reklama

Vymazávač - nevysypávač formy

Pridal/a balalajka dňa 22. 05. 2019 - 07:59 - Recepty balalajka
Vymazávač - nevysypávač formy, Iné recepty, recept, balalajka

balalajka


reklama

V prvom rade neviem ako to pomenovať. Je to také chytré podľa mňa. Ušetrí to vysýpanie formy na koláče. Odskúšané na mafinovej forme, na forme s treným cestom a pod kysnuté cesto. Fakt neprichytávalo.

Ingrediencie
115 millilitrov olej
115 gramov Hera
85 gramov polohrubá múka
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

V podstate len necháte Heru dobre zmäknúť pri izbovej teplote a všetky ingrediencie potom poriadne zmiešate metličkou. Dáte do pohára a skladujete v chladničke.

Nič svetoborné.

Svetoborné - aspoň pre mňa je použitie. Priznávam, že vymazať a vysypať formu zvládam s nadšením iba pri bábovke. Inak siaham automaticky po papieri či silikónových formičkách. Aké bolo ale moje nadšenie, keď mafiny sa dali úplne ľahúčko vybrať, keď som tento zázrak natrela na ne pred tým, ako som naliala cesto? Paráda.

Zatiaľ odskúšané pod ovocný koláč z takého zamiešaného cesta a mafinoch - v podstate podobný druh cesta. Piškótové (veľa vajec a bez tuku) som zatiaľ neskúšala. Podám info, keď skúsim. A potom skúsené na kysnuté cesto.

Vyskúšajte tam, kde plech vysýpate múkou a vymazávate tukom. Mrkám

Výnos
1 Porcie
Celkový čas
5 minút
Čas prípravy
5 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút

reklama


reklama

Dzeny, St, 22. 05. 2019 - 12:01

No balalajka, ty si aký vynálezca! A nie je to tuhé z tej chladničky? Má to takú mazaciu konzistenciu hneď ako to vytiahneš z chladu?

balalajka, St, 22. 05. 2019 - 12:11

To ja nie - to fejsbúková skupina mi taký grif ukázala. A malo to fajn referencie - tak reku spasím zo sveta ten rastlinný tuk, čo mám v chladničke od Vianoc Veľký úsmev.

Je to mazateľné - ono ten olej to tam nariedi a drží polotekutosť. Konzistenčne ako pleťové mlieko asik - ale také hustejšie.Chichocem sa

Evka1223, St, 22. 05. 2019 - 15:24

vymazávam jedine bravčovou masťou .... vyčítané zo starej babičkinej liekopisnej kuchárky....stačí fakt trochu a posypať múkou. Nikdy cesto zo spodnej časti neprihorí a dobre sa koláč oddeľuje od plechu.

Pozn. pre neveriacich - pach bravčovej masti necítiť. Zvyšok masti votriem do pokožky rúk. Kto nakukne do starých liekopisov, používala sa ako masťový základ do liečivých mastičiek.
Adeps suillus - bravčová masť, samozrejme čistá, domáca bez konzervantov Úsmev

Dzeny, Št, 23. 05. 2019 - 09:27

Ale veríme:) Kamarátka starej mamy si celý život namiesto krému dávala na tvár bravčovú masť, a nevoňala ako švarka!:)))) Pekná teta to bola.

balalajka, Št, 23. 05. 2019 - 10:04

Veľký úsmev ... ja by som takú oškvarkovú babičku rada. Ja oškvarky ľúbim. Veľký úsmev

Ale seriózne - nie ja masť ako masť. V chladničke mám dôkaz. Kúpila som, lebo zas iný strašne dobrý recept zaručený som našla - tentokrát na pleť. Išla tam ružová voda, mandľový olej, cibuľová šťava a masť. Vraj sa tým mám natrieť každý večer a pleť budem mať jak neviem aká barónka z neviem ktorého storočia, ale hlavne bola nádherná dlllllho.

Tak som dala na rady z internetu - kúpila mandľový olej za 12€, ružovú vodu za 7€ a dala sa robiť elixír mládi. Vychladlo - cibuľa našťastie cítiť nebola, ale furt to voňalo "oškvarkovo". No čo - skúsime. Možno som len ja nejaká precitlivená. Napatlala som sa a ľahla si spať - lebo však na krásu treba aj dobrý spánok. Ráno som sa zvítavala so Zet. To bolo vyskakovania! To bolo zvítanie! Celučičkú tvár mi pooblizovala a nevedela prestať. A ja som mala plný nos furt tej oškvarkovej masti. Veľký úsmev Tak neviem - ono písali, že tá barónka mala veľa milencov, lebo bola veľmi krásna. Jako hneď hrrr milencov som nečakala, ale bošteky na líčko boli v očakávaní ... len nejak ... nie od psa Chichocem sa.

Masť čaká na svoju príležitosť v chladničke naďalej.

Dzeny, Št, 23. 05. 2019 - 11:54

A tak sme sa od mazania pekáča dostali ku krásnej pleti:DDD

Vrásky a plné brucho, to nás trápi najviac:DDDDDDD

M.á.r.i.a, Št, 23. 05. 2019 - 11:57

Nuž kúpená v obchode neviem, neviem. Tie cítiť a ani farba nič moc. Treba si doma vyškvariť Chichocem sa. A v neposlednom rade buď spokojná, že Ti nik cez noc nezahryzol do nošteka ako do oškvarky Váľam sa od smiechu po podlahe Vyplazený jazyk Mrkám

dasa_, Št, 23. 05. 2019 - 12:33

Fakt netuším, prečo mi to rovno tu napadlo, včera som čítala recept proti moliciam pri rastlinkách. Vraj treba natrieť žltý kvetináč bravčovou masťou. Že sa tam tie molice všetky polapajú....

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama