reklama

Fodmap diéta - a sme doma

Dzeny , 14. 05. 2019 - 15:38

reklama

Najskôr som ani nechcela vypisovať o stravovacích peripetiách, ale potom som si povedala, že to možno niekomu pomôže. Lebo keby som ja vedela to, čo som nevedela, možno by som sa tak dlho netrápila.

20 rokov mám kadejaké divné zdravotné problémy. V zásade nič vážne. Akné, ekzém, občas nejaká čudná reakcia po jedle, opar po plesňových syroch, paradajkách, občas únava ako keby som bola babka nad hrobom, kolísavý tlak, arytmie. 

Keď som to začala pred rokmi riešiť, tak ma preskúmali a nič. Možno by to mohol byť helicobacter, možno celiakia. Neboli. Arytmie sú zo štítnej žľazy. O štítnu žľazu som medzičasom prišla, ale o arytmie nie. 

Potom prišla do módy histamínová intolerancia. Bingo! Je to tam, síce hraničné hodnoty, ale aj také hraničné hodnoty môžu robiť veľkú zlobu. Alergia na sóju, mačku, plesne, roztoče, peľ... Šup diéta, šup lieky. Bolo lepšie. Lenže nadšenie netrvalo dlho. Istý pokrok som zaznamenala, ale k dokonalosti bolo ďaleko. 

Musela som naraziť na neurológa (sedavé zamestnanie si vybralo svoju daň na krčnej chrbtici), ktorý to poňal extrémne zoširoka a chcel vedieť všetko. Bola som tam dve hodiny, za ktoré som si síce zaplatila fest mastný účet, ale možno to aj na niečo bolo. Vyšetril, vypočul, vyriešil krk a poradil ďalšie vyšetrenia. 

A máme to tu: 

Kvasinková infekcia čreva + syndróm bakteriálneho prerastania čreva tzv. SIBO, čo je porucha nadmerného rastu baktérií v tenkom čreve.

Tak mám lieky aj kvasinky aj na tie plané baktérie, za sebou dva mesiace nízkosacharidovej diéty a pred sebou tri mesiace FODMAP diéty. 

Keby ste ešte nepočuli o FODMAP, tak buďte radi. Je to ešte horšie ako protikvasinková diéta:DDD Môžete len mäso, zeleninu, orechy aj to nie všetky druhy. Zoznam potravín by sa zmestil na 5 riadkov. 

Ak o dva týždne nezačnem kotkodákať z tých vajíčok, ktoré jem a nenarastú mi namiesto prstov na rukách špargle a na hlave brokolica, tak si budem gratulovať.

A aby toho nebolo málo, tak som si adoptovala nechcené morča, takže celé dni trávim tým, že googlim, či môžem zjesť toto alebo toto a čo môže zožrať morča, lebo morča sme síce mali, ale bolo to tak dávno, že si už nepamätám, čo to môže a nemôže jesť:)))

Ja si už len držím palce, aby mi toto trýznenie pomohlo, lebo ja by som si ešte niekedy fakt chcela dať čokoládovú tortu alebo pohár vína, alebo chlieb s masťou a cibuľou (ani cibuľu nemôžem!!!:DDD)


reklama


reklama

dasa_, Ut, 14. 05. 2019 - 16:18

zhruba som si prebehla, o čo ide. Dokonca som pri googleni zistila, že už som sa o to zaujímala. Neviem si to teda predstaviť.

Mohla by si pls. napísať, čo vlastne jedávaš? Jedálniček na deň či dva. Lebo sa mi zdá, že teda, je toho sakra málo, čo môžeš

Dzeny, Ut, 14. 05. 2019 - 19:52

Dostala som zoznam, ktorý sa zhoduje s týmto. A tak jem, čo je tam napísané. Môžem povedať, že ma nenafukuje, nepribúdajú mi vyrážky, čo je dosť dobrá zmena:)) Predtým som mala pocit, že keď zjem praženicu s chlebom, tak ma rozdrapí. Teraz zjem tri vajcia bez chleba a nič. Takže na tom asi niečo bude.

Raňajkujem vajcia alebo chia semienka. Lenže chia sú na figu, lebo keď si to nemôžeš osladiť, tak je to pekne hnusné. A ovocie sa ešte bojím jesť, lebo kvasinky. Ale o začnem opatrne o týždeň keď doberiem lieky, uvidíme. 

Na obed nejaké mäso so zeleninou, večer mäso so zeleninou, aby som to mala pestré:)))

Ale ono sa to dá vydržať, len musím vymýšľať, aby som nejedla dookola to isté. Takže robím zeleninové placky, zeleninové polievky normálne alebo krémové, zeleninové omáčky k mäsu, zeleninové šaláty. Tieto placky z karfiolu sú super. 

Dnes som si napr. na večeru urobila lososa a pečenú papriku. Aj losos aj paprika ochutená len olivovým olejom a soľou. Veľmi dobré.

Niektoré jedlá sú aj krásne, kým nie sú uvarené a nepríde o objem a farbičky:)) Napríklad toto je mäso so zeleninou. 

Jediná otrava je, že stále varím a stále vláčim zeleninu z obchodu a potom ešte to, že nemôžem chodiť na obedy s kolegami, čo mi veľmi chýba a prúser je keď niekam cestujem. Mandle na cestu sú ok, ale potom nájsť reštiku, kde ti donesú čisté kuracie prsia a dusenú zeleninu (len takú ktorú môžem:)), to je peklo. To som si vyskúšala v Prahe a bolo to komické, lebo keď som povedala, že si dám toto jedlo, ale nech mi tam nedávajú to, to a to, tak sa na mňa pozerali ako keby som spadla na hlavu:))))) Ale vyhoveli!:)

dasa_, Ut, 14. 05. 2019 - 20:13

takých obrázkov, ked to dobre vyzera na začiatku a po tepelnej úprave 0 bodov mám veru v mobile kopec :)

Dost tieto veci sledujem. Je pravda, že kopec potravín zo zoznamu som vylúčila metódou omylu a pokusu. Dosť často som tu písala o ovocí. Teraz zisťujem, že zrejme je problém aj múka. U mňa sa hlavne prejavuje tak, že po zjedení ma pália ústa. Nie úplne ako po štipľavej paprike, ale pália. Vlastne aj ovocie sa tak prejavuje.

No a čo sa diety týka, často to pozerám. Minule som sa prepracovala k chlapíkovi, čo tvrdí, že si leiči preoblemy s črevom mäsom. Na prvý pohľad blíznivé, bežne lekári radia niečo iné. A teda, už dávno som čítala o problémoch niektorých detí, ktoré sa liečia vlastne podobnou dietou - bez lakt=ozy a bez lepku. Nie je to to isté, ale tiež dosť obmedzujúce. No a potom som narazila na vývary a dietu založenú na tom.

Viem si predstaviť sa takto stravovať. Ale neviem si predstaviť, že by sa takto stravoval napríklad manžel. Lebo teda obmedzení v bežnom pracovnom živote to asi dáva celkom dosť

Kamila, Ut, 14. 05. 2019 - 16:53

Pozrela som si čosi k tej tvoje new diéte. Inak to asi už teraz riešiš na gastre? Mala si všetky tie tráviace problémy čo sa uvádzajú pri doporučeniacch pri FODMAP diete?

Asi by som tiez potrebovala odborníka, aby som zistila, čo je za mojou skoro permanentnou únavou ... Riešim hlavu, ale uvedomujem si, že stravovanie má do toho tiež, čo hovoriť, po niektorých jedlách som úplne KO. 

Držím palce, lebo to ne sranda z lásky žiť, či len zo zopár druhov Potravín. Aj keď tu je toho uvedeného relatívne dosť toho čo môžeš, ozaj len relatívne. Vraj Bukovský ešte z nejakou nutričnou poradkyňou majú k tomu knihu receptov z takým úžasným názvom Protiprdkavá kuchárska kniha? Chichocem saPrekvapeniePohoda

Dzeny, Ut, 14. 05. 2019 - 19:39

Ja som nemala také problémy s trávením. Nafukovalo ma a občas ma z nevysvetliteľných príčin prehnalo. A bola som často unavená. Poslali ma na SIBO test, kde ti dajú vypiť takú sladkú vodu a potom  v intervaloch merajú hladinu vodíka v dychu. Trvá to tri hodiny. Je to otrava, ale zas nič nepríjemné, len dlho:)) A vyšli mi fajnové hodnoty, sestrička len oči otvárala. Vraj zatiaľ rekord a keď ma niekto prekoná, tak mi napíše sms:DD Nemusíš mať žiadnu "tráviacu" diagnózu, môže to mať aj relatívne zdravý človek, stačí porucha imunity. Tu je o tom viac.  Ja som vyfasovala zoznam, ktorý je zhodný s týmto. Mám znížený D vitamín, čo je tiež jeden z prejavov prehnaného osídlenia mrchavých baktérií. 

Kamila, St, 15. 05. 2019 - 16:16

Takže ty si rekordérka Pohoda Hambím sa Inšpirovala si ma, objednala som sa na SIBO test. Zistila som, ze ho robia v niektorych imuno alergologickych ambulanciach za poplatok (10-20 eur v KE), poistovna ho nehradi a nie je potrebny výmenný lístok. Stále hľadám dôvod premanentnej únavy či chýbajúcej energie ...

dasa_, St, 15. 05. 2019 - 16:35

Si super rýchla ÁnoÁno Ja som sa včera na to pozerala a povedala som si, že ja vlastne viem, čo nemôžem :) To skôr uvažujem o manželovi. Uvidím, čo povieš ty a potom sa rozhodnem, či mu o tom povedať, či radšej nie :)

balalajka, Št, 16. 05. 2019 - 09:23

Docela ma to zaujalo. Keby tam bola dovolená smotana, tak sa mi ten spôsob stravovania zdá veľmi schodný. Tá čokoláda sa dá strčiť do chia semienok. Chichocem sa

Fakt mi chýbajú v nej syry, tvaroh a smotana (kyslá, 30%) a je to "inak" úplne pohoda a presne to, čo som jedla aj ja, keď som začala športovať. Ozaj - slaninu som nenašla Úsmev.

Treba variť, ako píšeš. Ono je to určite otrava, ale človek si snáď zvykne.

Ozaj - nečítala som celé - ale také "oklamanie" v podobe stevie sa môže?

Držím palce.

Dzeny, Št, 16. 05. 2019 - 10:24

Nie je navždy, tak to vydržím pár týždňov a potom začnem pridávať potraviny a sledovať čo sa deje:)
Ani karfiol nie je podľa tohto ok, našla som kadejaké názory. Ja karfiol znášam dobre, kamoška nie. Inak to je ešte celkom dobré, že nás táto vec s kamarátkou postihla naraz:D Tak si voláme a konzultujeme:) Stéviu som si kúpila, ale je to hnusné. Radšej nič ako stéviu. A to som si kúpila fakt čistú stéviu, nie ten bordel s umelým sladidlom, čo normálne predávajú v obchode, to je teda nekonzumovateľné!:D To som tiež netušila, že nie je stévia ako stévia. 

balalajka, Št, 16. 05. 2019 - 11:00

Ja som mala najprírodnejšiu stéviu - v kvetináči Chichocem sa. Ako nič moc - ale mám recepty len so stéviou tuším na koláče ... že keby ti mooooooc duša po niečom takom pišťala. A ako píšeš - ak to nie je navždy, tak sa to dá dobre vydržať. A ak by to bolo aj navždy - furt lepšie ako problémy. Proste to tak je a basta!

Držte sa ženy!

Ewuna, So, 18. 05. 2019 - 00:42

Milá dzeny a Kamila a Dáša atd, chcem Vam poradiť aby ste si kúpili knihu od Mudr. Bukovskeho "Zachráňte svoje črevo", kde piše nielen o Fodmap ale o celkovom systéme trávenia a radi pri mnohých problémoch veľmi prijateľnou formou pre nás laikov. Nie je to reklama, ale mne to veľmi pomohlo , keď som mala plno problémov s trávením a lekári ma liečili na astmu a alergie, co teraz vôbec nemám. Absolvovala som gastro vyšetrenia aj operáciu hiatovej hernie, ale táto kniha mi veľa vysvetlila ako sa mam stravovať. Ma aj videá na YouTube na rôzne témy ohľadom stravovania a problémov s trávením, nájdite si a verím že aj Vam to pomôže ako mne. Želám veľa zdravia.

Kamila, Po, 20. 05. 2019 - 11:09

Ďakujeme za tip, pozriem sa po nej 

Masabi, Po, 26. 08. 2019 - 16:59
Tiez som so synom 9rocnym.dostala.odporučanie na Formap dietu.Aj so zoznamom co.mozeme.Mozete bezlepkove pecivo,bezlaktózové vyrobky,ktoré už je bežne dostať.Taktiež náhrady pšeničnej múky,kukuričná ryžová.Pečieme si dokonca aj pizzu.Pozrite aj tento blog snad vam pomôže zvládať varenie aj bez obmedzeni. http://lowfodmapdieta.cz/ nahrada cukru je hroznovy a malom množstve aj biely cukor.sacharidy obmedzovať treba,a hlavne ovocie tam je vela fruktozy.
Dzeny, Ut, 27. 08. 2019 - 10:29

Masabi, ďakujem:) Určite to mnohým pomôže.

Ja som našťastie už z najhoršieho vonku. Bola som na kontrolnom teste, SIBO už nemám, antibiotiká a diéta pomohli. Vypila som pred testom roztok s 80 g fruktózy a ani ťuk. Takmer som tomu neverila. Držím palce so synom, verím, že to zvládnete. 

Kamila, Ut, 27. 08. 2019 - 10:37

Blahoželám, obdivujem tvoju výdrž.  ÁnoAko bude prebiehať tvoje stravovanie teraz? Inak predpokladám, že si mala dosť striktnejšiu diétu, ako spomína Masabi?

Dzeny, St, 28. 08. 2019 - 08:19

Teraz by som si za normálnych okolností mala postupne pridávať nové potraviny. Lenže u mňa nemôže ísť nič normálne, takže som si hneď ako prvé musela pridať lepok, lebo idem ešte na krvný test na intoleranciu lepku a keďže som ho dlho nejedla, tak by mi ten test nijako nevyšiel:)) Takže uvidíme, čo z toho vylezie. Potom mám ešte naplánovaný nejaký test ohľadne baktérií, ktoré produkujú metán. Zatiaľ som tou diétou a liekmi vyzabíjala tie, čo produkujú vodík. Toto je taká veda, že ja už ani nestíham sledovať, čo ten môj MUDr. rieši, ale zatiaľ triafa dosť dobre, tak mu verím a robím všetko, čo káže. A musím povedať, že chvíľu jesť rožky a pizzu mi vôbec nevadí. Po tých mesiacoch odriekania a vyvárania si to užívam. Teraz som ako kpt. Danko: "Ja si to užívam, ja sa cítim dobre.":DDDD

Kamila, St, 28. 08. 2019 - 09:34
Vyzera, ze si na dobreho odbornika natrafila...
Dzeny, St, 28. 08. 2019 - 11:04

Áno, je super. Akurát nemá zmluvu so žiadnou poisťovňou, čiže to lezie do peňazí. 

Hana Mikulová, Ne, 05. 01. 2020 - 19:40

Ahoj Dezeny , ako sa vola spominany lekar, ku ktoremu chodis?

Dzeny, Ut, 04. 02. 2020 - 08:17

Ahoj, Hani, prepáč nevšimla som si tento koment s tvojou otázkou. Posielam mailom:) 

Katarína Koreňová, Št, 10. 11. 2022 - 22:01

Prosíme so kontakt na p. Doktora. Ďakujem. katka2021@azet.sk

Rolu, St, 05. 08. 2020 - 23:20

Ahoj Dzeny, prosim aj ja o zaslanie kontaktu na lekára do mailu. Vopred ďakujem. 

Simonka7, Po, 07. 12. 2020 - 20:26

Ahoj dzeny prosim ta ake hodnoty ti namerali pri teste? 

Dzeny, Ut, 08. 12. 2020 - 11:10

Bože, to si už npresne epamätám, ale tuším 97

Simonka7, St, 09. 12. 2020 - 01:02

Dzeny prosim ta, mám problém ohladom sibo natrafila som tu pretoze vela o tom citam na nete, som tu uplne nova, mohli by sme sa skontaktovat prosim na fb? Potrebujem poradit naozaj velmi prosim. Tam som pod menom Cremona Bastet. 

AndyBE, Ne, 17. 01. 2021 - 23:04
Ahoj, prosim ta velmi pekne, poslala by si aj mne kontakt? Diky moc
Katarína Koreňová, Št, 10. 11. 2022 - 22:00

Poprosím kontakt na p. Doktora. katka2021@azet.sk. ďakujem 

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama