straty, oveľa rýchlejšie hnili a tak bolo veľa odpadu. A rozhodli sa, že oni sa k baleniu vrátia.

Alebo avokády. Super zdravá a hlavne asi módna potravina. Kto nedal recept s avokádom, ako keby ani nebol. Ale druhá strana - preprava z Južnej Ameriky na lodiach, ktoré teda vôbec nespaľujú žiadne ekologické palivá. Alebo ešte horšie letecky. Naviac, avokádo potrebuje veľmi veľa vody. A tak farmari ju odčerpávajú z riek. A krajina vysychá. No a pestovanie monokultúry.

Alebo ryža a jej podvodné pestovanie. Vraj patrí k najväčším zdrojom metánového plynu na zemi. A potom sa mi bavíme, kam maju ísť šupky so zemiakov :)

Dalo by sa pokračovať. Napriklad kalifornské mandle. V už aj tak suchej Kalifornii spotrebuju veľmi veľa vody. Tá sa musí čerpať s zlbín zeme. A potom chýba niekde inde.

Len teda, ja už potom neviem, čo by sme mali kupovať. Ktorá zelenina nezaťaží prostredie? Niekto povie, že tá, čo sama vypestujem. Lenže tolko, aby som vypestovala a mala celú zimu fakt neviem. A hlavne to uskladnenie.

Nakoniec v obchode občas ani nemám šancu zistiť, čo to je za šalát. Aj keď asi šalát až tak z ďaleka nebude, ten by to neprežil. Ale čo také milované maliny a čučoriedky? Naozaj iba 2 mesiace cez letnú sezónu?

 

Paradajky v podstate mimo sezony nekupujeme. Ale papriku napríklad áno. A je mi jasné, že na farme za rohom to nerastie. Alebo také cukety a baklažány. Ani karfiol a brokolica asi tu neikde v okolí teraz nerastie.

Treba sa vrátiť v zime iba ku kapuste, cvikli, mrkve, kvake, ružičkovému keľu a cibuli? Som rozmaznaná? Mala by mi ako superpotravina stačiť kyslá kapusta a fazuľa?

Pozrite si aj


reklama


reklama

balalajka, St, 10. 04. 2019 - 10:02

Hrdo hlásim zníženú spotrebu ryže u nás v rodine. Z pol kila sa stalo 300gr surovej ryže, ktorá ide do hrnca sa variť. Dobré je, že som konečne našla normu, ktorú zjeme na jeden šup, lebo do chladničky sa to vraj inak už dávať nemá. Čosi kdesi sa tam vytvorí a otravuje to nielen v chladničke, ale po ohriati aj organizmus - ŽEVRAJ.

Ono - celé toto ako píšeš, ja mám stále dojem, že keď sa nad tým akokoľvek zamyslím, tak vždy sa na tom nájdu plusy aj mínusy. Nič nie je tak jednostranne výhodné - ani pre planétu, ani pre človeka. Asi najlepšie pre planétu by bolo, keby sme neboli. Ja som sa zarazila nad tým, ako ešte mi vyhodili v nejakom článku na oči psa - že koľko zožerie a ako TO zaťažuje planétu Prekvapenie... ale však ... potom ... čo všetky tie zvieratká v útulkoch čakajúce na adopciu. Nebolo by lepšie - z hľadiska ekológie - ich nechať tak na tej ulici, nech pokapú od hladu, alebo jako?

Avokádo teda už nekúpim - teda ... neviem, hádam 5 som ich kúpila toho roku. Veľký úsmev  Akurát uvažujem - z čoho budú žiť tí ľudia, ktorých sa to moje avokádo nakoniec dotýka?

dasa_, St, 10. 04. 2019 - 10:09

no, hlavná otázka je, kto sú tí ľudia, čo sa ich to dotýka)? Kto na tom zarába? Sú to fakt nakoniec tí poslední?

Počuj a o ryži som minule čítala presný opak. O tej chladničke. Že vraj kulturisti jedine taku, čo je aspon den v chladničke. Netuším prečo. A klasický čínsky (ázijský) recept na smaženú ryžu - tam musí byť tiež z chladničky

balalajka, St, 10. 04. 2019 - 10:24

Aj môj cyklistický ryžový koláč potrebuje chladničku. Chichocem sa

No vyznaj sa v tom!

Evka1223, St, 10. 04. 2019 - 13:01

balalajka "Asi najlepšie pre planétu by bolo, keby sme neboli."  Áno vystihla si to....tiež si to občas myslím. Teda z toho občas je už pomerne často.

Prečo musíme mať avokádo? Nekupujem...kúpila som raz,  chvátit (stačí). Niekomu možno chutí, mne teda nie. V podstate nekupujem v zime jahody, čučoriedky, maliny....sú krásne, lákavé ale tá chuť Smútok   To si radšej vyberiem z mraziaku vlastnoručne nazbierané, síce nie tak krásne ako z obchodu, ale chutnejšie. Polejem medom a mám z toho väčší osoh ako z kompótu alebo z čerstvých v januári (?!) Podobne sa staviam aj k iným plodinám. Nerastiete v mojej zemepisnej šírke, nemôžete ani dobre chutiť. Mám to ešte z čias štúdií, keď mi moje spolubývajúce z Panamy a Peru opísali chuť exotického ovocia a to od nich u nás nikdy nekupovali. Bolo pre nich bleee ...a to vtedy išlo len o banány, pomaranče a mandarínky. Grepy ani neskúšali - neviem prečo. 

Rozmaznaní sme a chceli by sme všetko a stále....fakt najradšej keby sme ani neboli na tejto planéte, lebo väčšieho predátora nemá. 

dasa_, St, 10. 04. 2019 - 13:18

Poznám aj ja ľudí, čo boli v Brazílii alebo v Austrálii a potom im dosť dlho trvalo, kým zase začali jesť tropické ovocie. Lebo sa im už zdalo bez chuti.

Aspoň časť citrusov u nás pochádza z juhu Európy. Grécko, Taliansko, Španielsko.

 

Ale akú zeleninu potom jesť od jesene do jari? Lebo u nás napríklad veľmi frčia rôzne druhy šalátu, špenát. A naozaj radšej nepátram, odkiaľ je. Skúšala som to zelené dopestovať na balkóne, ale vždy mi to niečo napadlo, nejaká pleseň alebo sneť, proste nejaká choroba a už vôbec nevyzeral zdravo.

balalajka, St, 10. 04. 2019 - 14:03

Počkať, počkať s tým ovocím tropickým. Ak by to bol AŽ TAKÝ rozdiel, čím nás to kŕmia na dovolenkách? Jedla som čerešne v Turecku, figy v Egypte ale aj melóny z Grécka. Talianske hrozno a broskyne v sezóne cez dovolenky tiež. Ani by som nepovedala, že je rozdiel, lebo u nás chutí inak pre dozretie, skôr si myslím, že tu ide aj o odrody.

Napríklad tie čerešne - také ako som jedla v Turecku som v živote na Slovensku nevidela. Obrovské, voňavé, s napuchnutou šupkou, čo vám pukla pod zubami, tmavo červené až čierne, šťavnaté - už slintám, len pri spomienke Váľam sa od smiechu po podlahe. Ale taký druh u nás som nevidela. Asi to bude proste podnebím.

Ale napríklad banány sa mi zdali "normálne". Aj pomaranče na raňajky, i keď tam si si mohla sama odšťaviť ručne džús v lisoch na citrusy. Voňal nádherne, chutil skvele, ale dá sa prirovnať tomu, čo si doma ručne vyrobíte (teda ak vám nie je ľúto asi kilo pomarančov postláčať do pohárika) Chichocem sa.

M.á.r.i.a, St, 10. 04. 2019 - 15:05
To si vymenovala južné ovocie a občas také odrody nájdeš aj u nás ale áno nie v supermarkete ale pestujú si. Zjesť dozretú broskýň napr. z južnej Moravy odtrhnutú zo stromu tak to už je chuť a vôňa. A potom je exotické ovocie a stačí okoštovať napr. mango, maracuju, ananás v Brazílii, na Bali alebo na Madeire tak naozaj nemáš dlho doma naň chuť.
balalajka, Št, 11. 04. 2019 - 06:31

Fakt som také niečo u nás nejedla, ale zas netvrdím, že som už videla a pojedla všetko Veľký úsmev.

Inak k tým chutiam. Keď som bola decko, chodili sme na prázdniny k rodine do Myjavského kraja a teta sem tam kúpila takú malinovku, ktorú som absolútne milovala( u nás takú nemali). Roky som hľadala tú chuť, že čo to bolo za ovocie. Už som sa podozrievala, že to bol len spomienkový chuťový optimizmus. Niečo ako chleba s maslom z detstva Úsmev. Ale tak rok naspäť som došla na to. Bola to maracuja. A pritom som to ovocie už skúšala dovtedy niekoľkokrát, lenže nikdy to nebolo "ono". Až som natrafila proste na jeden jediný plod, ktorý chutil tak ako tá malinovka. Kúpila som ešte raz, dvakrát, či sa to zopakuje - nepodarilo sa. Už si nekazím radšej spomienky, aj keď ma to láka a mám recept na absolútne skvelý koláč - teda vyzerá absolútne skvele.

Musím skúsiť si sama doviesť inak nejaké ovocie z Nemecka tuším. Predsa len či nie je lepšie - vieš ako čokolády, káva, prach na pranie Veľký úsmev.

balalajka, St, 10. 04. 2019 - 14:05

A čo máš jesť? No mrkvu, zeler, trochu petržlenu a zavárané uhorky Úsmev. Cviklu.

Neviem, mám rada môj dovezený šalát od neviem skadiaľ. Hambím sa

Evka1223, St, 10. 04. 2019 - 14:55

Nie je to jednoduché dáška, viem....sama s tým bojujem. Zelené šaláty (polníček, špenát, rukola, ľadový šalát,...) máme tiež v obľube a keďže sú z dovozu, kupujem ich (snažím sa) minimálne. U nás je kvasená kapusta No. 1. Pridám mrkvu, zeler, cibuľu, lisovaný cesnak, dochutím bylinkami olejom a je z toho chutný šalát aj príloha. Potom cvikla (varená aj čerstvá), čerstvá hlávková kapusta, kaleráb, zeler, mrkva, paštrnák... hm...snažím sa cez leto pozavárať čo sa dá Chichocem sa  Z vlastných aj darovaných – u nás na dedine bártrove obchody a vymieňanie či darovanie dopestovaných darov fičí. Je to o zvyku a chuti....v zime si proste odopriem tej dovozovej chémie a teším sa na jar a leto. Už sú tu reďkovky, o chvíľu tu budú aj hlávkové šaláty .... zima je fuč, prežili sme .... začne sezóna, tak sa škála dostupnej a zdravšej zeleniny zase spestrí. Snáď zdravšej....lebo ani u našich pestovateľov to nie je bez chémie.   

dasa_, St, 10. 04. 2019 - 17:54

urobila som rýchly prieskum v obchode. Na šalátoch a špenáte je napísané vyrobené v čr. Kde je dopestované, to je tajomstvo.

Na niektorých šalátoch, napríklad na rímskom, ľadovom bolo napísané, že dopestované v Španielsku. Je to dovážané, ale povedzme, že to nie je tak dlhý dovoz jak z Afriky, či Ameriky.

Lea, St, 10. 04. 2019 - 14:36

"Asi najlepšie pre planétu by bolo, keby sme neboli."  no, moja kamarátka geologička vraví, že planéta sa s našou činnosťou ľahko vysporiada, ide si svojim tempom , len... my na nej to možno neprežijeme ...

Svojho času som sa pre zdravotné obmedzenia musela stravovať veľmi striedmo a čudujsasvete, jednoduchá strava človeku celkom stačí, veruže sme rozmaznaní...  za našu rodinu - väčšinou máme doma len sezónne ovocie a zeleninu, či už vlastné dopestované alebo kupujem od pestovateľov z okolia, ale kúpim občas aj banány, citróny a to nešťasné avokádoHambím sa, priznám sa , mne veľmi chutí jedinej z rodiny

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama