reklama

Stanovačka na streche

Pridal/a kp dňa 09. 04. 2019 - 22:33
Stanovačka na streche

kp, auto na stanovanie


reklama

...alebo sňáď aj niečo pre Balalajku Mrkám (pokiaľ si správne pamätám, ovládaš nemčinu, tak si prečítaj originál v jednotlivých linkoch)

Vliekli sme sa serpentínami priesmykom, ktorý tvorí hranicu medzi Rakúskom, Talianskom a Švajčiarskom. Pomedzi mohutné Alpy. Ako mnohí výletníci, čo sa vracali z dovolenky domov, dúfajúc, že nedeľná premávka bude odľahčená o kamióny a ostatné nákladiaky.

Stúpanie do kopca v podobných regiónoch spomalí i tie najvytrvalejšie, najschopnejšie motory, ak sa pred nimi vlečie nejaký menej zdatný člen. Ten, čo neskrýva pod kapotou dostatok ťažných koní.
Zrazu som spozornela na kolos dve autá pred nami. Zjavne patril do skupiny kempingových. Na našich výpravách som už videla kadečo z jeho kategórie, takisto na veľtrhoch s témou kempovania, no tento tu ma predsa len čímsi zaujal. V prvom momente som si ho mohla prehliadať iba odzadu, ale fantázia pracovala naplno. Na streche mal akúsi plachtovinu po celej svojej dĺžke a vzadu zavesený rebrík. Ihneď som si spomenula na nášho slimáčika.

Oči sa mi spomienkami zväčšili a ja som si predstavovala, ako by som si hore na autobuse vytvorila spálňu a dole pod ňou obývačku s kuchyňou. Na ceste kolo sveta. Len toho sponzora, čo by platil šťávu, ktorá by monštrum uviedla do (dlhšie trvajúceho) pohybu, asi z plastelíny nevymodelujem... O poplatkoch na diaľniciach ani nehovorím.

Po pár metroch sa vozidlo dostalo do zákruty a my sme si mohli na jeho ľavom boku prečítať reklamu na putovanie svetom so strešným stanom (a nie jedným). Takže som správne vycítila funkciu obrovitánskej plachty. Pod sebou ukrývala nocľažisko dobrodruhov. V príhodnej chvíli som si pre každý prípad spravila foto, ak by mi náhodou po kľukatej ceste pamäť vypovedala poslušnosť.

A doma si v kľude naštudujem, čo presne plachta ukrýva a ako to na cestách s Daltus-om funguje.

 

22.4.2018

Romantika na dovolenke ... muž sa pýta, kam pôjdeme budúce prázdniny. Práve v tom momente beží v TV dokument o ľuďoch, čo prepadli čaru kempovania. Priznávam, že ak raz za rok nekempujeme, tak mi to chýba. A mojim snom je prejsť raz nejakou pustou divočinou po vlastných alebo za sprievodu zvierat. Viem, že muža na niečo podobné nikdy nenahovorím. Nevadí, nejaká obeť sa zaisto nájde.
No a v tom dokumente šiel jeden manželský pár Írskom prenajatým kočovným vozom, ktorý ťahal koník. Samozrejme, že som okamžite ukázala prstom na obrazovku a vravím: Tam ideme!!! A presne ako oni!
A potom sprievodný hlas k obrazu dopĺňa: Koník si ide nepodplatiteľne pomaly svojim tempom, čo činí asi dva kilometre za hodinu... 

Veď to je, akoby stál na mieste! A tak začínam uvažovať o psích záprahoch na Aljaške (alebo aspoň v Nórsku).

Raz by som ale chcela vyskúšať tú turistiku so somármi ... štvornohými Váľam sa od smiechu po podlahe

 

xxx

A potom mám ešte stále kdesi v pamäťových bunkách uložené dve činnosti zo Švajčiarska (a určite nie sú jediné, ale dokumenty som videla práve odtiaľ)

- počas letnej sezóny ísť vysoko do hôr a robiť pastierku na salaši

- zahrať sa na "zlatokopku", resp. ísť hľadať kryštály


reklama

reklama

balalajka, St, 10. 04. 2019 - 06:28

Úsmev

Známy má agentúru a prenajímajú upravené dodávky na také dobrodružstvá po Európe, kde môžeš v autíčku prespať. Myslím, že 3ja by sa mali vojsť. Minulý rok boli na bikoch cez Rumunsko a časť Chorvátska. A toho roku že sa chystajú zas - len presne neviem lokalizovať. Návrhov padlo viac. To by ma tiež bavilo. Teda spojené s tými bicyklami. Harcovanie len tak bez teplej sprchy už menej - to si užijem na služobkách, keď ideme "na otočku" dosť. Chichocem sa

Švajčiarsko máme zahrnuté tiež už v pláne. Uvidím ešte kam presne.

Juj, keď ja tých plánov mám habadej a dovolenky len týždeň Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe

kp, St, 10. 04. 2019 - 09:10

.. tiez nerozumiem, preco to nie je naopak ... 6 tyzdnov pracovat a zvysok dovolenka Vyplazený jazykVáľam sa od smiechu po podlahe

inak my sme tak parkrat boli s noclaziskom v/na aute (najdlhsie 4 tyzdne vkuse) a sli sme vzdy tak, ze po trase lezali kempingy... a teda mnohe vramci Europy su na super urovni - mala som kolegynu (Polku), ktora ohrnala nosom nad kempingami a potom ju muz (Talian) prehovoril na dovolenku v kempingu niekde smer Rimini, ale prenajali si tam mobil-home ... nuz a vratila sa stade nadsena - jeden taky, kde sme boli my, mam na fotke (4.v poradi) tu - priamo na stranke residencie ich sice vidim na videu, ale info ku nim teraz akosi nikde neviem najst - a z nasich letnych taborov som teda zvyknuta na ine bojove podmienky Veľký úsmev

balalajka, St, 10. 04. 2019 - 09:17

Počuj - neprovokuj. Dovolenka zo zákona 5 týždňov max.

A 4 týždne v kuse - však to utópia! Veľký úsmevVeľký úsmevVeľký úsmev

kp, St, 10. 04. 2019 - 09:45

sorry Hambím sa ... to sa ani neodvazim zapipat, ze vramci mojho terajsieho zamestnania mam ja dokopy 14 Hambím sa ale ok, my sme vynimka (maloktora druzina u nas ma volno ako my cele prazdniny) - no v inych zamestnaniach som mala 6 tyzdnov plus nadcasy - tie 4 tyzdne mi povolili, lebo sme sli na NZ Slnko ... a treba vyuzit,kym a co sa da, bo dochodku sa uz asi ani nedozijeme Pohoda

balalajka, Pi, 12. 04. 2019 - 07:42

Na Metéora som bola - určite odporúčam, aj keď prehliadkové tempo bolo vtedy vražebné. Vynahradil to potom rozchod a možnosť si to prejsť samej. Ak pôjdeš na vlastnú päsť, určite si užiješ.

Mont. St. Michelle mám zaradené a rovnako aj Hallstatt - išli sme tadiaľ niekoľkokrát, ale nikdy som nemala šancu si to pozrieť.

Santuario de Las Lajas - mne idú zimomriavky. Toto je môj "hrad" zo sna. Myslím však, že som ho nikdy nevidela - aspoň si to nepamätám.

kp, Pi, 12. 04. 2019 - 08:33

ono je nespocetne vela nadherných zakuti po svete, ale mna to coraz viacej (vnutorne) taha na Bohom zabudnute miesta Úsmev

inak toto mestecko poznas? je to dlhy prispevok a vela foto, tak sa mi nechce sem kopirovat

dasa_, Pi, 12. 04. 2019 - 10:31

Ja som včera sledovala Petra Juračku. Je to veľmi zaujímavý mladý muž, okrem iného aj fotograf. Jeho fotka sa napríklad dostala aj na obal knihy Paula Coelha

Má teraz malé deti, tak rozprával, jak robí výlety s nimi. Býva v Pardubiciach, zobral mapu, kružidlo a zaznačil všetky miesta, kam je schopný aj s deťmi sa dostať do hodiny, hodiny a pol. Pešo, na bicykli, na lodi, vlakom alebo autom. A chodia neustále na výlety. Vo svojom okolí. Teda, robí aj väčšie výlety, na opačný koniec sveta (aj s deťmi). Ale toto je skvelý nápad.

My sme niečo podobné absolvovali minulý rok. Junior mal čerstvý vodičák, len ešte nemohol chodiť sám. Tak sme obiehali všetky doliny v okolí. Vždy sa našlo aj čo to na obdivovanie. Až celkom ľutujem, že už jazdí sám a ciele si tiež už vyberá sám :)

 

balalajka, Pi, 12. 04. 2019 - 11:21

Veľký úsmev to s tým kružidlom ... nápad skvelý. Len my sme už v pohode, čo sa cestovania týka. Chaloši majú toho roku zo školy trochu možnosť cestovať, čaká ich Paríž a Londýn, jedny Tatry myslím.

Ale ani to nie je nápad zlý, čo so dala. Asi sa mi to začína viac a viac rysovať - tie moje kontúry dovolenky Mrkám.

kp, Pi, 12. 04. 2019 - 21:50

PJ pozriem si neskor Úsmev u nas sa ciele rodia rozne ... Colmar bola napr. foto z internetu ... zajtrajsi ciel zvolil muz a iba nam oznamil vysledok ... dovolenku o rok uz ma naplanovanu Michael ... a ja sa rada zaradim Veľký úsmev posledne roky sme ale boli dost ovplyvnovani zborovymi rozhodnutiami, co v preklade znamenalo cez prazdniny skusky od nevidim do nevidim ... konecne je konieeeec Váľam sa od smiechu po podlahe

Kamila, Št, 11. 04. 2019 - 14:50

Krásne inšpirácie si pridala, ta pastierka na salaši vysoko v horách ma tuším najviac oslovila....Úsmev

kp, Št, 11. 04. 2019 - 22:10

takze ked budem hladat partacku, mozem sa na teba obratit? MrkámVáľam sa od smiechu po podlahe

Kamila, Št, 11. 04. 2019 - 23:17
Ano, pokial ovce a kozy nebudu vyzadovat nemcinu. ;)
kp, Pi, 12. 04. 2019 - 08:34

oni vyzaduju iba stavnatu travu Veľký úsmev

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama